LYONA
AUTORA DE CÒMICS I IL·LUSTRADORA
“El llibre surt pel poc que es parla de la reproducció assistida”
Lyona (Marta Puig, Esparreguera, 1979) és polifacètica: realitzadora de videoclips i també il·lustradora. El seu primer llibre il·lustrat va ser en col·laboració amb Santi Balmes, de Love of Lesbian. Ha tractat la temàtica infantil i també la relativa a les dones com a Sex¡oh!. La seva darrera novel·la gràfica és Madr¿eh? (Random Comics). “En llibres anteriors la història naixia de l’intercanvi d’experiències amb altres dones, però en aquest darrer es tracta d’una vivència personal”, explica. La seva experiència va ser la reproducció assistida. “Quan vaig veure el que em trobava, vaig pensar que s’ha de parlar d’això. No se’n parla. I jo no tenia ni idea dels processos de la reproducció assistida.” L’autora, que ara està embarassada, va viure un llarg procés del qual confessa: “Em vaig sentir molt sola, perquè només les dones sentim el que es passa.” Per Lyona, el tema dels embarassos assistits encara és molt tabú, fins i tot en les dones: “M’he trobat que, quan deia que anava a fer una fecundació in vitro, amigues meves em deien que el seu fill era in vitro i jo no me n’havia assabentat. Hi ha molta gent que viu el mateix però no ho expressa. Per això vaig voler fer el llibre.” Aquest silenci neix “del molt que costa acceptar ser infèrtil, del com acceptar que alguna cosa no et funciona i pensar que no ets una dona completa”. Lyona explica que, amb la infertilitat, sovint la complicació s’atribueix a la dona: “Sempre que hi ha un problema en una parella es pensa que és per la dona, que se li ha passat l’edat o que és cosa seva.”
Tot i la serietat del tema i el seu didactisme, el llibre també és un entreteniment: “És una obra que està dirigida a dones que estan patint això, però alhora penso que se n’ha parlat tan poc que al final és una història d’aventures. No paren de passar coses, hi ha drama, hi ha passió i hi ha sexe.”
Lyona pretén amb Madr¿eh? que les persones que estiguin involucrades en aquests processos sàpiguen el que es poden trobar a partir de la seva experiència. En el seu cas va sotmetre’s a tres extraccions d’òvuls, en què es van aconseguir dos embrions dels quals només un era sa, que és el que li van transferir.
Tot aquest procés, que ha tingut un feliç embaràs, ha tingut una complicació afegida, la de la pandèmia: “Tot just m’anava a punxar les hormones quan va començar la pandèmia. Vaig dubtar de fer-ho, però vaig tirar endavant.”