Teatre

La ‘germana’ d’en Saïd

La Barni Teatre i Focus salpen a l’aventura amb una nova adaptació d’Àngel Guimerà en format de musical. ‘La filla del mar’ ja es va estrenar al Grec i ara arriba amb una revisió definitiva

INTIMITAT
Combrega amb ‘Maremar’, fugint de l’espectacularitat, jugant al màxim amb el treball dels intèrprets en escena, sense xarxa
ANIMALITAT
Es juga a l’abisme per transmetre l’animalitat de l’Àgata davant la comoditat hipòcrita de bona part del poble

Si hi ha un musi­cal que ha mar­cat tendència a Cata­lu­nya és Mar i cel (1988/2004/2014), en què Dagoll Dagom va adap­tar un drama en vers d’Àngel Gui­merà. L’autor se sig­ni­fi­ca­ria en prosa, poste­ri­or­ment, amb la tri­lo­gia de Maria Rosa, Terra baixa (que va arri­bar a tenir versió operística) i La filla del mar. Arran d’un works­hop el 2014, la Barni Tea­tre va detec­tar que hi havia una manera de tras­lla­dar La filla del mar a un musi­cal de mitjà for­mat. Es va estre­nar al Grec pas­sat i ara torna a fer tem­po­rada al Con­dal. Si en Saïd era el pro­ta­go­nista de Mar i cel, La filla del mar ens des­co­breix una filla de les ones, l’Àgata. Gui­merà els ha con­ver­tit en dos ger­mans d’aquest mar con­vuls que esquitxa odi i enve­ges i fa molt difícil l’amor.

La filla del mar és, pro­ba­ble­ment, la peça més ambi­ci­osa en català que es podrà veure aquesta tem­po­rada, i la pro­mou una pro­duc­tora pri­vada (Focus) amb La Barni Tea­tre. És una pro­ducció valenta, que va a alta mar bus­cant la tem­pesta, sabent que haurà de con­fron­tar-se amb títols magnètics com Fama, Billy Elliot i Can­tando bajo la llu­via. També coin­ci­dirà amb la dar­rera peça de La Cubana, Adeu, Arturo, i amb el retorn de Fore­ver young, diri­git pel Tri­ci­cle. El Con­dal té ben pre­sent el públic esco­lar per garan­tir una ocu­pació ele­vada (un públic amb el qual també acos­tuma a tre­ba­llar Dagoll Dagom en cadas­cuna de les seves peces, també en la dar­rera, Bye bye mons­tre).

La filla del mar juga a l’abisme, perquè vol trans­me­tre al públic l’ani­ma­li­tat de l’Àgata davant la como­di­tat hipòcrita de bona part del poble. En rea­li­tat, tots han per­dut tant, que pre­fe­rei­xen con­ser­var. En Pere Màrtir és la mar: juga amb els matei­xos con­tras­tos. Tot­hom li té reser­ves i li coneix les malícies, però cap dona sap apar­tar-se de la seva seducció. Tam­poc la Mari­ona ni, poc més tard, la mateixa Àgata. La fata­li­tat impe­deix que mai més l’espe­rit orgullós d’en Pere Màrtir s’estovi com unes llar­gues i toves ona­des. La solvència dels actors és mani­festa. El tri­an­gle amorós el for­men Clara Solé (El des­per­tar de la pri­ma­vera), Mari­ona Cas­ti­llo (Fun home, en què Solé feia de pro­ta­go­nista en la joven­tut, Mares i filles, El temps que no tin­drem...) i Toni Viñals (Sca­ra­mouche, entre mol­tes d’altres).

La pro­ducció ha introduït alguns can­vis per res­pon­dre millor a la fórmula de musi­cal, després d’una pri­mera estrena al Grec, que és quan la vam veure i de quan tra­iem aquesta opinió del mun­tatge. Marc Vila­ve­lla és fidel a la seva manera d’enten­dre el musi­cal, a par­tir de les emo­ci­ons ínti­mes i ordint una xarxa espessa entre música, movi­ment i inter­pre­tació. La pro­ducció és valenta i honesta, perquè cons­tru­eix un musi­cal des de la nar­ració, tren­cant això sí, l’ordre cro­nològic, posant la música a escena i fent que res­soni com la remor del mar durant quasi tot l’espec­ta­cle. I jugant a la meta­tre­a­ta­li­tat quan s’explica una de les esce­nes cru­ci­als (en què es des­co­brei­xen les bai­xe­ses morals i els secrets d’amors per­duts). Pro­ba­ble­ment, una de les majors difi­cul­tats de les pri­me­res fun­ci­ons al Grec era l’ani­ma­li­tat de l’Àgata, que l’allu­nyava de ser prou empàtica amb els espec­ta­dors. Sense esti­mar la seva fra­gi­li­tat, només veient la seva reacció a les deman­des del poble, es poden aca­bar abraçant les raons dels pes­ca­dors que tra­gi­nen sense heroïcitat les seves vides anònimes i insig­ni­fi­cants. Sense empa­tia per l’Àgata, l’èpica s’ensorra com un cas­tell a la platja. Aquesta estra­nyesa, però, la fa intri­gant; té una part que sedu­eix i també es vol pro­te­gir davant el dis­tan­ci­a­ment cada cop més vio­lent del poble.

Un dels encerts de l’espec­ta­cle pen­sat per a mitjà/gran for­mat però amb aires de tea­tre de pro­xi­mi­tat, és que els matei­xos actors toquin els ins­tru­ments, acom­pa­nyats de Marc Sam­bola (Ocaña, reina de las Ram­blas, per exem­ple), com­po­si­tor i direc­tor musi­cal que figura com un pes­ca­dor des­va­gat més, sem­pre amb la gui­tarra pel port. L’espai escènic simbòlic té la sor­presa sufi­ci­ent i la ver­sa­ti­li­tat que vol la posada en escena. Com era d’espe­rar, la tragèdia final demana un cop d’efecte que s’acon­se­gueix amb la nuesa que res­pira tota la peça. El buit pot ser molt més impac­tant que l’efecte més vistós.

El movi­ment té alts i bai­xos. Perquè sí que hi ha molt ben mar­cats els balls de flir­teig o de dei­xar-se endú per part de la Mari­ona i l’Àgata, però es veu tot encara massa estàtic, amb un ele­ment simbòlic (les cor­des), que pro­ba­ble­ment podrien donar molt més joc dra­matúrgic. Per exem­ple, està molt ben tro­bat quan s’adorna l’Àgata com si fos una verge el dia que apa­reix com una super­vi­vent a la platja, quan és una cri­a­tura, però hi ha altres pas­sat­ges en què es tra­gi­nen les cor­des sense gaire sen­tit. Al Grec, hi vam tro­bar a fal­tar aques­tes sub­tra­mes no tex­tu­als.

La peça té la vista de man­te­nir un cert diàleg amb les tragèdies rurals que Àngel Gui­merà ja va escriure a Terra baixa i Maria Rosa, amb una situ­ació simi­lar. També l’arri­bada de l’Àgata com si fos una per­sona estra­nya pot lli­gar amb el Sol solet del mateix Àngel Gui­merà. I, és clar, tras­lla­dar un text de Gui­merà al mar evoca a l’adap­tació de Mar i cel. En rea­li­tat, però, aquesta peça com­brega més amb el to íntim de Mare­mar, fugint d’ele­ments espec­ta­cu­lars i jugant al màxim amb el tre­ball dels intèrprets en escena, sense xarxa. L’Àgata, doncs té molts altres ger­mans que sucum­bei­xen a la Medi­terrània. I en aquesta inti­mi­tat capta l’emoció del públic, sense espec­ta­cu­la­ri­tat, des de l’espe­rit.

El qüestionari

Musical o espectacle amb cançons?

Un musical en què es parla molt i una obra de text en què es canta molt. En el fons, un musical.

Quants actors hi intervenen?

Deu intèrprets en escena.(l’Elena Gadel i la Mercè Martínez, en Jordi Vidal i en Marc Gómez i la Jana Galindo i la Roser Dresaire)

Hi ha música en directe?

Els mateixos actors i actrius interpreten la música en directe hi ha músicaendirecte.

Heu fet càsting?

Vam fer un càsting tancat de perfils que ens podien encaixar. Hi havia uns trenta 30 candidats.

Heu tingut en compte la paritat de gènere?

El repartiment preveu cinc actrius i cinc actors.

Quan fareu temporada?

De moment està a la venda fins al 27 de març i esperem que es prorrogui fins al 8 de maig.

On fareu temporada?

Un altre cop al Condal.

Fareu gira?

Vam fer la gira del setembre del 2021 al gener passat. Després del Condal, esperem allargar-la amb una desena de funcions.

Quan vau pactar la sala a Barcelona?

El projecte arrenca el 2014, amb un primer workshop. El 2019, ja amb música i els intèrprets actuals, vam presentar un segon workshop en què Focus ens va donar l’empenta final per estrenar al Grec 2021 en coproducció amb el mateix festival.

Fareu marxandatge?

No.

QUINZE ANYS INTERPRETANT CANÇONS

Marc Sambola (compositor i director musical), Marc Vilavella (actor, director i cantant) i Gracia Fernández (actriu i cantant) són els directors artístics de La Barni Teatre, una companyia fundada el setembre del 2006, un cop estrenat el seu primer espectacle, Ojos verdes: Miguel de Molina in memoriam, un musical que va néixer a l’Institut del Teatre de Barcelona com a treball de final de carrera d’interpretació de Marc Vilavella. La companyia ha signat altres treballs com El projecte dels bojos (Teatre Almeria, 2011); Le llaman copla (Nau Ivanow, Versus teatre, Teatre Gaudí Barcelona 2012) i Tan bonica aquesta nit (La Seca 2014, que va fer una segona temporada el 2019 al Maldà). Els tres fundadors de la companyia participen en molts projectes que alternen amb els de La Barni. Des de la sèrie La mery is coming, de Gracia Fernández, fins als treball de Vilavella amb els Deifurbi o el treball internacional de Sambola a Possession. The Legend Of El Rojo, per a Los Angeles Rock.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor