Pairolí & Pla
Coincidint amb l’any del quarantè aniversari de la mort de Josep Pla i els deu anys del traspàs de Miquel Pairolí, el 13 i 14 de novembre s’ha organitzat un viatge literari pels paisatges que van emmarcar i marcar les vides d’ambdós autors
Miquel Pairolí (Quart, 1955-2011) i Josep Pla (Palafrugell, 1897- Llofriu, 1981) són dos escriptors lligats pel paisatge del massís de les Gavarres, per una manera contemplativa d’entendre l’anàlisi de la realitat i la seva transformació en literatura i per uns estils que generacionalment en fan un hereu de l’altre. Possiblement Miquel Pairolí en sigui l’hereu més directe, tant en el seu vessant de dietarista com en el d’articulista de premsa, una mica més contingut en les apreciacions, amb el mateix punt d’ironia escèptica, de melancolia estoica, de fatalisme lúcid. Coincidint amb els deu anys de la mort de Pairolí, l’entitat Espais Escrits i l’Editorial Gavarres, amb la col·laboració de la Fundació Josep Pla, organitzen el 13 i 14 de novembre (és imprescindible inscripció prèvia a www.espaisescrits.cat) un deliciós viatge literari per les localitats de Quart i Palol d’Onyar, Girona i Palafrugell, amb l’objectiu de reivindicar l’obra dels dos escriptors, una obra que té una confluència específica en l’imprescindible assaig de Pairolí Geografia íntima de Josep Pla. Aquest volum i també el dietari Octubre, van ser editats fa una mica més d’una dècada amb excel·lent ull clínic i seguint el savi consell del periodista Xevi Planas, per l’aleshores editor i avui 131è president de la Generalitat, Quim Torra, que dissabte a les 11 del matí obrirà el viatge al museu de la Terrissa de Quart.
La flama de la potència literària del periodista i escriptor de Quart ha estat mantinguda durant aquesta última dècada fonamentalment per la germana de l’autor, Fina Pairolí; per l’entusiasta editor del Grup Gavarres, Àngel Madrià, i per la Fundació Valvi, que n’ha editat i reeditat els tres dietaris que més l’acosten al seu mestre de Llofriu juntament amb Cera, que no es pot llegir sense deixar de pensar en Girona, un llibre de records. Vasos comunicants.
Durant el viatge dels dies 13 i 14 es podran escoltar fragments de les obres de Pairolí llegides per, entre d’altres, el també periodista i escriptor Martí Gironell. La jornada de dissabte al matí (per a la qual ja s’han superat de llarg les quaranta places disponibles) començarà amb una visita al Museu de la Terrissa de Quart i continuarà amb una ruta literària i un dinar. A la tarda, Gironell llegirà a la rambla de Girona fragments de la novel·la Cera i es continuarà la ruta entrellaçant-la amb la lectura de l’entrada Girona, carrers i ombres, del dietari Octubre, una passejada que culminarà amb un sopar a la mateixa ciutat.
L’endemà diumenge, el punt de trobada serà a la Fundació Josep Pla, on es llegiran altres textos de Pairolí i es farà una visita a l’exposició de la Fundació. A continuació, en un acte conduit pel filòleg Xavier Pla, es farà una dissertació sobre Josep Pla i Miquel Pairolí a partir del llibre del segon Geografia íntima de Josep Pla. La tercera etapa d’aquest viatge literari acabarà, com les dues anteriors, amb un àpat en un restaurant de Llofriu. Una ruta literària de tardor, “l’estació de les bones olors”, segons l’escriptor de Palafrugell, una frase repescada al dietari Octubre que dona peu a una definició de l’estil del mestre que també s’escauria al deixeble Pairolí: “...la mena de sensibilitat que Pla posseïa, el seu esforç per combatre la temptació romàntica, la intensitat amb què el seduïen els trucs de l’ofici d’escriure...” Una definició en què encaixen tant el definit com el definidor.
Com a aperitiu de la sortida, el dijous 11 de novembre es presenta a la Llibreria 22 la reedició dels dietaris de Pairolí, dins la col·lecció “Narratives” de l’Editorial Gavarres. El volum, amb pròleg de Vicenç Pagès Jordà, aplega Paisatge amb flames (originàriament publicat el 1990 per Columna), L’enigma (La Campana, Barcelona, 1999) i Octubre (Acontravent, Barcelona, 2010).