Lletres

La cara més divertida del coneixement

La literatura infantil i juvenil sempre ha tingut una funció pedagògica, a banda de lúdica. Fa anys que molts llibres treballen els sentiments, però hi continua havent llibres sobre coneixements generals: l’origen de l’Univers, com funcionen els volcans, com era la civilització egípcia...

Avui parlem de llibres d’aquesta mena. El primer té una sèrie de components enciclopèdics, gairebé diria vintage, com si fos un llibrot trobat una tarda de pluja a la biblioteca de l’avi, envoltat de pols i misteri. Es tracta d’El gran llibre dels exploradors catalans, amb textos de Joan de Déu Prats, il·lustracions de Maria Padilla i una edició de luxe molt acurada, amb paper de gramatge alt, tapa dura, veta per fer de punt, etcètera, a càrrec de Comanegra. És el quart llibre d’aquest tàndem, sumat a El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya (Premi Junceda 2017), El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya i Història mítica del Cap de Creus.

El llibre narra les aventures, peripècies, privacions, glòries, assoliments i drames d’una vintena d’exploradors i aventurers catalans, de Jaume Alaric –una mena de Miquel Strogoff del segle XIII– a Josep Antoni Pujante, alpinista que va fer els Set Cims, passant per Eduard Toda –el Howard Carter català–, l’inventor Narcís Monturiol i Aurora Bertrana, que el 1926 va anar a la Polinèsia, com recull la il·lustració de la dreta i que serveix de mostra per veure l’estil de Padilla.

I després d’aquest llibre amb aroma de clàssic en tots els sentits, sota en teniu tres amb pop-up i peces mòbils i un sobre un tema complex explicat amb una senzillesa i claredat exemplars.

El gran llibres dels exploradors catalans Text: Joan de Déu Prats Il·lustracions: Maria Padilla Editorial: Comanegra Pàgines: 160 Preu: 29,50

Recomanacions a cau d’orella

Autora: Catarina Sobral Traducció: Marta Font Editorial: La Topera Pàgines: 36 Preu: 15 impossible
Com es pot explicar de manera clara i senzilla l’origen de l’Univers i, també, del humans? No a un nen, a qualsevol persona... La portuguesa Catarina Sobral ho aconsegueix i, a sobre, amb l’humor i la frescor que transmeten les seves il·lustracions, tan personals com acolorides. “Tot el que existeix es va originar en un espai molt petit: més petit que un gra de sorra o que la punta del llapis més esmolat del món. Sembla impossible, però és veritat.”
Autora: Patricia Geis Traducció: Lluïsa Moreno Editorial: Combel Pàgines: 14 Preu: 19,90 Els volcans
La barcelonina Patricia Geis és una de les autores estrella de Combel, amb obres molt variades, com ara la síntesi magistral de l’Ulisses de Joyce, per llegir a la banyera. En aquest cas l’enginyeria de paper és senzilleta, però el contingut està ben estructurat i ens parla dels volcans, naturalment, i del seu entorn, i també dels guèisers i dels petits terratrèmols ben actius, com a resultat del món bulliciós que amaga l’interior del nostre planeta.
Text: Sophie Dussaussois Il·lustracions: Benjamin Bécue Traducció: Gustau Raluy Editorial: Cruïlla Pàgines: 14 Preu: 12,95 Els faraons
També, dins la col·lecció “El llibre que es mou”, La prehistòria, amb un format idèntic i en què només canvia la il·lustradora, que és Vanessa Robidou. Els dos llibres disposen de fins a divuit peces mòbils per mostrar de manera didàctica i rigorosa les moltes curiositats, usos i costums d’una civilització tan avançada com l’egípcia, en concret pel que fa als faraons, així com una visió dels primers humans que van existir en la prehistòria.
Text: Anne Jankeliowitch Il·lustracions: Annabelle Buxton Enginyeria: Olivier Charbonnel Traducció: Montse Molist Editorial: Baula Pàgines: 24 Preu: 24 Pop-up terra
Les mateixes autores de Pop-up Lluna presenten aquest impressionant llibre, amb una enginyeria de paper espectacular i efectiva. Veiem en tres dimensions la formació del planeta, els recursos naturals, l’origen de la vida animal i vegetal, el cicle de l’aigua, el nucli calent, la diversitat humana, la fragilitat de la biodiversitat i els perills de l’emergència climàtica.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.