Articles

RICARDO MAR

PROFESSOR D’ARQUEOLOGIA I INVESTIGADOR

“L’inversor no mourà mai un dit per salvar les restes”

La política arqueològica “sempre ha estat erràtica”, lamenta Ricardo Mar, que critica que l’administració dona carta blanca al gran inversor encara que això perjudiqui les restes arqueològiques

DIFERENT TRACTE
“Si ets un petit inversor i vols posar un ascensor en una petita casa del centre històric, l’administració et trinxarà”
MAL PROJECTE
“El projecte del teatre romà de Tarragona és una aberració i suposa una agressió directa a les restes, que s’han hagut de tapar”
SEMPRE SUMA
“L’arqueologia no és un inconvenient per al desenvolupament econòmic, sinó tot el contrari; és un valor afegit”
ELS JOVES
“Des de la vida acadèmica, hem de contribuir al fet que els joves participin en la creació d’una nova cultura arqueològica”
FUNCIONARIAT
“Molt pocs tècnics són capaços d’assolir una posició de força davant dels polítics i diuen «sí, senyor» encara que no els agradi el projecte”
SOLUCIÓ
“Fins que no tinguem polítics que assumeixin realment la importància del patrimoni històric en les nostres ciutats no hi haurà res a fer”
PODER ECONÒMIC
“Quan l’administració tracta amb grans inversors, les solucions que troben són sempre perjudicials per a les restes arqueològiques”
A Cale­lla, la cons­trucció d’un super­mer­cat ha posat al des­co­bert una impor­tant vil·la romana, però un cop exe­cu­tada l’obra que­darà al pàrquing del super­mer­cat. A Tar­ra­gona ja hi ha l’experiència de les res­tes d’una basílica pale­o­cris­ti­ana, que es tro­ben al pàrquing del cen­tre comer­cial Parc Cen­tral. Aquesta és la manera més digna de trac­tar aquests jaci­ments?
Cada jaci­ment és un cas específic. Però és cert que ha bai­xat el nivell de sen­si­bi­li­tat i el grau d’impli­cació de l’admi­nis­tració, que estava dis­po­sada a inver­tir en pro­jec­tes que fos­sin una garan­tia per a la con­ser­vació de les res­tes. Coses que als anys vui­tanta sem­blava que ja no s’hau­rien de fer més, després s’han anat fent. El cas del Parc Cen­tral va ser un moment clau de canvi del para­digma: van deci­dir que de cap de les mane­res es modi­fi­cava el pro­jecte i que les res­tes s’havien d’adap­tar al pro­jecte de cons­trucció de l’edi­fici i no a l’inrevés. A Cale­lla ha pas­sat exac­ta­ment igual; i també és el mateix que va pas­sar a la Sagrera, a Bar­ce­lona, i en altres espais. Ara mateix ningú no defensa l’auto­no­mia de l’arque­o­lo­gia o del patri­moni històric, sinó que es defensa que les inver­si­ons urbanísti­ques, que molt sovint són espe­cu­la­ti­ves, són les que pre­va­len i manen. És una equi­vo­cació, perquè en rea­li­tat les res­tes, ben trac­ta­des, tenen un valor afe­git. Però això implica que s’ha de fer l’exca­vació abans de redac­tar el pro­jecte. És la mateixa història que ja vam expli­car als anys vui­tanta i noranta: que, igual que es fan son­de­jos geològics abans de dis­se­nyar els fona­ments d’un edi­fici, en les zones arqueològiques s’hau­rien de fer son­de­jos arqueològics per saber si hi ha res­tes que con­di­ci­o­na­ran l’edi­fici. I si des­co­brei­xes les res­tes i l’arqui­tecte que fa el pro­jecte té la docu­men­tació d’aques­tes res­tes, podrà dis­se­nyar, per exem­ple, un vestíbul maco que inte­gri les tro­ba­lles. Em sem­bla increïble que després de tants anys, després de 40 anys, no ens hagin entès o no hàgim sabut expli­car-nos. Els polítics no han entès que en rea­li­tat un mosaic romà o unes altres res­tes roma­nes són un valor afe­git, sem­pre que el pro­jecte arqui­tectònic encara no esti­gui tan­cat. Ales­ho­res l’arqui­tecte ja pot redac­tar el pro­jecte dis­tri­buint els espais de manera que incor­po­rin el con­junt arqueològic com un ele­ment de pres­tigi. A la Part Alta de Tar­ra­gona aquesta ha estat la política: per qual­se­vol resta que apa­reix, sigui medi­e­val, sigui del XVIII..., la pri­mera cosa que fa el pro­pi­e­tari del local és fer nete­jar les parets a veure què en surt. I, quan ja sap què en surt, l’arqui­tecte fa el pro­jecte i el dis­seny del local; no a l’inrevés. Això, que a la Part Alta de Tar­ra­gona s’ha entès per part dels pro­pi­e­ta­ris tan clara­ment, quan tre­ba­llem amb la cons­trucció d’habi­tatge mas­siva a tot Cata­lu­nya, no passa.
Això vol dir que la legis­lació patri­mo­nial actual sem­pre posa els interes­sos econòmics del pro­mo­tor pri­vat per sobre de l’interès gene­ral?
La llei del patri­moni és molt clara, però feta la llei, feta la trampa! La llei diu que s’ha de fer una exca­vació, que s’han de pro­te­gir les res­tes i que la comissió de Patri­moni ha de donar una solució res­pecte a la pro­tecció de les res­tes, tute­lada per la direcció gene­ral [del Patri­moni Cul­tu­ral]. Quin és el pro­blema? Si el cons­truc­tor arriba amb el pro­jecte ja fet i n’ha de fer un de nou quan es des­co­brei­xin res­tes, diu que li costa massa diners, i les dei­xen al soter­rani o posen qual­se­vol pedaç i aire. Ni el pro­mo­tor es bene­fi­cia de les res­tes ni les res­tes són trac­ta­des ade­qua­da­ment. La llei de patri­moni diu que les res­tes s’han de con­ser­var però des del punt de vista legal qui defi­neix el con­cepte de con­ser­vació de les res­tes és la direcció gene­ral de Patri­moni; o sigui, és l’admi­nis­tració. I a l’admi­nis­tració el que li va sem­blar que feia al Parc Cen­tral era con­ser­var les res­tes. A par­tir d’aquí qual­se­vol situ­ació és fac­ti­ble. Què és el que està pas­sant? Que, als grans inver­sors, l’admi­nis­tració, tra­di­ci­o­nal­ment, els ha dit sem­pre que sí. En canvi, si ets un petit inver­sor, i vols posar un ascen­sor en una petita casa del cen­tre històric, nor­mal­ment l’admi­nis­tració et trin­xarà. Conec casos de par­ti­cu­lars que han hagut d’aban­do­nar la idea de posar un ascen­sor a la seva petita caseta de la Part Alta de Tar­ra­gona per les tra­ves que els ha posat l’admi­nis­tració. En canvi, en aquesta mateixa situ­ació, si es tracta d’una immo­biliària impor­tant, té carta blanca per fer el que vul­gui. Hi ha dife­rent vara de mesu­rar per part de l’admi­nis­tració. El cas de Cale­lla entra dins aquesta dinàmica. Casu­al­ment, quan els interes­sos són de les grans cor­po­ra­ci­ons, es tro­ben solu­ci­ons que són sem­pre per­ju­di­ci­als per a les res­tes.
Una pla­ta­forma veïnal de Cale­lla ha pro­po­sat tras­lla­dar el super­mer­cat uns metres més enllà del pre­vist per dei­xar visi­bles les res­tes. Aquesta seria la millor opció?
La solució ideal seria que els impul­sors del cen­tre comer­cial tin­gues­sin una mica més de vista i enten­gues­sin que les res­tes arqueològiques són un valor afe­git, si les inte­gren bé. Ima­gina’t el vestíbul del cen­tre comer­cial inte­grant les res­tes arqueològiques, amb uns panells expli­ca­tius... Això és fantàstic, és un valor incor­po­rar ele­ments posi­tius. Però, en canvi, aquesta gent ja tenen el pro­jecte fet, la valo­ració econòmica ja està lli­gada i el negoci va per una altra via. Això és pre­o­cu­pant, perquè vol dir que no hem acon­se­guit que la soci­e­tat ho enten­gui. Almenys és fantàstic que final­ment la gent es mogui i hi hagi aquesta pla­ta­forma veïnal de Cale­lla. Estic con­tent del que han fet, tenen raó i m’encan­ta­ria que l’admi­nis­tració els donés també la raó i des­placés el pro­jecte. Però dubto molt que ho faci perquè seria un pre­ce­dent que a Cata­lu­nya no ha pas­sat mai: que s’hagi modi­fi­cat un pro­jecte en inversió de sòl. Un gran inver­sor no ha mogut mai un dit i no ha modi­fi­cat mai el pro­jecte per sal­var les res­tes arqueològiques.
L’arque­o­lo­gia sem­pre s’han vist com un des­torb per a l’urba­nisme. En els dar­rers anys no ha anat can­vi­ant aquesta per­cepció?
No, encara ha empit­jo­rat. Perquè als anys vui­tanta encara enteníem que hi havia una res­pon­sa­bi­li­tat col·lec­tiva. Per exem­ple, exis­tia el TED’A (Taller Escola d’Arque­o­lo­gia), que va fer grans inver­si­ons per incor­po­rar l’arque­o­lo­gia a la ciu­tat de Tar­ra­gona. A Girona, amb la reha­bi­li­tació del call jueu, qual­se­vol ele­ment arqueològic que apa­rei­xia es va anar inte­grant. Aques­tes són polítiques que han estat esta­bler­tes des de fa molts anys. Què ha pas­sat? Que aquest sen­tit d’interès públic ha des­a­pa­re­gut.
Per què ha des­a­pa­re­gut?
Perquè ara s’està pri­va­tit­zant tot. Tots els interes­sos són pri­vats i qui mana és el sec­tor pri­vat. Com li has de dir a un inver­sor pri­vat que si li surt una vil·la romana en una obra ha de modi­fi­car el pro­jecte? No ho fa de cap de les mane­res. En aquest tarannà estem.
Com es pot solu­ci­o­nar?
És molt fàcil de solu­ci­o­nar. L’admi­nis­tració té direc­ta­ment a la mà la solució. La llei pro­te­geix el patri­moni, però l’admi­nis­tració mai no ha assu­mit un tre­ball tècnic. El Ser­vei d’Arque­o­lo­gia de la Gene­ra­li­tat en rea­li­tat l’únic que fa és tra­mi­tar per­mi­sos, però no hi ha una política arqueològica de trac­ta­ment de res­tes per part de la Gene­ra­li­tat. En rea­li­tat no hi ha estat mai, com a política estruc­tu­ral. Hi ha hagut alcal­des sin­gu­lars que han tin­gut interes­sos a la seva ciu­tat i han pro­mo­ci­o­nat deter­mi­na­des polítiques. La resta ha estat una inèrcia: una burocràcia que s’anava ree­la­bo­rant i unes comis­si­ons de patri­moni que esta­ven nome­na­des subs­tan­ci­al­ment per la direcció gene­ral –el direc­tor gene­ral és qui nome­nava direc­ta­ment la major part dels mem­bres de la comissió. I aquesta gent deia el que li deien que havia de dir. Això ha estat històrica­ment així. Una qüestió és la con­ser­vació de les res­tes, i des del punt de vista legal en prin­cipi s’han de con­ser­var. I si es des­mun­ten i es mouen de lloc s’ha de fer un informe jus­ti­fi­ca­tiu. Per tant, algun arqueòleg ho ha de jus­ti­fi­car, ha de sig­nar un paper dient que les res­tes no són prou impor­tants, i la comissió de Patri­moni, a més, ho ha d’ava­lar. Quin és el pro­blema? Que, com que la comissió de Patri­moni la nomena bàsica­ment el direc­tor gene­ral, són faves comp­ta­des; els tècnics diran el que digui el direc­tor gene­ral i, si s’han de tapar el nas per votar que sí a qual­se­vol cosa, ho faran. Això ha pas­sat històrica­ment. El cas més espec­ta­cu­lar dels dar­rers anys és el tea­tre romà de Tar­ra­gona.
On s’ha ins­tal·lat una estruc­tura metàl·lica per simu­lar les anti­gues gra­de­ries del tea­tre romà...
El del tea­tre romà és el pro­jecte més absurd que podem ima­gi­nar. I és simp­tomàtic, pri­mer, que hagi estat apro­vat per la Gene­ra­li­tat (o sigui, per l’admi­nis­tració que el tutela) i, segon, que hagi estat pre­miat pels arqui­tec­tes de Tar­ra­gona. És un des­propòsit de grans dimen­si­ons, perquè suposa una agressió directa al jaci­ment: les res­tes s’han hagut de tapar perquè l’oxi­dació del ferro estava tacant les poques res­tes que que­den del tea­tre. Legal­ment, és una incon­gruència jurídica perquè està en con­tra de la llei de patri­moni de la Gene­ra­li­tat i també de la llei de patri­moni de l’Estat: en un bé decla­rat d’interès cul­tu­ral com és el tea­tre romà no pots posar-hi una escul­tura moderna a sobre. Ni per mate­ri­als, ni per forma... El destí d’aques­tes estruc­tu­res de ferro serà, tard o d’hora, des­mun­tar-les i fer un pro­jecte de res­tau­ració de les pedres que esta­ran taca­des. És tan incon­gru­ent!
I com és pos­si­ble que hàgim arri­bat fins aquí?
Per com ha anat el pro­jecte. La història d’aquest pro­jecte comença quan era con­se­ller de Cul­tura Santi Vila. Ell ja cita en el seu lli­bre de memòries l’arqui­tecte Toni Gironès, a qui con­si­dera un arqui­tecte genial. Aquest arqui­tecte ja havia fet un pro­jecte amb estruc­tu­res de ferro, no tan agres­siu, al jaci­ment romà de Can Tacó, [entre Mon­tornès del Vallès i Mont­meló]. I el con­se­ller va con­si­de­rar que era un gran pro­jec­tista i que [Gironès] es merei­xia un nou pro­jecte. Si el con­se­ller demana que s’encar­re­gui un pro­jecte a un arqui­tecte, doncs es fa i se li encar­rega. Gironès va pre­sen­tar un pro­jecte que, en prin­cipi, no va agra­dar a cap dels tècnics. Però el con­se­ller va dir que s’havia de res­pec­tar la cre­a­ti­vi­tat de l’arqui­tecte i ràpida­ment això va ser una roda que va anar, com una pico­na­dora, reso­lent tots els pro­ble­mes. Fins que va arri­bar un punt en què dos tècnics muni­ci­pals de Tar­ra­gona van fer un informe nega­tiu i això va atu­rar el procés. A més, el pro­jecte s’havia fet amb l’1% cul­tu­ral, i això vol dir que es va haver d’enviar a Madrid per apro­var-lo. Foment, sorprès amb aquell pro­jecte, va pre­gun­tar: “De veri­tat voleu fer això?” I la Gene­ra­li­tat va dir que sí. El pro­jecte estava atu­rat i es per­dien els diners del Minis­teri de Foment si no tirava enda­vant. Final­ment, va ser Joan Menchón [arqueòleg muni­ci­pal i cap tècnic de gestió de Patri­moni Històric de l’Ajun­ta­ment de Tar­ra­gona] qui va sig­nar un informe posi­tiu per a l’apro­vació. Al final tot això és el que ha pro­vo­cat aquesta aber­ració al tea­tre romà. Els tècnics fan un “sí, senyor” al polític de torn, per això sur­ten aques­tes aber­ra­ci­ons. Amb el jaci­ment de Cale­lla passa el mateix, perquè és una empresa, un cen­tre comer­cial, que té accés a les estruc­tu­res polítiques, i davant d’això els tècnics no hi poden fer res.
El mateix Joan Menchón era el res­pon­sa­ble de la super­visió dels tre­balls a la torre Minerva de Tar­ra­gona, que al juliol va ser per­fo­rada per uns ope­ra­ris men­tre hi ins­tal·laven una bas­tida, sense que hi hagués cap tècnic fent el segui­ment de l’obra. El regi­dor de Cul­tura va dir que estava “cons­ter­nat” per aquest atemp­tat patri­mo­nial i que es pren­drien totes “les mesu­res necessàries davant aquest error tan greu”. Però de moment no ha pas­sat res ni ha dimi­tit ningú. Com és pos­si­ble?
Perquè en rea­li­tat vivim en un miratge. Ens cre­iem que els polítics real­ment pen­sen el que diuen, i no és així. Quan els polítics diuen que els importa molt l’arque­o­lo­gia no és cert, és un tema que no els interessa. En el moment en el qual estem, sigui per la pandèmia o per mil altres coses, no els pre­o­cupa l’arque­o­lo­gia. Sí que han de fer llàgri­mes de coco­dril davant la premsa quan suc­ce­eix un des­as­tre com aquest, però per un polític és més pro­blemàtic modi­fi­car la plan­ti­lla del fun­ci­o­na­riat per un pro­blema d’aquest tipus. No és cert que els polítics tin­guin interès pel patri­moni. I una per­sona com Joan Menchón els és molt útil, perquè és un “sí, senyor”. Quan el con­se­ller de Cul­tura volia que l’Ajun­ta­ment aprovés la inter­venció al tea­tre romà, neces­si­ta­ven un tècnic que digués “sí, senyor”, i aquest va ser Joan Menchón. Amb un sim­ple informe, qual­se­vol monu­ment o edi­fici o con­junt pro­te­git es des­pro­te­geix en cinc minuts.
Tenim un pro­blema tant pel ves­sant polític com pel dels tècnics?
Efec­ti­va­ment. Molt pocs tècnics són capaços d’asso­lir una posició de força enfront dels polítics. Ja ho puc enten­dre, perquè és molt humà: si el direc­tor gene­ral o el polític diu que vol una solució per a deter­mi­nat pro­jecte, és com­pli­cat per al cap del ser­vei enfron­tar-s’hi, i no ho farà. Ens tro­bem que el dia a dia admi­nis­tra­tiu repre­senta una fei­nada (els per­mi­sos d’exca­vació, la ins­pecció bàsica de qual­se­vol obra en àrees arqueològiques...). Tot això genera una burocràcia immensa i fa que els pro­ble­mes reals no siguin dis­cu­tits. El pro­blema no és que no hi hagi una llei de patri­moni, que hi és, sinó que no hi ha el sen­ti­ment d’asso­lir cap tipus de risc per part de tot el sis­tema, no només dels tècnics. El sis­tema està pen­sat inten­ci­o­nal­ment perquè, quan un polític vol alguna cosa, aquesta pros­peri. No és ni tan sols un pro­blema d’inversió.
Més que la manca d’inversió en el patri­moni, el pro­blema prin­ci­pal és, doncs, de mala gestió ins­ti­tu­ci­o­nal?
És falta de polítiques. No hi ha una estratègia glo­bal de cap tipus. Això no és un pro­blema només de la Gene­ra­li­tat, sinó que estem en una situ­ació en la qual no hi ha política de país. La crisi estruc­tu­ral en la qual estem immer­sos ha fet que ara mateix la gent pensi a sobre­viure i tirar enda­vant; hi ha una burocràcia galo­pant que cada vegada ens està men­jant més, i falta una reflexió glo­bal. En el pas­sat això s’havia produït. Els que tenim certa edat vam arri­bar a viure l’Assem­blea de Cata­lu­nya, que en el seu moment va ser una temp­ta­tiva de cons­truir una política enfront la dic­ta­dura de Franco. L’Assem­blea de Cata­lu­nya va ser una reflexió col·lec­tiva. Avui dia, a Tar­ra­gona, per exem­ple, si l’Ajun­ta­ment no té una idea clara de quina és l’estratègia que ha de seguir la ciu­tat res­pecte al con­junt arqueològic, no hi ha cap solució. Però els pro­ble­mes són gene­rals. A Bar­ce­lona, un exem­ple increïble i sor­pre­nent és el de l’antic mer­cat del Born, amb les res­tes arqueològiques del setge de Bar­ce­lona, que tenen una impli­cació històrica, cul­tu­ral i política fantàstica. Real­ment el pro­jecte és excel·lent. Ara bé, fora del mer­cat hi ha unes taques en el pavi­ment que mar­quen la posició dels murs; a una zona d’un pàrquing on sor­tien aques­tes matei­xes res­tes es van des­truir. I això va ser el 1992. O el col·lec­tor del Boga­tell, a Bar­ce­lona, on es va arra­sar tot un tros de les estruc­tu­res de les fos­ses de la ciu­ta­de­lla que apa­rei­xien allà i s’ho van men­jar tot... La política arqueològica sem­pre ha estat erràtica.
Qui­nes són les pers­pec­ti­ves de futur en la gestió del patri­moni?
La pers­pec­tiva de futur és bas­tant poc espe­rançadora. No crec que l’admi­nis­tració canviï d’acti­tud, perquè les dinàmiques de buro­cra­tit­zació en les quals estem immer­sos s’han mul­ti­pli­cat per dos amb la pandèmia. Això vol dir que els tècnics de l’admi­nis­tració estan con­dem­nats a ges­ti­o­nar pro­ces­sos admi­nis­tra­tius sense tenir cinc minuts per atu­rar-se i pen­sar en una pro­posta glo­bal i en què s’hau­ria de fer i què no. El pro­blema no depèn del fet que es con­tracti més gent, que també; el pro­blema és que neces­si­tem un canvi d’acti­tud. Hem de recu­pe­rar la pers­pec­tiva dels vui­tanta i enten­dre que l’arque­o­lo­gia no és un incon­ve­ni­ent per al desen­vo­lu­pa­ment econòmic sinó tot el con­trari, és un valor afe­git. I que en qual­se­vol cons­trucció, si està en una zona arqueològica, abans que el pro­jecte s’han de fer els son­de­jos arqueològics perquè l’arqui­tecte pugui fer el pro­jecte sabent què és el que hi ha a sota. Fins que no s’enten­gui això, mala­ment. Això no suposa cap cost addi­ci­o­nal, sinó can­viar l’ordre en el qual es pro­du­ei­xen els fets. Però no hem asso­lit aquest nivell bàsic.
Fa vint-i-un anys que el con­junt de Tàrraco va ser decla­rat Patri­moni de la Huma­ni­tat. Però ara sem­bla que té molts números perquè perdi aquesta dis­tinció. Què s’ha fet mala­ment?
És per aquesta suma de pro­jec­tes equi­vo­cats, com ara el del tea­tre romà, l’aqüeducte, l’amfi­te­a­tre... En gene­ral es pensa que tenint Ico­mos [l’orga­nisme asses­sor de la Unesco en temes de Patri­moni de la Huma­ni­tat] a favor ja estem sal­vats, i ens pensàvem que, pel fet que el pre­si­dent d’Ico­mos a Espa­nya viu a Tar­ra­gona, això ja era una garan­tia i ens pro­te­gi­ria. Però això és no enten­dre com fun­ci­o­nen les coses. Actu­al­ment, han per­dut la seva cate­go­ria de béns dis­tin­gits com a Patri­moni de la Huma­ni­tat de la Unesco tres monu­ments. El 2007, va ser la reserva d’òrixs, a Oman, i va ser perquè van deci­dir que la reserva, on vivien 450 òrixs que garan­tien la con­tinuïtat de l’espècie, era una zona on es podien fer explo­ra­ci­ons petrolíferes: de 90.000 metres van pas­sar a 2.500 metres qua­drats de reserva. La resta es va des­ti­nar a explo­tació petro­li­era. I ara que­den pocs ani­mals i l’espècie ja està en extinció. La segona que va per­dre la dis­tinció de la Unesco va ser el pai­satge cul­tu­ral de la vall de l’Elba, a Dres­den, Ale­ma­nya; el govern regi­o­nal va deci­dir cons­truir un pont d’auto­pista que tra­vessa tot el ter­ri­tori, amb qua­tre car­rils, i el 2007 li van reti­rar el títol. I la dar­rera ha estat recent­ment a Liver­pool: també a causa de pro­jec­tes espe­cu­la­tius urbanístics que es van desen­vo­lu­par per sobre del con­junt arqueològic. El que s’ha notat en els dar­rers anys és que hi ha més sen­si­bi­li­tat per part del Cen­tre de Patri­moni Mun­dial de la Unesco. A Tar­ra­gona, ja tenim dos o tres avi­sos, pre­gun­tant què està pas­sant.
No es des­carta que Tar­ra­gona pugui per­dre la dis­tinció de la Unesco?
No, perquè tot depèn de la relació de força entre els ambai­xa­dors dels països davant la Unesco, que són els que deci­dei­xen. En el cas de Liver­pool, crec que van ser 12 vots a favor, 4 en con­tra i 2 abs­ten­ci­ons.
Només el fet que Tàrraco esti­gui en aquesta situ­ació ja és una ver­go­nya...
Sí, és molt greu. Crec que ens hem de pre­gun­tar què neces­si­tem per al futur. Pri­mer, que els polítics s’ho cre­guin; fins que no tin­guem polítics que assu­mei­xin real­ment la importància del patri­moni històric en les nos­tres ciu­tats, no hi haurà res a fer. I dos: que els tècnics que asses­so­ren aquests polítics siguin con­seqüents amb les seves idees i defen­sin real­ment el patri­moni; que no canviïn d’opinió en funció del que vol el polític. I, si a un polític se li ha de dir que no, es diu que no. Ja sé que aquest exer­cici és molt difícil per a un fun­ci­o­nari, però al cap i a la fi la funció pública té el lloc garan­tit per poder par­lar seri­o­sa­ment d’aquesta manera. Si ara pre­gun­tes a la cap del Ser­vei d’Arque­o­lo­gia de la Gene­ra­li­tat, Maite Miró, què opina del pro­jecte del tea­tre, segur que no et res­pon.
La con­clusió és que l’arque­o­lo­gia estava millor als anys vui­tanta que ara?
Efec­ti­va­ment. Als anys vui­tanta teníem una per­cepció per part dels tècnics i dels polítics molt més clara. I la prova és el TED’A, que con­ti­nua sent un refe­rent, tot i que fa anys [el 1990] que va des­a­parèixer. Com és pos­si­ble que no hagi sor­tit res més de nou?
Pel que fa al nom­bre d’exca­va­ci­ons, estem a anys llum de les que es feien fa més d’una dècada. A Tar­ra­gona s’han fet més de 2.000 exca­va­ci­ons des de l’any 1981, però bona part són de fa força anys.
Ha bai­xat perquè esta­ven molt lli­ga­des a la cons­trucció. També es cert que el patri­moni arqueològic de Tar­ra­gona cada vegada s’està esgo­tant més. La major part de les àrees arqueològiques impor­tants ja estan exca­va­des. Però aques­tes 2.000 exca­va­ci­ons han estat ges­ti­o­na­des en funció dels interes­sos immo­bi­li­a­ris i no han seguit cap tipus de lògica científica. I el resul­tat és que, de les 2.000, només han apor­tat mate­rial unes 250. O sigui, la major part de les exca­va­ci­ons no han apor­tat infor­mació sen­si­ble perquè no s’ha exca­vat ínte­gra­ment, s’hi ha fet una llosa a sobre..., per motius dife­rents.
La inves­ti­gació sí que va molt més enda­vant que la con­ser­vació?
Aquí també tenim els nos­tres pecats. L’arque­o­lo­gia de Tar­ra­gona, tot i que tenim una uni­ver­si­tat [URV] i un ins­ti­tut d’arque­o­lo­gia [l’ICAC] i que s’estan pro­duint molts arti­cles, tesis i lli­bres, crec, com a part impli­cada –reco­nec la meva part de culpa–, que no hem estat capaços d’inte­grar clara­ment Tar­ra­gona en el pano­rama inter­na­ci­o­nal de referència. L’arque­o­lo­gia actu­al­ment es troba en una situ­ació de crisi estruc­tu­ral, a Cata­lu­nya i a l’Estat. Aquesta glo­ba­lit­zació que ens ha arri­bat de forma tan sob­tada, lli­gada a inter­net i a la inter­co­mu­ni­cació, ha fet que les huma­ni­tats s’hagin aca­bat refu­gi­ant en els estu­dis locals. La major part de l’arqueològica clàssica que es fa ara a Cata­lu­nya i a Espa­nya és història local. Defen­ses el teu petit ter­ri­tori, i sor­tir a fora, a Itàlia o on sigui, ja no es dona tant. En els dar­rers con­gres­sos arqueològics, el que es pre­sen­tava de Tar­ra­gona eren estu­dis locals. I això és una limi­tació tre­menda.
Una reflexió final?
Mal­grat tots aquests pro­ble­mes, estem en un moment mera­vellós, perquè tot el que era la cons­trucció que es va fer al segle XX està en crisi, està col·lap­sat. Tot el que s’havia fet als anys setanta i vui­tanta sobre el model d’inter­pre­tació de les ciu­tats roma­nes ja sabem que s’ha de refer. Per tant, estem en un moment per­fecte. Els que ja tenim una certa edat, però encara no ens hem oxi­dat, podem con­tri­buir a crear la nova inter­pre­tació del segle XXI, que és la que està per fer. I el que ens falta com a uni­ver­si­tat és tro­bar el meca­nisme d’impli­car els joves estu­di­ants en la cons­trucció del nou para­digma, perquè han d’enten­dre que això serà part del seu futur. L’arque­o­lo­gia con­ti­nua sent un ele­ment de memòria col·lec­tiva. Des de la vida acadèmica, hem de con­tri­buir al fet que els joves par­ti­ci­pin en la cre­ació d’una nova cul­tura arqueològica.

MÉS A FORA QUE A DINS

Ricardo Mar, que és professor d’arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), va ser el coordinador de la campanya per a la inclusió del conjunt arqueològic de Tarragona a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco; una distinció que la ciutat va aconseguir l’any 2000. Com a investigador, diu que és un cas “atípic”, perquè, mentre que bona part de l’arqueologia clàssica que es fa actualment a Catalunya se centra en la història local, ell treballa més a Amèrica i a Itàlia que a casa. A Cusco (Perú), dirigeix l’estudi de l’antiga ciutat inca dels Andes, un projecte en el qual està immers des de fa 12 anys. El resultat d’aquesta investigació l’ha abocat en un llibre que, sorprenentment, editarà la Universitat Do Minho, de Portugal: “No hem aconseguit que s’editi a Catalunya o a Espanya”, lamenta. Mar també ha estat director de la missió arqueològica a Itàlia per a les excavacions a la ciutat d’Òstia i l’estudi dels grans santuaris (d’Hèrcules, de Serapis i de la Magna Mater); director de les excavacions espanyoles al fòrum de Roma; codirector de l’estudi dels palaus imperials al turó del Palatí, i codirector de l’estudi de la casa de Lucius V. Placidus de Pompeia, entre d’altres.

NEGLIGÈNCIA A LA TORRE MINERVA

El professor Ricardo Mar ha estat especialment crític amb “l’atemptat arqueològic” que va patir al juliol un dels monuments destacats de Tàrraco, la torre Minerva, que conserva una inscripció llatina i un relleu de la deessa Minerva, abillada amb escut i llança, i que és el més antic de la Península. Quan havia de començar la reforma del monument, els operaris de l’empresa que instal·lava la bastida van fer 12 forats fatals a la torre, un dels quals sobre el relleu, per fixar l’estructura metàl·lica. I això sense que hi hagués cap tècnic municipal que supervisés els treballs. Aquest fet ha posat encara més contra les cordes el conjunt de Tàrraco, que fins i tot podria perdre la distinció de Patrimoni de la Humanitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.