Pantalla

La Filmoteca celebra el centenari Stanislaw Lem, precursor de la ciència ficció

L’escrip­tor i filòsof polonès Sta­nis­law Lem és con­si­de­rat un els grans genis de la ciència-ficció. Les seves obres més recor­da­des qüesti­o­nen el paper de l’ésser humà enfront de les noves tec­no­lo­gies i van vati­ci­nar invents que ja for­men part de la nos­tra rea­li­tat, com els smartp­ho­nes, la impressió en 3D, la intel·ligència arti­fi­cial, els audi­o­lli­bres o la rea­li­tat vir­tual. Ha estat traduït a més de qua­ranta idi­o­mes i ha venut mili­ons de lli­bres, però se’l recorda sobre­tot com l’autor de la novel·la Sola­ris, que va ser­vir de base per a la mítica pel·lícula d’Andrei Tarkovski. La Fil­mo­teca de Cata­lu­nya s’afe­geix a la cele­bració dels 100 anys del nai­xe­ment de Sta­nis­law Lem amb la pro­gra­mació de Cine­POLSKA: Uni­vers Lem, orga­nit­zat per l’Ins­ti­tuto Polaco de Cul­tura de Madrid amb el suport de l’Ins­ti­tut Polonès de Cinema de Varsòvia. La mos­tra inclou les dues ver­si­ons de Sola­ris, la clàssica de Tarkovski i la poste­rior de Ste­ven Soder­bergh, de 2002, i dues interes­sants pro­duc­ci­ons polo­ne­ses inèdites a casa nos­tra.

El pro­grama s’obre demà dimarts 14 de setem­bre a les 19.30 h a la Sala Laya amb una sessió doble que inclou la con­ferència “La filo­so­fia de Sta­nis­law Lem por­tada a la pan­ta­lla”, a càrrec de Sal­va­dor Bayarri, i el film Przek­la­da­niec (Pas­tel de capes, 1968), l’única obra de ciència-ficció d’Andr­zej Wajda, que adap­tava el conte de Sta­nis­law Lem, Czy pan ist­ni­eje, Mr. Johns? (traduït a l’anglès com Are you There, Mr.​Jones?). Lem con­si­de­rava aquest film la millor adap­tació cine­ma­togràfica d’una obra seva.

El direc­tor polonès Marek Pies­trak, espe­ci­a­lit­zat en la ciència-ficció, va adap­tar el relat de Sta­nis­law Lem El pro­ceso, inclòs a Rela­tos del piloto Pirx (1968) a Test pilota Pirxa (Test al piloto Pirx, 1978), que es va avançar un any a Alien i tres a Blade Run­ner intro­duint per pri­mer cop la idea d’huma­noi­des indis­tin­gi­bles dels humans. El film es podrà veure dime­cres 22 de setem­bre a les 19.30 h a la Sala Laya.

L’adap­tació més famosa d’una novel·la de Sta­nis­law Lem és sens dubte Sola­ris. El film d’Andrei Tarkovski de 1972 va ser con­si­de­rat en el moment de la seva estrena com la rèplica soviètica de 2001: A Space Odys­sey, mal­grat les seves diferències òbvies. Tamara Djer­ma­no­vic, pro­fes­sora d’estètica i lite­ra­tu­res esla­ves a la Facul­tat d’Huma­ni­tats de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, i espe­ci­a­lista en el cine­asta rus, pre­sen­tarà les dues pro­jec­ci­ons del film (dimarts 28 de setem­bre a les 20.00 h i dime­cres 29 de setem­bre a les 17.00 h, a la Sala Chomón). L’any 2002 Ste­ven Soder­bergh va diri­gir una nova adap­tació del lli­bre, pres­cin­dint del refe­rent de l’ante­rior versió de Tarkovski i fent una nova lec­tura del relat de Sta­nis­law Lem.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor