Teatre

A la fàbrica de somnis

Coco Comin tornarà a dirigir el musical ‘Fama’. Serà a l’Apolo, a partir de l’octubre, i el farà possible un repartiment de procedències molt diverses

CREIXEMENT ACTORAL
Es percep el treball de les escoles de musicals en l’evolució dels intèrprets, els últims quinze anys
D’ALUMNE A PROFESSOR
Ferran González, que era alumne en la producció del 2004, ara interpreta un dels professors del centre

Fama és Fama; és com la Coca-Cola”, expli­quen els actors que han entrat a for­mar part del repar­ti­ment. És un musi­cal uni­ver­sal. Com la Coca-Cola, és un refe­rent per a tot­hom. La pel·lícula, estre­nada el 1980, reco­llia la peripècia de la High School for the Per­for­ming Arts La Guar­dia de Nova York entre els cur­sos 1980 i 1984, seguint les peripècies d’una pro­moció d’alum­nes. El 1984 va ser l’últim any que va estar oberta perquè, poste­ri­or­ment, l’edi­fici es va ender­ro­car. Ara, aquesta peça (que ja va tenir un nota­ble èxit al Tívoli les tem­po­ra­des 2004 i 2006) es tor­narà a repre­sen­tar. Serà en cas­tellà, perquè ja es pre­veu que faci tem­po­rada a Madrid el curs vinent. I, molt pro­ba­ble­ment una gira esta­tal a les pla­ces de major tra­dició de musi­cals. El repar­ti­ment és, forçosa­ment, nou res­pecte al del Tívoli. Una anècdota, diu la direc­tora i coreògrafa Coco Comin: Fer­ran González, que era un dels alum­nes de la pro­ducció de fa quinze anys, ara es con­ver­tirà en un dels pro­fes­sors de l’ins­ti­tut. Fama és la sala d’assaig on els joves aspi­rants a artis­tes apre­nen a fer-se forts i a tenir veu pròpia. És la pista d’enlai­ra­ment per som­niar en la fama, que només s’acon­se­gueix amb un pes­sic de sort, i amb molta suor i esforç. El Tea­tre Apolo del Paral·lel es con­ver­tirà els pro­pers cinc mesos en una fàbrica de som­nis.

Comin tre­ba­lla amb una pro­ducció nova, però hi haurà els escal­fa­dors i les malles dels anys vui­tanta. Cap per­so­natge dis­po­sarà de telèfon mòbil ni de xar­xes soci­als “perquè és el que el públic espera d’aquest mun­tatge”. Fins i tot el tipus de dansa es remet a aque­lla dècada amb alguna picada d’ullet, en tot cas, “a un hip-hop pri­me­renc”. Les deman­des per acon­se­guir els drets exi­gei­xen que hi hagi un per­fil d’intèrprets i de tipus de balls que fan molt com­plexa la tria del repar­ti­ment. El pro­ta­go­nista (el Leroy de la pel·lícula i la sèrie –“al tea­tre, les cançons i els noms dels per­so­nat­ges són dife­rents perquè cor­res­po­nen a altres equips cre­a­tius”, adver­teix Comin–) ha de ser negre, per exem­ple. La ver­sa­ti­li­tat dels intèrprets fins i tot exi­geix que, pun­tu­al­ment, hagin de subs­ti­tuir músics de l’orques­tra en alguna funció. Tot un repte que demos­tra que, si es busca (van tri­gar dies a aten­dre, via càsting, 700 dels 900 can­di­dats que es van pre­sen­tar en con­vo­catòria oberta) s’aca­ben tro­bant els per­fils més exclu­sius, i amb una solvència acto­ral garan­tida.

Ja fa uns quinze dies que han començat els assa­jos a l’escola de Coco Comin. La direc­tora es coneix molt bé la peripècia dels per­so­nat­ges i aboca molta infor­mació a cada intèrpret perquè vagin bas­tint els caràcters dels pro­ta­go­nis­tes. Ella va par­ti­ci­par codi­ri­gint amb Ramon Ribalta la pro­ducció del 2004. Resulta que la res­pon­sa­ble del Grupo Balañá, María José Balañá, va assis­tir a una funció ama­teur del Tea­tre del Sol i en va sor­tir tan entu­si­as­mada que es va atre­vir a pro­duir la seva posada en escena dins del cir­cuit pro­fes­si­o­nal. El 2004 van fer el mun­tatge en català. I el 2006 el van tor­nar a repe­tir en cas­tellà (tot avançant la tem­po­rada al Cal­derón de Madrid). El 2008, encara van tor­nar a tan­car la tem­po­rada a l’Apolo.

Per a Comin és un musi­cal amb molt de ganxo, perquè admet la presència de tot tipus de públic (“no hi ha cap moment escabrós i el que es pot insi­nuar els més menuts no ho cap­ten”, comenta). Atrapa perquè, tot i que pre­senti una joven­tut molt dife­rent de l’actual (estètica­ment i per la manera de rela­ci­o­nar-se) s’expo­sen les vul­ne­ra­bi­li­tats dels indi­vi­dus. I, bàsica­ment, perquè “posar el nas en una escola d’arts escèniques és sem­pre molt màgic”. Ara, acla­reix, la rea­li­tat és molt més intensa que el que apa­reix en aquest qua­dre pin­tat en els anys vui­tanta a Nova York.

És cert que cada pro­jecte cre­a­tiu (pel·lícula, sèrie o musi­cal) té dife­rent auto­ria i mati­sos en l’evo­lució de les tra­mes, però el que cer­ti­fica que tot beu de la mateixa font és la firma de David De Silva, cone­gut afec­tu­o­sa­ment com Fat­her Fame (‘el pare de Fama’). Tam­poc no és gaire habi­tual que es cons­tru­eixi un musi­cal a par­tir d’una saga tele­vi­siva (i ante­ri­or­ment, cine­ma­togràfica), però l’èxit de la cre­ació escènica està con­tras­tat a tot el món. La pro­ducció del Paral·lel va a càrrec de Veniu, que s’ha for­mat a par­tir del grup Sme­dia (l’empresa que ges­ti­ona el Tea­tre Apolo i un gra­pat de tea­tres de la Gran Vía de Madrid) i Sme­di­a­vi­deo. Enri­que Sala­ber­ria, pre­si­dent del Grup Sme­dia i pro­duc­tor exe­cu­tiu del musi­cal, ha vol­gut que l’estrena abso­luta sigui a Bar­ce­lona, ja que “és una ciu­tat que s’ha mogut pels seus som­nis, i això és Fama”. El títol s’ha rea­lit­zat arreu del món i és “un èxit mun­dial que segueix tri­om­fant després de qua­ranta anys i que ho seguirà fent en un futur”, explica el pro­duc­tor exe­cu­tiu, Jordi Arqué. Ell, de fet, ja va inter­ve­nir com a pro­duc­tor en l’aven­tura de Fama a Madrid, el 2006. Arqué va tor­nar a com­prar els drets per mun­tar una nova gira a l’Estat espa­nyol. Tot i que ini­ci­al­ment es va plan­te­jar esti­rar una pro­ducció de Milà, al final es va des­car­tar. La pandèmia ha fet peri­llar el pro­jecte fins ara, que se li ha tro­bat la sor­tida amb la direc­tora bar­ce­lo­nina. Arqué con­firma la tesi de Comin: “Hem tro­bat molt més talent que fa quinze anys, gent molt pre­pa­rada que canta, balla i inter­preta amb un nivell altíssim i amb molt d’espe­rit de superació i esforç.” “El musi­cal reu­neix tots els ele­ments que el fan únic en el gènere i que trans­cen­dei­xen a través del temps, com un símbol d’esforç i vocació: explora les adver­si­tats a les quals s’enfronta la joven­tut actu­al­ment: les pors, els tri­omfs, els pre­ju­di­cis, l’esforç, la per­se­ve­rança… Es repre­senta amb un enfo­ca­ment nítid, men­tre els joves artis­tes nave­guen pel món de la música, el tea­tre i la dansa. El somni de fer-se artista, doncs, segueix latent.

El qüestionari

Musical o espectacle amb cançons?

Musical.

Quants actors hi intervenen?

Una companyia de 27 actors i ballarins i 5 músics.

Hi ha música en directe?

Sí i alguns actors també tocaran en directe.

Heu fet càsting?

Sí, vam fer una prova a la qual es van apuntar uns 900 candidats; 200 els vam excloure via CV.

Heu tingut en compte la paritat de gènere?

Hem fet el que pautava el guió. Els drets no permeten fer canvis.

Quan fareu temporada?

De mitjans d’octubre a finals de febrer.

On fareu temporada?

Al teatre Apolo.

Fareu gira?

Hi ha prevista temporada a Madrid

Quan vau pactar la sala a Barcelona?

És una producció que impulsa la mateixa sala. Em van proposar que ho dirigís aquest mes de juny.

On assageu?

A l’escola Coco Comin. Entrarem al teatre a finals de setembre.

Editareu disc? Fareu marxandatge?

Sí., està previst.

Un compromís amb el nou talent

Coco Comin se sent amb la responsabilitat de descobrir nous talents. El 1971, amb només 19 anys, va fundar l’escola de dansa i comèdia musical Coco Comin a Barcelona. Des dels anys noranta, ha treballat també com a coreògrafa i directora de molts musicals, i durant una pila d’anys ha provat de donar sortida als millors talents del centre amb comèdies musicals d’abast familiar. Es pren molt seriosament els càstings. En aquest darrer, com sempre, ha procurat tenir la màxima sensibilitat per cadascun dels 700 candidats que van ser convocats (van rebre 900 currículums). És conscient de què signifiquen els nervis, la tensió i els plors per una prova que pot significar l’inici o el final d’una carrera. Sap que, sovint, al darrere hi ha la família donant-los suport i evita descartar-los massa ràpid per no ferir-los. Sent que és el seu deure. Dilluns passat, a la Gala Catalunya, aixeca el teló era una de les persones que atenien un càsting i que s’atrevia a ballar amb una de les teòriques candidates.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor