Arts visuals

MIGUEL GALLARDO

DIBUIXANT I GUIONIOSTA DE CÒMIC

“L’humor és la meva eina”

Pocs ho saben, quan fem l’entrevista, que li han tornat a detectar un tumor cerebral. És el tercer cop en molt poc temps. “No és just.” Ho pensa ell i qualsevol ho faria. Ha explicat el seu procés en un llibre

MARIA
“Vaig fer humor amb el llibre Maria i jo’, sobre la meva filla, que té autisme. Aquell era un dol important i ho vaig fer amb humor”
INJUST
“Quan es va tornar a reproduir el tumor, ho vam pensar: “Quina injustícia. Som bones persones, no hem fet mal a ningú. Per què, aquest ‘regal’?”
MAKOKI
“Makoki pesava molt, era com una llosa. Em coneixen només per aquest personatge”
VIDA
“El cervell és un ordinador, i si tens totes les finestres obertes, no funciona. He après a tancar-les. També a deixar-me anar”

“A prin­ci­pis d’aquell any aca­bat en 20, un ser­vi­dor havia deci­dit que la seva vida era un mal viure. Massa viat­ges, massa tallers, massa coses a la vegada, i que aquell any era ideal per aga­far-se un mes sabàtic. Mal­grat això, vaig entrar a l’hos­pi­tal perquè tenia un dolo­ret que m’acom­pa­nyava en la meva vida quo­ti­di­ana, i en una set­mana em van obrir el cap, el ter­rat, el meló, i em van treure un tumor de qua­tre centímetres. Gera­pa­a­aaa! Una de les aven­tu­res més boges de la meva vida.” Ho va escriure i ho va dibui­xar Miguel Gallardo (Lleida, 1955) al lli­bre Algo extraño me pasó camino de casa (Asti­berri, 2020). Tants èxits a la vida, tants pre­mis (la Mos­tra Inter­na­ci­o­nal de Cinema d’Ani­mació de Cata­lu­nya, Ani­mac, li con­ce­dirà al març el Premi Tra­jectòria 2022), i de cop apa­reix el moni­ato a la seva vida. De fet, després de publi­car-se el lli­bre en què explica la seva topada amb el càncer li han diagnos­ti­cat dues vega­des més. Ell ano­mena així el tumor cere­bral, moni­ato.

Comen­cem par­lant de la Kala, la seva gos­seta, que ens acom­pa­nya durant l’entre­vista. Serà la pro­ta­go­nista d’un nou lli­bre en què tre­ba­lla amb la seva pare­lla, la Karin.
Es dirà El gran lli­bre dels gos­sos i la petita història de la Kala.
Humor i ten­dresa.
En el lli­bre també riu­rem una mica perquè tracta el món dels gos­sos i dels seus amos, tot uns per­so­nat­ges. Pensa que nosal­tres, al començament, per no dei­xar-la sola no anàvem ni al cinema.
De vega­des ve més de gust que­dar-te a casa amb l’ani­maló que sor­tir.
Són més fàcils que les per­so­nes.
De fet, aju­den a rebai­xar la tensió a casa, quan n’hi ha.
És cert. Per a mi, el sol fet de treure-la a pas­se­jar d’hora al matí ja és terapèutic, perquè m’obliga a sor­tir de casa. Cada dia anem al parc de l’Estació del Nord, al cos­tat de l’estudi, i ja tenim un grup de What­sApp de gos­sos. Al parc ella té la seva colla, la Patru­lla Canina. És com si aquests gos­sets i ella fos­sin cosins. N’està encan­tada! I per a ella és una manera de soci­a­lit­zar-se, i jo també em soci­a­litzo, i de vega­des amb per­so­nes amb qui pot­ser al llarg de la vida difícil­ment hau­ria coin­ci­dit. En el nos­tre grup de la Patru­lla Canina hi ha un admi­nis­tra­dor de fin­ques, per exem­ple.
El més recent, però, és el lli­bre en què parla de la seva experiència amb el càncer. Una imatge que se m’ha gra­vat és que en els moments de difi­cul­tat, com es lle­geix a la nar­ració, tor­nem a ser petits i dema­nem la mare, com quan teníem por de la fos­cor.
Ho segueixo dient: “Mare!” Neces­si­tes algú que t’agafi de la mà i que et digui que tot anirà bé. El pri­mer diagnòstic va ser tan ràpid que gai­rebé ni me’n vaig ado­nar. Em van ingres­sar i em van ope­rar al cap de poc. El xoc va venir després, quan em vaig assa­ben­tar de tot el que m’havien fet. Al cap d’uns mesos, el tumor es va tor­nar a repro­duir i em van tor­nar a ope­rar. I ara m’ha tor­nat a sor­tir.
Una altra vegada?
Una altra vegada.
Els met­ges donen alguna expli­cació, de per què tres cops en tan poc temps?
No. És un bitxo molt fill de puta. Només que que­din dues cèl·lules vives es repro­du­eix. Si està a gust al teu cer­vell, s’hi queda.
Quins can­vis, tan­gi­bles i intan­gi­bles, expe­ri­menta?
Amb la segona ope­ració, que va ser la pri­ma­vera pas­sada, em van que­dar seqüeles, com la pèrdua de memòria, que, de fet, ja en no en tenia gaire. I em va aparèixer una hemianòpsia, que és com una mena de punt cec a la visió i que tinc al cos­tat esquerre. Al prin­cipi, aca­bat d’ope­rar, topava amb les faro­les del car­rer, amb els via­nants... En dibui­xar, de vega­des em deixo ele­ments al cos­tat esquerre. Però estic apre­nent a com­pen­sar-ho, girant una mica el cap.
El Miguel Gallardo que apa­reix en el lli­bre és el mateix que el d’ara? Ho dic en el sen­tit que per al del lli­bre tot era nou, i ara malau­ra­da­ment té més experiència.
Sí. Ara ja soc una mena de veterà, oi que sí? El lli­bre el vaig fer al cap de poc de l’ope­ració i em va ser­vir com de teràpia, perquè neces­si­tava abo­car-ho tot per tro­bar-hi una expli­cació.
I l’ha tro­bada?
No, és impos­si­ble. És una pre­gunta que no es pot res­pon­dre. No han estat els mar­ci­ans, no ha estat una male­dicció, tam­poc. Però saps que dins d’aquest món del càncer hi ha per­so­nes que tenen la teo­ria que és culpa teva, que tu t’ho gene­res?
Déu-n’hi-do, posar aquesta càrrega a les espat­lles de les per­so­nes. És com dir que la depressió la patim perquè volem, per falta de volun­tat.
Sí, ja tens prou feina amb el que patei­xes, perquè a sobre et diguin que és culpa teva. De fet, i ja que ho esmen­tes, jo he tin­gut depressió, i m’estic medi­cant, perquè dige­rir tot això és molt dur.
Molt difícil. I com ha afec­tat tot ple­gat la seva manera de crear? Res­pecte a la depressió de què parla, no sé si n’havia patit altres epi­so­dis, abans d’aquest.
Sí, de depressió, ja n’havia patit, i per això vaig iden­ti­fi­car què m’estava pas­sant.
Això, doncs, com influ­eix? No ho sé, de vega­des un detall petit des­borda les emo­ci­ons, per exem­ple...
De vega­des, si perdo les ulle­res és com si succeís un des­as­tre des­co­mu­nal. Saps què m’ha pas­sat, també? Em costa molt començar, arren­car; sento afec­tada la meva capa­ci­tat de decisió. Així que m’obligo. També vaig per­dre la gana com­ple­ta­ment i m’obli­gava a men­jar. De fet, és com una metàfora molt ade­quada: perds la gana, la gana per la vida, fona­men­tal­ment. Perds la gana per tot allò que abans t’il·lusi­o­nava.
Ha recu­pe­rat una mica aquesta gana?
Sí, sí, a base de teràpia.
M’ima­gino que haurà hagut d’escol­tar con­sells de tots colors.
Si par­lem de salut, amb els con­sells que et dona la gent i els seus comen­ta­ris se’n podria fer un altre lli­bre. “Ah! Doncs jo et veig molt bé”, diuen.
“Ah, doncs no has entès res!”, se’ls podria res­pon­dre. Digui’m, com es fa humor, des d’aques­tes situ­a­ci­ons com­pli­ca­des?
L’humor és la meva eina, sem­pre he fet humor amb les meves his­to­ri­e­tes. Vaig fer humor amb el lli­bre Maria i jo, sobre la meva filla, que té autisme. Li vaig donar la volta a tot. I aquell era un dol impor­tant i ho vaig fer amb humor, que és la meva manera d’expres­sar-me.
Tot el que està vivint vostè, la seva filla Maria ho sap?
No, no. No ho enten­dria. L’he vist poquet, ella viu a Canàries amb la seva mare.
No obli­dem, a més, que tot ple­gat està pas­sant enmig d’una pandèmia. Es diu aviat.
De fet, amb la pri­mera ope­ració em van fer fora de l’hos­pi­tal al cap de pocs dies, just abans que comencés el con­fi­na­ment. No estava gens pre­o­cu­pat ni para­noic amb el con­fi­na­ment, perquè el que m’estava pas­sant i la pandèmia sumats eren massa, així que vaig esco­llir cen­trar-me en el que estava vivint. En el con­fi­na­ment, com que teníem la Kala, tenia l’excusa per­fecta per sor­tir. I al novem­bre vaig poder anar a veure la Maria.
I sobre la segona inter­venció quirúrgica?
Per evi­tar que el bitxo es reproduís van haver de nete­jar molt. I per això em van que­dar les seqüeles que em van que­dar. D’ori­en­tació, zero. Em perdo dins d’un bar, em perdo anant al lavabo... Ara un aero­port és… Entenc molt millor la meva filla, la Maria. Un aero­port et sobre­passa.
I què em diu de la gent que quan les pas­ses magres t’engalta fra­ses com: “Això ho havies de viure.” Diuen que de tot se n’aprèn, que de tot es pot treure una ense­nyança posi­tiva. Què n’ha tret de bo?
M’ha can­viat. M’ha fet apre­ciar els petits moments de feli­ci­tat. Però vaja, m’ho hau­ria estal­viat, ja ho dic en el pròleg: és un lli­bre que m’esti­ma­ria més no haver fet. Quan vaig viat­jar a Canàries el novem­bre del 2020, hi havia un noi asse­gut al meu cos­tat que al braç duia tatu­ada la frase “Déu dona les seves pit­jors bata­lles als seus millors guer­rers.” I jo vaig pen­sar: “D’acord, a la merda, saps? No vull ser el millor guer­rer.”
Si patei­xes, és una mos­tra d’amor de Déu. És xocant, si més no.
Sí, però vaja, un cop estàs dins d’aquest embo­lic, fas el que has de fer. Però és una injustícia. Quan es va tor­nar a repro­duir el tumor, ho vam pen­sar: “Quina injustícia. Som bones per­so­nes, no hem fet mal a ningú. Per què, aquest regal?” Quan pas­ses per un càncer et fan mol­tes revi­si­ons. A la penúltima res­sonància, abans del diagnòstic d’ara, em van dir “estàs net com una patena”. Tor­nes a fer revisió i apa­reix una altra vegada. És un cop increïble.

lA mARIA I ELL

Va estar a la Fira del Lli­bre de Madrid, com va anar?
Va anar molt bé. Viat­jar va ser fantàstic, i també estar amb els col·legues. I xer­rar amb el públic que em va venir a veure. I es van ven­dre un munt de lli­bres de Maria i jo (Asti­berri, 2007, en cas­tellà, i la Galera, 2008, en català). Has vist el docu­men­tal que se’n va fer?
Sí! Maria i jo con­ti­nua sent un feno­men, i segur que va ser un abans i un després, oi?
He viat­jat per tot el món gràcies a la meva filla. A la Xina, a Rússia, a tot arreu. És com si de tant en tant encer­tes­sis en un enfo­ca­ment. És el cas de Maria i jo.
I més tard, el 2015, va fer Maria fa vint anys. Es tracta sem­pre de par­lar de l’autisme des del ter­reny per­so­nal?
Es tracta de fer arri­bar a mol­tes per­so­nes què és l’autisme, que és molt des­co­ne­gut. He viat­jat arreu fent xer­ra­des. Maria i jo sí, sí que és un abans i un després en la meva car­rera. De ser un dibui­xant he pas­sat a ser un pare que parla a altres pares. La Maria ara té 27 anys.
Un lli­bre que no té data de cadu­ci­tat.
El rega­len als pares que comen­cen en aquest món de l’autisme. L’autisme és un món com­ple­ta­ment des­co­ne­gut; quan hi arri­bes, no en tens ni idea. Els tras­torns de l’espec­tre autista impli­quen una manera dife­rent de veure el món. I, d’entrada, no ho pots enten­dre.
Vostè és el pare de tre­balls molt i molt dife­rents, com el per­so­natge Makoki, dels setanta. L’obra d’aquells anys és d’abso­luta referència en el món del còmic!
Makoki i tot allò va ser molt diver­tit.
Era sag­nant!
I molt cos­tu­mista, també; feia de reflex d’allò que pas­sava al car­rer. Va arri­bar un moment, però, que Makoki pesava molt, era com una llosa. Em conei­xen només per aquest per­so­natge. Ales­ho­res, però, vaig pas­sar a ser el pare de la Maria! Maria i jo va ser un canvi total en la meva car­rera i en la meva manera de dibui­xar. Està fet com un diari, com un qua­dern de viatge amb la Maria. Estic acos­tu­mat a comu­ni­car-me amb ella a través del dibuix. Ella em fa dibui­xar coses i pot­ser ho he de fer al car­rer, asse­gut en un banc, en qual­se­vol lloc. Em vaig acos­tu­mar a dibui­xar amb bolígraf, i el pri­mer que em sortís, sense marge d’error ni res. Et pots equi­vo­car i pots fer el que et doni la gana. I aquesta manera de fer la vaig incor­po­rar a la meva manera de tre­ba­llar. Ho vaig incor­po­rar com una lli­ber­tat total, per la qual cosa podia anar can­vi­ant d’estil.
Com es comu­nica amb la seva filla Maria?
Com a part de les habi­li­tats d’una per­sona amb autisme, la Maria té una memòria extra­or­dinària per a les per­so­nes. Recorda el nom de totes les per­so­nes que ha cone­gut al llarg de tota la seva vida. I ella em fa dibui­xar aques­tes per­so­nes. Quan estem junts, ella me’n fa una llista i jo els dibuixo. Mol­tes d’aques­tes per­so­nes no les conec, perquè pot­ser són com­panys de l’escola, però tant és, jo dibuixo uns per­so­nat­ges, els poso un nom al damunt i ja està. Ella no sap lle­gir ni escriure, però els reco­neix, una vegada i una altra.
De debò?
Sí! Encara que els dibui­xos no s’assem­blin gens a les per­so­nes. El con­junt del dibuix i la paraula del nom, que ella ho deu veure com a part del dibuix, la por­ten a iden­ti­fi­car-lo. Forma part d’unes capa­ci­tats que la resta no tenim, o que pot­ser sí que tenim, però que hem per­dut.
Pot­ser com que no ens fa falta fem ser­vir altres eines.
Jo, en canvi, tinc molts pro­ble­mes per iden­ti­fi­car i recor­dar els noms! Per a les per­so­nes amb autisme el prin­ci­pal pro­blema és d’índole social, i ella ha tro­bat camins alter­na­tius per soci­a­lit­zar-se. Si la Maria diu el nom d’una per­sona, aquesta per­sona es posa molt con­tenta, perquè sig­ni­fica que la recorda. Uti­litza aquesta via.
Molt intel·ligent.
És molt llesta. Fins i tot recor­darà la cançó que li can­tava aque­lla per­sona, la música que li posava, el men­jar que li va pre­pa­rar, ho recor­darà tot. Ha tro­bat un camí i el fa ser­vir. Tinc un amic que té Asper­ger, amb un ofici molt pecu­liar: mini­a­tu­risme mili­tar. Quan tinc pro­ble­mes amb la Maria, li truco, perquè, bàsica­ment, el cap de tots dos fun­ci­ona de la mateixa manera, tot i que ell té una vida més “nor­mal”, però.
En el fons, tots tenim les nos­tres pecu­li­a­ri­tats.
Hi ha un lli­bre molt diver­tit d’un paio que va escriure una mena de manual d’eti­queta per a autis­tes, que els explica com fun­ci­o­nem, perquè ells ho sàpiguen. Per exem­ple, que si vas a una festa sàpigues més o menys què has de fer. Has de par­lar amb l’amfi­trió, dedi­car-li una estona i després pas­sar a una altra per­sona. Les per­so­nes amb autisme viuen per­du­des en una soci­e­tat amb nor­mes que la resta tam­poc conei­xem com­ple­ta­ment, perquè van can­vi­ant, i perquè se t’obli­den i fiques la pota cada dos per tres. Ima­gina’t què és per a les per­so­nes amb autisme! Per a elles és com ater­rar a Mart.
El lli­bre sobre la seva filla li can­via la manera de dibui­xar, el can­via com a per­sona.
Allò que intento trans­me­tre és que apren­guem a reconèixer la per­sona, no a reconèixer l’autisme. Conei­xes la Maria, com a ésser intel·ligent que té les seves coses, com les tenim tots.
Cer­ta­ment, si es com­para amb els tre­balls dels seus ini­cis en el món under­ground estem par­lant ara d’un artista dife­rent.
Ales­ho­res els tre­balls que feia, les històries que publi­cava a El Víbora tenien totes guio­nista. Eren de riure, aven­tu­res diver­ses, totes fora de mi mateix.
I va can­viar.
Vaig començar a explo­rar els temes per­so­nals i ho vaig fer amb un lli­bre sobre el meu pare, Un largo silen­cio, amb Asti­berri. Allà vaig nar­rar la vida d’algú de la meva família per pri­mera vegada, el meu pare, que era repu­blicà i havia vis­cut la Guerra Civil. És un lli­bre preciós... I després va venir Maria i jo. Són dos lli­bres que no tenen res a veure l’un amb l’altre, quant a fac­tura. En el cas del lli­bre del pare em vaig haver d’inven­tar un estil nou perquè havia d’expli­car una història més o menys dramàtica, i jo venia de fer humor. D’aquí a dos anys, m’agra­da­ria publi­car unes memòries en forma de novel·la gràfica. També hi estic tre­ba­llant. Està bé, perquè és com una història d’Espa­nya: anys setanta, vui­tanta...
Fent història, quan li par­len del seu paper en la con­tra­cul­tura, en el que s’ano­me­na­ria movida, què pensa?
Passo. Ja dic que de tot el tema del per­so­natge de Makoki, em va cos­tar molt sor­tir-ne... Ja està, ho vaig fer i va estar molt bé, però s’ha aca­bat. M’ha aju­dat a fer allò que faig ara i que és el que ara m’agrada.
El moment...
Això és bàsica­ment la feli­ci­tat, el pre­sent. És l’aquí i l’ara. Els pròxims cinc minuts ja veu­rem com els passo.
La ment ens porta per tot arreu menys al pre­sent.
El cer­vell és un ordi­na­dor, i si tens totes les fines­tres ober­tes, no fun­ci­ona. He après a tan­car-les. També he après a dei­xar-me anar: si alguna cosa no em ve de gust, no em ve de gust.

KALA, COMPANYA PELUDA

La Kala i les seves orelles enormes i disparades ens contemplen. Va ser una gosseta perduda i ara és una benedicció per al Miguel i la seva companya, la Karin, també dibuixant. De fet, amb la Karin estan preparant, a quatre mans, un llibre dedicat als gossos. “La karin volia un gos, jo no en volia, perquè no n’havia tingut mai cap i em semblava que representava massa obligacions. Però vam fer de cangurs d’un gosset i me’n vaig enamorar.” De seguida va pensar en la Maria, la seva filla, que té un trastorn de l’espectre autista. “Volíem que fos bo per a ella, i buscàvem un tipus de gos concret. Vaig trobar una persona que educa gossos d’assistència i li vam donar el perfil: que fos petitet, amable, llest. I al final els va arribar la informació de la Kala. Era ella.” La Kala sembla que sàpiga que parlem d’ella. Ens mira. “Les mirades són…” És capaç de detectar els estats d’ànim, sap si el seu Miguel està bé o no tan bé. Els animals sovint superen, de llarg i amb nota, els humans.

L’HOME TRANQUIL

Gallardo explica que després de l’últim diagnòstic volia plorar. I no podia. “M’agradaria fer-ho, però no em surt!” I segueix: “Un dia vaig fer una teràpia amb una amiga de la Karin, la meva companya. Aquesta persona fa massatges energètics. Vam estar fent exercicis de cabreig, perquè fa falta treure’l: «Em cago en tot!»” En Miguel Gallardo no és dels que exploten, és dels que són capaços de dir “demà serà un altre dia”. “A tothom li semblo un home tranquil, però és que tot va per dins. Tinc una manera de ser que enganya una mica.” Quant a teràpies alternatives per trobar-se millor, n’ha provat moltes, és clar. “Arriba un moment, però, que no hi pots fer res més, toca relaxar-se i quedar-se amb allò que sí que pots fer, i ja està.”

Ha treballat per a diferents mitjans, dins i fora de casa nostra, com The New York Times  i The Washington Post. Té premis del Saló del Còmic, el Premi Nacional de Còmic de Catalunya per María i jo, sobre la història de la seva filla, amb autisme... És un dels creadors de Makoki i un dels fundadors d’El Víbora.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.