Pantalla

NOMÉS EN POT QUEDAR UN

La pel·lícula de Rus­sell Mul­cahy dura dues hores però pas­sen gai­rebé cinc segles perquè es lliuri l’espe­rada bata­lla final. L’últim com­bat en què només pot que­dar un, com van repe­tint tota l’estona. Al ring: Con­nor McLeod i Vic­tor Kru­ger, El Kur­gan. Qui man­tin­gui el cap recte, gua­nyarà.

Durant molts anys, Els immor­tals, com aquí la conei­xem, va ser un dels nos­tres films pre­fe­rits, de culte imme­diat quan es va estre­nar el 1986. No només perquè va saber casar amb gràcia la fan­ta­sia tan en voga a l’època amb l’acció, sinó perquè també va aban­de­rar l’estètica de vide­o­clip que ales­ho­res impe­rava, influ­en­ci­ada pels vídeos musi­cals que eme­tia l’MTV. També, no ho obli­dem, perquè estava ani­mat per un gra­pat de cançons del nou disc que Queen aca­bava de llançar al mer­cat, l’etern A Kind of Magic. Tota una sèrie d’ingre­di­ents prou atrac­tius als quals calia sumar un repar­ti­ment que incloïa Chris­top­her Lam­bert en el paper prin­ci­pal –aca­bava de fer de Tar­zan a Greys­toke– i un Sean Con­nery en ple rebrot de la seva popu­la­ri­tat.

No és que l’argu­ment d’Els immor­tals fos un pro­digi d’ori­gi­na­li­tat; el punt de par­tida no dei­xava de ser una rein­ter­pre­tació de Ter­mi­na­tor: uns éssers que irrom­pen al pre­sent –en aquest cas pro­vi­nents del pas­sat i no del futur–, un per des­truir l’ordre social i l’altre no sabem bé si per man­te­nir-lo o sim­ple­ment per con­ti­nuar sobre­vi­vint. La gràcia aquí és que l’anada i vin­guda al llarg de la història era de l’edat mit­jana en ter­res esco­ce­ses als anys vui­tanta, fet que con­nec­tava amb tota una gene­ració que vèiem reflec­tida la cul­tura popu­lar de l’època, amb neons res­plen­dents, gra­fits a les parets, la lluita lliure que es pro­gra­mava a la tele­visió i una moda que com­bi­nava els texans amb la gavar­dina i les saba­ti­lles espor­ti­ves o –per als més rebels– les cres­tes punks d’El Kur­gan.

La pel·lícula engan­xava des de la pri­mera seqüència: arren­cava amb un fantàstic com­bat amb espa­ses al pàrquing del Madi­son Square Gar­den i segui­da­ment empal­mava amb una bata­lla entre clans dels High­lands d’Escòcia en el segle XVI, on des­cobríem que el jove McLeod no podia morir si no era deca­pi­tat perquè per­ta­nyia a una estirp de prínceps de l’uni­vers, com can­tava Fred­die Mer­cury.

L’artífex de l’obra, que mai més va fer res de bo en cinema, era Rus­sell Mul­cahy, rea­lit­za­dor que va fer el salt a la pan­ta­lla gran com a repu­tat autor de vide­o­clips, entre els quals Video killed the radio star, que li va donar el crèdit. Després faria alguns dels més cone­guts de Billy Joel, Paul McCart­ney i Duran Duran, entre d’altres. Amb Els immor­tals, l’aus­tralià va con­ce­bre un llarg vide­o­clip musi­cal, enca­de­nant seqüències espec­ta­cu­lars amb cançons com Prin­ces of the uni­ver­ses, One year of love, Who wants to live fore­ver o Don’t Lose Your Head Don’t Lose Your Head i la BSO de Mic­hael Kamen. Tot amb el patro­cini de Turisme d’Escòcia. Bé, això pot­ser m’ho he inven­tat.

Parlo en pas­sat perquè vista amb la pers­pec­tiva que ens dona el temps –i mal que em pesi– un s’adona que no ha enve­llit gens bé, al con­trari que el seus mil·lena­ris pro­ta­go­nis­tes. L’estètica, molt pròpia i cir­cums­crita a una època, no enga­nya el cotó. I revi­sar-la en la versió ori­gi­nal va ser una mala pen­sada, perquè sen­tir par­lar –mur­mu­rar, més aviat– l’actor francès fent d’un escocès de soca-rel com McLeod és demen­cial (per molt que Mel Gib­son l’emulés, no l’arriba a superar a Bra­ve­he­art). Ni Sean Con­nery se salva. Ja té conya que aquest vene­rat actor, més autèntic que molts scotch whiskies, hi encarni Juan Sánchez Villa­lo­bos Ramírez, espa­ser del rei Car­les V d’Espa­nya, que tam­poc és espa­nyol sinó egipci (?!). Clancy Brown com a El Kur­gan és qui aguanta millor fent de dolent molt dolent.

Tam­poc donaré la raó a la crítica, que quan es va estre­nar la va dila­pi­dar. Ales­ho­res, el públic ja va eme­tre el seu vot. Al fet que després amb les seqüeles i fins i tot una sèrie es rebaixés l’eufòria ini­cial, el poble sobirà ja n’està més que acos­tu­mat.

HIGHLANDER / ELS IMMORTALS Direcció: Russell Mulcahy Producció: Peter S. Davis, William N. Panzer, E.C. Monell Guió: Gregory Widen, Peter Bellwood, Larry Ferguson País: Estats Units, Regne Unit Any: 1986
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor