Lletres

Crítica

TERÀPIES DE GRUP AMB SORPRESES

Seguint política d’autor, Edi­ci­ons de 1984 ha publi­cat els últims mesos dues noves obres de l’extra­or­di­nari psi­quia­tra i novel·lista Irvin D. Yalom (Was­hing­ton, 1931). Es tracta del volum Memòries –del qual par­la­rem pròxima­ment– i d’El remei Scho­pen­ha­uer, que en bona tra­ducció de Gri­selda Gar­cia ens apro­xima una història d’incom­prensió d’un per­so­natge cen­tral, així com l’últim any del psi­quia­tra i huma­nista que diri­geix una teràpia de grup a la qual ha reco­ma­nat assis­tir al pri­mer, que havia estat un paci­ent que havia fra­cas­sat en el trac­ta­ment indi­vi­dual.

El remei Scho­pen­ha­uer està datada el 2005. Altres obres a tenir en compte traduïdes per 1984 són El dia que Nietz­sche va plo­rar (1992), El pro­blema de Spi­noza (2012), Cri­a­tu­res d’un dia (2015) i el conte escrit amb Robert L. Brent, En el cor de la nit (2011), que és una bona intro­ducció per crear l’efecte addic­tiu que pro­voca la prosa de Yalom, un mes­tre només com­pa­ra­ble a la gene­ració de novel·lis­tes jueus ame­ri­cans pro­vi­nents de l’est euro­peu: Bellow, Mala­mud, Roth i Mai­ler. No sé si la com­pa­ració és apro­pi­ada par­lant del grup de novel·lis­tes més impor­tant de la lite­ra­tura con­tem­porània, però la sen­sació que he tin­gut lle­gint Yalom és la més simi­lar a la dels mes­tres esmen­tats. El pri­mer que cal dir és que El remei Scho­pen­ha­uer és una obra mes­tra, un exer­cici d’explo­ració d’autoanàlisi que té com a pro­ta­go­nista una teràpia de grup, orga­nit­zada per un psi­quia­tra a qui li queda un any de vida després que li hagin diagnos­ti­cat un mela­noma mor­tal en una revisió rutinària. Des del començament espec­ta­cu­lar amb des­crip­ci­ons per intro­duir-nos en el rere­fons de la situ­ació del metge, la novel·la alterna les ses­si­ons amb capítols apli­cats a l’obra del filòsof pes­si­mista ale­many Art­hur Scho­pen­ha­uer, a qui el paci­ent díscol, un químic misan­trop i mar­gi­nal, ha dedi­cat tots els seus esforços per tal de con­ver­tir-lo en teràpia filosòfica per a gent neces­si­tada d’ajuda. El pro­blema radi­carà quan l’home es trobi a la teràpia una antiga amant a qui va mal­trac­tar psi­cològica­ment men­tre era aju­dant de pro­fes­sor de filo­so­fia a la facul­tat. Com a remei, el tera­peuta inten­tarà con­duir les ses­si­ons entre les difi­cul­tats d’encaix de la pare­lla i les rela­ci­ons dels altres mem­bres. El que es podria haver con­ver­tit en una bata­lla, el psi­quia­tra acon­se­gueix civi­lit­zar-ho seguint les pau­tes de diàleg, com­prensió i coo­pe­ració de les teràpies de grup, amb el metge esgo­tant en les ses­si­ons set­ma­nals els seus últims mesos d’existència.

En alguns moments, les refle­xi­ons del psi­quia­tra ens por­ten al cul-de-sac de “quan el futur ja no exis­teix”, però les jor­na­des van fent evo­lu­ci­o­nar uns paci­ents que, fins i tot, assu­mei­xen el hàndi­cap de curar la manca d’afec­ti­vi­tat i empa­tia del segui­dor de Scho­pen­ha­uer. Així, la novel·la és també un des­a­fi­a­ment en què el lec­tor es veurà impli­cat en les obses­si­ons per la fèrtil filo­so­fia ale­ma­nya del XIX. Yalom ens porta a l’èxtasi en una novel·la d’època: un gran des­til·lat.

El remei Schopenhauer
Autor:
Irvin D. Yalom
Editorial:
Edicions de 1984
Preu:
19 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.