Arts visuals

Banksy es queda

L’exposició sobre l’artista urbà més internacional i global, a l’Espai Trafalgar de Barcelona, passarà a ser un museu permanent, a més d’incorporar, a partir del mes de novembre, disset noves obres

ELIYA AKBAS
“Hi ha hagut altres exposicions, però aquí la seva obra es pot veure a mida real. A més, la majoria ja no existeixen”
HAZIS VARDAR
“Actua de nit, de forma ràpida i anònima, i l’únic rastre que deixa és la seva obra i el seu missatge. Són treballs actuals i rellevants”
ELIYA AKBAS
“Les seves obres són molt accessibles per a la gent. Són universals. I això, per a un artista, és molt difícil”
HAZIS VARDAR
“Banksy denuncia el que està malament. No es presenta a les eleccions. Sempre connecta amb el lloc i el moment”

Irònic, irre­ve­rent, acti­vista, paci­fista… Difícil enqua­drar, l’artista urbà més famós i més anònim del món. Banksy és mol­tes coses. I, evi­dent­ment, cap porta a la indi­ferència. L’Espai Tra­fal­gar de Bar­ce­lona, ubi­cat al car­rer del mateix nom, li dedica des del mes de febrer de l’any pas­sat l’expo­sició The world of Banksy, que estava pre­vista que estigués oberta fins al 31 de desem­bre d’enguany. Ara, i després de sobre­viure com tot­hom a les inclemències de la pandèmia (va estar forçosa­ment tan­cada tres mesos), els res­pon­sa­bles de la sala volen fer-la per­ma­nent i ano­me­nar-la Museu Banksy. “La idea de l’expo­sició era apro­par els valors de Banksy. Lamen­ta­ble­ment, després va arri­bar la covid i, donada la situ­ació, em sem­bla que el millor per asse­gu­rar que l’expo­sició sigui visi­ble per a tot­hom és fer-la per­ma­nent”, asse­gura el belga Hazis Var­dar, comis­sari de la mos­tra bar­ce­lo­nina sobre el popu­lar artista.

A més, la sala pre­sen­tarà nove­tats. Durant el mes de novem­bre, dis­set repro­duc­ci­ons noves (onze murals i sis qua­dres) s’incor­po­ra­ran en aquest Espai Tra­fal­gar al cen­te­nar que ja hi ha de mida real i que el dibui­xant va fer entre els anys 2000 i 2018 a Pales­tina, Nova York, Bris­tol, París, Lon­dres i Los Ange­les. La nova col·lecció tindrà, per exem­ple, la repro­ducció de Venècia en oli, un mun­tatge fet a la turística ciu­tat ita­li­ana el 2015 per denun­ciar el turisme de mas­ses. També hi seran, entre d’altres, Nens a la platja, feta el 2005 al mur que separa Israel i Pales­tina, a Bet­lem; Guar­deu-vos les mone­des, vull canvi, feta a Mel­bourne l’any 2004; Rata amb ulle­res 3D, al Park City de Utah l’any 2010; Atxím! (dona vella ester­nu­dant), feta a Bris­tol el 2020; Bas­quiat, a l’hotel Walled Off, a Pales­tina i The Game chan­ger (no tots els super­he­rois por­ten capa), a Sout­hamp­ton, el 2020.

La sort per als que cone­guin l’obra de Banksy és que aquesta visita té un plus res­pecte a altres experiències i mun­tat­ges que s’han fet sobre el tre­ball d’aquest mes­tre de l’art de car­rer. “Hi ha hagut altres expo­si­ci­ons de qua­dres de les seves obres, però aquí crec que veient la seva obra a mida real, l’experiència és millor. A més, la majo­ria són obres que ja no exis­tei­xen”, explica Eliya Akbas, res­pon­sa­ble de la sala. El cas és que en aquesta experiència dife­rent i immer­siva, de ben segur, la sen­sació que les famo­ses rates de Banksy poden per­se­guir els visi­tants per car­rers estrets i fos­cos és ben viva i pos­si­ble.

Diver­sos artis­tes anònims fran­ce­sos i bel­gues han reproduït aques­tes cent obres del des­co­ne­gut Banksy, en aquesta expo­sició no auto­rit­zada per l’autor, evi­dent­ment, i que també ha tin­gut una rèplica a París, a la sala Lafayette-Dro­uot. “Espe­rem que la situ­ació de la covid es nor­ma­litzi del tot i que cada cop pugui venir més gent a visi­tar aquesta expo­sició”, diu Akbas, que també vol soci­a­lit­zar i acti­var la vida de l’Espai Tra­fal­gar amb diver­sos esde­ve­ni­ments i amb música. “Tenim una sala en cons­trucció, on volem fer expo­si­ci­ons cada dos o tres mesos de dife­rents artis­tes. Si són d’art de car­rer, millor, però també estem oberts a altres opci­ons. Volem apro­fi­tar el nom de Banksy per aju­dar aquests joves artis­tes”, afe­geix Akbas.

EL CON­FLICTE A PALES­TINA

L’Espai Tra­fal­gar també acull tallers per a joves gra­fi­ters, que poden crear i desen­vo­lu­par la seva ima­gi­nació als murs que hi ha a la planta baixa o al soter­rani del cen­tre. És aquí, pre­ci­sa­ment, on està la part final de la mos­tra i pot­ser la que conté algu­nes de les obres més col­pi­do­res, amb el recull de les cre­a­ci­ons de l’autor als Estats Units i sobre­tot a Bet­lem. Allà va dei­xar una enorme empremta, al mur que separa Israel i els ter­ri­to­ris ocu­pats de Gaza i Cis­jordània. Aquest mur de for­migó de nou metres va ins­pi­rar, sense dubte, l’enorme capa­ci­tat de denúncia i rei­vin­di­cació de Banksy, que el 2005 hi va dur a terme nou obres murals, entre les quals hi ha una de les més famo­ses, la del mani­fes­tant llançant un ram de flors en lloc d’un còctel Molo­tov, o la de la nena que escor­co­lla un mili­tar.

Una de les recre­a­ci­ons més interes­sants en aquest indret, punt de referència del con­flicte humà i bèl·lic per­ma­nent, és Guerra de coi­xins pales­tino-isra­e­li­ana, feta a la paret d’una de les habi­ta­ci­ons de l’hotel Walled Off, davant del mur, on un sol­dat de les for­ces arma­des d’Israel com­bat con­tra un mani­fes­tant amb coi­xins enmig d’una pluja de plo­mes. Una escena irònica i inver­sem­blant que diu molt, com totes les obres de Banksy. A Los Ange­les (2002), Nova Orle­ans (2008), San Fran­cisco (2010) i Nova York (2013), etapa també expo­sada en aquesta planta baixa, Banksy va tro­bar també un ter­reny ideal per desen­vo­lu­par la seva crítica, amb temàtica diversa i una metàfora mordaç.

La visita, però, s’engega a la planta zero de l’Espai Tra­fal­gar, on el visi­tant s’endinsa ple­na­ment en el món de Banksy a la Gran Bre­ta­nya. Entre Lon­dres i Bris­tol, va pin­tar el vui­tanta per cent de la seva obra. The mild mild west, el 1997, és la seva pri­mera pin­tura mural, a Stokes Croft, a la seva supo­sada Bris­tol natal. Aquest debut repre­senta un os de peluix llançant un còctel Molo­tov con­tra tres poli­cies anti­dis­tur­bis. L’espe­rit anti­sis­tema i anti­ca­pi­ta­lista començava a estar molt pre­sent en aquests ini­cis de l’obra de Banksy. La burla i la iro­nia són les eines i els canals con­duc­tors de la seva denúncia als car­rers. Això sí, arti­cu­lats de manera magis­tral i inno­va­dora, amb un segell i una empremta molt par­ti­cu­lars, com es reflec­teix a l’obra dels poli­cies peto­ne­jant-se o a la cone­guda Pro­hi­bit jugar a pilota.

RECOR­RE­GUT A PARÍS

A la pri­mera planta de l’expo­sició el recor­re­gut se cen­tra en les recre­a­ci­ons de la seva etapa a París, i diver­sos vídeos donen suport a tota l’experiència: des de la venda d’obres per 60 dòlars al Cen­tral Park de Nova York fins al soroll de sire­nes de poli­cia, que ens recor­den la il·lega­li­tat i la inco­mo­di­tat per­ma­nent de l’art de car­rer. En un altre vídeo, la visu­a­lit­zació geogràfica de la seva obra a la capi­tal fran­cesa també dona con­text a la seva impor­tant acti­vi­tat durant l’any 2018. El Cen­tre Pom­pi­dou, la Porte de la Cha­pe­lle, Mont­mar­tre, el car­rer Vic­tor Cou­sin, el Sena o l’avin­guda Flan­dre són els indrets esco­llits per Banksy per rea­lit­zar nou obres. També va voler retre un home­natge a les vícti­mes de l’atemp­tat ter­ro­rista del 2015 dibui­xant a la porta d’emergència de la sala Bata­clan una obra ano­me­nada La nena trista, que més enda­vant va ser robada. Un altre tre­ball seu impres­cin­di­ble és la genial imatge de la nena que pinta sobre una esvàstica per cobrir-la, que també va ser anul·lada pel van­da­lisme.

Arri­bats a aquest punt, ja ningú dis­cu­teix la capa­ci­tat que ha tin­gut Banksy per fer refle­xi­o­nar tras­pas­sant fron­te­res i d’una forma magis­tral i esmo­lada sobre temes uni­ver­sals com l’amor, la guerra, el con­sum, l’opressió… Emprant sim­bo­lis­mes i ico­nes del nos­tre cone­gut uni­vers cul­tu­ral ha sabut arri­bar a totes les ments. “Crec que és un artista que pensa que el con­tin­gut del mis­satge és més impor­tant que qui l’escriu. És un enfo­ca­ment molt humil i des­in­te­res­sat, molt estrany en la nos­tra època en què tot­hom vol ser famós en pocs clics”, diu Hazis Var­dar. “Actua de nit, de forma ràpida i anònima, i l’únic ras­tre que deixa és la seva obra i el seu mis­satge. Aquests tre­balls són molt actu­als i relle­vants. A Israel denúncia el mur, a França el caviar de l’esquerra i els atemp­tats, als Estats Units el capi­ta­lisme... sem­pre con­nec­tant amb el lloc i el moment”, afe­geix.

D’AMA­GAT i de NIT

Cons­ci­ent dels ris­cos, aquest artista glo­bal del gens política­ment cor­recte art de car­rer fun­ci­ona amb un pla, un equip de cober­tura i evi­tant les auto­ri­tats. “Al final la tècnica no és gaire difícil, perquè Banksy empra esprais i plan­ti­lles. El que és difícil és la idea, crear-la, el mis­satge. És el més impor­tant. L’orga­nit­zació també és difícil. Hi ha un gran equip al vol­tant de Banksy, que no sabem qui és, per poder dur a terme la rea­lit­zació de les obres durant la nit. L’art de car­rer és il·legal”, recorda Akbas, que dona les claus de l’èxit d’aquest artista, ja total­ment glo­ba­lit­zat, i que empra una tècnica simi­lar a la de Blek le Rat. “Les seves obres són molt acces­si­bles per a la gent. Són uni­ver­sals. I això per a un artista és molt difícil. I a més, són molt sim­ples. El més difícil és la sim­pli­ci­tat. I les obres de Banksy són molt sim­ples. I hi ha una història al dar­rere. Ell té la visió abans que nosal­tres i sap des­criure una situ­ació amb una sola imatge. Per exem­ple, arran de la pandèmia de la covid, la imatge que va fer d’un nen jugant amb una infer­mera. Amb una única imatge pot par­lar del canvi climàtic”, asse­gura Akbas. A Tre­ball d’esclau i Sol­dat pixant, fetes totes dues a Lon­dres l’any 2012, es pot apre­ciar, per exem­ple, tota aquesta capa­ci­tat de sim­pli­ci­tat que carac­te­ritza tota l’obra de Banksy.

CON­TRA­DIC­TORI?

“No hi ha res més perillós que algú que vol fer d’aquest món un lloc millor.” La frase és del mateix Banksy. Podria sem­blar o sem­bla clara­ment tota una con­tra­dicció per a algú que mit­jançant la denúncia cons­tant amb l’art de car­rer retrata mol­tes injustícies i dese­qui­li­bris que asso­len aquest pla­neta. “No hi ha res pit­jor que les per­so­nes que pro­me­ten un món millor, en el qual ells serien els nous reis. En gene­ral, aquell món seria millor només per a ells. Banksy denun­cia el que està mala­ment. No es pre­senta a les elec­ci­ons”, opina el comis­sari de l’expo­sició i pro­mo­tor tea­tral.

Banksy també és un ene­mic decla­rat dels drets d’autor. I no s’amaga a l’hora de cri­ti­car les expo­si­ci­ons sobre la seva obra que no li agra­den. “La posició de Banksy sobre aquest tema és molt clara. Està en con­tra dels drets d’autor, i denun­cia les per­so­nes que ja són riques i que s’enri­quei­xen i espe­cu­len amb les obres en gene­ral, inclo­ses les seves. Per a aquesta expo­sició hem tin­gut tre­balls d’artis­tes de car­rer i les obres no es poden ven­dre. Però hem de pagar renda i sous. Banksy té una llista en què cita les expo­si­ci­ons que no li agra­den, i la de Bar­ce­lona no hi és, a la seva llista”, acla­reix rotun­da­ment Hazis Var­dar.

El que és prou evi­dent és que el seu tre­ball i seu estil són recognos­ci­bles a tot arreu. “La seva obra més famosa és la que mos­tra una nena amb un glo­bus amb forma de cor (Sem­pre hi ha espe­rança). Qui la veu ja sap que és de Banksy. Però per a mi la més impor­tant és la del mur de Bet­lem. Parla d’un greu con­flicte de fa mol­tes dècades”, opina Akbas. I és que l’anti­bel·licisme de Banksy queda més que con­fir­mat un cop has devo­rat l’expo­sició. Sem­bla que ens avisi que si seguim per aquest camí, al final serem només ani­mals. O pit­jor. Ja ho diu el simi que va dibui­xar amb un car­tell que adver­teix “Rieu men­tre pugueu, però un dia nosal­tres serem els amos”, fent una picada d’ullet a la pel·lícula El pla­neta dels simis. Doncs això.

L’ANONIMAT ETERN DE Banksy

Qui és Banksy? El que més s’especula sobre l’origen i la identitat d’aquest artista de carrer és que es tracta d’un britànic nascut a Bristol entre el 1973 i el 1974. Però l’enigma segueix viu al voltant de l’únic home capaç de fer que les seves obres se subhastin per milions d’euros sense que ningú sàpiga qui és en realitat. Aquest anonimat etern també ha col·laborat de forma irremeiable a engrandir la seva llegenda, perquè “tots volem saber qui és Banksy”, com reconeix Eliya Akbas. “Hi ha també una teoria que diu que és el cantant del grup Massive Attack”, afegeix. Tot i la fama, Banksy segueix aconseguint mantenir oculta la seva identitat real a la premsa en general, a la policia i als seus seguidors. L’any 2010, Banksy va estrenar la seva primera pel·lícula com a realitzador cinematogràfic, el documental Exit through the gift shop.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor