Teatre

T de Teutones inquietes

La companyia, nascuda al bressol de l’Institut del Teatre fa 30 anys, va decidir continuar activa, prepara una nova sèrie per a TVC i aposta per les dramatúrgies que li permeten renovar-se

CANVI DE TIMÓ
El 2007 van estrenar un nou format d’espectacle que responia a la necessitat de provar-se
NOVES COMPANYIES
Grups com ara Els Pirates, La Calòrica, The Feliuettes i Epidèmia Teatre segueixen el camí de T de Teatre

Van ser la flor de l’última pri­ma­vera. Com aque­lla flor feréstega que ningú espera dalt del cim, resis­tent i amb un encant espe­cial com a forma de super­vivència. T de Tea­tre va néixer, ara fa 30 anys, quan ja feia temps que no es for­ma­ven com­pa­nyies esta­bles a l’Ins­ti­tut del Tea­tre. S’optava per fer-se fort i espe­rar la tru­cada d’algú que dirigís un pro­jecte pro­fes­si­o­nal. De fet, les com­pa­nyies històriques a Cata­lu­nya s’havien for­jat fora d’aquesta ins­ti­tució (avui cen­tenària). Dagoll Dagom, La Cubana, La Fura dels Baus, El Tri­ci­cle, Els Joglars, Come­di­ants i la com­pa­nyia del Tea­tre Lliure havien nas­cut per una mena de gene­ració espontània des del tea­tre ama­teur o la intuïció de la soci­e­tat civil, que volia recu­pe­rar lloc de repre­sen­tació cul­tu­ral, en un fran­quisme a les aca­ba­lles. (En tot cas, s’hi van intro­duir com a alum­nes o com a mes­tres, amb l’entrada d’Her­mann Bonnín a la direcció de l’IT.) T de Tea­tre, a més, va sor­gir amb la fórmula més revo­lu­cionària pos­si­ble: inte­grada única­ment per actrius. I amb un dis­curs clara­ment com­promès política­ment, que avui sona com a base de l’estrat social, però que el 1991 fun­ci­o­nava només en uns àmbits molt reduïts de la soci­e­tat. Elles no es can­sen de dir que són un grup de tea­tre femení; no necessària­ment femi­nista. Són resis­tents com les teu­to­nes wag­ne­ri­a­nes.

La com­pa­nyia repre­senta aquests dies la seva pri­mera repo­sició: Deli­ca­des, el pri­mer text que Alfredo San­zol (avui direc­tor del Cen­tro Dramático Naci­o­nal, poca broma) va escriure i diri­gir expres­sa­ment per a elles. La peça es pot veure fins al 8 d’agost al Tea­tre Goya (forma part del pro­grama Grec Ciu­tat; va ini­ciar fun­ci­ons el 15 de juliol). Què es pot expli­car d’aquest mun­tatge? Doncs que va ser el pri­mer en què van intro­duir actors. Que van voler enten­dre’s amb San­zol perquè també escriu peti­tes esce­nes en què com­bina situ­a­ci­ons aïlla­des de monòlegs o corals per des­criure un fil argu­men­tal d’un tipus con­cret de per­so­nat­ges, entre la nostàlgia, la comèdia i algun punt dramàtic.

Una de les claus de l’èxit de T de Tea­tre va ser acon­se­guir popu­la­rit­zar la lec­tura feme­nina, a les capes més popu­lars, fent-se empàtica i gens exclo­ent. Pen­sada per a dones, sí (les majo­ritàries a les pla­tees), però també per als seus homes, que s’hi veuen reflec­tits, igual­ment. El codi de T de Tea­tre és riure’s dels tòpics per totes les ban­des i jugant (com es pot com­pro­var en l’arren­cada) amb uns tex­tos d’enorme luci­desa. Les cinc actrius (Àgata Roca Míriam Iscla, Rosa Gàmiz, Carme Pla i Mamen Duch) van fer diana i amb els seus monòlegs entre picants i amargs van gua­nyar-se, ines­pe­ra­da­ment, el favor del públic. El 1995, Marta Pérez va començar les subs­ti­tu­ci­ons de Rosa Gàmiz, fins que va pas­sar a ser titu­lar. Tot i que el gruix del repar­ti­ment són elles, també hi han inter­vin­gut altres actrius (com a suplents o com­ple­men­tant el repar­ti­ment): d’entre les pun­tu­als hi ha noms com ara Chan­tal Aimée i Caro­lina Morro. Cada peça de monòlegs era un èxit. Havien tro­bat la fórmula de la Coca-Cola i la filo­so­fia de diver­si­fi­car direc­ci­ons i auto­ries els per­me­tia posar-se a prova i apren­dre. Van començar amb Pere Sagristà, en el seu pri­mer títol (tot i que de seguida va apar­tar-se de l’equip). Més tard, vin­drien Sergi Bel­bel (Homes), David Plana (Cri­a­tu­res i Això no és vida) i nova­ment Sergi Bel­bel (15). La decisió de triar direc­tor i dra­matúrgia sem­pre ha estat de la com­pa­nyia, en què també figura com a fun­da­dor Daniel López-Orós, com a pro­duc­tor. Només en una ocasió s’ha optat per una direc­tora (Denise Des­pey­roux) amb Cançó per tor­nar a casa; de fet, una de les peces de més petit for­mat que han creat en els 30 anys de tra­jectòria. Però és cert que la decisió artística ha pre­val­gut sobre cap altra i que les mem­bres de la com­pa­nyia sem­pre han vol­gut posar-se a prova amb dra­ma­turgs i direc­tors que les hagin per­su­a­dit com a espec­ta­do­res. I és que, com a bones amants del tea­tre, se les veu sovint en les fun­ci­ons de com­panys, tant en sales grans com peti­tes.

Van ser elles les que van deci­dir que neces­si­ta­ven fer un canvi artísti­ca­ment. El públic els com­prava el for­mat, però elles neces­si­ta­ven esca­par-se’n. I és així com Sergi Bel­bel, a la direcció del TNC, els va ofe­rir la pos­si­bi­li­tat de reno­var-se, jugant amb la dra­matúrgia fantàstica, mis­te­ri­osa, juga­nera, de Javier Daulte (just aca­bat d’ater­rar a Cata­lu­nya, via Sit­ges Tea­tre Inter­na­ci­o­nal, i abans que assumís la direcció artística de La Villar­roel). Des de lla­vors, mai més les seves gires s’han allar­gat fins als tres o qua­tre anys dels pri­mers títols. Perquè aquest tea­tre exi­gia més recur­sos esce­nogràfics i també perquè la seva veu havia can­viat. També és cert que el mer­cat s’ha anat empe­ti­tint, perquè cada cop és més difícil fer gira cas­te­llana i perquè el nom­bre de pro­duc­ci­ons cata­la­nes ha anat aug­men­tant sig­ni­fi­ca­ti­va­ment arreu. Van tri­gar però van tor­nar a sor­gir com­pa­nyies i, amb aques­tes, fide­li­tats amb gires i pro­gra­ma­ci­ons de Bar­ce­lona i la resta de Cata­lu­nya. Van ser hones­tes i van modu­lar el seu tre­ball per poder ser feli­ces a l’escena. I és que, si alguna carac­terística iden­ti­fica la com­pa­nyia dels últims 15 anys, és la recerca contínua d’autors i direc­ci­ons que les posin a prova. Ja no s’acon­ten­ten amb qua­dres fets de monòlegs, només, també volen un món molt més ampli, ines­pe­rat, que sor­pren­gui l’espec­ta­dor. Avui, a més, al quar­tet (després de la marxa de Míriam Iscla i de la subs­ti­tució de Rosa Gàmiz per Carme Pla) s’hi han inte­grat dos actors: Jordi Rico i Albert Ribalta, en bona part dels seus tre­balls des del 2010. També s’hi han incor­po­rat pun­tu­al­ment Xavi Mira (en el cas de copro­duc­ci­ons) i Ivan Benet i Marc Rodríguez (a Pre­mis i càstigs). D’entre els autors i direc­tors tri­ats, es per­cep la sen­si­bi­li­tat i l’olfacte de T de Tea­tre. Van repe­tir amb San­zol a Aven­tura! (2012). Van rees­criure’s a través de Pau Miró a Dones com jo (2014). El 2017, van con­vi­dar Julio Man­ri­que perquè escrivís amb Marc Arti­gau i Cris­tina Gene­bat e.v.a (escala visual analògica). Abans havien pro­vat amb l’argentí Ciro Zor­zoli la peça menys con­ven­ci­o­nal de totes: Pre­mis i càstigs (2015). En rea­li­tat, venia a ser com un procés d’inves­ti­gació tea­tral que era, en si mateix, una repre­sen­tació o, més ben dit, un punt de tro­bada entre els actors i les actrius i el seu públic.

T de Tea­tre és una com­pa­nyia que va néixer en el cap­ves­pre de les com­pa­nyies. Tri­ga­ria ben bé dues dècades a recu­pe­rar-se la nova era (amb noms com ara Els Pira­tes, Egos Tea­tre, La Calòrica, La Ruta 40, La Con­questa del Pol Sud, L’Agru­pació Sr. Ser­rano, LAmi­ni­mAL i, molt més recent­ment, José y Sus Her­ma­nas, The Feli­uet­tes, Epidèmia Tea­tre, Apunta Tea­tre i pro­duc­to­res amb el cor de com­pa­nyia com ara Sixto Paz i La Bru­tal, entre mol­tes altres). T de Tea­tre va néixer amb T de Tos­su­de­ria, T de Tea­tre, T de Teu­to­nes incor­rup­ti­bles i inqui­e­tes. Feli­ci­tem-les i feli­ci­tem-nos.

UNA SÈRIE AMB CRiSTINA CLEMENTE

T de Teatre ha començat a escriure la bíblia d’una nova sèrie amb Cristina Clemente. No hi ha previsió de rodatge, ni tan sols el compromís de TVC. Però hi ha moltes ganes que fructifiqui. I és que Jet lag va deixar molt bona boca. Estrenada el 2000, es van gravar fins a 81 capítols emesos a Televisió de Catalunya (TV3), amb una mitjana total de 695.000 espectadors per temporada, i una quota de pantalla del 25,9%, són les xifres que defineixen l’excel·lent acollida de la sèrie per part del públic. Jet lag es va convertir en una de les sèries més seguides. T de Teatre recollia el testimoni d’altres companyies històriques que havien fet el salt a la televisió, com ara El Tricicle (Tres estrelles, Dinamita), Dagoll Dagom (Oh, Espanya, Oh, Europa, La memòria dels Cargols) i La Cubana (Teresina S.A. a més dels xous de Cap d’Any, per exemple).

Míriam Iscla

Exmembre de la companyia i cofundadora. Les obres que ha fet dins de T de Teatre són:

1991 Petits contes misògins

1994 Homes

1998 Criatures

2003 Això no és vida

2006 15

2007 Com pot ser que t’estimi tant

Jordi Rico

S’hi integra el 2010. Les obres que ha fet dins de T de Teatre són:

2010 Delicades

2012 Aventura!

2015 Premis i càstigs

2017 e.v.a.

2019 La tendresa (coproducció)

2019 Cançó per tornar a casa

2021 Delicades

Albert Ribalta

S’hi integra el 2010. Les obres que ha fet dins de T de Teatre són:

2010 Delicades

2010 Nelly blue (coproducció)

2012 Aventura!

2015 Premis i càstigs

2015 Operació Moldàvia (coproducció)

2017 e.v.a.

2021 Delicades

Rosa Gàmiz

Exmembre de la companyia i cofundadora. Les obres que ha fet dins de T de Teatre són:

1991 Petits contes misògins

1994 Homes (compartit amb Marta Pérez)

2006 15 (compartit amb Marta Pérez)

Carme Pla

1991 Petits contes misògins

1994 Homes

1998 Criatures

2003 Això no és vida

2006 15

2007 Com pot ser que t’estimi tant

2010 Delicades

2012 Aventura!

2014 Dones com jo

2015 Premis i càstigs

2015 Humor humà (coproducció)

2017 e.v.a.

2019 Cançó per tornar a casa.

2020 T’estimo si he begut (coproducció)

2021 Delicades

Àgata Roca

Cofundadora de la companyia, és una de les habituals. Les obres que ha fet amb T de Teatre són:

1991 Petits contes misògins

1994 Homes

2003 Això no és vida

2006 15

2007 Com pot ser que t’estimi tant

2010 Delicades

2012 Aventura!

2014 Dones com jo

2015 Premis i càstigs

2017 e.v.a.

2019 Cançó per tornar a casa

2020 T’estimo si he begut (coproducció)

2021 Delicades

Mamen Duch

Cofundadora. Amb T de Teatre ha participat a:

1991 Petits contes misògins

1994 Homes

1998 Criatures

2003 Això no és vida

2006 15

2007 Com pot ser que t’estimi tant

2010 Delicades

2012 Aventura!

2014 Dones com jo

2015 Premis i càstigs

2017 e.v.a.

2019 Cançó per tornar a casa

2020 T’estimo si he begut (coproducció)

2021 Delicades

Marta Pérez

1991 Petits Contes misògins (substitucions)

1994 Homes (compartit amb R. Gàmiz)

1998 Criatures

2003 Això no és vida

2006 15 (compartit amb R. Gàmiz)

2007 Com pot ser que t’estimi tant

2010 Delicades

2010 Nelly blue (coproducció)

2012 Aventura!

2014 Dones com jo

2015 Premis i càstigs

2017 e.v.a.

2019 Cançó per tornar a casa

2019 La tendresa (coproducció)

2020 T’estimo si he begut (coproducció)

2021 Delicades

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor