Pantalla

Un lladre (d’amor) de cinema

Amb tota la tenacitat per aconseguir finançament, la productora Montpalau Films vol dur a les pantalles el llargmetratge ‘Papasseit, lladre d’amor’, “un film atípic, original i poètic”, dirigit per Raimon Miranda

REIVINDICACIÓ
“Hem sentit els seus poemes arreu però molta gent no sap qui és Papasseit; el film és una manera de reivindicar-lo”
FINANÇAMENT
“Per moltes ganes que posis en un projecte cinematogràfic, et trobes un mur molt difícil de superar, que és l’econòmic”

Des de la idea ini­cial i l’escrip­tura del guió fins que no arriba a la pan­ta­lla, el procés per fer rea­li­tat una llarg­me­tratge no és cosa fàcil, i encara menys per a una petita pro­duc­tora. Els meca­nis­mes de finançament s’espat­llen sovint quan encara no et tro­bes en l’òrbita de les grans empre­ses cul­tu­rals del país: “El pastís és molt petit”, i les grans pro­duc­to­res es men­gen els tall més gros, però el país és ple de pro­duc­to­res que inten­ten, amb una tena­ci­tat impa­ra­ble, fer rea­li­tat els seus pro­jec­tes cine­ma­togràfics. És el cas de Rai­mon Miranda i Marta For­ni­e­les, res­pon­sa­bles de Mont­pa­lau Films, una pro­duc­tora amb seu a Pineda de Mar que ja va ser can­di­data als Pre­mis Gaudí i als Goya el 2020 amb la pel·lícula En la nit fosca. Ara enfi­len el camí d’un nou llarg de ficció, que vol ser un “meres­cut home­natge a un dels poe­tes cata­lans més des­ta­cats de tots els temps”, Joan Sal­vat-Papas­seit (1894-1924).

La pel·lícula, Papas­seit, lla­dre d’amor, té el guió fet, les loca­lit­za­ci­ons, la música, l’asses­so­ra­ment històric..., però falta asse­gu­rar-ne el finançament. “El cinema és car. Inten­tem aixe­car el pro­jecte, però tot és difícil, perquè acon­se­guir finançament és molt com­pli­cat avui dia. Les grans pro­duc­to­res tenen el tros del pastís asse­gu­rat cada any, però les peti­tes com nosal­tres hem d’inten­tar aixe­car pro­duc­ci­ons interes­sants a par­tir de les engru­nes”, lamenta Miranda.

Com a pro­duc­tors cre­a­tius, Miranda i For­ni­e­les estan en el camí de bus­car com­pli­ci­tats. Ja n’han tro­bat mol­tes, com la del músic andorrà Landry Riba, que sig­narà la banda sonora; els his­to­ri­a­dors i escrip­tors Fer­ran Aisa i Remei Vidal, que els ofe­rei­xen l’asses­so­ra­ment històric; el pre­si­dent de la Fun­dació Brossa, poeta, actor i acti­vista cul­tu­ral, Vicenç Altaió, que reci­tarà un poema de Joan Brossa dedi­cat a Papas­seit al final del film; el fotògraf Jimmy Gim­fer­rer, que diri­girà la part visual i fotogràfica, i la pro­duc­tora Anta­vi­ana Films, que s’ha interes­sat en el pro­jecte i s’hi invo­lu­crarà per fer-lo rea­li­tat. Com a poeta d’ori­gen gitano que era Sal­vat-Papas­seit, els pro­duc­tors també estan en con­tacte amb l’asso­ci­ació gitana de Mataró.

Volen fugir del bio­pic habi­tual per con­ver­tir el guió “en un film atípic, ori­gi­nal i poètic”. “No volem caure a fer una bio­gra­fia típica, amb un tipus de nar­ració més lineal, que és un llen­guatge que uti­litza més la tele­visió”, expli­quen. “El cinema és una eina per fer-nos som­niar, pen­sar i rumiar. Espe­ci­al­ment, emo­ci­o­nar-nos i com­moure’ns. Final­ment, una arma poètica.”

El títol de la pel·lícula pren el nom del poema de Sal­vat-Papas­seit Si jo fos pes­ca­dor (Si jo fos pes­ca­dor pes­ca­ria l’aurora, / si jo fos caçador atra­pa­ria el sol; / si fos lla­dre d’amor m’obri­rien les por­tes, / si fos ban­dit millor / que vin­dria tot sol:/ –els car­ce­llers del món no em sabrien mai l’ombra, / si fos lla­dre i ban­dit no em sabrien el vol). “El títol intenta reflec­tir l’espe­rit de la seva obra. Ell era un aven­tu­rer de l’amor”, asse­nyala Miranda. Els poe­mes que apa­rei­xen al guió són alguns dels més emblemàtics de l’autor: “Alguns se sen­ten men­tre els està escri­vint, d’altres amb una veu en off, d’altres men­tre els recita en algun acte...”, explica. Uns poe­mes, com ara Res no és mesquí, Mes­ter d’amor, Si anes­sis lluny i La casa que vull, que han estat musi­cats i popu­la­rit­zats per diver­sos can­tau­tors, sobre­tot de la Nova Cançó, com Ovidi Mont­llor, Lluís Llach i Joan Manuel Ser­rat. “Hem sen­tit els seus poe­mes arreu, però molta gent no sap qui és Papas­seit; per això la pel·lícula vol ser una manera de rei­vin­di­car la seva obra i la seva figura.”

La música estarà molt pre­sent al film: “Per impri­mir més força a les imat­ges, afe­giré una música igual de poètica i lírica; amb els recur­sos de diver­sos autors, can­tants, com­po­si­tors, músics”, diu Miranda, que ha con­fiat la banda sonora a Landry Riba, que també serà qui “s’encar­re­garà de lli­gar la música del Gelem Gelem, l’himne naci­o­nal gitano, en aquesta ocasió inter­pre­tat pel grup Bar­ce­lona Gipsy Klez­mer Orc­hes­tra i n’Gai n’Gai, amb la cançó Tu ho fas per mi.

La pel·lícula arren­carà en el mateix moment del nai­xe­ment del poeta i serà el recor­re­gut fins a la seva mort, només trenta anys després, a con­seqüència de la tuber­cu­losi. La vida de Sal­vat-Papas­seit va estar mar­cada pels pro­ble­mes de salut, però sem­pre es va reve­lar com a vital i opti­mista: “La filo­so­fia de la pel·lícula va ager­ma­nada amb el caràcter i el que repre­senta Sal­vat-Papas­seit. Va ser un jove que ens va donar una ense­nyança de vida extra­or­dinària. Mal­grat les difi­cul­tats que va tenir a la vida, sem­pre estava con­tent, era molt opti­mista i posi­tiu. I nosal­tres volem trans­me­tre aquest tarannà a la pel·lícula: el cant a la vida que ens va ense­nyar”, explica Marta For­ni­e­les. D’ori­gen humil, de for­mació auto­di­dacte i amb grans difi­cul­tats vitals des de ben petit, “va ser una per­sona molt llui­ta­dora”: “Hem vol­gut reflec­tir aquesta lluita seva no sola­ment per sobre­viure, sinó per ser una per­sona cul­tu­ral­ment excep­ci­o­nal. Per això cre­iem que és una figura que cal rei­vin­di­car, perquè havia que­dat una mica obli­dada, rele­gada a un segon pla dins de la cul­tura cata­lana mal­grat que és un per­so­natge clau del segle XX.”

En el ves­sant per­so­nal, la pel·lícula inci­dirà espe­ci­al­ment en la seva relació amb la família, sobre­tot amb la mare, la dona i les dues filles i amb el seu germà, a més de l’amis­tat amb alguns dels intel·lec­tu­als més des­ta­cats del seu temps. Una altra faceta que des­taca és el seu ves­sant d’arti­cu­lista en dife­rents mit­jans de l’època, que fins i tot el van en dur unes set­ma­nes a la presó (el març del 1916, per l’arti­cle Un pue­blo, Por­tu­gal, publi­cat a Los Mise­ra­bles, va ser con­dem­nat a dos mesos i un dia de presó).

“El guió em genera tanta emoció, que penso fil­mar amb algu­nes pin­ze­lla­des visu­als de caràcter sur­re­a­lista, per dotar-lo d’un valor afe­git. Perquè tant la seva poe­sia literària com la poe­sia visual cine­ma­togràfica con­vis­quin de manera har­mo­ni­osa i equi­li­brada; que coe­xis­tei­xin”, asse­gura Miranda.

ANDORRA

Amb la nova llei de l’audi­o­vi­sual no n’hi haurà prou per faci­li­tar les pro­duc­ci­ons en llen­gua cata­lana. Els ajuts encara estan ben lluny dels que pre­veu, entre d’altres, el model audi­o­vi­sual francès. I per això aquesta petita pro­duc­tora mares­menca no només truca a la porta de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya per inten­tar esgar­ra­par sub­ven­ci­ons, sinó que també ho fa a la del govern d’Andorra. I és que el govern andorrà sub­ven­ci­ona les pro­duc­ci­ons audi­o­vi­su­als que comp­tin amb almenys un 30% de les esce­nes roda­des en aquest petit país. “Sí, aquí la situ­ació és tan deli­cada que que algu­nes esce­nes les roda­rem a Andorra, bus­quem pro­duc­to­res andor­ra­nes i inten­tem rebre també una sub­venció d’allà”, explica Miranda. Això els obliga a adap­tar el guió: “Una ter­cera part del rodatge haurà de ser a Andorra. Estem incor­po­rant esce­nes noves al guió, que és una eina viva que men­tre vas cami­nant es va cons­truint.”

Mal­grat que ja tenen diver­ses opci­ons, de moment no han con­cre­tat els actors pro­ta­go­nis­tes: “Men­tre el finançament esti­gui enlaire no podrem con­cre­tar-ho. Nosal­tres som la pro­duc­tora cre­a­tiva i estem bus­cant pro­duc­to­res que dis­po­sin d’un capi­tal i que hi vul­guin inver­tir, i ins­ti­tu­ci­ons que s’hi vul­guin impli­car. A par­tir d’aquí, ja podrem entrar en una fase més avançada. Ara per ara, és un pro­jecte i, per molta il·lusió i per mol­tes ganes que hi posis, et tro­bes un mur molt difícil de superar, que és l’econòmic. Pen­sem que a França hi ha deu vega­des més sub­ven­ci­ons que aquí”, des­taca Miranda, que va fun­dar Mont­pa­lau Films l’any 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor