Articles

La segona edició de la Setmana de la Pedra Seca, al novembre

Després de l’èxit de la pri­mera edició, que va comp­tar amb la par­ti­ci­pació de més d’un cen­te­nar d’enti­tats i col·lec­tius par­ti­ci­pants i una noran­tena d’acti­vi­tats pro­gra­ma­des des­bor­dant totes les pre­vi­si­ons d’ins­crip­ci­ons i par­ti­ci­pació, COL·LABO­RAx­PAI­SATGE impulsa una nova edició de la Set­mana de la Pedra Seca, del 19 al 28 de novem­bre, en col·labo­ració amb nom­bro­ses enti­tats del ter­ri­tori. Coin­ci­dint amb el 3er ani­ver­sari de la decla­ració de la tècnica de la pedra seca com a Patri­moni Imma­te­rial de la Huma­ni­tat per part de la UNESCO, la Set­mana de la Pedra Seca omplirà el ter­ri­tori d’acti­vi­tats amb l’objec­tiu de visi­bi­lit­zar i posar en valor no només aquest patri­moni, ofici i tècnica cons­truc­tiva sinó espe­ci­al­ment l’impor­tant tei­xit d’enti­tats, col·lec­tius i per­so­nes voluntàries en què se sus­tenta el conei­xe­ment, la divul­gació i el man­te­ni­ment de la pedra seca a casa nos­tra.

La Set­mana de la Pedra Seca s’ha pre­sen­tat recent­ment en el marc de la inau­gu­ració de l’expo­sició Tota pedra fa paret, produïda con­jun­ta­ment pel Depar­ta­ment de Cul­tura i l’Asso­ci­ació per la Pedra Seca i l’Arqui­tec­tura Tra­di­ci­o­nal, que es podrà visi­tar a la Can Falç de Sit­ges fins el 13 d’octu­bre. La mos­tra, ampli­ada amb un espai dedi­cat a les cons­truc­ci­ons de pedra seca de la comarca del Gar­raf cata­lo­ga­des per l’Asso­ci­ació Drac Verd, forma part del cicle d’acti­vi­tats La pedra seca a la terra de la mal­va­sia, orga­nit­zat pel Grup d’Estu­dis Sit­ge­tants en col·labo­ració amb l’Ajun­ta­ment de Sit­ges i altres enti­tats de la vila.

Als Països Cata­lans exis­teix un impor­tantíssim patri­moni rural de pedra seca que arti­cula el nos­tre pai­satge: bar­ra­ques, forns, sínies, fonts, mar­ges, tines, etc. molts d’ells pro­te­gits com a BCIL (Béns Cul­tu­rals D’interès Local) o BCIN (Béns Cul­tu­rals d’Interès Naci­o­nal), o inte­grats en una ZIE (Zones d’Interès Etnològic), en parcs natu­rals o altres cate­go­ries d’espais pro­te­gits. L’arqui­tec­tura tra­di­ci­o­nal de pedra seca és un patri­moni pai­satgístic pre­do­mi­nant i iden­ti­tari a bona part dels pai­sat­ges rurals dels Països Cata­lans així com d’altres àmbits pro­pers al medi­ter­rani. Però mal­grat els seus diver­sos valors (ecològics, estètics, històrics i iden­ti­ta­ris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que com­porta el seu dete­ri­o­ra­ment i des­trucció, i que coin­ci­deix, malau­ra­da­ment, amb la des­a­pa­rició de l’ofici de mar­ger i la pèrdua del conei­xe­ment d’aquesta tècnica cons­truc­tiva. Enti­tats i volun­ta­ris s’esfor­cen, des de fa molts anys, per man­te­nir, res­tau­rar i divul­gar aquest patri­moni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demos­trat vàlida per a donar res­posta als rep­tes de l’arqui­tec­tura con­tem­porània.

La Set­mana de la Pedra Seca és un esde­ve­ni­ment per a la pro­moció i posada en valor de la pedra seca com a patri­moni, com a ofici i com a tècnica cons­truc­tiva, diri­gida a pro­moure i difon­dre acti­vi­tats arreu dels Països Cata­lans per visi­bi­lit­zar l’extensa xarxa d’enti­tats, col·lec­tius i volun­ta­ris que tre­ba­llen per al seu man­te­ni­ment i divul­gació. Per par­ti­ci­par en la Set­mana de la Pedra Seca, cal orga­nit­zar una acti­vi­tat rela­ci­o­nada amb la pedra seca entre el 19 i el 28 de novem­bre de 2021 i omplir el for­mu­lari a www.​col​labo​raxp​aisa​tge.​cat/​participa-​2021 per tal d’ins­criure l’acti­vi­tat a l’agenda en línia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.