Lletres

Una nova animalada

No és el primer cop, ni serà l’últim, que dediquem aquesta secció a àlbums i llibres amb un protagonisme animal. És un tema clàssic de la literatura infantil i juvenil, una font creativa inesgotable tot i que, per força, pugui resultar puntualment reiteratiu.

El francès Jean de La Fontaine (1621-1695) ocupa des de fa més de tres segles un lloc d’honor en la literatura europea. Les seves faules, “coses simulades i inventades per instruir o per divertir”, segons la definició del mateix autor, continuen ben presents a les escoles i biblioteques de tot el planeta i encara ens interpel·len. Algunes més que d’altres, depenent de la moral que aportin. En català n’hem tingut versions de grans traductors com Josep Carner, Carles Riba i Xavier Benguerel. Ara les podem llegir o redescobrir actualitzades per a Animallibres pel poeta Jordi Vintró (Barcelona, 1947) en un recull esplèndidament il·lustrat per Henri Galeron, nascut a la Provença el 1939. Galeron és també qui ha fet la tria de les quaranta-dues faules d’aquesta edició.

Les il·lustracions són realistes i molt acolorides, tot i que en alguns casos juguen amb elements antropomòrfics, com ara que els animals, sense perdre el seu aspecte real, puguin interaccionar amb objectes humans, com una guitarra, un llibre, un formatge o, com a la imatge de la dreta, puguin pintar un quadre.

Vintró ha mantingut el format rimat i ha adaptat amb girs creatius el text original. Tot plegat és una mica complex d’interpretar per als més petits, per això, per comprendre el text i per ajudar a extreure’n la moral, és adequat que un adult faci de copilot en la lectura d’un llibre que cal llegir a pessics, assaborint-ne el ric contingut.

FAULES Text: Jean de La Fontaine Selecció i il·lustració: Henri Galeron Traducció: Jordi Vintró Editorial: Animallibres Pàgines: 116 Preu: 11,95

Recomanacions a cau d’orella

Autora: Arianna Papini Traducció: Teresa Duran Editorial: Kalandraka Pàgines: 40 Preu: 14 QUE T’AGRADARIA SER?
La Rebecca somia ser un peix, al peix li agradaria ser una òliba, aquesta admira les qualitats del cocodril… i això mateix passa a molts altres animals que desitgen ser diferents d’allò que són. Un joc encadenat per desenvolupar la imaginació amb el qual Arianna Papini, amb un plantejament narratiu senzill i unes il·lustracions planes i esquemàtiques, suaus, fetes amb collage, fa plantejar la diversitat en un sentit molt ampli i didàctic.
Autora: Emilia Dziubak Traducció: Xavier Farré Editorial: Flamboyant Pàgines: 64 Preu: 19,90 CONSTRUCCIONS ANIMALS
En el món animal hi ha grans sistemes arquitectònics i d’enginyeria, i la polonesa Emilia Dziubak n’ofereix una extensa i rigorosa mostra en aquest llibre de gran format. Repassa, amb unes il·lustracions molt realistes, tipus de construccions, materials emprats, ponts i camins, dissenys d’interiors, cases amb camuflatge, metròpolis subterrànies, per a una sola família o per a tota una urbs, nius de tota mena... Com un documental del National Geographic.
Autores: Anne-Sophie Baumann i Éléonore Della Malva Traducció: Gustau Raluy Editorial: Cruïlla Pàgines: 168 Preu: 18 ANIMALS AMB MOVIMENT
Amb 50 peces mòbils (algunes funcionen millor que d’altres), aquest llibre de gran format ofereix un ensenyament molt pràctic i visual sobre el cos dels animals. Com neixen i creixen, com s’hi veuen, quins sistemes auditius tenen, quina epidermis, les diferents extremitats, com mengen i beuen, com respiren i oloren i com neden i volen. Això aplicat a mamífers, aus, rèptils, insectes, amfibis...
Text: Francesco Maadaloni i Guido Radaelli Il·lustracions: Diversos autors Traducció: Marta Gil Editorial: Duomo Pàgines: 160 Preu: 18,50 FAMILIAS FABULOSAS
Set històries sorprenents protagonitzades per animals, basades en fets reals i, en cada cas, il·lustrades per un artista diferent: Patrícia Pedro, Charles Bailey, Rosi Tooth, Herikita, Alice Piaggio, Mateo Rivano i Daniela Tieni. Per exemple, llegim el cas d’una ovella adoptada per una gossa, i d’altres amb lleons, cignes, cavallets de mar, dofins, flamencs... Totes amb un to força ensucrat, això sí.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.