Música

Rimes en contra del 25%

Poc després de publicar el seu primer àlbum, Yung Rovelló, referent de les noves músiques urbanes en català, llança ‘Tot allò que els molesta’, una defensa de la llengua i la cultura catalanes

En els anys vui­tanta del segle pas­sat, Chuck D, el líder dels fona­men­tals Public Enemy, afir­mava que el hip-hop era “la CNN del gueto”. En certa manera, tenia raó: els rapers, com ja ho havien fet abans els can­tau­tors cons­ci­en­ci­ats i els punks, reci­ta­ven sobre la dura rea­li­tat dels seus bar­ris, poc i mal reflec­tida pels canals ofi­ci­als. “La revo­lució no serà tele­vi­sada”, havia pro­cla­mat abans el visi­o­nari Gil Scott-Heron. Però el hip-hop, com la música popu­lar en gene­ral, estava lla­vors molt con­di­ci­o­nat pels desig­nis i els rit­mes de pro­ducció de la indústria dis­cogràfica i també de l’MTV. Això ha can­viat? Pro­ba­ble­ment, les xar­xes soci­als i les pla­ta­for­mes digi­tals per­me­ten al cre­a­dor difon­dre les seves obres i els seus mis­sat­ges amb la urgència que carac­te­ritza el món actual, sense tants inter­me­di­a­ris ni llargs pro­ces­sos indus­tri­als, almenys en teo­ria.

És públic i notori –i trist i con­dem­na­ble– que el 23 de novem­bre pas­sat, el Tri­bu­nal Suprem va orde­nar que un 25% de l’ense­nya­ment a Cata­lu­nya sigui en cas­tellà, un atac fron­tal con­tra la immersió lingüística que ha fun­ci­o­nat durant dècades com una bona eina de cohesió social i cul­tu­ral. Les reac­ci­ons a aquesta decisió judi­cial han estat múlti­ples i diver­ses, al car­rer, als cen­tres edu­ca­tius, als mit­jans de comu­ni­cació, a les xar­xes. També hi ha hagut una reacció imme­di­ata des del front musi­cal: “Són parau­les d’amor el que sento per la terra / mor una part de mi cada cop que em toquen la llen­gua / Soc el Sí senyor d’Ovidi, soc la sang a la ferida / Soc... / Un crit que demana auxili”, recita amb con­tundència el mares­menc Yung Rovelló a Tot allò que els molesta, un tema creat i llançat a les xar­xes i a les pla­ta­for­mes digi­tals pocs dies després que comencés tot aquest des­propòsit. “Per dir les coses clares et diuen delinqüent / Que es fotin pel cul el 25%”, con­clou Yung Rovelló amb rimes des­pu­lla­des i influ­en­ci­a­des per la millor vella escola del hip-hop, però també per la manera clara i pre­cisa en què can­tava Ovidi Mont­llor, molt rei­vin­di­cat en els últims anys per músics joves. “Ell m’ha obert molt els ulls a la poe­sia”, diu.

“Vam estar tot un any pre­pa­rant les deu cançons del nos­tre pri­mer àlbum, Seny i rauxa (Deli­rics), que va sor­tir l’octu­bre pas­sat. Però en el cas de Tot allò que els molesta, teníem la neces­si­tat de res­pon­dre amb urgència a uns fets can­dents, així que vam fer la cançó i la vam gra­var en un sol dia, i l’endemà vam que­dar per anar a fer el vide­o­clip al delta de l’Ebre”, explica Sergi Camps, nom al regis­tre d’aquest fill de Cale­lla, que parla sovint en plu­ral perquè està acom­pa­nyat en aquest pro­jecte pel pro­duc­tor Jordi Roigé (Loke­vivi) i el bai­xista i corista David Gar­rido.

De fet, Tot allò que els molesta és un al·legat en defensa de la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes, en un sen­tit ampli i divers, que inclou referències literàries (Vicent Andrés Estellés, Quim Monzó), gas­tronòmiques o fut­bolísti­ques, i que home­natja els anti­fei­xis­tes del pas­sat i del pre­sent, els de l’Ebre i els d’Urqui­na­ona, sense obli­dar dos com­panys d’ofici con­dem­nats per la maquinària de l’Estat: “Soc l’exili de Valtònyc, les rei­xes de Pablo Hasél.” “Neces­si­tava par­lar de mol­tes coses i fer-ho ara, i he tin­gut la sort que la meva dis­cogràfica de seguida va accep­tar llançar el sin­gle, sense posar cap incon­ve­ni­ent ni cen­su­rar-me”, diu el can­tant sobre Deli­rics, el segell sor­git de la històrica dis­cogràfica Picap per donar sor­tida a la for­nada de grups i solis­tes de les ano­me­na­des noves músiques urba­nes; una eti­queta que, tot s’ha de dir, no agrada gaire a Yung Rovelló, més par­ti­dari de par­lar només de música, i punt.

“Orgull en cada com­bat, som soli­da­ri­tat / Som vagues de fam, som / xar­ne­gos par­lant català / som cas­tells, cor­re­focs i gegants / som les sar­da­nes balla­des pels més grans”, con­ti­nua la lle­tra del tema, una bona mos­tra que la cançó pro­testa no ha mort en aquest país, només ha can­viat les for­mes. I els rit­mes. Tot i que a Seny i rauxa, Yung Rovelló des­plega altres estils musi­cals més ela­bo­rats, en temes com ara Entrant a bar­ra­ques (amb The Tyets), Sobre esce­na­ris (amb Pol Bor­das), Ser­vint copes o la melòdica La mar (amb Tramma), a Tot allò que els molesta la mala llet es tra­du­eix en una cançó amb uns rit­mes bàsics i aus­ters. “Sona a rap dels noranta, més hard­core.” Segu­ra­ment, eren les eines sono­res més efi­ca­ces per donar a les parau­les el pro­ta­go­nisme que reque­rien, sense gai­res arti­fi­cis que dis­tra­gues­sin l’oient. “Soc... el que diu el que calla la resta.” Per tant, algú ho havia de dir, no?

Seny i rauxa Artista: Yung Rovelló Discogràfica: Delirics Web: www.delirics.cat

ALTRES VEUS, NOVES VIES

31 FAM, Flashy Ice Cream, P.A.W.N. Gang o Tramma són alguns dels grups i solistes que han tingut com a plataforma de llançament el segell Delirics, amb el qual també treballa Yung Rovelló. Música urbana, hip-hop, trap, reggae i dancehall són estils que conviuen en l’amalgama sonora d’aquests joves artistes, que comparteixen també la manca de prejudicis a l’hora de crear música a partir de les influències més diverses. A més, aquesta escena urbana, hereva del hip-hop clàssic que per diverses inèrcies s’havia estès sobretot en castellà, està apostant cada vegada més pel català, com la llengua viva i rica que és, més enllà d’allò que se’n diu alta cultura. Amb la distorsió del vocoder o sense, aquesta nova generació està aconseguint que la llengua que utilitza habitualment al carrer sigui també una eina de creació poètica i musical amb infinites possibilitats. Sense vergonya, sense complexos.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor