Teatre

Fa vint anys que tinc Poblenou!

El festival Escena Poblenou celebra l’edició número vint amb un cartell que apel·la als nous llenguatges i amb una mirada atenta a la creació en femení. Aquest any, el programa combina actors i títols de la seva història amb novetats postpandèmiques

FESTIVAL DE MINORIES
De les més de 360 companyies convidades en aquests vint anys, destaquen les de dansa (100), gest (67), circ (29) i carrer (57)

Joan Manuel Ser­rat es va fer sen­tir amb aquell mític Ara que tinc 20 anys i la seva rèplica poste­rior: Fa 20 anys que tinc 20 anys. Dues dècades són algun període tem­po­ral més que un cicle. Hi inci­dia el mar­rec de la gui­tarra del Poble-sec. Ara és el veïnat del Poble­nou el que pot cele­brar que fa vint anys que tenen el fes­ti­val Escena Poble­nou, amb un car­tell que ha sabut cosir molt bé unes pro­pos­tes popu­lars, incor­po­rant llen­guat­ges i for­mes noves tot com­par­tint espais del barri (Can Felipa, la nova sala Beckett, Can Fra­mis i fins i tot el TNC, sí, però també el Cen­tre Moral i l’Aliança del Poble­nou). El car­rer (sigui a la plaça o bé a la ram­bla) és un altre dels llocs emblemàtics on fer-se sonor i visi­ble. L’equip del fes­ti­val, amb Ada Vilaró al cap­da­vant, el for­men cor­re­dors de fons. Han après a tro­bar el valor en la resistència. Man­te­nir-se com a apa­ra­dor des d’on fer ben pròxima la cul­tura amb una dosi de fres­cor i bon humor i inci­dint en espais més invi­si­bi­lit­zats (la cre­ació en femení), Embri­ons, o fent que entri el tea­tre a les aules i es con­ver­teixi en una nova forma d’expressió per fer-se sen­tir a les clas­ses i a les famílies.

Per poder cele­brar un ani­ver­sari rodó (del 21 al 24 d’octu­bre), en aquesta edició han pro­gra­mat vint actu­a­ci­ons, una per any. Si al començament es van pro­di­gar els Pez en Raya (una com­pa­nyia d’humor sur­re­a­lista amb títols com Pésame mucho), fa uns anys que hi han dei­xat d’actuar. Per això, des del fes­ti­val tor­nen a con­vi­dar Joan Estra­der, actor d’aque­lla com­pa­nyia, amb l’espec­ta­cle Mr. Kebab. Agnès Mateus també repe­teix el seu espec­ta­cle amb punts d’una comèdia agres­siva i alhora com una veri­ta­ble denúncia del mas­clisme impe­rant a la soci­e­tat amb l’espec­ta­cle Rebota, rebota y en tu cara explota, un títol que fa qua­tre anys que repre­sen­ten arreu del món. Una altra invi­tació sonada d’aquesta edició és per al tre­ball de Núria Guiu. Ella va arren­car l’espec­ta­cle Likes en un dels Embri­ons. Ara, la coreògrafa, antropòloga i prac­ti­cant de ioga ja pre­para el seu ter­cer espec­ta­cle, que estre­narà aquesta tem­po­rada al Mer­cat de les Flors (on també repre­sen­tarà Likes i Spi­ri­tual Boy­fri­ends).

El fes­ti­val arren­carà dijous amb un espec­ta­cle iti­ne­rant que enfila tots els capítols d’Embri­ons (que ja va per la vui­tena edició). A par­tir d’aquest parai­gua, es con­vida a inves­ti­gar peces breus que, sovint, es trans­for­men en peces de durada con­ven­ci­o­nal. En aquesta ocasió hi des­ta­quen noms com la balla­rina Ceci­lia Cola­crai, Gráinne O´Car­roll i Sop­hie Kas­ser, la com­pa­nyia de circ inter­na­ci­o­nal Rauxa i un nou Labo­ra­tori dels Impos­si­bles, co-creat amb alum­nes de 15 a 20 anys i actors del col·lec­tiu deS­HAKERS, impul­sat per Sergi Este­ba­nell, cofun­da­dor de l’Escena Poble­nou amb Ada Vilaró. Per cert, també es pro­grama l’espec­ta­cle del Grec To like or not to like, creat amb un breu taller amb joves actors sota la direcció de Vilaró.

La pro­gra­mació inclou altres noms pro­pis com el tre­ball de Juana Dolo­res #massa diva per a un movi­ment assem­ble­ari (TNT, 2020) i el P-acte idi­ota (Fira Tàrrega, 2021) de les Her­ma­nas Pico­hu­eso. També l’acròbata Amer Kab­bani pre­senta uns ini­cis del seu tre­ball en soli­tari, Runa, que segueix l’uni­vers de la seva cre­ació ante­rior, Envà. L’artista Xavi Manu­bens té una inter­venció doble a l’Escena Poble­nou: A Simp­hony per­for­mance indaga sobre la iden­ti­tat tra­vestí i pre­senta un tre­ball sobre la iden­ti­tat i la imatge que pro­jecta amb els alum­nes de l’IES Qua­tre Can­tons.

En xifres, el Fes­ti­val Escena Poble­nou ha con­vi­dat més de 360 com­pa­nyies, prin­ci­pal­ment de dansa / per­for­mance (100), de clown i tea­tre de gest (67), de circ (59) i de tea­tre de car­rer (57). Es cal­cula que ha aple­gat unes 80.000 per­so­nes en les dinou edi­ci­ons pre­ce­dents. Tot i que no hi ha dades que ho cor­ro­bo­rin, va ser un fes­ti­val que, amb el suport de les ins­ti­tu­ci­ons, va anar aga­fant embran­zida en les pri­me­res edi­ci­ons. Hi va haver un moment que ja no podia créixer perquè era impres­cin­di­ble l’incre­ment pres­su­pos­tari públic, fet que no es va pro­duir. Des de lla­vors, han anat tei­xint col·labo­ra­ci­ons amb ins­ti­tu­ci­ons i enti­tats del barri, amb la qual cosa és un fes­ti­val molt cohe­si­o­nat amb tot tipus d’estruc­tu­res (cul­tu­rals i soci­als, prin­ci­pal­ment) del barri. Això no treu que hagin donat pri­me­res opor­tu­ni­tats a com­pa­nyies com Pon­ten Pie (Copa­ca­bana), Eléctrico 28, Les Impu­xi­bles, Vérte­bro Tea­tro, Núria Guiu, Colec­tivo Ameno, Diana Gadish i Cia Peli­po­laca. Punt i a part, mereix Kamc­hatka (la com­pa­nyia ha pre­sen­tat el seu quart espec­ta­cle a Fira Tàrrega aquest setem­bre). Va néixer d’un taller amb Adrian Sch­varzs­tein el 2007 i es va pre­sen­tar ofi­ci­al­ment a Fira Tàrrega aquell mateix any (Kamc­hatka). Poste­ri­or­ment, pre­sen­ta­rien Habi­ta­cu­lum i Fugit. Han fet la volta al món amb aquests pro­jec­tes, a par­tir de la cre­ació d’uns per­so­nat­ges ten­dres i gene­ro­sos que no ente­nen la des­con­fiança dels ciu­ta­dans que es tro­ben men­tre tran­si­ten amb la seva maleta cap a un viatge a l’espe­rança. Escena Poble­nou va man­te­nir durant alguns anys la pos­si­bi­li­tat per als artis­tes d’apren­dre en tallers, la set­mana abans del fes­ti­val: el 2005, per exem­ple, es va con­vi­dar Tapa Sudana, un dels actors de Peter Brook.

La constància de l’Escena Poble­nou el situa com un dels car­tells còmpli­ces i gene­ra­dors de dis­cur­sos. El dis­sabte 23 deba­tran sobre pro­ces­sos cre­a­tius i com fer-se més útils.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor