Arts visuals

L’univers de Gustav Klimt

El Centre d’Arts Digitals Ideal ens convida a submergir-nos en el món de Gustav Klimt, el principal representant del modernisme austríac

NOU ESPAI EXPOSITIU
Amb aquesta exposició s’ha estrenat un nou espai de 300 metres quadrats on podem trobar una pantalla gegant i una proposta interactiva titulada ‘Viena 1900’
ELS EIXOS DE L’EXPOSICIÓ
L’experiència immersiva s’acosta a l’artista austríac a través de dos pilars temàtics: el modernisme i el feminisme REINTERPRETAR UNA ICONA L’exposició incorpora una instal·lació artística on es reinterpreta l’obra més coneguda de Klimt, ‘El petó’, amb elements penjants i un ‘mapping’ en tres dimensions

La con­tem­plació, en directe, de l’espec­ta­cu­lar Fris de Beet­ho­ven al Palau de la Secessió o una visita a la Gale­ria Bel­ve­dere per gau­dir d’obres emblemàtiques com ara El petó i Judit I són experiències insubs­tituïbles si volem conèixer la con­vulsa Viena de prin­ci­pis del segle XX que es va con­ver­tir en la capi­tal de la cul­tura euro­pea i si ho volem fer de bra­cet d’un dels seus artis­tes més sor­pre­nents, Gus­tav Klimt (1862-1918). Ara bé, poques coses ens hi apro­pen tant com la que es pot viure actu­al­ment al Cen­tre d’Arts Digi­tals Ideal, al barri del Poble­nou de Bar­ce­lona.

El títol de l’expo­sició és ben reve­la­dor: Klimt. L’experiència immer­siva. En rea­li­tat, es tracta d’una autèntica immersió que ens per­met pene­trar, a través d’un ús espec­ta­cu­lar de les noves tec­no­lo­gies i sense obres ori­gi­nals, en el món d’un dels artis­tes més fas­ci­nants de prin­ci­pis del segle pas­sat, entrar a les seves pin­tu­res o sen­tir-se als edi­fi­cis que va deco­rar. I ens con­vida a fer-ho d’una manera molt dife­rent a la que estem acos­tu­mats, ben allu­nyada de la tra­di­ci­o­nal visita als museus. Tot ple­gat, molt a prop de casa, al barri del Poble­nou de Bar­ce­lona. Es tracta d’una experiència molt reco­ma­na­ble per a qual­se­vol per­fil de públic, des d’aquells que volen des­co­brir nous detalls d’un dels aban­de­rats de l’art nou­veau (l’equi­va­lent al moder­nisme català) fins a aquells que s’hi volen intro­duir per pri­mera vegada.

L’expo­sició des­taca el tarannà moder­nit­za­dor de Gus­tav Klimt, el seu afany per reno­var l’art i tren­car amb el pas­sat, la qual cosa el va por­tar a fun­dar, jun­ta­ment amb altres artis­tes, la sezes­sion, un movi­ment que rei­vin­di­cava la lli­ber­tat cre­a­tiva davant un art caduc i con­ser­va­dor. El seu lema era ben reve­la­dor: A cada temps, el seu art; a cada art, la seva lli­ber­tat, el mateix que ara fa ser­vir el Cen­tre d’Arts Digi­tals Ideal com a reclam.

Les obres de Klimt, a mig camí entre el sim­bo­lisme i l’art nou­veau, van pro­vo­car una reacció d’admi­ració i odi. Un dels epi­so­dis que resu­mei­xen millor aquest tarannà pro­vo­ca­dor és el de les pin­tu­res que li van encar­re­gar per deco­rar l’aula magna de la Uni­ver­si­tat de Viena i que havien de repre­sen­tar les al·lego­ries de les facul­tats de Filo­so­fia, Medi­cina i Juris­prudència. Quan va pre­sen­tar la pri­mera de les tres pin­tu­res, encara ina­ca­bada, el van acu­sar de por­no­gra­fia i d’inca­pa­ci­tat artística, un debat que va arri­bar al senat i va obli­gar a inter­ve­nir el minis­tre d’Edu­cació.

el Moder­nisme català

Només entrar a l’expo­sició de l’Ideal, el visi­tant tran­sita per un pas­sadís que es con­ver­teix en la porta d’entrada de l’expo­sició. I també del moder­nisme. De fet, el movi­ment va tenir uns ele­ments comuns i també unes par­ti­cu­la­ri­tats naci­o­nals, amb l’art nou­veau a França i a Bèlgica, el jugends­til a Ale­ma­nya, el liberty al Regne Unit, el flo­re­ale a Itàlia o el moder­nisme a Cata­lu­nya. Tal com des­ta­quen les dues comissàries de l’expo­sició, la cata­lana Imma Fon­de­vila i l’austríaca The­re­sia Nickl, Klimt, l’experiència immer­siva ens acosta a l’artista austríac a través de dos pilars temàtics: el moder­nisme i el femi­nisme. El con­text històric, els trets comuns dels dife­rents moder­nis­mes i les par­ti­cu­la­ri­tats de cada versió ens són introduïdes de manera sen­zi­lla, en un llen­guatge asse­qui­ble per qual­se­vol per­fil de públic. Se’ns explica la sezes­sion austríaca, de la qual va ser pro­mo­tor i mem­bre Klimt, però també el moder­nisme català, un dels períodes més bri­llants i inno­va­dors de la nos­tra història artística. El mateix any que es fun­dava el movi­ment austríac, el 1897, s’obria la taverna Els Qua­tre Gats, el cau d’alguns artis­tes com Casas, dis­po­sats a tren­car les con­ven­ci­ons i fer emer­gir l’art d’avant­guarda.

Tal com des­taca Imma Fon­de­vila, el dis­curs expo­si­tiu posa en valor “les rela­ci­ons fins ara poc cone­gu­des entre artis­tes i acti­vis­tes de la Viena on va viure Klimt i la Bar­ce­lona d’aquell temps”. La mos­tra vin­cula a través d’una vide­oins­tal·lació les obres de Klimt i les d’Anglada Cama­rasa, un artista moder­nista “més cone­gut al seu moment que Casas i Nonell”, tal com asse­gura Fon­de­vila. Els dos artis­tes van coin­ci­dir el 1904 en una mos­tra a la Secessió de Viena, i també el 1911, en aquest cas a l’Expo­sició Inter­na­ci­o­nal de Belles Arts de Roma, on van com­par­tir el pri­mer premi. No hi ha pro­ves que es cone­gues­sin, però Font­de­vila subrat­lla els punts de con­tacte entre les seves obres: “Des de la riquesa cromàtica i la satu­ració del color fins a la passió per la repre­sen­tació de la dona i els pai­sat­ges d’insomni.”

La moder­ni­tat femi­nista

L’expo­sició també des­taca el paper de la dona en l’obra de Klimt. El mateix autor va afir­mar: “No exis­teix cap auto­re­trat meu. Només m’interes­sen altres per­so­nes, espe­ci­al­ment les dones.” Les dones es van con­ver­tir en la seva font d’ins­pi­ració i també en les seves mece­nes. Klimt va viure envol­tat de dones. Fins la seva mort, el 1918, va con­viure amb la seva mare i les seves ger­ma­nes. Mai es va casar i, després de morir, es van for­ma­lit­zar fins a catorze deman­des de pensió ali­mentària. Tan­ma­teix, la dona amb qui va man­te­nir una relació més estreta va ser Emi­lie Flöge, dis­se­nya­dora, empresària i una per­sona que repre­senta prou bé el model de dona que lluita per asso­lir la seva inde­pendència. Hi ha qui sosté que ella i el mateix artista són els models que poden veure’s a El petó.

Més enllà de l’experiència per­so­nal de l’artista i de l’empremta que va dei­xar la seva obsessió per la sexu­a­li­tat, la mos­tra apro­fita l’avi­nen­tesa per des­ta­car el paper de la dona en el tom­bant de segle, amb un incís espe­cial en les que es van moure al nos­tre país, com ara Dolors Mon­serdà o Carme Karr, i en els avenços, tímids i oscil·lants, del femi­nisme. A la sala s’hi expo­sen joies, lli­bres i fins i tot alguns ves­tits de l’època, cedits pel Museu del Tèxtil. I també les poques obres ori­gi­nals que podem veure a la mos­tra, com ara dos retrats fets per la pin­tora Lluïsa Vidal a les pio­ne­res Fran­cesca Bon­ne­mai­son i Agnès Armen­gol. En qual­se­vol cas, el pas de la omni­presència d’una dona desin­hi­bida en l’obra de Gus­tav Klimt a la rei­vin­di­cació del femi­nisme és cer­ta­ment ago­sa­rat, sobre­tot tenint en compte que si bé els seces­si­o­nis­tes van con­vi­dar les artis­tes a expo­sar al seu pavelló, mai no les van adme­tre al grup.

Una immersió en l’oceà

L’entrada a l’enorme sala cen­tral del Cen­tre d’Arts Digi­tals, amb més de 1.000 metres qua­drats de pan­ta­lla, és el nucli cen­tral de l’expo­sició. Durant trenta-cinc minuts, hom té la sen­sació sub­mer­gir-se de ple en l’uni­vers de Klimt, tal­ment com si penetrés en els seus qua­dres o se sentís envol­tat pels edi­fi­cis que va deco­rar. Des de qual­se­vol racó de la sala, emer­gei­xen els ele­ments ico­nogràfics més carac­terístics de Klimt, els guar­ni­ments d’ins­pi­ració bizan­tina, l’explosió de colors o la pre­ferència pels dau­rats, i hom té la impressió de pene­trar, lite­ral­ment, als edi­fi­cis que va deco­rar o a les pin­tu­res que va crear, com ara El petó i L’arbre de la vida. Tot ple­gat, men­tre la música acaba d’acla­pa­rar-nos els sen­tits. A més, gai­rebé sense voler-ho, l’espec­ta­dor par­ti­cipa de ple en el mun­tatge, amb el seu cos con­ver­tit en un fris o en una tela per­ma­nent­ment can­vi­ant. Val la pena asseure’s en qual­se­vol dels cubs que podem tro­bar a la sala i dei­xar pas­sar el temps. La pro­jecció, que ha repre­sen­tat una inversió de prop d’1 milió d’euros, ha anat a càrrec de Layers of Rea­lity, en col·labo­ració amb l’estudi belga Exhi­bi­tion Hub, i es va estre­nar simultània­ment a la Galle­rie Horta de Brus­sel·les i al Cen­tre d’Arts Digi­tals. En la pro­ducció han inter­vin­gut una quan­ti­tat molt sig­ni­fi­ca­tiva d’artis­tes i estu­dis cre­a­tius en arts digi­tals, tant naci­o­nals com inter­na­ci­o­nals, com ara Dirty Moni­tor, Bro­omx, Acti­veMe, Jordi Massó i Ser­gio Albiac.

L’expo­sició també ha permès estre­nar una nova sala de 300 metres qua­drats que fins fa molt poc era el tem­ple xinès tao­ista de Bar­ce­lona. En aquest espai, podem tro­bar una pro­posta interac­tiva titu­lada Viena 1900 i una ins­tal·lació artística en què es rein­ter­preta l’obra més cone­guda de Gus­tav Klimt, El petó, amb ele­ments pen­jants i un map­ping en tres dimen­si­ons. D’aquesta manera, cada visi­tant pot veure la imatge com­pleta des d’un punt deter­mi­nat de la sala. L’expo­sició acaba amb una sala dedi­cada a la rea­li­tat vir­tual, on l’experiència pren un caràcter més íntim, i amb el foto­ma­ton amb què el visi­tant pot veure com la seva cara es trans­forma en una de les obres de l’artista austríac. En con­junt, el Cen­tre d’Arts Digi­tals ens ofe­reix una suc­cessió de pro­pos­tes per viure amb inten­si­tat, i d’una manera dife­rent, l’uni­vers d’un artista que, amb la seva estètica par­ti­cu­lar, va con­tri­buir a trans­for­mar les arts visu­als del seu temps.

Més de 200.000 visitants

D’ençà que es va inaugurar la tardor del 2019 amb una exposició dedicada a Monet, el Centre d’Arts Digitals Ideal s’ha convertit en un espai cultural de primer ordre. Més de 200.000 persones han visitat les seves propostes, 40.000 de les quals ho van fer a l’exposició que es va fer entre el setembre del 2020 i l’abril del 2021 i que ens convidava a passejar per la Barcelona dels anys cinquanta de bracet de les fotografies de Joana Biarnés, Francesc Català-Roca, Colita, Oriol Maspons, Xavier Miserachs i Leopoldo Pomés. L’èxit de públic encara resulta més meritori si tenim en compte les restriccions imposades arran de la pandèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor