Lletres

Crítica

AGUSTÍ CLUA DAMUNT D’UNA TERRA

Els mesos i les estacions de l’any van circulant pels relats, que et fan encuriosir-te, amorosir-te pel llenguatge que percep la natura des del terreny sensorial. Tens la sensació d’olorar les plantes, de notar la frescor...

Enmig del pano­rama de nove­tats i de lli­bres que la pandèmia ha col·locat a la cua, la situ­ació dels nous autors resulta encara més caòtica. Per aquest motiu, és difícil des­triar el gra de la palla en l’apar­tat edi­to­rial. M’agra­da­ria des­ta­car, però, el nou lli­bre d’Agustí Clua, Enyors, que va obte­nir el Premi Vila d’Almas­sora. Nas­cut a Tor­tosa el 1968, Clua és un pro­fes­sor veterà a la Mina, un heroi que ha pas­sat gran part de la seva vida en aquest barri entre Bar­ce­lona i Sant Adrià de Besós. Peda­gog voca­ci­o­nal i incan­sa­ble, Clua és també un nar­ra­dor de raça, sem­pre amb les seves històries quo­ti­di­a­nes, bella­ment far­ci­des de des­crip­ci­ons de la natura, cons­truïdes a la fron­tera entre la nar­ra­tiva i la poe­sia.

El conte i la nou­ve­lle són els gèneres d’aquest home de l’Ebre, que ens ha dei­xat per­les al seu currículum com Tar­dets i Sala­bror, que va obte­nir el pri­mer Premi de Novel·la Breu de Sant Boi de Lluçanès. Enyors se situa en la dimensió de les seves obres ante­ri­ors, mar­ca­des per un to elegíac, amb uns començaments magis­trals que recor­den els grans nar­ra­dors del sud d’Itàlia del segle XX. La lec­tura em fa inter­pre­tar que les des­crip­ci­ons de la natura que ens ofe­reix Clua –només els nou­cen­tis­tes havien apro­fun­dit tant en aquest aspecte– mar­quen la nostàlgia del nos­tre home, des­ter­rat als con­fins de la mar­gi­na­li­tat i de l’urba­nisme despòtic.

El conte Desem­bre, per exem­ple, té un començament superb: “En aquesta època, a l’alta mun­ta­nya, les fulles bri­llants del grèvol, majes­tu­o­ses, com ence­ra­des una a una, es real­cen davant les altres, ja seques, que enta­pis­sen els camins.” Totes les nar­ra­ci­ons del lli­bre fun­ci­o­nen d’aquesta manera: et sedu­ei­xen des de la mateixa arrel, des dels ulls i la mateixa sono­ri­tat de la prosa. Els mesos i les esta­ci­ons de l’any van cir­cu­lant pels relats, que et fan encu­ri­o­sir-te, amo­ro­sir-te pel llen­guatge que per­cep la natura des del ter­reny sen­so­rial. Tens la sen­sació d’olo­rar les plan­tes, de notar la fres­cor a la cara, la humi­tat del terra i dels bos­cos, l’escorça rugosa de pins o rou­res, el fonoll flo­rit o els camps d’arròs del Delta, que tan bé coneix i que tan bé recorda, superat per l’enyo­rança i l’abandó.

Agustí Clua pos­se­eix el talent planià d’inter­pre­tar la terra, de sen­tir com creix la gespa, i ho sap trans­for­mar en matèria literària, acon­se­guint que el subs­trat d’aquesta experiència sigui un regal per al lec­tor. Impos­si­ble no con­ta­giar-se de la lliçó de bellesa que recreen aquests arte­fac­tes tan pre­ci­sos i deta­llis­tes: “Gar­ro­fes, lle­dons, cire­res d’arboç, encara vero­sos, des­pu­llen les ànsies de ser dau­rats per un estiu roent. També les capçades estar­ru­fa­des dels sal­zes, men­tre la ginesta i els ceps s’enfron­ten per veure qui ostenta el millor verd, el més anes­te­si­ant.”

Enmig del fred intens de l’hivern, cata­pul­tar-se a la duresa de la seque­dat de l’estiu és un exer­cici de màgia, que només la lite­ra­tura, en la forma poètica que ens ofe­reix Clua, és capaç d’acon­se­guir. Un gran lli­bre per sem­pre.

Enyors
Autor:
Agustí Clua
Editorial:
Onada
Preu:
13,30 euros

L’obra mestra del mestre en un directe a Seattle extraordinari

Disposem de poques gravacions en viu de l’obra epifànica de John Coltrane A love suprem, aquest cant a Déu que el genial saxofonista va situar el cim de la seva carrera, la suite musical més impressionant de la història del jazz. Se n’ha escrit molt, però poder gaudir amb els ulls tancats d’un moment tan sublim ens ha de fer sentir-nos poderosos. El biògraf Ashley Khan explicava al seu assaig publicat per Alba, que pocs àlbums de jazz han obtingut la influència i la ressonància que A love supreme va tenir el 1965 per a la cultura moderna. Som al meridià de la dècada beatle. El jazz retrocedia i, al mateix, temps donava la síntesi espiritual, com la va qualificar el bateria del disc, Elvin Jones, al pròleg de la biografia. Els enregistraments recuperats provenen d’unes sessions boges del 2 d’octubre del 1965 al Penthouse Club de Seattle. En algun moment, cadascú de l’orquestra que acompanyava Coltrane entra en èxtasi, en un free sotingut d’una improvisació que va directament al cervell, sobretot el saxo catatònic del mestre. Només havíem sentit un concert d’aquesta peça a les Antibes; ara en tenim més d’una hora de pura elevació, fins a tocar Déu.

A Love Supreme. Live in Seattle
Autor:
John Coltrane
Discogràfica:
Impulse
Preu:
15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor