Pantalla

Cartellera

EL PATRÓ RETRATAT

La nova i ter­cera col·labo­ració entre Fer­nando León de Ara­noa i l’actor Javier Bar­dem s’allu­nya de Loving Pablo i retorna estre­ta­ment a l’uni­vers de la pre­mi­ada Los lunes al sol, amb el rere­fons de la pro­blemàtica labo­ral un altre cop com a eix prin­ci­pal, però en aquest cas enfo­cat o ver­te­brat des d’uns altres ulls: els del poder, la patro­nal. Qui mana és qui marca el camí i ens guia en aquest his­triònic i àcid viatge dins l’empresa Balan­zas Blanco. Tota una experiència.

Amb la referència de l’estil de comèdia negra d’Álex de la Igle­sia, amb tocs de Ber­langa i recor­dant el to de la història de Los lunes al sol, El buen patrón, selec­ci­o­nada per repre­sen­tar Espa­nya en els Oscars, també fa riure per no plo­rar. La diversió està asse­gu­rada en aquesta genial i bri­llant sàtira. Si el 2002 les cala­mi­tats d’un grup d’atu­rats d’edat madura ens pro­vo­ca­ven un som­riure i molta empa­tia, ara ens posem les mans al cap davant el des­ple­ga­ment de mani­pu­la­ci­ons i hipo­cre­sia del cap de Balan­zas Blanco; això sí, sense per­dre el bon humor. El direc­tor madri­leny torna a dibui­xar i denun­ciar amb mes­tratge un món labo­ral injust, por­tant les situ­a­ci­ons al límit i mos­trant fins on pot arri­bar un patró per sor­tir-se amb la seva, i man­te­nir els seus pri­vi­le­gis i esta­tus. Alguns moments pot­ser arri­ben a ser gro­tes­cos i poc creïbles perquè cauen voluntària­ment en l’exa­ge­ració, però d’altres, com quan es nego­cien aco­mi­a­da­ments, no ho són tant. Més aviat, massa fami­li­ars i quo­ti­di­ans. Tot s’hi val.

Javier Bar­dem (Biu­ti­ful, No es país para vie­jos, Mar aden­tro, Antes que anoc­hezca, Hue­vos de oro), en estat de gràcia, ha d’emprar totes les seves cru­en­tes habi­li­tats i manca d’escrúpols per apa­gar un munt de focs que li escla­ten en una set­mana clau per a la seva empresa, quan s’està jugant rebre un impor­tant premi d’excel·lència empre­sa­rial. Els set dies se li fan eterns, a l’empre­sari, però no pas a l’espec­ta­dor, que gau­deix veient com el patró Julio Blanco, per mitjà de l’iro­nia, afronta tot tipus de rep­tes per­so­nals i pro­fes­si­o­nals per man­te­nir la nau flo­tant. La seva fal­se­dat i cinisme cons­tant són tan reals com els per­fils dels per­so­nat­ges cre­ats per Fer­nando León. Uns tre­ba­lla­dors amb els quals més d’un ens iden­ti­fi­quem i amb històries labo­rals que també ens són prou fami­li­ars. L’embo­lic està ser­vit i dins d’aquest esbo­jar­rat circ des­taca el paper de Manolo Solo com a Mira­lles. Un cop més, el sòlid actor nas­cut a Alge­si­res i amb un Goya per Tarde para la ira enganxa i arriba. I fa riure molt, que també s’agra­eix. Per la seva part, Bar­dem torna a demos­trar la seva fle­xi­bi­li­tat davant la càmera per enca­rar tot tipus de per­so­nat­ges per més opo­sats que siguin i la seva habi­li­tat per con­duir la seva car­rera entre Hollywood i Europa, encer­tat gai­rebé sem­pre en els pro­jec­tes. El guió està molt ben tre­ba­llat. Tot flu­eix i encaixa, i la rea­lit­zació és per­fecta, segell de León, en una pel·lícula intel·ligent i lúcida, i pot­ser la seva millor obra. Al final, com a la vida real, el patró gua­nyarà en gai­rebé totes les com­pli­ca­des par­ti­des que tenia ober­tes. No se’n sor­tirà amb la becària de torn, però res des­tor­barà l’equi­li­bri del seu imperi per­so­nal, pro­fes­si­o­nal i patri­mo­nial. I és que ja se sap: la banca sem­pre gua­nya.

EL BUEN PATRÓN Direcció: Fernando León Guió: Fernando León Música: Zeltia Montes Fotografia: P. Esteve Birba Productora: Mediapro País: Espanya
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor