Pantalla

MATAR O MORIR

Com a cri­a­tura poruga que soc –menys amb el pas del temps, també s’ha de dir–, he des­co­bert que tot sovint no calen mons­tres sobre­na­tu­rals ni fan­ta­sies ter­rorífiques per des­fer­mar les nos­tres inqui­e­tuds. De vega­des, amb una frase n’hi ha prou perquè el ter­ror ens erici fins a l’últim pèl del cos. “Crida com un porc” és una d’aques­tes fra­ses. L’exclama un des­den­tat hill­billy –que és com es coneix un home rural dels EUA– men­tre viola el pobre urba­nita inter­pre­tat per Ned Beatty a Deli­ve­rance, segu­ra­ment un dels films més influ­ents dels anys setanta i, sens dubte, un dels meus pre­fe­rits.

I és que el vin­cle home-natu­ra­lesa ha donat –i ho con­ti­nua fent– molt de si, tan en el cinema com en la lite­ra­tura. I més quan en aquest enfron­ta­ment es tro­ben l’home modern i la natu­ra­lesa sal­vatge. Un duel que s’ha esta­blert des que el pri­mer ésser humà va deci­dir posar-se dem­peus i començar a for­jar el que en diem civi­lit­zació, reve­lant-se no només con­tra el seu ori­gen ani­mal, sinó con­tra el seu propi entorn natu­ral (que ha anat sot­me­tent a mesura que ha evo­lu­ci­o­nat). John Boor­man, que ja havia explo­rat ante­ri­or­ment amb solvència el retrat de mons sòrdids en què abun­den la violència i el mal­trac­ta­ment amb A boca de canó (1968) i Infi­erno en el Pacífico (1969), va rein­ci­dir en els seus tòpics adap­tant Deli­ve­rance, el debut novel·lístic del poeta James Dickey, afe­gint-hi, pre­ci­sa­ment, el com­po­nent de la natu­ra­lesa com a gran esce­no­gra­fia i no obvi­ant ni de bon tros els seus refe­rents lite­ra­ris (El cor de les tene­bres i Huck­le­berry Finn) ni els esde­ve­ni­ments soci­als que es res­pi­ra­ven en aquells temps (la guerra del Viet­nam, l’assas­si­nat de Sha­ron Tate o la mort del pre­si­dent Ken­nedy).

Plan­te­jant si hi ha pos­si­bi­li­tat de recon­ci­li­ació entre ter­ri­to­ris tan pola­rit­zats com la ciu­tat i el camp, el cine­asta anglès, amb la com­pli­ci­tat de Dickey (que es va encar­re­gar de ver­si­o­nar el guió, copro­duir el film i inter­pre­tar el paper del xèrif), no dona cap con­cessió a l’espec­ta­dor des que el fa pujar a la canoa que el durà pel riu (fic­tici) Cahu­lawas­see. I com a con­duc­tor de la nar­ració demos­tra nave­gar bé per aquests cor­rents a l’hora d’ofe­rir un viatge físic i psi­cològic tot seguint l’iti­ne­rari de qua­tre homes cor­rents que deci­dei­xen pas­sar junts uns dies lluny de la ciu­tat i expe­ri­men­tar el que és viure en un ambi­ent sal­vatge i apa­rent­ment idíl·lic, bai­xant riu avall abans una presa no canviï aquell tros de l’Amèrica pro­funda. Tot, però, s’altera quan topen amb un grup d’habi­tants d’aquell cul de món –page­rols en diríem aquí des­pec­ti­va­ment, red­necks, allà–, i la ide­a­lit­zació els rebota a la cara.

El pre­ludi: el mític duel de ban­jos, d’un mal rot­llo que espanta, ja pro­nos­tica que ni riure’s ni ser con­des­cen­dent amb aque­lla gent dura i feréstega, mode­lada per un ter­ri­tori tan bell com impla­ca­ble, no por­tarà res de bo. Com a con­seqüència es per­pe­tra la vio­lació a un dels pixa­pins per part de dos dels sal­vat­ges i, ja posats en la pell dels foras­ters, és quan ens toca deci­dir què s’ha de fer, matar o morir? Aquesta és la qüestió que plan­te­ja­ria Shakes­pe­are. I aquí es pre­senta el moll de l’os d’aquest gran film, el dilema moral d’haver d’esco­llir entre la lògica neces­si­tat de viure, encara que per això sigui neces­sari matar. Tan­ma­teix, quan arriba aquest moment, el d’assas­si­nar un altre ésser humà –per menys­pre­a­ble que sigui–, des­co­brim que no és gens fàcil.

Des­taca un repar­ti­ment en estat de gràcia, amb Burt Rey­nolds i John Voight ser­vint-nos dos dels seus millors papers –els van encar­nar després que Mar­lon Brando i Lee Mar­vin els deses­ti­mes­sin–, i la foto­gra­fia tan poètica com rea­lista de Vil­mos Zsig­mond per ves­tir un film d’aven­tu­res que flir­teja inten­sa­ment amb el ter­ror.

Dos anys després, un rea­lit­za­dor ano­me­nat Tobe Hoo­per va subs­ti­tuir el so esfereïdor dels ban­jos per un d’encara més estri­dent, el de les ser­res mecàniques al cor de Texas. I com tots sabem, allà no va que­dar cap pixa­pins per expli­car-ho.

DELIVERANCE (DEFENSA) Direcció: John Boorman Producció: John Boorman Guió: James Dickey i John Boorman País: Estats Units Any: 1972
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.