Teatre

Un ‘bingo’ de cançons

Arrenquem una sèrie d’articles per presentar els espectacles musicals que hi ha previstos a la tardor a Barcelona. El sector confia en un retorn als teatres amb el 100% de l’ocupació

COMPETÈNCIA
Coincidiran amb ‘Cantando bajo la lluvia’, al Tívoli, i ‘Billy Elliot’ i el retorn de ‘Fama’ al Paral·lel
AMB CANÇONS
Prefereixen definir el seu espectacle com una comèdia amb cançons: la música és un complement

Empar Moli­ner gasta aquell humor, un punt cínic, de Quim Monzó i Enric Lar­reula. Té la mirada inequívoca de la dona que té el fetge a prova de gintònics (diu el tòpic, si més no) i que rebutja qua­dres depri­ments com els d’un bingo. Aquest és, pre­ci­sa­ment, l’espai on es con­cen­tren uns per­so­nat­ges diver­ti­da­ment anti­he­rois, que sem­pre con­fien en el cartró que els traurà de la misèria. L’amor també té un cert aire fata­lista de ruleta russa.

Els tòpics més efec­tius d’Empar Moli­ner fun­ci­o­nen des del pri­mer minut a T’estimo si he begut. El món caspós del bingo, l’alco­hol com a antídot per superar la timi­desa social, el sexe com a lubri­cant de l’amor i un desig de col·locar l’home en una situ­ació sem­pre ridícula, com a ven­jança cre­a­tiva d’una escrip­tora d’impul­sos. De fons, i tant, tota la mala llet del món, amb crítiques vela­des al racisme, la fiblada als que pre­te­nen ser política­ment cor­rec­tes (una gent aco­mo­dada i que no en vol saber res, de la misèria de les clas­ses obre­res) i la men­ta­li­tat catòlica de la Tran­sició (sen­sació de culpa, però dret a pecar repe­ti­da­ment). Els monòlegs fun­ci­o­nen sols, en la maquinària de les T de Tea­tre dels ini­cis. Amb una forta dosi d’humor por­tat al sur­re­a­lisme, i amb peti­tes càpsu­les amar­gues, de des­com­pressió, de peti­te­ses que defi­nei­xen molt millor que un cur­ri­cu­lum vitae a doble espai i amb foto de car­net més o menys actu­a­lit­zada.

Es dei­xen embri­a­gar per la música, només pun­tu­al­ment, que fun­ci­ona com a sin­to­nia d’aquest car­ru­sel de misèries d’amor pas­sa­des pel tamís picant de l’humor. I sí, el riure es con­tagiós i sona prou sorollós en una pla­tea diver­tida, també per sota de les mas­ca­re­tes. David Sel­vas és un gran defen­sor d’intro­duir música a l’escena, pro­vant d’emu­lar la inten­si­tat dels con­certs. Cer­ta­ment, no acon­se­gueix la mateixa rotun­di­tat que a La importància de ser Frank, en part, perquè la música és enllau­nada: cap intèrpret es marca un pun­te­jat de gui­tarra, ni un solo de bate­ria. També és cert que l’escena no ho neces­sita, perquè les situ­a­ci­ons són molt diver­ti­des, gràcies a la vis còmica de tota la com­pa­nyia. I si és pre­vi­si­ble en el mos­trari de per­so­nat­ges de les de T de Tea­tre (a Bar­ce­lona s’alter­na­ran Àgata Roca i Rosa Gàmiz, que per­ta­nyia al quar­tet ori­gi­nal de Petits con­tes misògins) o de Mercè Martínez (des de Mare­mar però també amb comèdies com No són mane­res de matar una dona i sem­pre es pot recor­dar el seu paper de Sra. Potts, la tetera de La Bella i la Bèstia). En la pri­mera gira apa­rei­xien David Bagés (històric de Carme Por­ta­celi amb L’auca del senyor Esteve però també de Fairy i Rita, amb Marta Buc­haca) i Ernest Ville­gas (Un obús al cor). Ara (amb el canvi de calen­dari a causa de la pandèmia), Marc Rodríguez subs­ti­tuirà Bagés a Bar­ce­lona. El més impor­tant per sobre de qui forma el repar­ti­ment és que trans­me­ten bon rot­llo a l’escena.

Cada gag té el seu xim pum ben defi­nit, com ha de ser en la comèdia. Només hi ha l’excepció de l’escena en què una pare­lla declara davant d’uns mos­sos d’esqua­dra l’apa­rent cas de bullying del seu fill a l’escola. Segu­ra­ment, és el qua­dre més deli­cat, amb una pare­lla que repro­du­eix els rols que pre­te­nen denun­ciar. Aquell silenci, tan a con­tra­cor, com de sen­sació de des­co­brir on pot estar el gir final, deixa des­em­pa­rat l’espec­ta­dor. Vist amb distància, és pro­ba­ble­ment l’escena més punyent de tota la sèrie.

La força ima­gi­na­tiva del cinisme excel·lent d’Empar Moli­ner amb la mirada de David Sel­vas han fet de coa­gu­lant. Se sumen a l’experiència de T de Tea­tre i també a l’olfacte per a pro­duc­ci­ons de llarg recor­re­gut de Dagoll Dagom. Són qua­tre trum­fos per acon­se­guir una comèdia que dis­treu i diver­teix durant dues hores, veient com pot arri­bar a ser d’avor­rit pro­var les posi­ci­ons del Kama-sutra amb pare­lles dife­rents (diver­tida Marta Pérez, en la seva faceta de can­tant). O com la glòria de fer una marató és efímera (forta Carme Pla, per a un per­so­natge que lluita i que perd un cop i un altre). L’escena de la Via Làctia (com la broma que el Poli­o­rama serà un bingo en pocs anys) és la que cons­tru­eix un qua­dre en directe radi­cal­ment exa­ge­rat. És on la cora­li­tat de T de Tea­tre manté millor el cos a cos amb el públic. En aquesta poció de talents, aca­ben gua­nyant les que estan a escena. I les bro­mes meta­lingüísti­ques (“Vinc o vengo?”, “Bing... o bang!”) que tan bé podrien anar per titu­lar es que­den en foc d’ence­nalls. A les anècdo­tes dels con­tes els sobre­passa la inter­pre­tació i les ganes de joc i les ganes de com­par­tir tea­tre amb el públic.

L’espec­ta­cle amb cançons de T’estimo si he begut és dels mun­tat­ges que més ha patit el tan­ca­ment dels tea­tres. Perquè estava pre­vist que, pas­sada l’estrena al Tem­po­rada Alta, faria una nota­ble estada al Poli­o­rama. Ara, la sala els ha repro­gra­mat qua­tre mesos. També és cert que amb el canvi han gua­nyat unes dates molt més atrac­ti­ves per a espec­ta­cles d’aquest for­mat. Perquè la tar­dor i el Nadal són la millor època del calen­dari. Es pot com­pro­var veient amb qui com­pe­ti­ran: peces taqui­lle­res com Can­tando bajo la llu­via, al Tívoli, diri­gida per Àngel Llàcer i Manu Guix; Billy Eliot, al Tea­tre Victòria (després de la marxa del Mago Pop a Bro­adway) que ja ve amb les referències d’haver tin­gut molt bona res­posta a Madrid (tot i que els públics no sem­pre coin­ci­dei­xen), i Fama, amb Coco Comin, a l’Apolo. L’atzar, l’amor i l’alco­hol són un trium­vi­rat de ter­ri­bles con­seqüències. Asse­guts a la pla­tea, T’estimo si he begut en alguns moments emo­ci­ona i quasi sem­pre diver­teix.

TRIUMVIRAT

L’aventura de T’estimo si he begut té un precedent prou clar: T de Teatre i Dagoll Dagom ja van signar una primera coproducció conjunta quan van defensar la traducció de La ternura per al públic català (La tendresa). El mateix Alfredo Sanzol en va assumir la direcció (la traducció la va fer Joan Lluís Bozzo). La peça respirava tan bé que va sumar 120 funcions i uns 54.000 espectadors. Ara, a aquestes dues companyies històriques s’hi suma La Brutal. David Selvas ha assumit la direcció d’aquest treball. No és un equip desconegut. El Teatre Poliorama va ser també el que va permetre una segona temporada de La importància de ser Frank, de La Brutal, estrenada a la Sala Petita del TNC (8.636 espectadors) i que va vendre tot el paper disponible (100% de 34 funcions). La versió al Poliorama també va fer prou diana. Va suposar 13.722 espectadors més, amb una ocupació del 65% (en les dates més complicades dels teatres barcelonins). La Brutal juga a introduir cançons als seus espectacles, com ara Aquella nit. Van debutar com a musical amb El màgic d’Oz, al Condal, que tornarà per Nadal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.