L’obra de Wavrin, a la Filmoteca
La Filmoteca recupera l’obra del marquès de Wavrin, un tresor etnogràfic. L’explorador, fotògraf i cineasta belga va dedicar un quart de segle a conèixer i capturar les formes de vida de moltes tribus indígenes de l’Amèrica del sud. La Cinemateca belga ha restaurat aquest valuós llegat, que ara arriba a la Filmoteca de Catalunya en una oportunitat única de gaudir-ne en pantalla gran.
Robert de Wavrin, marquès de Wavrin, va dedicar dècades a explorar les poblacions indígenes del Paraguai, Veneçuela, l’Equador o Brasil, àrees rarament trepitjades pels europeus a principis del segle XX. Es va guanyar la seva confiança i això li va permetre filmar els seus costums i rituals i la seva vida quotidiana. Va realitzar quatre llargs i diverses peces curtes que mostren aquestes tribus com a iguals, no com a éssers inferiors o fenòmens exòtics, tot i que no estalvia algunes de les seves pràctiques més sorprenents, com la reducció de caps: Wavrin va ser el primer home blanc a filmar la tribu dels Shuar, especialitzats en aquesta pràctica, a final dels anys 20.
La Cinemateca belga acaba de restaurar bona part d’aquest magnífic treball etnogràfic del marquès de Wavrin que, a més de ser el més gran explorador belga del seu temps, també va ser un fotògraf i cineasta de gran talent que va capturar amb la càmera formes de vida i paisatges condemnats a desaparèixer. Un tresor excepcional que ara arriba a la Filmoteca, juntament amb un documental.
El petit cicle que descobreix aquest pioner de l’antropologia visual s’obre amb un documental sobre la seva figura i la seva obra, Marquis de Wavrin. Du manoir à la jungle (Marquès de Wavrin. Del castell a la selva, 2017). És alhora una crònica de la vida i els viatges del marquès, amb la seva trobada amb els indígenes de l’Amazònia mitjançant imatges dels anys vint i trenta, i una aproximació a la feina de recerca i restauració de fotografies i pel·lícules i el paper patrimonial de les filmoteques. La codirectora del film, Grace Winter, és investigadora de la Cinemateca Reial de Bèlgica, on hi ha dipositada tota la filmografia de de Wavrin. El documental acosta el seu llegat al públic d’avui i recupera escenes que van ser tallades per la censura de l’època.
Grace Winter, presentarà la sessió de dimecres 29 de setembre a les 19.30 h a la Sala Laya i participarà en el col·loqui posterior, i també introduirà les dues sessions de dijous 30 de setembre (16.30 i 19.30 h, Sala Laya), que inclouran Au Pays du Scalp (Al país del cuir cabellut, 1931), el film amb què el marquès de Wavrin es va donar a conèixer al gran públic i que el va portar des de Guayaquil i les illes Galápagos fins als territoris dels indis amazònics dels ocaina, dels bora, dels napo, dels jívaros i dels piro; Venezuela, petite Venise (1937) i Chez les Indiens Sorciers (Amb els indis fetillers, 1934).