La cara més divertida del coneixement
La literatura infantil i juvenil sempre ha tingut una funció pedagògica, a banda de lúdica. Fa anys que molts llibres treballen els sentiments, però hi continua havent llibres sobre coneixements generals: l’origen de l’Univers, com funcionen els volcans, com era la civilització egípcia...
Avui parlem de llibres d’aquesta mena. El primer té una sèrie de components enciclopèdics, gairebé diria vintage, com si fos un llibrot trobat una tarda de pluja a la biblioteca de l’avi, envoltat de pols i misteri. Es tracta d’El gran llibre dels exploradors catalans, amb textos de Joan de Déu Prats, il·lustracions de Maria Padilla i una edició de luxe molt acurada, amb paper de gramatge alt, tapa dura, veta per fer de punt, etcètera, a càrrec de Comanegra. És el quart llibre d’aquest tàndem, sumat a El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya (Premi Junceda 2017), El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya i Història mítica del Cap de Creus.
El llibre narra les aventures, peripècies, privacions, glòries, assoliments i drames d’una vintena d’exploradors i aventurers catalans, de Jaume Alaric –una mena de Miquel Strogoff del segle XIII– a Josep Antoni Pujante, alpinista que va fer els Set Cims, passant per Eduard Toda –el Howard Carter català–, l’inventor Narcís Monturiol i Aurora Bertrana, que el 1926 va anar a la Polinèsia, com recull la il·lustració de la dreta i que serveix de mostra per veure l’estil de Padilla.
I després d’aquest llibre amb aroma de clàssic en tots els sentits, sota en teniu tres amb pop-up i peces mòbils i un sobre un tema complex explicat amb una senzillesa i claredat exemplars.