En sèrie
MÀFIA I ‘GENCOINS’
El cas de la sèrie StartUp és un nou exemple del que ja es coneix com a efecte Netflix: sèries que en les seves emissions originals van passar desapercebudes, però que en arribar al catàleg de la megaplataforma es converteixen en un èxit. Això ha passat amb aquesta història d’emprenedors mafiosos que transcorre a Miami. Emesa als Estats Units entre el 2016 i el 2018, té tres temporades de deu capítols cada una i també s’han pogut veure –i encara es veu– a Amazon Prime Video.
Es tracta d’un drama criminal que aprofundeix en les relacions que estableixen tres joves que decideixen fer un tomb a la seva vida creant una empresa de criptomonedes, una operació que els porta a traspassar sovint els límits de la llei. Són tres persones d’origen i història completament diferents, però que acaben establint un lligam molt potent gràcies a les circumstàncies perilloses en què es van trobant.
La narració comença amb un detectiu de l’FBI, interpretat pel britànic Martin Freeman, que segueix les passes d’un home de negocis que es dedica a blanquejar diners del crim organitzant. Aquest individu té un fill amb qui no manté relació. Es tracta de Nick Tallman (Adam Brody, conegut sobretot per Gossip Girl), un jove banquer que treballa en una companyia d’inversions i que porta una vida acomodada i sense problemes. Tot i que en Nick no vol saber res del seu pare, s’acaba involucrant en un negoci dubtós quan inverteix una gran quantitat de diners en la idea tecnològica d’una programadora informàtica que el convenç amb un discurs apassionat sobre la necessitat de provocar un canvi radical en el sistema econòmic actual. La noia, Izzy Morales (Otmara Marrero), és un geni informàtic amb una personalitat impulsiva i desordenada que encara viu amb els seus pares, la típica família d’exiliats cubans. La seva idea és el gencoin, una criptomoneda que no es pot rastrejar i que ha dissenyat per ajudar les persones amb pocs recursos. Finalment, en el negoci també hi acaba participant un tercer personatge, Ronald Dacey (Edi Gatheni), un lloctinent de la màfia haitiana que es preocupa realment per la seva comunitat, la més marginada de tota la ciutat. Dacey veu en el gencoin una oportunitat per sortir de la misèria i buscar un futur millor per a la seva família. El reflex d’aquesta barreja multicultural, des dels pijos dels barris blancs fins als haitians dels barris pobres, és un dels atractius de la sèrie, que malgrat tenir el crim i la corrupció com a eix central, ens presenta una ciutat de Miami molt diferent a la que estem acostumats a veure. L’altre punt fort són les interpretacions: els quatre actors principals creen personatges plens de matisos i plecs, que es mouen en l’ambigüitat i que porten l’espectador a submergir-se en la història. El guió pot resultar una mica enrevessat al començament, però a mesura que avança la història, la tensió va en augment, i això s’agraeix. Cal dir que en la tercera temporada, el personatge de Martin Freeman ja no apareix en la història, però en canvi entra en escena un altre pes pesant, Ron Perlman (Sons of Anarchy), que interpreta Wes, un altre home de negocis sense escrúpols amb qui els tres emprenedors hauran de tractar.