Articles

Tesla, geni i visionari

Excèntric, solitari i envoltat de llegenda, el científic serbi va ser clau per al desenvolupament de l’electricitat i de la vida moderna tal com l’entenem avui. Ara, el CosmoCaixa revisa la seva figura

INNOVADOR
“Era un avançat al seu temps, un idealista. Tenia idees molt avançades, no només en enginyeria o ciència, sinó també en l’àmbit social”
INTEL·LECTE
“Els prototips se’ls imaginava, els feia anar al seu cap, els desenvolupava i funcionaven”

“No crec que hi hagi cap emoció que pugui cre­uar el cor humà com la que sent l’inven­tor en veure una cre­ació. Aques­tes emo­ci­ons ho fan obli­dar tot: men­jar, dor­mir, els amics.” Aquesta con­tun­dent decla­ració d’inten­ci­ons de Nikola Tesla (Smil­jan, 1856) defi­neix en ter­mes gene­rals el que va ser la seva vida. La passió i el recor­re­gut d’un geni visi­o­nari, científic i engi­nyer, que va morir sol i arruïnat. Passió per la seva feina, per crear, des­co­brir i desen­vo­lu­par eines per fer un món millor. Aquesta obses­siva dedi­cació a la cre­a­ti­vi­tat el va apar­tar dels camins més con­ven­ci­o­nals. “Era un avançat al seu temps, un ide­a­lista en un moment en què el capi­ta­lisme més pur i dur estava en el seu punt àlgid, sobre­tot als Estats Units. Tenia idees molt avançades, no només en engi­nye­ria o ciència, sinó també en l’àmbit social. Deia coses incom­pren­si­bles per a la soci­e­tat del moment. Per tots aquests motius, va que­dar arra­co­nat. Van haver de pas­sar mol­tes dècades perquè es veiés que era un visi­o­nari”, explica Jordi Aloy, físic, astrònom i coor­di­na­dor de l’expo­sició. “Vam con­tac­tar amb el Museu Nikola Tesla de Bel­grad. El per­so­natge era molt atrac­tiu per tots aquests ves­sants, el per­so­nal, l’ideològic i, és clar, el científic, amb tot el que real­ment va fer. Té ganxo i, a més, se l’ha de rei­vin­di­car d’alguna manera”, afirma Aloy.

Tesla no es va casar i no va fer for­tuna per la seva poca traça en els nego­cis. Va ser enga­nyat, pla­giat i mar­gi­nat, però el seu lle­gat és excep­ci­o­nal, amb prop de tres-cen­tes patents docu­men­ta­des. Va inven­tar el motor d’inducció, va desen­vo­lu­par amb èxit el cor­rent altern com a font d’ener­gia i va avançar en la trans­missió sense fils d’ener­gia i infor­mació. Un pri­vi­le­giat del seu temps, a qui ara el Cos­mo­Caixa dedica una expo­sició fins al 13 de febrer: Nikola Tesla. El geni de l’elec­tri­ci­tat moderna. Un viatge cro­nològic per la seva espe­cial existència i pel seu excep­ci­o­nal tre­ball. “No era gaire social i tenia pro­ble­mes de tipus nerviós i men­tal. Era una per­sona depres­siva. Par­lava de con­cep­tes tan avançats a la seva època que sona­ven a boge­ria. Tot ple­gat va crear un caldo de cul­tiu que va fer que quedés en l’ostra­cisme durant molt de temps, fins que se l’ha començat a rei­vin­di­car. Esmen­tem tot això perquè és impor­tant per enten­dre què li va pas­sar i tot el que va fer, quan i per què”, afe­geix.

Res era nor­mal en la vida d’aquest excèntric científic d’impo­nent figura (prim i amb gai­rebé un metre noranta d’alçada), que va néixer una nit d’estiu de tem­pesta elèctrica. Casu­a­li­tat? El mis­teri sem­pre ha acom­pa­nyat Tesla, dotat d’una memòria fotogràfica i d’una capa­ci­tat per dis­se­nyar men­tal­ment, sense papers, els plans i els esque­mes dels seus enginys. “Els pro­to­tips se’ls ima­gi­nava, els feia anar al seu cap, els desen­vo­lu­pava i fun­ci­o­na­ven. Això ja dona una idea del nivell de l’indi­vidu. Tot això té ganxo i és el vernís romàntic i de boge­ria que acom­pa­nya la seva lle­genda”, relata Aloy. Així va ser durant tota la seva car­rera, i així va ima­gi­nar men­tre pas­se­java per un parc de Buda­pest –tot reci­tant el Faust de Goethe– un dels seus pri­mers invents: el motor d’inducció magnètica, basat en el fet que l’elec­tri­ci­tat i el mag­ne­tisme eren dues mani­fes­ta­ci­ons rela­ci­o­na­des de la força elec­tro­magnètica. I ho va dibui­xar al terra amb un bastó. A l’expo­sició es pot interac­tuar amb l’apa­rell, ja que la mos­tra inclou mòduls elec­tro­mecànics per enten­dre la física apli­cada. Molts són repro­duc­ci­ons dels ori­gi­nals, cedits pel Museu Nikola Tesla. “Són el plat fort, peces històriques. Tenen un encant vin­tage i veure’ls aquí és una opor­tu­ni­tat. Volem que els nens vegin què hi ha al dar­rere d’un apa­rell curiós que fa gus­pi­res enor­mes”, comenta.

Tot i ser un accen­tuat hipo­condríac (va estar a punt de morir de còlera) va tenir les for­ces i l’ajut finan­cer per dei­xar Europa i viat­jar a Nova York per ins­tal·lar-s’hi amb 28 anys. Poc abans ja havia tre­ba­llat a París, a la Con­ti­nen­tal Edi­son Com­pany, però va ser als Estats Units on va con­tac­tar amb el famós inven­tor. La relació entre ells no va ser fàcil. Tesla va millo­rar la xarxa d’enllu­me­nat de la ciu­tat, que lla­vors fun­ci­o­nava amb cor­rent con­tinu i amb làmpa­des d’arc vol­taic amb elèctro­des de carbó, també expo­sa­des al Cos­mo­Caixa. Però Edi­son no va com­plir la pro­mesa econòmica de 50.000 dòlars a què s’havia com­promès per la feina, al·legant que l’oferta havia estat “humor esta­tu­ni­denc”. I això que Tesla va arri­bar amb la millor reco­ma­nació pos­si­ble, de Char­les Batc­he­lor, antic empleat, que va asse­gu­rar a Edi­son: “Conec dos grans homes: vostè és un d’ells i l’altre és aquest jove.” Tesla va aca­bar mar­xant i cre­ant la Tesla Elec­tric Light and Manu­fac­tu­ring, un des­as­tre econòmic.

“Real­ment no em pre­o­cupa que altres vul­guin robar les meves idees, el que em pre­o­cupa és que no en tin­guin!” Pot­ser la mala for­tuna acom­pa­nyava el geni serbi, però amb aquesta màxima i la seva gran capa­ci­tat ope­ra­tiva (de jove havia tre­ba­llat de tres del mati­nada a onze de la nit), aviat se cen­tra­ria en el poten­cial del cor­rent altern, en què la inten­si­tat i el vol­tatge varien en funció del temps amb una deter­mi­nada freqüència. Un cor­rent que era més eficaç per a distàncies llar­gues i que va topar amb el cor­rent con­tinu d’Edi­son. El mag­nat George Wes­ting­house va adqui­rir set patents de Tesla i lla­vors es va des­en­ca­de­nar la famosa “guerra dels cor­rents”, que aca­ba­rien gua­nyant per sobre de les males arts d’Edi­son, que es va dedi­car a difon­dre cam­pa­nyes sobre el perill de l’alta tensió del cor­rent altern i les altes pos­si­bi­li­tats d’elec­tro­cució. Aquesta guerra, ben des­crita en el recor­re­gut de la mos­tra, va aca­bar amb l’Expo­sició Uni­ver­sal de Chi­cago del 1893, en què Wes­ting­house va obte­nir els drets de pro­ducció d’ener­gia elèctrica de l’esde­ve­ni­ment. Tesla es va lluir, entre altres coses, amb les làmpa­des fos­fo­res­cents –també expo­sa­des–, pre­cur­so­res dels actu­als llums flu­o­res­cents. Lla­vors, Wes­ting­house Elec­tric va cons­truir un sis­tema de gene­ració de cor­rent altern de dues fases a les cas­ca­des del Niàgara, un altre dels punts d’interès de la mos­tra del Cos­mo­Caixa. No va ser la pri­mera hidroelèctrica de la història (a Europa ja n’hi havia), però sí la pri­mera dels Estats Units, i que pro­dui­ria ener­gia a gran escala. Va fer que el cor­rent anés des d’una cen­tral elèctrica fins a l’inter­rup­tor de casa. “El que més ens ha afec­tat en la nos­tra quo­ti­di­a­ni­tat és el cor­rent altern, que ell va desen­vo­lu­par. Hi va veure el poten­cial. La bom­beta la va inven­tar Edi­son, però tenim llum perquè fem ser­vir el sis­tema de Tesla”, asse­gura Aloy.

ECO­LO­GISTA?

El pri­mer trans­port d’elec­tri­ci­tat va ser a la ciu­tat de Búfal, a 32 km de la cen­tral. Un tri­omf enorme de Tesla, que tre­ba­llava com asses­sor de Wes­ting­house. Un Tesla que va expo­sar el seu cos a cor­rents de gran vol­tatge i de baixa inten­si­tat que el tra­ves­sa­ven, per pro­var la falta de perill. Alguns dels seus pen­sa­ments con­cor­den amb el que va ser aquest pro­jecte i d’altres que tenia al cap: “L’objec­tiu final és l’apro­fi­ta­ment de les for­ces de la natura a favor de les neces­si­tats huma­nes. Hem de desen­vo­lu­par mit­jans d’obtenció d’ener­gia i per­fec­ci­o­nar els mètodes que no impli­quin con­sum i des­a­pro­fi­ta­ment de cap mate­rial.” Sens dubte, Tesla hau­ria estat una veu potent i un exem­ple en qual­se­vol cimera climàtica, com la recent de Glas­gow. “Tenia aquest ves­sant ide­a­lista i obert, amb la idea d’ener­gia gratuïta per a tot­hom i per al bé de la huma­ni­tat. Davant les pro­blemàtiques d’avui dia per culpa de la uti­lit­zació dels com­bus­ti­bles fòssils, suposo que inten­ta­ria desen­vo­lu­par tec­no­lo­gies elec­tro­magnètiques. No sé si seria eco­lo­gista, però si visqués avui sí que seria un acti­vista medi­am­bi­en­tal”, opina Aloy.

“Si tingués la sort d’arri­bar a alguns dels meus ide­als, seria en nom de tota la huma­ni­tat.” Amb aquesta per­sis­tent men­ta­li­tat, Tesla va tre­ba­llar per desen­vo­lu­par altres enginys com els raigs X i la trans­missió d’ener­gia sense fils. Va inven­tar el pri­mer coman­da­ment a distància. En la demos­tració de l’apa­rell amb un petit vai­xell tele­di­ri­git va ser acu­sat d’emprar tele­pa­tia i de frau davant l’inver­sem­blant resul­tat. A l’expo­sició del Cos­mo­Caixa no falta la repro­ducció d’aquest vai­xell, així com les famo­ses bobi­nes Tesla (n’hi ha dues), on la gent pot com­pro­var l’efecte d’aquests gene­ra­dors d’alta tensió per crear camps elèctrics sense cables. A la part cen­tral de l’expo­sició hi ha la recre­ació de la torre War­denclyffe, un trans­mis­sor de grans pro­por­ci­ons per enviar ener­gia i infor­mació a llar­gues distàncies, un pro­jecte que no va reei­xir, ja que Mar­coni el va superar el 1901 en acon­se­guir trans­me­tre amb èxit un senyal d’Angla­terra a Ter­ra­nova. De fet, la trans­missió sense fils d’ener­gia a gran escala encara és una assig­na­tura pen­dent. “La trans­missió sense fils de l’ener­gia i la infor­mació era una idea revo­lu­cionària que va tri­gar dècades a desen­vo­lu­par-se amb sis­te­mes molt dife­rents dels que ell havia pen­sat. Ho va inten­tar i es va arruïnar, però ell és el pare de la idea. Volia trans­me­tre l’ener­gia a qual­se­vol punt de la Terra apro­fi­tant les pecu­li­a­ri­tats elec­tro­magnètiques de l’atmos­fera, fent que aquesta sigués la por­ta­dora de l’ener­gia i que en qual­se­vol lloc del món pogues­sis plan­tar el teu recep­tor i obte­nir ener­gia gratuïtament. Un somni utòpic”, explica el res­pon­sa­ble de l’expo­sició.

L’apar­tat històric que repar­teix mèrits sobre la invenció de la ràdio també és un altre dels punts interes­sants del recor­re­gut, que fina­litza amb els dar­rers anys del científic, en què els deu­tes i la mala salut el van arra­co­nar. “L’ori­gi­na­li­tat pros­pera quan s’està aïllat. Estant sol és quan nei­xen les idees.” Aquest era un altre axi­oma de la seva filo­so­fia, que va apli­car a Colo­rado Springs l’any 1899, quan va ins­tal·lar el seu labo­ra­tori en un lloc segur i apar­tat per evi­tar con­seqüències peri­llo­ses.

Nomi­nat al Premi Nobel de Física el 1937, els reco­nei­xe­ments, com sol pas­sar amb els genis, no li van arri­bar en vida. Va ser molt més tard que la seva obra va ocu­par el lloc que mereix, amb home­nat­ges com aquesta expo­sició. “A tot l’ex-Iugoslàvia és un gran refe­rent. L’aero­port de Bel­grad es diu Tesla i surt als bit­llets i segells. És una figura icònica”, recorda Aloy. Elon Musk va ano­me­nar la seva empresa de cot­xes elèctrics Tesla Motors en honor al científic, tot i que no va pagar royal­ties. I és que les seves con­tri­bu­ci­ons i idees per al futur l’han con­ver­tit en un visi­o­nari, a part de ser con­si­de­rat el fun­da­dor de la tec­no­lo­gia moderna. “Par­lava d’esta­blir con­tacte amb intel·ligències extra­ter­res­tres. En el sis­tema mun­dial de comu­ni­cació que somi­ava par­lava de trans­me­tre imat­ges o docu­ments a distància. Com t’ho feies el 1899? Què rumi­ava? És bru­tal. Un geni”, con­clou Aloy. “Un ins­tru­ment de poc cost i no més gran que un rellotge per­metrà escol­tar en qual­se­vol part música. Qual­se­vol dibuix o impressió podrà ser trans­fe­rit d’un lloc a l’altre. A través de la tele­visió i la tele­fo­nia ens veu­rem i escol­ta­rem a milers de milles. Un home podrà por­tar un d’aquests ins­tru­ments a la but­xaca de l’armi­lla.” No està gens mala­ment com a visió, trac­tant-se d’home que va néixer a mit­jans del segle XIX.

ESPURNES, ONES I RAIGS

A l’exposició hi ha la possibilitat de fer una visita taller, molt recomanable per a famílies amb nens, i participar en experiments per entendre millor algunes de les seves aportacions. La visita guiada amb educadors també és una idea excel·lent, ja que el recorregut està acompanyat d’anècdotes de la vida del científic. El programa també inclou xerrades, la darrera el dia 24 de novembre, amb una taula rodona titulada La importància de Tesla. Hi seran Miguel A. Delgado, periodista, escriptor i divulgador científic; María Santoyo, llicenciada en història de l’art, i Charo González Casas, autora de Nikola Tesla. L’home que va inventar el segle XX.

LA GUERRA DELS CORRENTS

El cinema va recrear el 2017 la La guerra dels corrents, emesa per TV3 fa poques setmanes, amb Nicholas Hoult interpretant Tesla. Al film es recrea el barroer enfrontament empresarial entre Thomas Edison (Benedict Cumberbatch) i George Westinghouse (Michael Shannon) per controlar el negoci de l’electricitat, cadascú apostant pel seu model. En una altra pel·lícula de més volada comercial i ficció (El truc final) també hi surt Tesla, interpretat per David Bowie. Aquí a Tesla se li atribueix la invenció d’un aparell que pot duplicar persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor