Música

Crítica

MANUSCRIT TROBAT D’IRÈNE NÉMIROVSKY

La vida d’Irène Némirovsky exem­pli­fica la història d’Europa de la pri­mera mei­tat del segle XX. Fugint dels soviètics arriba a París el 1919, on s’adapta bé, com tan­tes famílies rus­ses que havien tin­gut ins­ti­tu­trius fran­ce­ses. Casada el 1926, té dues filles i ini­cia una bri­llant obra literària abans de ser detin­guda pels gen­dar­mes quan s’havia refu­giat a Mor­van i depor­tada pels ale­manys a Auschwitz, on mor de tifus el 1942. Tenia només 39 anys. Els estu­dis i la ree­dició de la seva obra no s’han atu­rat. Una de les seves filles, Denise Eps­tein, es va endur una maleta seva, amb manus­crits que han anat apa­rei­xent sei­xanta anys després. La cele­brada Suite fran­cesa, també traduïda per Anna Casas­sas per a la Magrana, va rebre el Premi Renau­dot el 2004, i ara es ree­dita a Viena Sang calenta, una extra­or­dinària nou­ve­lle amb els ingre­di­ents de l’ele­gant estil de la nar­ra­dora: el gust pel detall en les des­crip­ci­ons sen­so­ri­als i els diàlegs vius que per­fi­len uns per­so­nat­ges sem­pre ben dibui­xants. Com Suite fran­cesa, Sang calenta és ple­na­ment actual i demos­tra la per­vivència d’una nar­ra­dora que esde­vindrà clàssica: jueva, russa i fran­cesa, segu­ra­ment les tres tra­di­ci­ons més impor­tants de la lite­ra­tura moderna. Némirovsky és una estra­nya bar­reja entre Txèkhov –de qui va escriure una bio­gra­fia publi­cada en català per L’Avenç– i Proust, amb la sub­ti­lesa del pri­mer i l’expe­ri­men­tació amb el temps tan sin­gu­lar del segon. Tam­poc s’ha d’obli­dar el seu admi­rat Tols­toi, de qui hereta la passió per plas­mar per­so­nat­ges amb pers­pec­tiva dins la lite­ra­tura. La seva prosa deta­llista arriba al sublim men­tre la lle­gei­xes, i els per­so­nat­ges es mouen en la lleu­ge­resa prous­ti­ana. El nar­ra­dor es fa dir Sil­vio i arros­sega un per­fil de cala­vera simpàtic, però cala­vera. Dins l’apa­rença tran­quil·la, bucòlica, de l’entorn de la Bor­go­nya, una sèrie d’esde­ve­ni­ments ens des­vien cap a una trama de drama fami­liar amb una inves­ti­gació poli­cial que revela secrets. El pro­ta­go­nista és també el pai­satge, el canvi de les esta­ci­ons, un ven­tet i la des­cripció de la bur­ge­sia dels anys trenta abans de caure l’espec­tre de l’apo­ca­lipsi. El mateix temps de Némirovsky és un temps per­dut imme­di­a­ta­ment ante­rior a l’esclat d’into­lerància més gran de l’època con­tem­porània, on tota la tec­no­lo­gia es va decan­tar per l’exter­mini.

La prosa de Némirovsky viu ali­ena al des­ga­vell. Les seves pul­si­ons recreen altres uni­ver­sos més fac­ti­bles i huma­nis­tes. El vell per­so­natge fra­cas­sat i totes les noies que són, amb els seus com­por­ta­ments, un estat d’ànim. A par­tir d’una mort, les reve­la­ci­ons adqui­rei­xen un to con­fes­si­o­nal, que el nar­ra­dor va esbro­tant amb perícia. Si bé la novel·la no és Suite fran­cesa, Sang calenta és una petita joia que ens intro­du­eix en un període de trànsit i, alhora, una història en què pas­sen coses que van més enllà de l’apa­rença. Si volen tenir una estona agra­da­ble i ser atra­pats per aquesta prosa dia­man­tina, no dub­tin a començar l’aven­tura que implica ini­ciar-se en Némirovsky d’un glop.

Sang calenta
Autora:
Irène Némirovsky
Editorial:
Viena
Preu:
15,20

JAZZ MESSENGERS AL CAFÈ BOHEMIA DE NOVA YORK DELS CINQUANTA

La col·lecció “Jazz Images” recupepa dos discos de directes dels The Jazz Messengers a l’emblemàtic Cafè Bohemia de Nova York el 1955. Els cronistes expliquen que aquests concerts van ser dels més reeixits en aquest temple del jazz. El bateria Art Blakey es va fer acompanyar per Kenny Dorham a la trompeta, Hank Mobley al saxo, Horace Silver al piano i Doug Watkins al baix. Els membres del quintet havien estat seleccionats pel bateria per a una banda gresol del hard bop, de mitjans dels anys cinquanta fins a la seva mort, el 1990. Art Blakey és la història del jazz, un clàssic de l’estil, però també una manera d’entendre la música, per no dir la vida. El seu tarannà de planter va servir per animar els seus instrumentistes cap a altres bandes de primer nivell o perquè es convertissin en solistes inqüestionables. Als Messengers, però, jugaven com a equip en benefici únic de cada disc. I aquests dos directes compilats a preu econòmic en són una mostra admirable. La qualitat de la gravació permet seguir cada moment de l’actuació, gairebé els dits sobre cada instrument. Emocionen cadascun dels deu temes, una recreació del jazz més inspirat.

At the Café Bohemia
Autor:
The Jazz Messengers
Discogràfica:
Jazz Images
Preu:
8 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.