Teatre

Claqué sota la pluja

Nostromo Live redobla l’aposta pels musicals populars amb ‘Cantando bajo la lluvia’. L’obra es podrà veure al Teatre Tívoli des de mitjan setembre i aspira a omplir la platea tota la temporada

DEL CINE AL TEATRE
L’èxit de Hollywood es va traslladar, 30 anys més tard, als teatres. Es va estrenar al London Palladium
AMBICIÓ
Amb un pressupost de 2,5 milions d’euros, és el títol més ambiciós de Nostromo Live, nou referent en el sector

Àngel Llàcer i Ivan Labanda eren la pare­lla de La jaula de las locas que bata­llava con­tra tots els pre­ju­di­cis reac­ci­o­na­ris. Llàcer, que feia de direc­tor d’aquesta peça i també ho serà de la popu­lar Can­tando bajo la llu­via, va reco­ma­nar a Labanda que no es pre­sentés al càsting per al nou musi­cal perquè no pas­sa­ria la prova de claqué. L’actor, però, és un entu­si­asta dels musi­cals (el conei­xem de l’estrena a No són mane­res de matar una dona, el 2003, al des­a­pa­re­gut Arten­brut!) i va prac­ti­car el ball vàries ses­si­ons. El resul­tat és que Labanda serà el pro­ta­go­nista d’un espec­ta­cle que remet a la pluja i a ballar aga­fant-se als fanals (i no pre­ci­sa­ment perquè vagi begut). Llàcer va haver d’adme­tre que era el millor can­di­dat al paper de Don Lockwood, segons reco­nei­xia en la pre­sen­tació del repar­ti­ment, fa unes set­ma­nes a l’hotel Palace de Bar­ce­lona. Nos­tromo Live torna a repe­tir aven­tura apos­tant per un musi­cal de gran for­mat en cas­tellà, estre­nat a Bar­ce­lona. Cre­uen que és la millor fórmula per apro­fi­tar el talent dels equips tècnics cata­lans i insi­nuen que, si hi hagués una ajuda pública per poder fer versió cata­lana i, poste­ri­or­ment, pre­pa­rar-ne la versió cas­te­llana (com diuen es fa en la majo­ria de països amb llengües mino­ritàries), s’apun­ta­rien al carro del català. Per ara, ja acla­rei­xen Llàcer i el direc­tor musi­cal Manu Guix, el clàssic Sin­ging in the rain el man­tin­dran en anglès. Perquè és tan cone­guda la tonada que posar-la en cas­tellà (o en català) seria ridícul. Aquests temes, popu­la­rit­zats pel cinema els anys cin­quanta, arren­ca­ran fun­ci­ons el 15 de setem­bre al Tívoli i ja hi ha empa­rau­lada tem­po­rada a Madrid (el curs vinent) i pre­vista gira esta­tal.

Nos­tromo Live és l’aposta de la pro­duc­tora de cinema per les arts en viu. Van començar amb un nota­ble títol d’òpera rock con­tem­po­rani (amb Nina de pro­ta­go­nista al Barts, el 2017), Casi nor­ma­les, però que va que­dar total­ment igno­rat pel públic. El 2018, sí que van encer­tar-la ofe­rint la direcció a Àngel Llàcer a una peça de molta pur­pu­rina i un toc de rei­vin­di­cació queer (La jaula de las locas) al Tívoli. El 2019, la pro­posta va ser recu­pe­rar La tienda de los hor­ro­res al Coli­seum amb una esce­no­gra­fia engi­nyosa i les ger­ma­nes Sey com a veïnes diver­ti­des del qua­dre. (I diem recu­pe­rar perquè aquesta peça figura en l’anto­lo­gia dels Dagoll Dagom, que la van pre­sen­tar a Bar­ce­lona en català el 1987. De fet, es veu que Llàcer i Guix ja havien par­ti­ci­pat d’artis­tes en una pro­ducció el 2000, diri­gida per Ricard Reguant, a Madrid.) El 2020, per la impos­si­bi­li­tat d’estre­nar Can­tando bajo la llu­via, es van atre­vir a fer el musi­cal de La jaula de les locas al Tívoli, un cop reo­berts els tea­tres i quan l’afo­ra­ment estava limi­tat al 50%. Era l’opor­tu­ni­tat de donar ale­gria al públic i ofe­rir feina a un repar­ti­ment que encara té pen­dent gira esta­tal d’aquest títol. Nos­tromo Live ha comp­ta­bi­lit­zat en unes 400.000 per­so­nes les que han vist La Jaula de las locas i La tienda de los hor­ro­res, sumant les fun­ci­ons de tem­po­rada a Bar­ce­lona amb les de Madrid i la gira. Nos­tromo són ja un dels refe­rents a l’Estat espa­nyol, l’únic amb seu a Bar­ce­lona. A Manu Guix i Ángel Llàcer se suma, de nou, la coreògrafa Miryam Bene­di­ted, que ja va inter­ve­nir en el movi­ment en els dos tre­balls ante­ri­ors.

Si Ivan Labanda (molt popu­lar també per les seves múlti­ples apa­ri­ci­ons en el Polònia) és el galant, Diana Roig és Kathy Sel­den. L’actriu Mireia Por­tas (també del Polònia i que ja va demos­trar molt ofici a Sàpiens a la Fly­hard, el 2018) inter­preta el paper còmic de Lina Lamont. Ricky Mata (Cosmo Brown), José Luis Mos­quera (R.F. Simp­son), Oriol Burés (Ros­coe Dex­ter), Clara Altar­riba(Dora Bai­ley i Miss Dins­more), Ber­nat Cot (Rod i Sid Phi­llips), Bit­tor Fernández (pro­fes­sor de dicció), Miguel Ángel Belotto (engi­nyer de so), Júlia Bon­joch (Zelda Zan­ders) i Syl­via Parejo (Pro­duc­tion Sin­ger) com­ple­ten el repar­ti­ment. L’equip de balla­ri­nes el for­men Diana Gir­bau, Empar Esteve, Sara Martín, Car­men Soler i Clara Casals, i el de balla­rins, Adrián García, Marc Sol, Alberto Esco­bar i Pablo López. Els swing (suplents per pos­si­bles com­pro­mi­sos o lesi­ons dels titu­lars) són Julia Saura i Chema Zamora.

Can­tando bajo la llu­via es pre­senta com el musi­cal més ambiciós de la pro­duc­tora perquè repre­senta una aposta de 2,5 mili­ons d’euros amb el seu equip de 30 artis­tes a escena i 10 músics en directe També es busca l’espec­ta­cu­la­ri­tat escènica dels anys 20 (que coin­ci­dei­xen, de fet, amb el nai­xe­ment del Tívoli i del mateix Hotel Palace Bar­ce­lona).

El film Can­tant sota la pluja, estre­nat l’any 1952, es con­si­dera un dels millors títols del gènere de tots els temps. Es tracta d’una història d’amor ambi­en­tada en la irrupció del cinema sonor a Hollywood que mos­tra tota l’elegància for­mal i estètica carac­terística dels anys vint. La pel·lícula es va con­ver­tir en musi­cal el 1983, amb un debut al Lon­don Palla­dium.

Els assa­jos de la pro­ducció cata­lana van començar el 12 de juliol i s’aca­ba­ran d’ulti­mar al mateix Tívoli. L’estrena està pre­vista el 30 de setem­bre (es reser­ven dues set­ma­nes de prèvies per donar ritme a l’engra­natge). Perquè, en el repte d’inter­pre­tar una història romàntica opti­mista que emo­ci­ona, es garan­tei­xen nota­bles qua­dres de ball i una inter­pre­tació musi­cal que exi­girà al màxim els artis­tes. El ves­tu­ari, com es podia veure en la pre­sen­tació al Palace, serà un dels grans atrac­tius d’aquesta peça icònica de la fil­mo­gra­fia occi­den­tal. La tar­dor s’augura soro­llosa amb una tem­pesta de musi­cals que ale­grarà la car­te­llera cata­lana.

El qüestionari

Musical o espectacle amb cançons?

Musical.

Quants artistes hi intervenen?

30 intèrprets.

Hi ha música en directe?

Sí, amb 10 músics a la sala.

Heu fet càsting?

Sí.

Heu tingut en compte la paritat de gènere?

El que marca el guió.

Quan feu temporada?

De sis a set mesos, a partir del 15 de setembre.

On feu aquesta temporada de tardor?

Al Teatre Tívoli.

Fareu gira o ja l’heu feta?

Sí. Previsiblement farem temporada a Madrid el curs vinent.

Quan vau pactar la sala a Barcelona?

El 2018, fa tres anys. Hem esperat 12 mesos per superar la covid. És una durada habitual per a aquest tipus d’espectacles a Barcelona.

On assageu?

En sales d’assaig i, a darrera hora, al mateix Tívoli.

Editareu disc? Fareu marxandatge?

No està previst.

LA PETJA Llàcer

Àngel Llàcer es riu de si mateix atorgant-se el paper de director de musicals que sempre els tanca fent voleiar serpentines. L’actor i director i showman (que tant li serveix per presentar un musical, com ara el juny passat al Palace, com per fer sorna simpàtica a la televisió) té ja una contrastada carrera de musicals. Per exemple, vam poder veure al Condal una peça ben senzilla d’espectacle musical en anglès (La màgia dels Kikids, amb Pablo Derqui fent de simpàtic carter, el 2005). Més tard, va fer diana amb Geronimo Stilton (2010). Després d’un trencament de relacions amb Focus (havien fet diana amb Ja en tinc 30! de Jordi Silva el 2004), va repetir de director amb tot un Shakespeare a la Sala Gran del TNC: Molt soroll per no res (2015). L’any anterior, de la mà de La Perla29 es va atrevir a produir un musical ben diferent a la resta, El Petit Príncep, un clàssic d’èxit al Barts pels volts de cada Nadal, i de què aquest cop preparen la vuitena temporada! És molt probable que la carrera de Llàcer (habitualment, de la mà de Manu Guix en la direcció musical) sigui més llarga. El que és segur és que la seva petja és inconfusible i

garantia d’èxit.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.