Lletres

La Setmana més gran

La Setmana del Llibre en Català 2021 batrà el rècord d’expositors enmig de l’optimisme per les bones dades del primer semestre d’enguany: un de cada tres llibres que es venen a Catalunya és en català

JOAN SALA
“En el segon semestre de l’any es nota la influència de La Setmana; al setembre s’incrementa la compra de llibres en català”

Un de cada tres llibres que es venen a Catalunya és en català, segons dades del primer semestre d’enguany. És a dir, que la venda de llibres en català en aquest període ha arribat al 37,5% del total, una xifra que és “extraordinària” si la comparem amb la que era habitual fins ara, només un de cada quatre llibres dels que es venien, segons el president d’Editors.cat, Joan Sala, per a qui encara és ben necessari treballar per incentivar la lectura i la venda de llibres en català. I aquesta és una de les dues missions de La Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc al Moll de la Fusta de Barcelona del 10 al 19 de setembre. La segona és mostrar la producció editorial: “És el lloc del món on es poden trobar més llibres en català en un moment i un lloc determinat”, segons Sala. Està previst que en els pròxims dies Editors.cat faci públiques les dades de balanç del sector de l’edició en català del 2020.

Enguany, en la que serà la 39a edició, La Setmana recupera el format habitual de deu dies (l’any passat es va haver d’escurçar a la meitat a causa de la pandèmia), i les dades que es preveuen la converteixen “en La Setmana més gran que s’haurà fet mai”, en paraules de Joan Carles Girbés, president de La Setmana. Hi haurà 227 expositors repartits en 69 mòduls (l’any passat, 224 expositors en 66 mòduls), s’hi presentaran 270 novetats editorials, s’hi trobaran milers de llibres de fons i prop de 500 capçaleres de revistes (gràcies a la col·laboració d’iQUIOSC.cat) i s’hi organitzaran unes 250 activitats. Concretament, als mòduls hi seran representants 185 segells editorials, 19 llibreries, 1 distribuïdora, 9 universitats i 12 institucions. “És el gran esdeveniment cultural del país”, per projecció, volum de negoci, participants, assistents i difusió, recorda Girbés, que tot just va debutar com a president de La Setmana en una edició tan complexa com la de l’any passat, amb unes estrictes restriccions obligades pels estralls de la covid. Amb tot, hi van acabar passant unes 25.000 persones en només cinc dies, i es va aconseguir facturar un 65% del que es factura en una edició normal (l’any 2019 es va batre el rècord de vendes, amb una facturació de 544.000 euros).

Enguany, torna a planar l’optimisme. L’interès per participar-hi com a expositor i per muntar-hi activitats ha estat enorme: “Hem tingut la inscripció més elevada de la història i hem trobat la manera d’encabir-los a tots en els 69 mòduls; això vol dir que els editors aposten molt fort per La Setmana”, explica el seu president. Queda clar que aquesta cita del setembre és clau per reactivar el sector editorial català en el darrer semestre de l’any, i la seva influència es fa notar: “Cada any notem que al setembre s’incrementa la compra i la lectura de llibres en català”, reconeix Joan Sala.

TRES ESCENARIS

A diferència de l’any passat, enguany s’han pogut recuperar els tres escenaris (dos per a adults i un per al públic familiar) habituals a La Setmana, que acolliran tota mena d’activitats: presentacions, diàlegs, converses, lliuraments de premis, signatures, recitals i concerts. Durant tota La Setmana, més de 150 autors passaran per les diferents casetes dels expositors i a peu dels escenaris per signar els seus llibres. Com a novetat, s’incorpora un espai per a la lectura i el descans, “on la gent podrà seure i llegir i fullejar revistes”, i s’amplia l’aforament del bar. Amb tot, els dies d’entre setmana la fira estarà oberta només a les tardes, mentre que els matins “tindran un caire professional”, segons Girbés; el dilluns dia 13 al matí, per exemple, es dedicarà a les biblioteques. Els caps de setmana, l’horari serà de dos quarts d’onze del matí a les nou del vespre. Amb el seguiment de totes les mesures de seguretat exigides per la pandèmia, l’aforament màxim serà de 980 persones.

L’acte inaugural anirà a càrrec, com l’any passat, de l’últim Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, en aquest cas l’escriptora Maria Barbal. Totes les activitats posteriors es poden consultar al web de La Setmana (www.lasetmana.cat/llistat-activitats/). També es reforçaran els itineraris literaris. Per difondre els espais de la Barcelona literària i redescobrir la ciutat a través dels seus llibres i escriptors s’han organitzat dinou itineraris per Barcelona. I també n’hi haurà nou que es duran a terme –en col·laboració amb Òmnium Cultural– a les comarques de la Terra Alta, el Tarragonès, el Garraf, la Vall d’Aran, el Bages, el Vallès Occidental i el Baix Empordà.

INTERNACIONALITZACIÓ

El certamen ha mirat sempre cap a fora. Aquest serà el cinquè any que l’Institut Ramon Llull organitza dins La Setmana el Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents, que és la missió editorial que internacionalitza la literatura catalana i que tornarà a tenir un espai de venda de llibres de literatura catalana traduïts a altres llengües. Aquest esdeveniment segueix “la línia oberta de ja fa quatre anys per arribar a configurar un Saló del Llibre que, sense que La Setmana perdi la seva essència de fira i festival de la cultura, pretén internacionalitzar l’edició en català i professionalitzar la gran cita anual”, segons els organitzadors. El certament tornarà a tenir, com l’any passat, un format digital, però això no evitarà que sigui un gran aparador “per mostrar múscul editorial” i permetre que catorze editors i agents literaris internacionals participants en la missió copsin la vitalitat de la indústria del llibre en català. Els professionals que hi participaran han estat triats entre tots els que ho han sol·licitat a través d’una crida que es va fer durant el mes de maig. Hi participaran catorze editors internacionals, de ficció i de literatura infantil i juvenil, que es trobaran amb una trentena d’editorials i agències catalanes en sessions conjuntes de mitja hora en què els presentaran els seus títols i apostes més importants. En el marc d’aquesta missió editorial també es farà públic el decàleg audiovisual que ha elaborat Marina Espasa, per encàrrec de l’Institut Ramon Llull, en què s’enumeren deu trets principals de la ficció en català. I s’ha organitzat un acte presencial amb la il·lustradora Rocío Bonilla en què participaran, de manera virtual, alguns dels seus editors internacionals, un d’ells participants a la missió. També es recuperarà la llibreria de traduccions, que aquest any tornarà a gestionar la Llibreria Jaimes, i que es podrà trobar a l’estand número20.

AUTORS INTERNACIONALS

Com és habitual, autors internacionals visitaran La Setmana. Enguany seran Katharina Volckmer i Douglas Stuart. La primera, que arriba de bracet de Penguin Random House, va néixer a Alemanya el 1987 i actualment viu a Londres, on treballa en una agència literària. La cita és la seva primera novel·la i ha causat enrenou ja abans de la seva publicació. Es presenta com una novel·la provocadora i incòmoda “sobre la identitat nacional, la identitat sexual i el penis de Hitler”. Per la seva banda, Douglas Stuart, que arribarà a la cita de Barcelona a través del CCCB, és un escriptor i dissenyador de moda escocès. La seva primera novel·la, Shuggie Bain, va guanyar el Premi Booker 2020. Relata la vida d’un nen que va créixer al Glasgow de Thatcher en la dècada dels vuitanta, amb una mare que lluita contra l’addicció.

Un altre acte dels noms destacats d’aquesta edició serà el de l’empresària de les arts gràfiques Gemma Romanyà (Capellades 1945-2018), que va dirigir la Impremta Romanyà Valls des del 1973. Editors.cat li vol retre un homenatge, en complir-se el tercer aniversari de la seva mort. “Gemma Romanyà va ser una estimada empresària del sector de les arts gràfiques que sempre va donar suport a les editorials catalanes i també va destacar per ser una extraordinària mecenes cultural. Un reconeixement del sector just i necessari”, assenyalen.

La Setmana també vol ser un espai de trobada de festivals literaris i, en aquesta edició suma sinergies amb deu festivals literaris que se celebren al llarg de l’any al país: Fira Literal, Festival Clàssics, MOT, 42 (Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona), Tocats de Lletra, Vila del Llibre, En Veu Alta, Flic Festival, Acròbates i Poesia i+. També són nombroses les entitats i institucions que donen suport a la fira; enguany s’hi afegeixen l’Ateneu Barcelonès, el CCCB, l’Escola Elisava, l’SGAE i Òmnium Cultural. “Hem de continuar generant sinergies i sumant col·laboradors; l’objectiu de La Setmana és crear el millor marc perquè passin coses”, diu Joan Carles Girbés.

El moviment de La Setmana ja s’ha començat a viure des de fa uns dies a les llibreries: més de vuitanta de tot Catalunya munten aparadors i taules de novetats de promoció en els quals hi ha, exclusivament, títols en català i es vesteixen amb la imatge de La Setmana: cartell i punts de llibres amb el logotip d’aquesta edició i les bosses i postals amb la reproducció de l’obra de Regina Giménez, que és l’artista que ha cedit l’obra que s’entregarà al guanyador del Premi Trajectòria (vegeu la peça annexa). Les llibreries optaran a un premi de 1.000 euros que s’atorgarà per sorteig entre totes les participants.

I un cop més, La Setmana i tots els implicats en la seva organització volen mostrar el seu compromís social. Aquesta 39a edició es dedicarà a la salut mental: “Volem visibilitzar les malalties mentals, un problema greu de la nostra societat que en els últims mesos s’ha vist agreujat per la pandèmia i que ha disparat el que ja eren unes xifres molt preocupants. Des de La Setmana exigim més inversió en recerca, atenció i prevenció”, reclamen. La Setmana Compromesa se celebrarà el dissabte 11 de setembre.

227

expositors
prendran part en La Setmana. D’aquests, 185 seran segells editorials.

10

dies
durarà La Setmana, el doble que l’edició de l’any passat.

270

novetats editorials
arribaran a les llibreries coincidint amb La Setmana.

250

activitats
es programaran als tres escenaris: 60 seran per al públic familiar.

Mesquida i Graset, premiats

L’escriptor rebrà el 25è Premi Trajectòria pel seu compromís amb la cultura catalana, i el periodista s’endurà el 1r Premi Difusió per la seva aposta per les lletres al capdavant del programa ‘Més 324’

L’escriptor, poeta i activista cultural Biel Mesquida (Castelló de la Plana, 1947) i el periodista Xavier Graset (Vila-seca, 1963) seran dos dels noms destacats de l’edició d’enguany de La Setmana del Llibre en Català. El primer rebrà el 25è Premi Trajectòria “pel seu compromís vital amb la llengua i la cultura catalana, per la seva trajectòria consolidada com a narrador, com a poeta i com a activista i agitador cultural”, segons el president de La Setmana, Joan Carles Girbés. “He dedicat gran part de la meva vida a les lletres catalanes, i ara veig que les lletres catalanes m’estimen”, va dir Mesquida després de fer-se públic el seu nom com a mereixedor d’aquest guardó. Mesquida explica que des de finals dels anys cinquanta del segle passat ha hagut de “batallar”: “batallar contra la dictadura i contra els que voldrien una llengua i una literatura catalanes esmicolades”. De fet, el seu primer text novel·lesc, L’adolescent de sal (1973), Premi Prudenci Bertrana, va ser censurat dos anys per la dictadura franquista i és considerat com un dels llibres més innovadors de la literatura catalana contemporània. El lliurament del premi tindrà lloc el dimecres 15 de setembre, a dos quarts de vuit del vespre.

I el periodista Xavier Graset recollirà el Premi Difusió, un nou guardó que ha creat la comissió organitzadora de La Setmana per reconèixer una personalitat que contribueixi al foment i a la projecció de l’edició en català. De Graset, en destaquen la seva aposta pels llibres, qui els escriu i qui els edita, al capdavant del programa Més 324. “Parlo de lletres i ho faig de manera espontània i natural.” Graset explica que al programa van començar tractant sobre llibres d’assaig i aviat van introduir també la ficció, “perquè també poden donar idees per transformar el món”. Els organitzadors de La Setmana consideren que l’espai televisiu de Graset “ha esdevingut un programa de televisió amb una gran capacitat prescriptora que permet al llibre en català arribar a nous públics”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor