Música

Un doble per a la història

Sopa de Cabra celebra els 30 anys del seu tercer disc, el fonamental ‘Ben endins’, amb una gira, una exposició a Girona i una reedició ampliada, que inclourà sis cançons més dels concerts a Zeleste en què es va gravar la part en directe d’aquest disc doble (ara triple)

L’ÈXIT
Ben endins va arribar a ser el disc més venut en la història del rock català i l’any 2000 va rebre el disc de platí”

Sopa de Cabra està celebrant aquest any el trentè aniversari d’un dels seus discos més importants, que per extensió també ho és de la història del rock i de la música catalana en general. El 10 de maig del 1991, Salseta Discos va publicar Ben endins, un doble elapé amb tres cares enregistrades en directe, durant els concerts del 21 i 22 de febrer del mateix any a la sala Zeleste del carrer Almogàvers de Barcelona, i una quarta cara gravada en estudi. Ben endins va mostrar realment la potència de Sopa de Cabra en viu: el grup gironí havia decidit saltar-se amb el seu tercer disc un dels manaments no escrits del rock –no gravis un disc en directe fins que no en tinguis uns quants d’estudi i hagis reunit un bon grapat d’èxits–, justament perquè els seus dos primers discos estaven farcits de bones cançons, però no plasmaven prou bé la intensitat del grup als escenaris. Ben endins va arribar a ser el disc més venut en la història del rock català i l’any 2000 va rebre el disc de platí per haver arribat a la xifra ara inimaginable de les 100.000 còpies venudes. Només dos intèrprets en català, Lluís Llach i La Trinca, superen Sopa de Cabra en un rànquing general, sense estils. Ben endins, publicat només un mes abans de l’històric concert al Palau Sant Jordi, on Sopa de Cabra va compartir cartell amb Els Pets, Sangtraït i Sau, va aparèixer en un moment de màxima popularitat per al quintet gironí que va contribuir de manera decisiva al seu èxit, no només a Catalunya, sinó també al conjunt de l’Estat espanyol, on el disc es va vendre força i el primer single triat, Si et quedes amb mi, va sonar reiteradament en grans cadenes com Los 40 Principales, poc receptives fins llavors a la música en català.

Per tot això, valia la pena celebrar els trenta anys de Ben endins, sobretot ara que Sopa de Cabra torna a ser un grup en actiu, amb dos nous discos publicats des de la reunió del 2015 i sense data de caducitat propera. Gerard Quintana (veu), Josep Thió (guitarra), Francesc, Cuco, Lisicic (baix) i Pep Bosch (bateria), els quatre membres originals –Joan Ninyín Cardona, l’altre guitarrista, va morir el 20 de gener del 2002, aviat farà vint anys–, reforçats en directe per Jaume, Peck, Soler (guitarra), Valen Nieto (guitarra, percussions i sintetitzadors) i Ricard Sohn (teclats), ja fa uns quants mesos que van començar una gira commemorativa en què el bloc principal són bona part de les cançons incloses a Ben endins, recuperant així l’actitud més rockera dels seus orígens. Les properes parades de la gira seran Esparreguera (27 de novembre) i el Gran Teatre del Liceu, on tocaran l’11 de desembre, amb les entrades exhaurides. Paral·lelament, a la Casa de Cultura es pot visitar, fins al 5 de novembre, l’exposició Per molts anys, malparits!, coproduïda i comissariada per Enderrock, amb imatges dels concerts del 1991 a Zeleste –signades per grans fotògrafs com ara Xavier Mercadé i Francesc Fàbregas–, vídeos, cartells, entrades, una llista de les cançons tocades aquelles dues nits i altres documents preservats en bona part per l’afany arxivístic de Lisicic. A l’exposició, hi ha també una guitarra acústica de Thió, el disc de platí que va rebre Cardona i el quadre Mujeres posando (1985), de Pilar Villuendas, a partir del qual es va dissenyar la portada del disc. La mostra, però, no parla només de Ben endins ni de Sopa de Cabra, sinó del context musical en què va néixer aquell disc, en una època en què també destacaven altres grups de les comarques gironines com ara Sangtraït, Kitsch i Umpah-Pah. L’objectiu és que l’exposició sigui itinerant.

La celebració del 30è aniversari de Ben endins es completarà amb la seva revisió en una versió ampliada. Unes setmanes abans de Nadal arribarà a les botigues un nou Ben endins triple, en comptes de doble, en vinil, i el CD senzill inicial també passarà a ser doble. La raó? A les dinou cançons inicials del disc s’hi afegiran sis temes més dels concerts a Zeleste: una nova remescla realitzada per Josep Thió de Si et quedes amb mi, neta i polida, sense el soroll ambiental de la sala; El carrer dels torrats, Blujins-roc, La balada de Dicky Deeming, On ets? i No hi ha camí. Les reedicions també tindran una portada redissenyada per la filla de Villuendas, sense perdre l’essència de l’original.

De Si et quedes amb mi també es va llançar el 10 de maig passat, coincidint exactament amb l’aniversari de Ben endins, una nova versió interpretada per Sopa de Cabra al costat de noms destacats de les noves generacions de la música catalana com ara Alguer Miquel (Txarango), Suu, Judit Neddermann, Santi Balmes (Love of Lesbian), Joan Dausà i Beth, una bona connexió intergeneracional.

Des que Ben endins va ser certificat com a disc de platí, ara fa dues dècades, han canviat moltes coses en la indústria musical: ara el disc de platí s’obté amb només 40.000 exemplars venuts –un efecte directe de la crisi de la indústria discogràfica–, de manera que les 130.000 còpies que s’han venut de Ben endins fins al 2021 en els seus diferents formats físics –elapé, CD, casset, VHS i DVD– són actualment l’equivalent d’un triple disc de platí: una distinció que el grup rebrà també abans que s’acabi aquest any de celebració per a Sopa de Cabra i els seus seguidors.

BEN ENDINS Autor: Sopa de Cabra Discogràfica: Salseta Discos, 1991 (reedició, 2021)
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor