Articles

Opinió

El company que hi era sempre

Amb la mort de Jordi Soler desapareix un dels últims representants de l’ofici que ha servit de baula per encadenar la millor tradició del periodisme durant diverses generacions

Ha sigut corretja de transmissió de l’ofici entre la generació dels anys cinquanta i l’actual

El 2 de desem­bre del 1990, un ser­vi­dor estava pre­pa­rant un pro­grama de ràdio ves­pertí. Aque­lla set­mana, el tema era la cam­pa­nya del govern espa­nyol Póntelo, pónselo, sobre l’ús del pre­ser­va­tiu. Havíem con­vi­dat una met­gessa de família favo­ra­ble a la cam­pa­nya i un psi­quia­tre de l’Opus que n’era con­trari. Hi havia un ter­cer ter­tulià que a última hora ens va fallar. Calia tro­bar un subs­ti­tut.

“Truca a en Jordi Soler”, em va sug­ge­rir el direc­tor del pro­grama, el peri­o­dista i amic Manel Mes­quita.

Era la pri­mera vegada que sen­tia aquest nom: Jordi Soler. Era el dibui­xant de la tira còmica d’El Punt Diari (el rota­tiu feia uns mesos que havia can­viat el nom per El Punt, però els lec­tors encara no ens hi havíem acos­tu­mat). Vaig tru­car al diari. Li vaig expo­sar el tema i va accep­tar. Com que teníem una ter­tu­li­ana a favor dels con­dons i un en con­tra vaig sug­ge­rir-li que a ell el pre­sen­taríem sim­ple­ment com a peri­o­dista: “No, com a peri­o­dista no. Pre­sen­teu-me com a usu­ari.”

El pro­grama no va dece­bre. I la pri­mera con­versa amb en Jordi Soler, ales­ho­res un cin­quantí dema­crat, va intro­duir-me en el conei­xe­ment d’un per­so­natge inclas­si­fi­ca­ble. Encara no quinze dies després vaig entrar de becari a El Punt. En les dife­rents redac­ci­ons d’aque­lla santa casa, com a peri­o­dista del diari o com a rello­gat amb La República, he com­par­tit trenta-dos anys de car­rera amb un gegant del peri­o­disme català. Un gegant dis­cret de caràcter i gepe­rut de físic. Cap de les dues coses l’ha fet menys gran. Nino­taire, il·lus­tra­dor, arti­cu­lista, autor de mots encre­uats, de jeroglífics, fotògraf, entre­vis­ta­dor, meti­culós, per­fec­ci­o­nista i caòtic alhora, ha estat el gase­ti­ller que ho sabia fer tot i que ho sabia fer tot bé. Gai­rebé fins al dia de la seva mort, aquesta set­mana, a Girona, als 83 anys.

En Jordi Soler ha estat sobre­tot el dibui­xant d’en Sísif, la tira sur­re­a­lista que acom­pa­nya El Punt Avui des de l’any 1982 i que encara avui hi ha gent que s’entesta a voler enten­dre quan no cal enten­dre-hi res. Ell sem­pre expli­cava que l’entra­nya­ble per­so­natge de la gota a la punta del nas era una mena de ninot de vudú per reven­jar-se d’un cap que havia tin­gut quan tre­ba­llava a Madrid. Sigui com sigui, l’evo­cació explícita del mite clàssic que empeny una roca per un pen­dent perquè acabi ros­so­lant cada vegada que arriba al cim i l’obliga a tor­nar a començar, seria també un metafòric resum de la seva vida.

Fill de l’escrip­tora i mes­tra repu­bli­cana Maria Assumpció Soler Font, va néixer a les Fonts de Ter­rassa el 16 d’abril del 1938, on la seva família estava de pas fugint de les bom­bes fran­quis­tes. La pri­mera pedra per enfi­lar, només de néixer. La infan­tesa i l’ado­lescència, sovint lluny de la mare, també se li farien costa amunt i la vida adulta seria una tor­tu­osa senda per on la roca ani­ria ros­tos avall una vegada i una altra, amb rela­ci­ons de pare­lla tem­pes­ti­ves, o talla­des de soca-rel per la malal­tia, i una addicció a l’alco­hol feliçment superada feia més de dues dècades després d’haver-li fet caure la pedra més avall que mai.

Mem­bre de la resistència il·lus­trada i bohèmia giro­nina durant la dic­ta­dura, exi­liat labo­ral­ment a Bar­ce­lona i Alcalà de Hena­res uns anys, Jordi Soler ha estat la cor­retja de trans­missió de l’ofici de peri­o­dista a Girona entre la gene­ració dels anys cin­quanta i sei­xanta i l’actual. Aviat és dit. Poca broma, tot i trac­tar-se d’un nino­taire. No ha tin­gut mai vocació de mes­tre, però som cen­te­nars els que hem après al seu cos­tat, veient-lo fer, dis­cret, sovint com una presència etèria, a esto­nes com un ron­di­naire per­sis­tent a l’hora de comen­tar els arti­cles de la caverna mediàtica, en la gran escola de peri­o­disme que ha estat El Punt, el mitjà en què la prin­ci­pal assig­na­tura ha estat “surt al car­rer i espa­vila’t”. Hi ha hagut peri­o­dis­tes més llo­re­jats, més reco­ne­guts i més cre­guts que en Jordi Soler, però pocs com ell for­ma­ran part de l’ima­gi­nari sen­ti­men­tal de qua­tre o cinc for­na­des de pro­fes­si­o­nals.

Després de qua­ranta anys anant a la redacció, fins i tot ja jubi­lat, cada dia, fes­tius inclo­sos, fins que va arri­bar la pandèmia, l’home que hi era sem­pre no hi serà més. Nosal­tres tam­poc hi som gaire, amb aquesta conya del tele­tre­ball impul­sat per les tendències labo­rals i l’empen­teta del coro­na­vi­rus. Però per a aquells que han des­fi­lat per les redac­ci­ons del Punt Diari, d’El Punt, de Presència, de L’Espor­tiu, d’El Punt Avui, de L’Econòmic i de La República, fer de peri­o­dista haurà estat tre­ba­llar en un lloc d’on n’han sor­tit peri­o­dis­tes naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals, polítics, alcal­des, pro­fes­sors d’uni­ver­si­tat, escrip­tors, empre­sa­ris i pre­si­dents de la Gene­ra­li­tat; on pro­gres­si­va­ment s’hi ha anat dei­xant d’escriure a màquina; s’hi ha anat dei­xant de beure i de fumar; s’hi ha anat dei­xant d’empa­re­llar-se i des­pa­re­llar-se; s’hi ha anat dei­xant de dis­cu­tir els temes a crits; s’hi ha anat dei­xant de ple­gar tard; s’hi ha anat dei­xant de tre­ba­llar, per volun­tat pròpia o sobre­vin­guda per les cri­sis suc­ces­si­ves, però on mai s’hi havia dei­xat de veure en Jordi Soler. Fins ara. Reposi en pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor