Articles

Opinió

BIQUINIS, SANGRIA i FLAMENC D’ESTAR PER CASA

Era indispensable, però no pas fàcil, harmonitzar el nacionalcatolicisme amb els costums dels turistes estrangers

L’any 1966, Girona era la província que tenia més hotels, al davant de Bar­ce­lona i de Madrid. L’any següent s’inau­gu­rava l’aero­port de Vilobí d’Onyar, que va faci­li­tar encara més l’arri­bada de turis­tes. A l’estiu, mol­tes pobla­ci­ons cos­ta­ne­res mul­ti­pli­ca­ven (de vega­des per deu) el nom­bre de resi­dents. Venim d’aquell mannà de divi­ses, d’aquell xoc de cul­tu­res, d’aquell caos sani­tari, d’aque­lla ano­ma­lia pro­funda. Després de tan­tes apro­xi­ma­ci­ons econòmiques, polítiques i sociològiques, Sebastià Roig ha reco­pi­lat el que en deia la premsa de l’època, espe­ci­al­ment dos òrgans del Movi­mi­ento: Los Sitios i Ampurdán. Els resul­tats es poden tro­bar al lli­bre Turista a babord, sub­ti­tu­lat  Franco, biquini, toros i san­gria, edi­tat i il·lus­trat per Úrsula Lli­bres.

Sebastià Roig recull infor­ma­ci­ons pre­ci­o­ses, escri­tes en aque­lla prosa cas­tissa del fran­quisme. El 1951, uns turis­tes van voler entrar a la cate­dral de Girona amb “atavíos muy impro­pios”. Van ser inter­cep­tats, i s’ho van pren­dre a la valenta. “Habían casi des­tro­zado la puerta y tras de hacer vícti­mas de malos tra­tos de obra al sacer­dote y al por­tero, iban a huir; en el momento de ser dete­ni­dos diri­gi­e­ron pala­ras insul­tan­tes para España y para la Religión”. No és estrany que el 1964, la Jefa­tura local del Movi­mi­ento orga­nitzés el col·loqui Moral y eco­nomía en el pre­sente y el futuro de la Costa Brava. Era indis­pen­sa­ble, però no pas fàcil, har­mo­nit­zar el naci­o­nal­ca­to­li­cisme amb els cos­tums dels turis­tes estran­gers. En aquells anys pro­li­fe­ren els arti­cles blas­mant el biquini. A qui se li acut ense­nyar el melic, “esta poco estética parte del cuerpo humano”? Poca broma: el 1968, uns turis­tes angle­sos van pas­sar qua­tre dies a la presó per haver-se banyat a Tama­riu de pèl a pèl.

Les cam­pa­nyes de turisme, els guies turístics, els empre­sa­ris i els boti­guers de l’època, apa­rent­ment influïts per la Car­men de Pros­per Merimée i el Fiesta d’Ernest Hemingway, van con­si­de­rar que al nord-est català hi pre­do­mi­nava el folk­lore andalús. A tot arreu van flo­rir els tore­ros, els ves­tits de sevi­llana, les cas­ta­nyo­les, les pan­de­re­tes, i fins i tot els gani­vets d’Alba­cete i –feno­men curiosíssim– els bar­rets mexi­cans, que for­ma­ven tor­res de Babel en totes les boti­gues de sou­ve­nirs. Repas­sem un arti­cle del 1960: “Por arte de bir­li­bir­lo­que, Gerona y su pro­vin­cia, la pro­vin­cia de la sar­dana, se ha con­ver­tido en la pro­vin­cia más torera de España.” I és que, en una sola jor­nada, hi havia toros a Girona, a Sant Feliu de Guíxols, a Figue­res i a Olot. Cinc anys abans, encara es podia lle­gir en una guia: “Los ras­gos más intere­san­tes de Figue­ras son el cas­ti­llo de San Fer­nando y las cho­zas donde viven los gita­nos.” Un boti­guer que venia espar­de­nyes de vetes infor­mava que les havia inven­tat Dalí. És d’aquí que venim, mal que ens pesi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor