Articles

Santuari paleolític en 3D

Els gravats paleolítics que s’han descobert a la cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí –fins ara ja se n’han trobat més de 370– seran reproduïts en 3D i s’exposaran en una altra galeria de la mateixa cova

JOSEP MARIA VERGÈS
“Seria ideal que fos visitable, però seria arriscat que hi entrés massa gent perquè es podria perdre tot el que s’ha salvat fins ara”

Res no feia pre­veure que un dels espais més visi­tats de la Conca de Bar­berà, amb una mit­jana de 50.000 per­so­nes a l’any, amagués un tre­sor arqueològic excep­ci­o­nal. I menys que es tractés d’un con­junt de gra­vats de fa entre 15.000 i 36.000 anys, la majo­ria amb figu­res d’ani­mals i altres d’abs­trac­tes, que con­for­men l’únic san­tu­ari d’art rupes­tre del paleolític que s’ha tro­bat mai a Cata­lu­nya. La tro­ba­lla, a finals de l’any 2019 –tot i que no es va fer pública fins al febrer del 2020– d’aquells gra­vats pre­històrics a la cova de la Font Major de l’Espluga de Fran­colí va mar­car una fita en la història de l’arque­o­lo­gia cata­lana: “Entre la comu­ni­tat científica sem­pre s’havia cre­gut que algun dia es tro­ba­ria algun san­tu­ari paleolític a Cata­lu­nya, perquè no podia ser que al Cantàbric n’hi hagués tants i que a Anda­lu­sia i a França n’hi hagués alguns però cap en tot el nord-est de la Península i en aquesta zona del Medi­ter­rani; hi havia un forat negre”, explica l’arqueòleg Josep Maria Vergès, inves­ti­ga­dor de l’IPHES (Ins­ti­tut Català de Pale­o­e­co­lo­gia Humana i Evo­lució Social), que va ser el des­co­bri­dor dels gra­vats. Espe­ra­ven tro­bar-lo algun dia de manera fortuïta en algun lloc inex­plo­rat, però no a la cova de l’Espluga, una cavi­tat que es va des­co­brir fa més de cent sei­xanta anys, el 1853, que està museïtzada des de l’any 1994 i per la qual pas­sen tants milers de per­so­nes.

“Si ens hagues­sin pre­gun­tat per una cova on segur que no tro­baríem res, hau­ria dit aquesta”, exclama. “Hem tro­bat una font al mig del desert, i aquesta és la importància que té el jaci­ment. Va ser total­ment ines­pe­rat”, rebla Vergès, que ara ha ini­ciat la docu­men­tació dels gra­vats en 3D, per fer-ne rèpli­ques i poder expo­sar-los en un altre espai de la cova que sigui més acces­si­ble per als visi­tants.

Va ser per la curi­o­si­tat de l’arqueòleg que es van aca­bar loca­lit­zant els gra­vats. En aquell final del 2019, Vergès i el seu equip de l’IPHES esta­ven tre­ba­llant a la cova, en el marc d’un pro­jecte de recerca qua­dri­en­nal de la Gene­ra­li­tat. Un dia van veure com des d’una petita cavi­tat de la cova en sor­tien algu­nes per­so­nes, amb ves­tits de neoprè, que esta­ven fent una de les rutes d’aven­tura que s’ofe­rei­xen als visi­tants com a oferta turística. “Pas­sa­ven pel recor­re­gut més difícil, per llocs on s’havien d’arros­se­gar, on era més estret, hi havia fang... Era la pri­mera vegada que jo hi tre­ba­llava, allà. I aquesta gale­ria més petita, per on feien la ruta, no la conei­xia, no sabíem ni que exis­tia.” I la curi­o­si­tat es va fer forta: “Vaig voler anar a veure-la. Em vaig arros­se­gar dos o tres metres i vaig entrar a la gale­ria. Per defor­mació pro­fes­si­o­nal, perquè jo soc de for­mació del paleolític, quan entro als llocs sem­pre miro a les parets. Amb la llum fron­tal del casc vaig veure unes rat­lles ver­ti­cals al sos­tre i vaig pen­sar que tenien pinta de ser molt anti­gues (perquè allà també hi ha molts gra­fits moderns, amb noms, dates...). Em vaig girar i al cos­tat, en un tros de paret una mica gran i bas­tant plana, en enfo­car la llum vaig veure un gra­vat d’un cavall. Aquest és el pri­mer gra­vat que vam tro­bar i el més gran, i ara sem­bla que ja s’ha fet el més cone­gut. Ales­ho­res ja vaig creure que era del paleolític, per l’estil era mag­da­lenià (de fa uns 15.000 anys). Vaig pen­sar que segu­ra­ment n’hi hau­ria més”, relata Vergès. I no s’equi­vo­cava. En aquell moment van des­co­brir un cen­te­nar de gra­vats, i ara ja en por­ten més de 370, i de més antics, d’entre els períodes mag­da­lenià (fa uns 15.000 anys) i auri­nyacià (fa 36.000 anys). Curi­o­sa­ment, havien pas­sat des­a­per­ce­buts per als guies i per a les per­so­nes que habi­tu­al­ment fan rutes d’aven­tura: “Tenien el cavall a dos pams del seu cap i no el van veure mai! Hi té a veure la llum: com que duien la llum al casc, i és fron­tal, no genera ombres a les inci­si­ons, i costa més de veure”, jus­ti­fica Josep Maria Vergès. S’ha de tenir, diu, la mirada de l’arqueòleg.

TEC­NO­LO­GIA 3D

En aquests moments només qui hi duu a terme els tre­balls científics pot acce­dir a la gale­ria, cone­guda com la Gale­ria de Cal Palle­tes. Està for­mada en con­glo­me­rat, l’accés és difícil i obrir-la al públic podria mal­me­tre les res­tes. “Seria ideal que fos visi­ta­ble, però per les con­di­ci­ons és impos­si­ble. Seria arris­cat que hi entrés massa gent perquè es podria per­dre tot el que s’ha sal­vat fins ara. Són espais molt petits i és molt fàcil tocar la paret sense voler. I si es toca la paret es podrien esbor­rar. S’ha deci­dit que només hi entri la gent que fa els tre­balls científics, per docu­men­tar-los i estu­diar-los”, explica Vergès, que és el direc­tor de tota la inter­venció a la cova. Però ja s’han fet els pri­mers pas­sos perquè el públic gene­ral pugui conèixer el des­co­bri­ment: gràcies a la tec­no­lo­gia 3D, els gra­vats seran reproduïts i, poste­ri­or­ment, expo­sats a la mateixa cova, però en una altra gale­ria. D’espai, no en falta: la cova, que té un llac sub­ter­rani, és una de les set més llar­gues del món i té més de 3.590 metres de cor­re­dors –almenys els des­co­berts fins avui. Gràcies a la tro­ba­lla arqueològica, ara està en procés de ser decla­rada bé cul­tu­ral d’interès naci­o­nal, segons la regi­dora de Comu­ni­cació i Turisme de l’Espluga, Laura Poblet, que no amaga el seu entu­si­asme: “Les tro­ba­lles ens han fet creure que vivim en un lloc molt pri­vi­le­giat.”

De moment, l’equip lide­rat per l’IPHES ha esca­ne­jat en 3D tota la caixa de la cova, i ja han començat a esca­ne­jar amb un escàner de molta més reso­lució cadas­cun dels gra­vats: “Estem anant panell per panell i figura per figura i en fem un esca­neig amb un tipus d’escàner en 3D de molta més reso­lució; tre­ba­llem sobre les dues dècimes de mil·límetre de reso­lució, la qual cosa per­met mos­trar les rat­lles més fines.” “A par­tir d’aques­tes imat­ges, com que tot està en coor­de­na­des UT, podem engan­xar cada figura al model gene­ral. Per fer-nos una idea, és com al Goo­gle Earth, on pots anar acos­tant la imatge gene­ral i veure el detall; són dife­rents capes que es van acti­vant a mesura que t’hi acos­tes. Seria el mateix però amb la cova”, explica el res­pon­sa­ble de l’actu­ació.

Un cop enlles­tit aquest tre­ball, el públic podrà fer des de casa un recor­re­gut vir­tual per la cova i anar veient el detall dels gra­vats. Però la idea també és crear una rèplica dels gra­vats amb impres­so­res 3D i que es puguin expo­sar a la mateixa cova: “L’objec­tiu és fer una rèplica com la que es va fer a les coves d’Alta­mira [que són del mateix període cro­nològic]. Per això és impor­tant tenir una bona docu­men­tació en 3D. Però la recons­trucció d’Alta­mira es va fer a mà; és una fei­nada i neces­si­tes un pres­su­post bru­tal. En el dia d’avui, quan s’està desen­vo­lu­pant tota la tec­no­lo­gia 3D, pot ser més ràpid, et dona una rèplica exacta i amb un pres­su­post infe­rior. S’impri­mi­ria a peces i es mun­ta­ria. La tec­no­lo­gia 3D avança molt ràpid; ahir mateix vaig veure que van impri­mir un pont amb 3D i el van mun­tar. Nosal­tres volem anar en aquesta línia.” La idea de l’IPHES és que els gra­vats es puguin veure a l’inte­rior de la mateixa cova: “Volem recrear l’experiència de quan entra­ven a la cova en aque­lla època, s’endin­sa­ven en la fos­cor, feien els seus ceri­mo­ni­als... Que real­ment a l’Espluga entris dins de la cova de veri­tat, no a un espai que simuli la cova”, explica Vergès.

Tot ple­gat obli­garà a refer de dalt a baix la muse­o­gra­fia de la cova de la Font Major. “S’ha de bus­car la manera prou atrac­tiva i prou fidel a la rea­li­tat que el visi­tant es faci a la idea de com era la gale­ria, la tècnica que es feia ser­vir, la inter­pre­tació dels gra­vats i el seu sig­ni­fi­cat. Com que tenim la sort de tenir la cova al mig del poble i és una cavi­tat en la qual pots anar a peu dret durant bas­tants metres, el visi­tant té l’experiència d’endin­sar-se a la cova i això ho volem man­te­nir. Si és via­ble situar les rèpli­ques dels gra­vats, cre­iem que ha de ser dins de la cova, per acom­pa­nyar-te d’aquell ambi­ent”, des­taca Poblet.

“HI HA MÉS GALERIES AMAGADES”

L’equip liderat per Josep M. Vergès, que és qui va descobrir els gravats en una galeria de la cova de la Font Major que no havia estat mai explorada arqueològicament, no dubta que podran trobar altres cavitats fins ara desconegudes: “Tot fa pensar que hi ha més galeries taponades; ara bé, si hi haurà gravats paleolítics o no ja és una altra cosa”, exclama Vergès. Per emprendre la recerca, tindran l’ajut d’un grup espeleològic que va explorar la cova als anys vuitanta i noranta: l’ERE-CEC (Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excursionista de Catalunya). Ells, que també estan convençuts que hi ha més galeries amagades, s’incorporaran a l’equip de recerca de la cova.

Arqueologia, paisatge i vi, com a la Dordonya

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) es plantegen crear aliances amb altres jaciments de l’entorn, com són el Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet, “que té el millor conjunt d’art moble paleolític de tot Catalunya i del nord-est de la Península”, i els conjunts d’art rupestre de les muntanyes de Prades, que tenen el centre d’interpretació a Montblanc. “Aquesta és una ruta fantàstica. En el dia d’avui, si algú al nord-est de la Península vol fer un repàs de tot l’art prehistòric, des de fa 36.000 anys fins a poc més de 3.000, ha de venir aquí, perquè ho té concentrat en aquest territori”, reconeix Josep M. Vergès, director de les intervencions a la cova de la Font Major. Ell creu que la Conca de Barberà s’ha d’emmirallar en la Dordonya, a França: “Concentra nombrosos jaciments d’art paleolític i prehistòrics, però a més té paisatge i és una zona de producció de vins. Una de les virtuts de la Dordonya és que si vas a visitar una cova ja et pregunten si t’interessa visitar les altres, tastar la gastronomia, fer degustacions de vins... Això, hem de reproduir-ho aquí; una oferta que aglutini la visita a Montblanc, als conjunts d’art rupestre, a la cova de l’Espluga..., i sumar-hi el monestir de Poblet, menjar bé, fer degustacions de vins... Aquesta és la idea, perquè de santuari paleolític a Catalunya només n’hi ha un, i pot servir per donar vida a altres elements importants del territori”, explica Vergès. La regidora de Turisme de l’Espluga, Laura Poblet, també està convençuda que aquest és el camí: “Estem engrescats a fer aliances perquè el projecte tiri endavant, i poder explicar tot el que tenim al territori, sense mirar-nos el melic.” De moment, l’Ajuntament i l’IPHES estan immersos en la redacció d’un pla director de la cova de la Font Major que ha de dissenyar la manera de divulgar els gravats paleolítics, de crear les sinergies amb altres jaciments i de com replantejar la museografia de la cova a partir de les reproduccions en 3D: “Fins ara el focus del relat de la cova no era l’art paleolític; ni se’n parlava. I ara és el més rellevant que s’hi ha trobat. Per això hem de redistribuir tot el contingut”, explica Laura Poblet.

La regidora avança que preveuen presentar el pla a finals d’aquest any. No s’ha quantificat encara el cost econòmic de les actuacions necessàries, però Poblet alerta que s’hauran de fer en diferents fases. “No es tracta tan sols de fer la rèplica dels gravats, sinó que cal canviar tot el planejament de la museografia. Fins ara la història que explica la cova feia un repàs a l’evolució humana, però no era la història de la mateixa cova; ara sí que pot explicar la seva pròpia història”, hi afegeix Josep Maria Vergès.

ANIMALS, VULVES I FIGURES ABSTRACTES

Entre els més de 370 gravats descoberts a l’Espluga, uns 90 són figuratius. Representen animals, sobretot cavalls, cérvols, cabres i urs (l’avantpassat del toro), i també hi ha un os i un golut (un carnívor que a la península es va extingir fa més de 15.000 anys). També s’han trobat gravats de sexe femení, de vulves; un fet habitual en aquest tipus de santuaris i que s’atribueix a cerimònies relacionades amb la fertilitat i amb el ritus de la Mare Terra (el retorn a l’úter matern per acostar-se a la divinitat). Pel que fa a les figures abstractes, la seva interpretació no és fàcil: “Encara desconeixem moltes coses. El problema és que les idees no fossilitzen! Fossilitzen les restes materials però no sabem què pensaven”, destaca Vergès.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor