Teatre

‘Cubanades’ a mort

La Cubana prepara temporada al Coliseum de Basrcelona després d’un any d’espera per la covid. En els seus ‘40+1’ han apropat 20.000 visitants a Sitges, a la seva exposició antològica

EL MÓN AL REVÉS
El teatre de La Cubana comença quan acaba el convencional, com a ‘Cómeme el coco, negro’
AI, ARTURO
L’Arturo de La Cubana va néixer el 1921, dos anys abans de l’obertura del Coliseum de Barcelona

Alguna flaire por­ten els de La Cubana a la car­te­llera que sem­pre ale­gren les taqui­lles i recap­ta­ci­ons. La seva festa i mirada desin­hi­bida de la vida, d’artista impe­ni­tent, torna per allu­nyar els temps antipàtics de la pandèmia. Ho fan, apa­rent­ment, amb un xou de comiat. Han cele­brat maqui­na­ci­ons nobiliàries de nous rics de l’embo­tit (Gente bien), han tras­lla­dat un casa­ment mul­ti­cul­tu­ral a la pla­tea d’un tea­tre (Cam­pa­na­des de boda) i han vol­gut emu­lar els rea­li­ties tele­vi­sius (Mama qui­ero ser famoso) i el món tra­gicòmic del cinema (Cegada de amor), per citar alguns exem­ples de la seva car­rera. Ara, doncs, toca afron­tar la mort. No la des­a­pa­rició de la com­pa­nyia (sem­bla que, de moment, la data només la deu saber Caront), però sí d’alguna per­ruca arnada del magat­zem. A Bar­ce­lona, l’Arturo (el pro­ta­go­nista) és un home nas­cut a Andorra que, abans de morir, ha dis­po­sat com ha de ser el seu fune­ral. Res de tris­tor, que la vida són dos dies. Res d’epi­ta­fis; cele­bració, plo­mes i beure! De les fos­ques i catòliques cam­pa­na­des a mort, tot car­re­gat de dra­ma­tisme, es passa a una cuba­nada alli­be­ra­dora.

La Cubana tenia pre­vista aquesta funció per al setem­bre del 2020. La com­pa­nyia que, habi­tu­al­ment, sem­pre cul­mina els seus xous a Bar­ce­lona, en un gran tea­tre i durant mesos (dar­re­ra­ment al Tívoli i al Coli­seum, després de la des­a­pa­rició del Nove­va­des), aquest cop ha hagut d’espe­rar-se quinze mesos per culpa de la covid, i s’ha per­dut també la ful­gu­rant tem­po­rada de tar­dor. Ara, només hi podran estar setze set­ma­nes, perquè s’acu­mu­len els com­pro­mi­sos dels grans tea­tres. Pre­vi­si­ble­ment, La Cubana també haurà d’anar recu­pe­rant unes fun­ci­ons que es va que­dar atu­ra­des el març del 2020, fet que ha desor­de­nat la gira esta­tal. A Bar­ce­lona, no han pogut tenir la tirada de les fes­tes de Nadal que els escalfa la taqui­lla com un coet, però l’Arturo, amb tota segu­re­tat, no es que­darà sol: el públic bar­ce­loní estima la com­pa­nyia i voldrà acom­pa­nyar-la en aquest mal i diver­tit tràngol. Enlloc s’escriu que el públic hi hagi d’assis­tir de dol, però sí que queda garan­tida la seva par­ti­ci­pació (s’haurà de veure com, per tal de res­pec­tar les res­tric­ci­ons impo­sa­des per la covid). Per a la tem­po­rada de Bar­ce­lona, els seus per­so­nat­ges recu­pe­ren el català, que sal­pe­bren amb el seu cas­tellà dic­ha­rac­hero, un bilingüisme esti­rat per que­dar bé davant certs per­fils de poder.

La Cubana, però, no ha estat atu­rada durant tots aques­tes mesos. La pandèmia els va atra­par amb la cele­bració dels qua­ranta anys (que van voler ador­mir per no menys­te­nir-la) i l’encàrrec de l’Ajun­ta­ment de Sit­ges de fer una expo­sició antològica. Si Come­di­ants i Tri­ci­cle van tenir expo­sició al Palau Robert (al vol­tant d’unes 20.000 visi­tes), La Cubana (que ja s’havia inven­tat una expo­sició al Coli­seum) ha atret unes 20.000 per­so­nes més durant els sis mesos de l’expo­sició a la població del Gar­raf 4 0+1: un viatge del no-res al 2021 . Amics de l’excés (i de la broma més honesta), van bui­dar el seu magat­zem trans­por­tant tot el seu ves­tu­ari i attrezzo al Cen­tre Cul­tu­ral Mira­mar de Sit­ges. Van aca­bar habi­li­tant espais com la ter­rassa per poder enca­bir-hi un petit set tele­vi­siu per recor­dar les Tere­si­nes de la tele i també alguns reculls de premsa de la seves immen­ses gira durant dècades.

La Cubana sap que es repe­teix “com els llo­ros”, però no té manies. Sap que el seu humor agrada i que els per­met expli­car unes quan­tes veri­tats, exa­ge­rant-les amb per­ru­ques i accents des­pro­por­ci­o­nats. Van inten­tar fer un canvi de guió amb una pro­posta al TNC que es va que­dar en intent. Anys més tard, aque­lla idea ves­tia l’argu­ment de Gente bien.

Ara Adeu, Arturo se cen­tra en la figura (evi­dent­ment, inven­tada) d’Arturo Cirera Mom­pou, un poli­facètic artista nas­cut a Andorra, cone­gut inter­na­ci­o­nal­ment i que, tot i con­si­de­rar-se un ciu­tadà del món, ha estat sem­pre ena­mo­rat de Bar­ce­lona, la ciu­tat que el va veure créixer i on es va criar. És una per­sona molt sen­zi­lla, poc amant dels ren­dez-vous, els paripés, els home­nat­ges i tot allò rela­ci­o­nat amb el tea­tre social, que en mol­tes oca­si­ons ens toca fer a tots, seguint un guió esta­blert, adver­tei­xen des de La Cubana. Es veu que l’Arturo odi­ava els enter­ra­ments i els home­nat­ges pòstums. No ente­nia per què per expres­sar sen­ti­ments s’havien d’uti­lit­zar fra­ses fetes amb expres­si­ons adu­la­do­res que en vida mai no havien dit al difunt.

Per això quan fa els 70 anys deixa escrit com ha de ser el seu fune­ral: “res de con­dols, llan­tos ni tris­tesa”, i sí, en canvi, molta ale­gria en una festa per cele­brar la vida vis­cuda. Vol que aquest acte es faci a Bar­ce­lona, al Tea­tre Coli­seum, un edi­fici sin­gu­lar al cos­tat de casa seva (ram­bla de Cata­lu­nya, 23) amb un gran paral·lelisme amb la seva vida. El Coli­seum va néixer el 1923, i l’Arturo, el 1921. Adeu, Arturo és, sobre­tot, un cant a la vida. Un carpe diem per refle­xi­o­nar sobre com s’ha de viure apro­fi­tant cada minut i cada ins­tant. Una comèdia esbo­jar­rada, amb els tocs sur­re­a­lis­tes de La Cubana.

El tea­tre de La Cubana comença quan acaba el con­ven­ci­o­nal. I si no, només cal recor­dar el cele­brat Cómeme el coco, negro (l’únic espec­ta­cle que han repo­sat en dues tem­po­ra­des dife­rents), que començava just en el moment en què s’abai­xava el teló. De fet, el públic entrava a la pla­tea quan ja estava a punt d’aca­bar la funció. Els artis­tes s’empi­pa­ven amb els que havien pagat entrada, els recri­mi­na­ven la tar­dança. Havien avançat la funció perquè tenien un altre bolo a la Coru­nya i, fent càlculs, havien com­pro­vat que no tenien temps d’arri­bar-hi.

El qüestionari

Musical o espectacle amb cançons?

Un espectacle amb cançons.

Quants actors hi intervenen?

Onze.

Hi ha música en directe?

No hi ha música en directe, música enllaunada amb veu en directe.

Heu fet càsting?

Sí, va ser un càsting tancat, amb els col·laboradors de la companyia.

Heu tingut en compte la paritat de gènere?

Els nostres repartiments són paritaris, però sense voluntat expressa que sigui així.

Quan fareu temporada?

Seran setze setmanes (quatre mesos), sense possibilitat de pròrroga. Començarem el 2 de febrer.

On fareu temporada?

Al Teatre Coliseum

Fareu gira?

L’obra es va estrenar el maig del 2018 a València. La gira es va aturar a partir del març del 2020, quan érem a Madrid. Ara reprenem el muntatge per finalitzar la gira.

Quan vau pactar la sala a Barcelona?

En el nostre cas, sempre és molt abans. La idea amb la covid va ser endarrerir l’arribada un any, i finalment en lloc d’estrenar durant la tardor, com teníem previst, hem hagut de deixar-ho per al febrer, perquè hi havia dates compromeses.

Editareu disc?

No està previst.

ELS ATENEUS ELS PREMIEN

La Cubana es va convertir en companyia professional quasi per obligació. Des que van començar a treballar de forma amateur, els plovien els encàrrecs, i havien de trobar alguna manera d’ingressar els caixets. Aquest Nadal, sota de la vela del Circ Raluy, els Premis Ateneus van concedir, per primer cop, un premi a la seva trajectòria. La Cubana és, probablement, la formació que més ha crescut arreu. Jordi Milán celebrava, mentre recollia el premi, que “Catalunya té un teixit cultural amb teatres que s’estenen per tots els pobles”. Celebrava que han sabut mantenir el seu teatre artesanal, que el fan impulsats per la il·lusió de jugar a fer teatre i fins a adonar-se que, aquella broma, l’han transformada en un ofici. Pep Morell, president de la Federació Catalana d’Ateneus, reivindicava que els ateneus són, avui, una realitat social ben viva. De la Federació en formen part 180 entitats amb uns 80.000 socis. Ni tant sols la Covid els ha estovat la seva determinació.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor