Música

Paraula impresa de músic

Dos grups importants del rock i el pop catalans dels últims trenta anys, Sau i Els Catarres, expliquen episodis importants de les seves històries en dos llibres que parlen de l’èxit, però també de l’esforç per arribar-hi

En els últims anys, la lite­ra­tura rock –si és que exis­teix aquest gènere– ha fet un salt expo­nen­cial a l’Estat espa­nyol en gene­ral i a Cata­lu­nya en con­cret, on no fan tant de temps era difícil tro­bar lli­bres sobre música popu­lar con­tem­porània, al marge d’algu­nes col·lec­ci­ons històriques, com ara “Los Jugla­res”, de l’edi­to­rial astu­ri­ana Júcar, i els típics lli­brets molts il·lus­trats i poc refle­xi­o­nats per acon­ten­tar els fans menys exi­gents. Aquesta situ­ació ha anat can­vi­ant força gràcies en bona part a edi­to­ri­als cata­la­nes com ara Mile­nio i Lenoir, i actu­al­ment hi ha una oferta impor­tant de lli­bres sobre músics, fins i tot sobre dis­cos en con­cret, i també sobre deter­mi­nats estils o esce­nes musi­cals, tot sovint expli­cats a través del recurs força efec­tiu de la història oral i coral, impul­sat pel clàssic Por favor, mátame. La his­to­ria oral del punk, de Legs McNeil i Gillian McCain, que, a propòsit, con­ti­nua sense tra­ducció al català. Perquè aquest con­ti­nua sent el pro­blema: a pesar de l’incre­ment expo­nen­cial de lli­bres sobre música –un crei­xe­ment inver­sa­ment pro­por­ci­o­nal al del sec­tor dis­cogràfic, encara que resulti para­do­xal–, i a pesar també que molts d’aquests lli­bres es publi­quin a Cata­lu­nya, com passa sovint amb el lli­bre espe­ci­a­lit­zat, hi ha pocs lli­bres sobre pop i rock en català, perquè gai­rebé no s’impul­sen les tra­duc­ci­ons des de l’anglès i aquí es gene­ren pocs títols ori­gi­nals, almenys que –fal­ta­ria més– el pro­ta­go­nista sigui un músic o un grup ori­gi­nari dels Països Cata­lans.

Jus­ta­ment, tota aquesta dis­ser­tació o clam en el desert és el preàmbul per par­lar de dues nove­tats recents rela­ci­o­na­des amb dos des­ta­cats grups cata­lans de dife­rents gene­ra­ci­ons: Sau i Els Catar­res. Curi­o­sa­ment, dues for­ma­ci­ons amb arrels oso­nen­ques. Els dos lli­bres tenen també en comú l’edi­to­rial (Rosa dels Vents) i el fet d’haver estat ges­tats des de dins dels res­pec­tius grups, amb algun suport extern, en el cas d’Els Catar­res.

Quina nit, sub­ti­tu­lat El disc que va can­viar les nos­tres vides, està sig­nat per Pep Sala i Joan Cap­de­vila: el cap més visi­ble de Sau, jun­ta­ment amb el des­a­pa­re­gut Car­les Saba­ter, i “el ter­cer de Sau, sem­pre a l’ombra”, ja que Cap­de­vila va ser coau­tor de mol­tes lle­tres del grup i mànager de la banda durant tota la seva tra­jectòria. El lli­bre està dedi­cat a la memòria de Saba­ter i de Pere Monells, mece­nes gràcies a qui Sau va poder gra­var Quina nit a Lon­dres. Com ja deixa prou clar el subtítol del lli­bre, Quina nit (Picap, 1990) va ser un disc fona­men­tal en la seva tra­jectòria (el ter­cer), amb cançons que es van con­ver­tir en grans èxits com ara És inútil con­ti­nuar, Envia’m un àngel i, sobre­tot, Boig per tu.

Gràcies a aquell disc del qual es van ven­dre més de 100.000 còpies, Sau van actuar per tot el país, en una gira que va incloure 145 con­certs, entre els quals, el que van ofe­rir la històrica nit del 14 de juny del 1991 al Palau Sant Jordi, jun­ta­ment amb Sopa de Cabra, Sang­traït i Els Pets. Poc després, el grup va fit­xar per la mul­ti­na­ci­o­nal EMI.

La història de Quina nit, que és la del crei­xe­ment de Sau des dels orígens humils de qual­se­vol grup fins a la fama, és nar­rada en pri­mera per­sona per Pep Sala i Joan Cap­de­vila, cadascú per sepa­rat en els seus res­pec­tius capítols. Com a epílegs, hi apa­rei­xen una llarga llista de les ver­si­ons publi­ca­des de Boig per tu i el die­tari de Quina nit, amb les dates impor­tants, inclo­sos tots els con­certs de la gira, entre l’11 de gener del 1990, quan van començar els assa­jos per a la gra­vació del disc, i el 3 de desem­bre del 1991, quan Luz Casal va publi­car el disc A con­tra­luz, amb la seva versió en cas­tellà de Boig per tu (Es por ti). També hi apa­rei­xen les lle­tres de les cançons del disc i els records d’altres pro­ta­go­nis­tes d’aquesta història, entre ells altres músics i tècnics de Sau; Joan Car­les Doval, de Picap, i la mateixa Luz Casal.

Dues dècades després de la publi­cació de Quina nit i ara fa exac­ta­ment deu anys, entre Aigua­freda i Cen­te­lles va aparèixer un nou feno­men musi­cal que va irrom­pre amb una cançó himne titu­lada Jeni­fer. Deu anys, cinc dis­cos i molts con­certs després, Èric Vergés, Jan Riera i Roser Cru­ells, Els Catar­res, trans­cri­uen jun­ta­ment amb el peri­o­dista Jordi Basté “secrets i con­fes­si­ons d’una dècada sal­vatge” a Els Catar­res X. El lli­bre inau­gura també la col·lecció “Halley Books”, vin­cu­lada a la dis­cogràfica del mateix nom, que neix amb la volun­tat de “publi­car lli­bres sonors que interes­sin un públic inquiet amb gust per la música, la lite­ra­tura, la il·lus­tració, les arts i totes les mani­fes­ta­ci­ons cul­tu­rals que defi­nei­xen el món d’avui”.

Aquest és lite­ral­ment un “lli­bre sonor”, ja que a través dels codis QR repar­tits per les seves pàgines es té accés a arxius sonors i audi­o­vi­su­als que docu­men­ten diver­sos moments de la història d’un dels grups més popu­lars de l’última dècada a Cata­lu­nya, que ha estat pio­ner en el fet de rega­lar la seva música a través d’inter­net o de per­so­na­lit­zar els seus CD, pin­tant-los un per un, per con­ver­tir-los en objec­tes únics. Amb un plan­te­ja­ment cent per cent periodístic, Jordi Basté ha man­tin­gut llar­gues con­ver­ses, també com a amic i segui­dor d’Els Catar­res, amb els tres com­po­nents del grup, a par­tir de les quals ha anat recons­truint la seva evo­lució, disc per disc, gira per gira, amb tots els seus èxits i algun fracàs. En aquest any d’atu­rada per al grup, si més no pel que fa als con­certs –la tor­nada tindrà lloc el 22 d’abril de l’any vinent al Sant Jordi Club, dins del Cruïlla de Pri­ma­vera–, aquest lli­bre és un bon balanç pro­vi­si­o­nal d’una tra­jectòria musi­cal impa­ra­ble, durant “deu anys inten­sos, pre­ci­o­sos, col­pi­dors i, sobre­tot, gene­ro­sos”.

ELS CATARRES X Autors: Jordi Basté i Els Catarres Editorial: Rosa dels Vents / Halley Pàgines: 234
QUINA NIT Autors: Pep Sala i Joan Capdevila Editorial: Rosa dels Vents Pàgines: 373

LES CANÇONS CONTADES DE NANIT

Una de les característiques del pop i el rock fets a Catalunya en els últims anys és la seva vocació intergeneracional: és habitual veure en els concerts dues o més generacions d’una mateixa família, inclosa la mainada. L’editorial Nanit ha vist aquesta connexió i l’ha plasmat en una sèrie de llibres il·lustrats centrats en cançons concretes. És el que anomenen ‘cançons contades’.

De moment, han publicat contes dedicats a cançons de Txarango, Els Pets, Joan Dausà, Els Catarres, Els Amics de les Arts, Oques Grasses, Doctor Prats, Roba Estesa, Xiula, Cesk Freixas, Joan Miquel Oliver, Sopa de Cabra, Gemma Humet i La Tresca i la Verdesca. A més, a través del web www.nanit.cat , l’editorial dona accés a les cançons que han inspirat els respectius contes i a una sèrie d’activitats per fer a casa relacionades també amb aquestes històries inspirades per cançons tan populars com ara Bon dia, Ara som gegants, Invencibles i Louisiana o els camps de cotó.

‘Tocats de l’ala’ i altres aventures

L’equivalent català de l’esmentat Por favor, mátame és Tocats de l’ala: Història oral del rock català (Contra, 2018), un llibre imprescindible escrit per Oriol Rodríguez a partir d’entrevistes a músics de Sopa de Cabra, Sau, Els Pets, Sangtraït, Lax’n’Busto, Tancat per Defunció, Ja t’ho Diré, Gossos, Kitsch i Umpah-Pah, entre altres grups.

L’editorial empordanesa Cal·lígraf també ha publicat La volta al rock a 33 revolucions –una història del gènere a partir d’una tria de discos fonamentals– i Pau Riba en 20 cançons, de Ramon Moreno, i Beatlemania, una crònica personal, de Josep Maria Francino.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.