Una nova animalada
No és el primer cop, ni serà l’últim, que dediquem aquesta secció a àlbums i llibres amb un protagonisme animal. És un tema clàssic de la literatura infantil i juvenil, una font creativa inesgotable tot i que, per força, pugui resultar puntualment reiteratiu.
El francès Jean de La Fontaine (1621-1695) ocupa des de fa més de tres segles un lloc d’honor en la literatura europea. Les seves faules, “coses simulades i inventades per instruir o per divertir”, segons la definició del mateix autor, continuen ben presents a les escoles i biblioteques de tot el planeta i encara ens interpel·len. Algunes més que d’altres, depenent de la moral que aportin. En català n’hem tingut versions de grans traductors com Josep Carner, Carles Riba i Xavier Benguerel. Ara les podem llegir o redescobrir actualitzades per a Animallibres pel poeta Jordi Vintró (Barcelona, 1947) en un recull esplèndidament il·lustrat per Henri Galeron, nascut a la Provença el 1939. Galeron és també qui ha fet la tria de les quaranta-dues faules d’aquesta edició.
Les il·lustracions són realistes i molt acolorides, tot i que en alguns casos juguen amb elements antropomòrfics, com ara que els animals, sense perdre el seu aspecte real, puguin interaccionar amb objectes humans, com una guitarra, un llibre, un formatge o, com a la imatge de la dreta, puguin pintar un quadre.
Vintró ha mantingut el format rimat i ha adaptat amb girs creatius el text original. Tot plegat és una mica complex d’interpretar per als més petits, per això, per comprendre el text i per ajudar a extreure’n la moral, és adequat que un adult faci de copilot en la lectura d’un llibre que cal llegir a pessics, assaborint-ne el ric contingut.