Música

LLUÍS LLACH

CANTAUTOR I ACTIVISTA

“El partidisme i les pagues són un càncer democràtic”

Lluís Llach tornarà als escenaris el dia 18 per donar força al Debat Constituent. En el seu pas per la política, critica les portes giratòries i que els partits “són esclaus de les pagues als seus militants significats”

CRISI
“Estem al davant d’un fiasco general. Si en els moments de cert pànic de futur ens amaguem sota la taula, la taula ens caurà al damunt”
EL MAPA
“Com volem aquest país? Pensen igual el Priorat i les Terres de l’Ebre que Cornellà? El Debat Constituent ho dibuixarà tot”
MAL CAMÍ
“Esquerra està en un error estratègic grandiós. No fer de la confrontació la primera eina de negociació és un error”
LA PAGA
“Els partits són esclaus de les pagues als militants significats. Quina llibertat té la gent per protestar contra les classes dirigents?”

El 18 de desem­bre, el can­tau­tor i acti­vista Lluís Llach tor­narà als esce­na­ris amb un con­cert col·lec­tiu al Palau Sant Jordi (vegeu la pàgina 34), que no té només un interès pura­ment musi­cal, sinó que s’enfila en el camí d’impuls del Debat Cons­ti­tu­ent, un procés par­ti­ci­pa­tiu enge­gat el 2018 per l’ales­ho­res pre­si­dent, Quim Torra, “per esta­blir les bases cons­ti­tu­ci­o­nals per al futur polític de Cata­lu­nya”.

Quin és el perquè d’aquest con­cert?
El con­cert serà això, un con­cert. No pre­te­nem fer ni un pam­flet, ni expli­car allà què és el Debat Cons­ti­tu­ent, perquè hi ha altres mit­jans per expli­car-ho. Farem un espec­ta­cle amb la col·labo­ració de més gent. Jo can­taré tota l’estona, però vindrà més gent a aju­dar-me, no només can­tant, sinó que també, per exem­ple, hi haurà la Marta Car­rasco, una coreògrafa i balla­rina fantàstica, i el Mag Lari... Volem fer un espec­ta­cle. Ara bé, el motiu és, pri­mer, donar a conèixer el Debat Cons­ti­tu­ent i, segon, que com que volem ser inde­pen­dents, no depen­dre de ningú i no haver de dema­nar aju­des per no tenir cap coacció, capi­ta­lit­zar-nos.
És, doncs, una acció per finançar el Debat Cons­ti­tu­ent.
Sí. Per finançar-nos. Aquest és un objec­tiu impor­tant. Però sobre­tot això ens per­met (com fem avui amb tu, ahir amb una tele­visió...) expli­car què és el Debat Cons­ti­tu­ent.
Segur que en aquest quinze any havia tin­gut altres pro­pos­tes per tor­nar als esce­na­ris, i fer-ho també per motius no només musi­cals. Per què ara?
Hi he pujat en altres oca­si­ons per can­tar només una cançó. Hi vaig pujar per la sida, quan m’ho va dema­nar el doc­tor [Bona­ven­tura] Clo­tet, cone­gut per ser un dels cap­da­van­ters en l’estudi del VIH. Després vaig fer un con­cert molt esti­mat, pels migrants [el con­cert Casa nos­tra és casa vos­tra, del 2017]. També vaig fer el Con­cert per la lli­ber­tat al camp del Barça..., però sem­pre han estat col·labo­ra­ci­ons molt pun­tu­als.
Com serà l’espec­ta­cle del dia 18? Qui­nes cançons inter­pre­ta­ran i quins mis­sat­ges volen llançar des de l’esce­nari?
Tenim la sort que mol­tes cançons coin­ci­dei­xen amb mis­sat­ges del Debat Cons­ti­tu­ent. Estem en unes cir­cumstàncies en què tot ple­gat fa fere­dat. El Com­panys, no és això és el Com­panys, no es això! Ara, res­pecte a fa trenta anys, s’hi han afe­git més pro­ble­mes, com la crisi climàtica. I m’indigna tro­bar refe­rents de fa qua­ranta anys que es puguin can­tar ara, i que tu mateix t’emo­ci­o­nis. Però també volem ser fes­tius, i hi haurà gent que can­tarà alguna cançó seva. I tin­drem un grup de músics que conec molt, ja que alguns m’han acom­pa­nyat als esce­na­ris durant molts anys.
Ha dit que L’estaca hi serà però que no la can­tarà Lluís Llach. Per què?
Ho dic perquè hi ha cançons que millor que les canti la gent. Té més sen­tit que les canti la gent que jo mateix.
Per què?
L’estaca és una cançó que fa molts anys que ja no con­si­dero meva. Sé que la vaig fer i sé que als polo­ne­sos els sap molt greu que no sigui seva perquè la can­ten com si fos un himne naci­o­nal, però va ser un xim­ple de l’Empordà, qui la va fer.
Diu que al con­cert es podran escol­tar cançons que són simbòliques de la lluita anti­fran­quista. Ales­ho­res volíem un país millor i ara con­ti­nuem dema­nant un país millor. Tenim tan­tes o més coses a rei­vin­di­car que en aquells anys?
Un dels motius d’exis­tir del Debat Cons­ti­tu­ent és mirar d’apro­fi­tar l’empo­de­ra­ment que ha tin­gut la gent durant aquests anys per defi­nir en quins valors ètics, soci­als, econòmics... volem con­viure. Ara estem al davant d’una mena de fiasco gene­ral i vivim un des­ga­vell a Cata­lu­nya, a l’Estat, a Europa i al món. I quan dic al món ja no és polític, el món, sinó el món físic. L’única solució que tenim és inten­tar dir “volem viure així”, i després llui­tar per poder-hi viure. El Debat Cons­ti­tu­ent intenta res­pon­dre 144 pre­gun­tes sobre qui­nes pos­si­bi­li­tats tenim de can­viar les coses i d’ima­gi­nar una soci­e­tat que tin­gui res­pos­tes: de què ha de ser l’ener­gia, com con­tro­lem la classe política, quin tipus d’eco­no­mia hem de tenir, etc. Si en els moments de cert pànic de futur gene­ra­lit­zat ens ama­guem sota la taula, la taula ens caurà al damunt. L’única solució és posar-nos al davant, exer­cir de ciu­ta­dans, que per això hem llui­tat tant aquests últims anys i hem de seguir llui­tant. Si podem con­ju­mi­nar tot això, la gent ha de triar si vol ser com una república nova o una república vella, però tan­ma­teix república! El Debat Cons­ti­tu­ent res­pon a això. Estem en una situ­ació dife­rent a la del fran­quisme, però pel que fa a esta­bi­li­tat, no estem gens bé. Estem, jo què sé, per exem­ple, com quan hi havia la crisi dels coets nucle­ars a Cuba. Estem en un moment amb França i Angla­terra bara­llant-se, Ucraïna a punt de la invasió soviètica, l’eco­no­mia mani­pu­lada per unes coa­li­ci­ons bes­ti­als, la política i l’eco­no­mia amb por­tes giratòries cons­tants, els polítics, també amb por­tes giratòries. Els par­tits avui dia són esclaus de les pagues men­su­als que cobren els seus mili­tants sig­ni­fi­cats; tots estan en el poder i tots cobren d’això. Hem de replan­te­jar aquesta soci­e­tat o accep­tar que anem cap a un dal­ta­baix.
Jus­ta­ment el Debat Cons­ti­tu­ent busca la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, però si la ciu­ta­da­nia està des­en­can­tada i empre­nyada, costa més tro­bar com­pli­ci­tats?
Sí. Nosal­tres som petits tos­suts grum­blings [riu], que pre­ci­sa­ment el que volem és convèncer que quan la gent està desa­ni­mada no s’ha de que­dar a casa. Una cosa és estar desa­ni­mat i l’altra accep­tar que aquest desànim s’ins­tauri per sem­pre més.
Què cal fer per cap­gi­rar aquest estat d’ànim?
Cada ciu­tadà, des del seu lloc, ha d’inten­tar anar con­tra això, ser cre­a­tiu i, sobre­tot, par­ti­ci­par. A Cata­lu­nya, després de l’exer­cici de par­ti­ci­pació que hi ha hagut durant tants anys, en què hem sigut capaços de fer totes les core­o­gra­fies i pro­tes­tes, seria bo apro­fi­tar aquesta capa­ci­tat social de mobi­lit­zació per deci­dir. Amb el pre­si­dent [Quim] Torra i després amb el vice­pre­si­dent [Pere] Ara­gonès, actual pre­si­dent, el que dèiem és que ens hem empo­de­rat per fer un país millor: hem fet mol­tes coses per fer un país millor i hem rebut hòsties per fer un país millor, però col·lec­ti­va­ment no hem deci­dit quin és aquest país millor. El Debat Cons­ti­tu­ent el que plan­teja és això. I encara que jo soc molt inde­pen­den­tista i pot­ser per culpa meva queda molt con­no­tat, el Debat Cons­ti­tu­ent va més enllà d’una opció inde­pen­den­tista, perquè abraça el 90% de gent que no està d’acord amb l’esta­tus actual. I si parléssim d’eco­no­mia, etcètera, pot­ser aquest 90% ani­ria més enllà.
Ara estem en la fase de par­ti­ci­pació del Debat Cons­ti­tu­ent. Al final de tot hi haurà unes con­clu­si­ons que es lliu­ra­ran al Par­la­ment. Un cop entre­ga­des, què pas­sarà o què hau­ria de pas­sar?
Tenim una eina informàtica fantàstica que farà que la gent, a través d’aquesta eina, defi­neixi els paràmetres de con­vivència. En aquests paràmetres hi haurà con­sen­sos, dis­sen­ti­ments, etc. Crec que hem fet una cosa molt espe­cial: que no només podrem fer un mapa gene­ral, sinó que tin­drem un mapa ter­ri­to­rial. Les úniques dades que reco­llim són: si hi par­ti­ci­pes, el teu nom no consta enlloc, el teu car­net d’iden­ti­tat no consta enlloc i el sexe el dius tu; hi consta la teva edat i el teu poble, amb la qual cosa al final tin­drem un mapa genèric però també un mapa ter­ri­to­rial. Com hem de defi­nir l’orga­nit­zació política d’aquest país? Pen­sen igual el Pri­o­rat o les Ter­res de l’Ebre que Cor­nellà? Les dones pen­sen igual que els homes en mol­tes coses? Què volen els joves i què volem els vells? Això aca­barà abso­lu­ta­ment dibui­xat. I si al final acaba amb un procés cons­ti­tu­ent, això és molt impor­tant perquè es veu­ran diferències ter­ri­to­ri­als, de sexe, d’edat...
Però queda enlaire què pas­sarà un cop pre­sen­ta­des aques­tes con­clu­si­ons?
Si hi ha molta par­ti­ci­pació, amb l’auto­ri­tat que ens dona aquesta par­ti­ci­pació, ani­rem al Par­la­ment i, d’alguna manera, si la par­ti­ci­pació és alta, el Par­la­ment ho hau­ria de tenir en compte. I si té opor­tu­ni­tat i volun­tat, hau­ria de fer un procés cons­ti­tu­ent, perquè el Par­la­ment és l’únic que pot fer una cons­ti­tució, o bé l’assem­blea cons­ti­tu­ent que defi­neixi el Par­la­ment; perquè no només ha de ser el Par­la­ment, sinó que de vega­des el mateix Par­la­ment es fa aju­dar d’experts o de gent del car­rer per millo­rar la riquesa. Si la par­ti­ci­pació és alta, ha de ser tin­gut en compte, perquè els polítics depe­nen dels vots de la gent. Ara bé, si la par­ti­ci­pació és petita, hau­rem de dir que un tant per cent de la gent opina això... A mi em sem­bla útil en qual­se­vol cas.
Vist el moment de des­en­cant, com ha dit abans, hi pot haver la sen­sació que és com deci­dir què faríem si ens toqués la lote­ria, però tement que la pos­si­bi­li­tat que ens toqui és poca?
Al revés. Com que estem en un moment de crisi, pre­ci­sa­ment seria el moment de fer els can­vis neces­sa­ris. Hi ha majo­ries par­la­mentàries que ho diuen. I no em refe­reixo només a l’inde­pen­den­tisme, sinó a com enfo­quem mol­tes altres coses. I després aniríem al Par­la­ment. La nos­tra posició actual és que si hi hagués con­sen­sos impor­tants i després ells no en fes­sin cas i menys­pre­es­sin tant la volun­tat de la gent, nosal­tres, a través d’ini­ci­a­ti­ves popu­lars, podríem dir: “Si un 80% de la gent vol això, tenim auto­ri­tat per venir al Par­la­ment i obli­gar-vos a fer això.” Si hi ha una majo­ria que té ganes de can­viar, tindrà el mate­rial magnífic per can­viar o per fer un procés cons­ti­tu­ent. I això ho dic perquè crec en els polítics, per molt que els cri­ti­quem. Per a qual­se­vol per­sona que repre­senti la ciu­ta­da­nia, tenir un mapa del país i quina és la volun­tat de com volem ser... Ja s’ho farà, si no en fan cas! Sem­pre dic que el pro­blema serà seu. Ara bé, el més impor­tant de tot això és la par­ti­ci­pació. I per això tre­ba­llem tot el que tre­ba­llem.
I per això el con­cert del dia 18 és una manera més d’incen­ti­var la par­ti­ci­pació?
Exacte. I si gua­nyem alguna pes­se­to­neta, com es deia abans, la inver­ti­rem en publi­ci­tat i a fer fàcil la par­ti­ci­pació, perquè fins ara no ho hem pogut fer.
Amb aquest con­cert tor­narà a ser més músic que polític, encara que sigui només un con­cert. Viure des de dins el món de la política, en què l’ha dece­but i en què l’ha entu­si­as­mat?
Hi ha algu­nes coses que m’han dece­but, i algu­nes són estruc­tu­rals. Podria dir, per començar, que el Par­la­ment, tal com està cons­tituït i fun­ci­ona, és vell; és un Par­la­ment del segle XIX, i ni repre­senta ni actua com un par­la­ment del segle XXI. Però el que m’ha agra­dat més és tro­bar per­so­nes magnífiques, amb volun­tat d’uti­lit­zar la política per ser­vir a la gent. Al mateix temps, veure com les maquinàries de vega­des eli­mi­nen aques­tes per­so­nes, i al seu lloc hi ha per­so­nes de no tanta qua­li­tat que estan allà, que han començat quan eren joves a les joven­tuts i que com que sem­pre han callat i han cre­gut, hi són. Junts, ERC i la CUP és dife­rent, però tan­ma­teix, faig una pre­gunta: quanta gent hi ha de qual­se­vol secre­ta­riat naci­o­nal o de comitè cen­tral, que no tin­gui paga? Que no sigui pagat? Per tant, quina lli­ber­tat té la gent per can­viar o per pro­tes­tar con­tra les clas­ses diri­gents? Qui s’atre­virà a dir a un secre­tari gene­ral o a un pre­si­dent que no hi està d’acord i votar en con­tra si és ell qui ha de deci­dir els dipu­tats els alcal­des, els secre­ta­ris...
Ha cons­ta­tat que el par­ti­disme està per damunt de l’interès gene­ral de la gent?
Sí, el par­ti­disme i les pagues són un càncer democràtic. De vega­des dic als meus com­panys que quan aca­bem això hem de bus­car vint savis inde­pen­dents però de gran pres­tigi que facin una llei elec­to­ral; que s’imposi una llei elec­to­ral. Perquè això no pot ser. Entenc que no es vul­gui can­viar, perquè volen pro­te­gir el poder que tenen, però a la llarga és la seva pròpia des­trucció, i per això tenen la poca cre­di­bi­li­tat que tenen. Veus coses increïbles: can­vis de direcció de 180 graus sense que pre­sen­tin la dimissió... S’hau­ria de repen­sar tot per poder afron­tar les coses que venen, que seran molt difícils des d’una pers­pec­tiva democràtica i de justícia social i de progrés.
Ha dit que no vota Puig­de­mont, que sí que ha votat la CUP i que el seu par­tit és ERC, però que ara no pot fer cos­tat a la seva política auto­no­mista. Quina alter­na­tiva li queda?
Això que faig: fer feina com l’estic fent jo o com l’estàs fent tu; com a ciu­tadà, m’obli­guen a dele­gar el meu vot durant qua­tre anys, cosa amb què no estic d’acord però, durant aquests qua­tre anys, men­tres­tant vaig fent feina, fins i tot con­tra aquells a qui he dele­gat el vot. Perquè jo he dele­gat el vot a la CUP, però sem­pre que cal cri­tico la CUP. I és veri­tat que el meu par­tit natu­ral seria l’esquerra d’Esquerra, però en aquests moments estan en un error estratègic grandiós. Aquest error estratègic ens pot fer molt mal. I com que, a més, estem en un Estat espa­nyol que ens té en un punt de mira a qual­se­vol par­tit que governi (perquè ja no és un pro­blema de par­tit sinó d’estat), no fer de la con­fron­tació la pri­mera eina de nego­ci­ació és un error. Quan veig que els par­tits no dema­nen als seus mili­tants que es con­fron­tin penso “per què ser­viu?” Qui ens hem de con­fron­tar, les enti­tats? No, hau­rien de ser els par­tits. S’han acos­tu­mat que han de ser les enti­tats però és men­tida: són vostès, els par­tits, els que han d’anar al davant de la con­fron­tació. I si no es volen con­fron­tar, ales­ho­res accep­tin tota la repressió que ens ve resig­na­da­ment. Que ho accep­tin ells, nosal­tres no; jo no.
No creu gens en la taula de diàleg?
Crec en el diàleg, però aquesta taula de diàleg és una presa de pèl; a més, cer­ti­fi­cada i amb acta nota­rial! És una taula de nego­ci­ació abso­lu­ta­ment dese­qui­li­brada, perquè ells tenen tots els trum­fos perquè han repri­mit tant que poden nego­ciar sobre els tres mil [repre­sa­li­ats], sobre els que estan exi­li­ats, sobre els que poden tor­nar a la presó, etc. Men­tre sigui així, aquest diàleg és inde­cent. Però és que, a més, no volen dia­lo­gar, sinó que ho volen allar­gar fins que tor­nin a gua­nyar les elec­ci­ons o fins que gua­nyi el PP, que és l’altra pos­si­bi­li­tat. A mi aquesta estratègia, sabent que d’aquí a dos a anys o d’aquí a qua­tre (és igual, però això pas­sarà) vindrà una ultra­dreta que por­tarà al seu pro­grama la nos­tra ani­qui­lació com a rea­lit­zació col·lec­tiva em sem­bla una estratègia no errònia, sinó espan­tosa. I ho dic. Ara bé, ho dic del par­tit que pràcti­ca­ment he votat sem­pre; que quan vaig anar a Junts pel Sí m’hi vaig inte­grar tant com vaig poder, i que el res­pecto pels seus anys d’història, que no se si s’assem­blen gaire als actu­als.
Té la sen­sació de pèrdua del temps?
Crec que és pit­jor que això. Recu­lem, perquè els altres no el per­den, el temps. I tu perds la pos­si­bi­li­tat de ser, de defen­sar-te, que és el que veiem contínua­ment. Diuen això de la llen­gua... Molt bé, i què farem: doncs fem una classe més i au! Aquí és quan dic que els par­tits no me’ls crec, en rea­li­tat, perquè a les seves bases, que són milers i milers de per­so­nes, no les mobi­lit­zen con­tra res; jo no he vist cap ordre de cap par­tit dient: “Senyors, vostès tallin la car­re­tera per pro­tes­tar con­tra tal cosa; o ara por­tem al Par­la­ment alguna altra cosa...” No, con­fien que ho faci l’ANC o Òmnium. És l’accessió dels seus atri­buts i les seves obli­ga­ci­ons polítiques. Bes­tial. I com que nosal­tres també ens hi hem acos­tu­mat, no som gaire crítics. Com et deia abans, ja sé que els secre­ta­ri­ats naci­o­nals tenen els seus interes­sos. Ara bé, la militància què? És un des­ga­vell.
D’aquí la importància del Debat Cons­ti­tu­ent?
El Debat Cons­ti­tu­ent par­teix d’una base: que nosal­tres som ciu­ta­dans i no volem tor­nar a ser súbdits com ho érem abans. Hem gua­nyat la nos­tra ciu­ta­da­nia amb esforç i a hòsties, i no volem retro­ce­dir. Exi­gim a la gent que es diu inde­pen­den­tista que enten­gui d’una punye­tera vegada que no defen­sar, amb la con­fron­tació que sigui necessària, cadas­cun dels nos­tres drets és erroni i un des­ga­vell.
Quan està pre­vist que esti­guin a punt les con­clu­si­ons del Debat Cons­ti­tu­ent?
Depe­nent de com vagi la pandèmia –que sem­bla que no ani­rem gaire bé–, pen­sem que el procés hau­ria d’aca­bar al mes de maig, però com que això depèn només d’una coor­di­na­dora total­ment inde­pen­dent, autònoma, que no es dei­xarà influ­en­ciar per res, si veiem que convé allar­gar-ho, ho allar­ga­rem.

QUINZE ANYS DESPRÉS

En els darrers quinze anys, Lluís Llach només havia pujat a un escenari per col·laborar puntualment en algun concert especial, com el Concert per la llibertat del 2013. Ara ha decidit tornar-hi de ple, el 18 de desembre al Palau Sant Jordi, per donar força a la iniciativa de Debat Constituent. Llach diu que li fa molt respecte tornar a posar-se davant del públic: “Perquè quan feia la professió ja me’n feia molt, de respecte. Però tinc la sort que vaig estudiar molts anys cant clàssic i això em va donar un coneixement tècnic; estic retrobant la veu. M’impressiona molt també el fet d’estar davant del públic, amb 73 anys, i saber que si quatre dies abans em constipo tindré un problema. Però això forma part del risc de cantar.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.