Articles

Crítica

RITME DE ‘JAVANAISE’ DE GAINSBOURG

El desig i la passió queden eclipsats per la poesia d’una mà que en frega una altra, per una mirada que se’n va, per tots els secrets de l’amor sublim

Des de la seva apa­rició el 2001 amb el poe­mari Un dia a l’infern dels que són –que va obte­nir el Premi Ama­deu Oller per a joves poe­tes inèdits–, Andreu Gomila (Fela­nitx, 1977) s’ha con­ver­tit en un dels escrip­tors més com­plets de la seva gene­ració. Va ser peri­o­dista de la secció d’inter­na­ci­o­nal de L’Avui, direc­tor de la revista Time Out i, actu­al­ment, està espe­ci­a­lit­zat en tea­tre. En el ter­reny de la lite­ra­tura ha con­reat la poe­sia, la bio­gra­fia, l’assaig filològic, la tra­ducció, el conte i la novel·la, és a dir, tots els gèneres lite­ra­ris. És un escrip­tor de raça en un país amb poca sort i molt anal­fa­be­tisme.

Després de la reper­cussió que va tenir fa uns mesos el seu últim lli­bre de poe­mes, Fela­nitx –que havia gua­nyat el Premi Gabriel Fer­ra­ter–, el mallorquí pre­senta La mesura de totes les coses, una novel·la cons­truïda sobre la base d’uns relats auto­bi­ogràfics a l’estil Dovlàtov i amb cinc per­so­nat­ges feme­nins que inter­po­sen rea­li­tat i ficció amb records de ciu­tats –amb una encer­tada des­cripció del Raval del nou segle–. Gomila ens fa entrar i sor­tir d’aques­tes dones mis­te­ri­o­ses, algu­nes de ben com­pli­ca­des, des de la mirada de la nova gene­ració. El seu retrat és també interes­sant pel com­po­nent sociològic del nou home. Ja no tenim la pers­pec­tiva del mas­cle domi­na­dor i pro­ta­go­nista de la barra del bar, sinó d’algú que com­par­teix igual­tat en un món que can­via. És un món de trans­for­ma­ci­ons, però també de meta­mor­fosi per­so­nal en la cro­no­lo­gia de la novel·la, en alguns moments cal­mada, en d’altres inqui­e­tant per les matei­xes inèrcies del per­so­natge nar­ra­dor i d’alguna de les cinc dones. A par­tir d’un vers de Joan Sal­vat-Papas­seit (“tin­drem la mida de totes les coses”), Gomila bas­teix un esce­nari on l’amor no és un batec anhe­lant de sexe i domini, sinó una balada fran­cesa, una java­naise de Gains­bourg; on el lec­tor no és només un con­vi­dat de pedra, sinó que par­ti­cipa en aquest retrat de la sole­dat per bar­ris de pas, pen­si­ons i cites de tarda en cafe­te­ries. En el trac­ta­ment frag­men­tari de les històries, que es podrien des­com­pon­dre en un gra­pat de relats o poe­mes nar­ra­tius, la figura feme­nina adqui­reix una dimensió sem­blant a la que va plan­te­jar Ric­hard Ford al lli­bre Dones amb homes, amb per­so­nat­ges que van amunt i avall entre les cui­tes diàries i la ines­ta­bi­li­tat emo­ci­o­nal. O en les nou­ve­lles de Patrick Modi­ano, en què la ciu­tat adqui­reix una dimensió per sobre de la missió d’esce­ni­fi­cació. La força poètica és, com en la poe­sia de Gomila, la des­cripció d’ambi­ents que esde­ve­nen estats d’ànim. I d’aquí ve el gran encert d’aquesta novel·la de qua­li­tat. Som en un fresc de la vida quo­ti­di­ana en espais com­ple­xos, pro­ta­go­nit­zat per una gene­ració òrfena de grans mites i ide­o­lo­gies, però que tras­pua la feli­ci­tat de les rela­ci­ons fràgils i, en deter­mi­nats capítols, fugis­se­res. El desig i la passió que­den eclip­sats per la poe­sia d’una mà que en frega una altra, per una mirada que se’n va, per tots els secrets de l’amor sublim.

La mesura de totes les coses
Autor:
Andreu Gomila
Editorial:
Empúries
Preu:
17 euros

El so espectral de Michael Mantler amb gran orquestra

Gravat al Porgy & Bess Studio de Viena el setembre del 2019 i mesclat als estudis La Buissonne de França, la base de Coda, de Michael Mantler (Viena, 1943), està formada per peces dels discos 13 & 3/4, Cerco un paese innocente, Alien, Folly seeing all this, For two i Hide and Seek, utilitzant el format d’una gran orquestra d’instrumentistes de jazz i de clàssica. La trajectòria de Mantler és la història del jazz de la segona meitat del segle XX. Format a començament dels anys seixanta amb el pianista Cecil Taylor, el trompetista ha tingut èpoques brillants amb Carla Bley, amb genis com Don Cherry, Archie Shepp, Steve Lacy, Larry Coryell i Charlie Haden i amb figures del pop com Marianne Faithfull i Robert Wyatt. El majestuós àlbum Coda conté molts dels elements emblemàtics de la seva personalitat inquieta. Aquesta col·lecció de suites orquestrals manté la comunió del clímax amb la sensibilitat de l’artista, de qui sembla que s’ausculta el batec en les peces, per no dir l’èxtasi quan el sentim amb la seva trompeta celestial acomboiada per una orquestra amatent, directa amb les fases de la seva carrera fins al so espectral que recreen.

Coda
Autor:
Michael Mantler
Discogràfica:
ECM
Preu:
16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor