Teatre

Darrere l’arc de Sant Martí

La Brutal repeteix aventura. Després que l’any passat es representés amb el 50% d’aforament, confien aprofitar la tirada del Premi Butaca a millor l’espectacle familiar, concedit fa pocs dies

LA TRADICIÓ
Per Nadal, es programen títols que pretenen repetir cada any, amb la intenció de convertir-se en habituals d’aquestes dates
FORMAT CONCERT
Selvas vol traslladar l’ambient dels concerts al teatre. Amb ‘El màgic d’Oz’ va debutar en els musicals familiars

L’espec­ta­cle icònic d’Alain Pla­tel sobre els transgèneres (Gar­de­nia) arrenca amb la balada Over the rain­bow, un dels temes prin­ci­pals d’El màgic d’Oz. No és casu­a­li­tat que la pro­ta­go­nista d’aquest conte infan­til, amb un punt de fata­li­tat, coin­ci­deixi amb el desig dels que no se sen­ten iden­ti­fi­cats amb el sexe que el cos els ha donat. Més enllà de l’arc de Sant Martí és com l’altra cara de la lluna; allà on tot es pot regir per unes con­ven­ci­ons soci­als dife­rents a les que s’impo­sen en la nos­tra huma­ni­tat. El direc­tor, David Sel­vas, explora fins al límit les con­tra­dic­ci­ons que Dorothy es va tro­bant en aquest camí fan­tasiós i un punt tenebrós, de no retorn. En el camí iniciàtic de l’arc de Sant Martí hi ha el des­co­bri­ment de les llui­tes per­so­nals de con­ques­tes soci­als. Fa pocs dies, El màgic d’Oz va rebre el Premi Butaca a millor espec­ta­cle fami­liar i a millor carac­te­rit­zació, per la feina de Clàudia Abbad.

David Sel­vas va debu­tar l’any pas­sat en el gènere per a tots els públics. Ho va fer amb tota l’ambició que per­met un musi­cal fami­liar (el cost de les entra­des impe­deix comp­tar, per exem­ple, amb músics en directe). I amb un trist afo­ra­ment permès del 50%. Aquest Nadal es pre­veu un afo­ra­ment fins al 100% i, en tot cas, l’única con­dició que es podria plan­te­jar seria exi­gir el pas­sa­port covid. Ha de ser, doncs, la tem­po­rada que esta­bi­litzi aquesta pro­ducció en un dels esce­na­ris que, de mica en mica, retorna al seu desig de ser seu de tea­tre musi­cal, i que dar­rere l’aven­tura d’aquest conte musi­cal té pre­vista la repo­sició de La filla del mar, que ja es va estre­nar al Fes­ti­val Grec.

En l’adap­tació que han fet Sel­vas i Marc Arti­gau del conte ori­gi­nal, escrit el 1900 per Lyman Frank Baum, hi ha els per­so­nat­ges habi­tu­als, però amb unes carac­terísti­ques que res­po­nen a algu­nes de les llui­tes soci­als d’avui. Per exem­ple, l’espan­ta­o­cells busca un cer­vell, però està espe­ci­al­ment pre­o­cu­pat pel canvi climàtic. I l’home de llautó, trans­for­mat en una mena de robot, es deleix per sen­tir, per bate­gar amb un cor ten­dre. Final­ment, la lle­ona (en comp­tes del lleó ori­gi­nal) ha per­dut la con­dició de reina dels ani­mals i vol recu­pe­rar el valor que creu que ha dei­xat de tenir. Tots ells mos­tra­ran al públic les capa­ci­tats de superar-se, tot i la pos­si­ble des­con­fiança en ells matei­xos. Aquest repte huma­nista manté el to còmic, entre­tin­gut, amb una esce­no­gra­fia engi­nyosa i uns recur­sos audi­o­vi­su­als molt sug­ge­ri­dors. No té el pres­su­post per ser espec­ta­cu­lar, però ho supleix amb el mèrit de la ima­gi­nació i dei­xant que el to de conte nar­rat per una nena faci que no sigui neces­sari cap des­ple­ga­ment de mit­jans. El màgic d’Oz és un cant a l’amis­tat.

Aquesta intenció de bus­car la manera més oberta d’expli­car una història hi ha estat des de bon començament. Per exem­ple, pro­cu­rant que el repar­ti­ment fos pari­tari. Per això, hi ha una lle­ona en comp­tes del lleó poruc del conte ori­gi­nal. O per això es va deci­dir fer un càsting per a tots els per­so­nat­ges (no només per triar qui faria de Dorothy, un paper en què enguany repe­tei­xen Jana Galindo i Roser Dre­saire). La fitxa artística es com­pleta amb Elena Gadel i Mercè Martínez (T’estimo si he begut), Jordi Vidal (Gui­ler­motta), Robert González, Dàmaris Aragón, Marc Poci­e­llo i Marc Gómez.

David Sel­vas és un actor i direc­tor de tea­tre con­vençut que cal que la potència dels con­certs de música con­tagiï el tea­tre. Per això, és habi­tual que en mol­tes de les seves dar­re­res pro­pos­tes hi hagi música en directe. És el cas del T’estimo si he begut o bé de la cele­brada adap­tació La importància de ser Frank, tot un Oscar Wilde con­ver­tit una comèdia de flo­ret, que es vivia com una vet­llada de gui­tarra i llar de foc (el die­tari íntim de la pro­ta­go­nista es con­ver­tia en un cançoner romàntic), entre els equívocs més inver­sem­blants que havia dis­se­nyat Wilde, per a escarni de la soci­e­tat vic­to­ri­ana del segle XIX.

El Màgic d’Oz, com bona part de la car­te­llera actual, s’ha vist afec­tat per la covid-19. D’entrada, el mun­tatge s’havia d’estre­nar al Grec del 2020, però es va haver d’endar­re­rir al desem­bre (amb la fórmula del De Grec a Grec, que anava recol·locant les pro­duc­ci­ons a mesura que hi havia pos­si­bi­li­tats d’estre­nar-les). Els assa­jos no van començar fins a aquell novem­bre, amb totes les mesu­res covid acti­va­des. Els assa­jos finals i la residència tècnica (pre­pa­rar el dis­seny de llums i com­ple­tar l’espai sonor) es van fer a L’Artesà, al Prat de Llo­bre­gat, on s’havia de fer una funció per com­pen­sar l’esforç de l’equip tècnic i del tea­tre, tot i que, de moment, no s’ha pogut pro­gra­mar.

La Bru­tal con­fia que El màgic d’Oz sigui un títol que puguin anar repo­sant, any a any, pels vol­tants de Nadal. Hi ha tra­di­ci­ons simi­lars, com el circ dels Raluy (ara són dues trou­pes que es van alter­nant any a any), les can­ta­des de Nada­les al Maldà (amb el trio Iban Bel­tran, Josep Pedrals i Car­les Pedra­gosa), el musi­cal El petit príncep a la Barts o la pro­ducció anual del Circ de l’Ate­neu Popu­lar de Nou Bar­ris (tot i que cada any és una pro­posta dife­rent). Durant un gra­pat d’anys també es va fer funció al Maldà d’El llarg dinar de Nadal, de La Ruta 40, que aquest any després d’algu­nes cites en què van arra­co­nar la pro­ducció, es reprendrà a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya. Si el públic acom­pa­nya, és molt reco­ma­na­ble tenir títols en repo­sició, perquè es pot amor­tit­zar la cons­trucció de l’esce­no­gra­fia i el dis­seny de llums i de so. I, en poques set­ma­nes, es pot recu­pe­rar l’obra amb el mateix repar­ti­ment (o amb peti­tes vari­a­ci­ons). Les repo­si­ci­ons tenen el desig d’ena­mo­rar amb una mirada oberta, àmplia que va de banda a banda de l’arc de Sant Martí. El màgic d’Oz troba un refe­rent popu­lar i el tensa cap a un tea­tre huma­nista, que nor­ma­litza aspec­tes en què la soci­e­tat encara bada.

El qüestionari

Musical o espectacle amb cançons?

Musical.

Quants actors hi intervenen?

Són nou actors per a sis personatges –tres d’ells es parteixen els papers. (l’Elena Gadel i la Mercè Martínez, en Jordi Vidal i en Marc Gómez i la Jana Galindo i la Roser Dresaire)

Hi ha música en directe?

No hi ha música en directe.

Heu fet càsting?

Sí, vam fer càstings el febrer del 2020, i s’hi van presentar unes 200 persones. Vam convocar càsting per a tots els personatges.

Heu tingut en compte la paritat de gènere?

Des del principi.

Quan fareu temporada?

Vam fer dos mesos el 2020/21 i enguany fem la segona temporada, també durant el desembre i el gener.

On fareu temporada?

Un altre cop al Condal.

Fareu gira?

Hem de valorar la segona temporada i començar a plantejar-la de cara a la temporada vinent.

Quan vau pactar la sala a Barcelona?

El juny-juliol del 2019.

Editareu disc? Fareu marxandatge?

Aquest any hem gravat disc, de fet el disc l’hem fet en dues parts, tres temes per Nadal de 2020 i la resta el vam gravar el juliol de 2021, no hi havia diners per fer-ho tot de cop, el volíem tenir a punt per a aquesta segona temporada. També hem publicat un llibre de l’espectacle amb La Galera. De moment aquest és el nostre marxandatge, el que ens podem permetre. Vam pensar que era bona idea publicar el llibre i que el disc estigués penjat en línia: no sabem si la gent compra CD...

Familiars i en català

Aquesta tardor la cartellera barcelonina està carregada de musicals. Paradoxalment, els únics (de format mitjà i gran) que es representen en català són els musicals per a tots els públics. És insòlit, perquè són, precisament, els espectacles en què es convoca tota la família els que es resisteixen més a apujar els preus elevats d’aquest gènere. Anar-hi en família comporta comprar més de dues entrades per grup i, per tant, multiplica la despesa. Per això, tant El màgic d’Oz (segona temporada al Condal) com Bye bye monstre (primera temporada al Poliorama) eliminen el conjunt musical i interpreten l’espectacle amb la música gravada. Per la seva banda, El petit príncep (vuitena temporada a la Barts) redueix al màxim la part musical per garantir la sostenibilitat d’una producció que ja ha venut més de 300.000 entrades. El màgic d’Oz, de moment, amb 44 funcions, i al 50% d’aforament, suma 10.631 espectadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor