Missatges mostrats amb bellesa
Quan la canalla és petita, els missatges que se’ls vol transmetre –quan es fa, que no tots els llibres han de complir una funció didàctica, poden ser només lúdics– solen anar acompanyats de components divertits, acolorits. Depenent de la capacitat i sensibilitat de cada petit lector, a patir dels 8 o 10 anys, les històries amb uns continguts que els plantegen conflictes –i possibles solucions– de tota mena també poden utilitzar el recurs de l’humor i l’aventura, però sovint s’opta per un realisme no exempt de cruesa. Les coses són com són.
Tot i el títol de la secció, avui parlem de cinc novel·les amb diferents temàtiques interessants i diferents estils i recursos per abordar-les. L’estrès infantil, les pors i l’ajut que pot ser la literatura, les adopcions, la transsexualitat i, en aquest espai, la duresa de la immigració infantil.
Un nen de 10 anys arriba sol a Barcelona, on treballa la seva mare. Hi ha hagut una confusió. Passen els dies i no la troba. Ha de viure en un banc del carrer.
La vida en un poble dels Andes i el ritme d’una ciutat europea, les esperances d’un nen i la duresa del carrer, l’amabilitat i la distància, la por i la festa impregnen les pàgines d’aquest relat de Jesús Ballaz, especialista en literatura infantil i juvenil com a autor, crític i traductor, en aquest cas molt ben acompanyat per les aquarel·les de Kim Amate, que juga amb la taca de color de manera molt expressiva.
Un bell, emotiu i ben documentat homenatge a les moltes històries ocultes de la immigració i una invitació a reflexionar sobre l’acolliment de qualsevol persona.