Pantalla

LA RESISTÈNCIA

Veiem cada dos per tres a les notícies com a Ucraïna s’estan for­mant milícies de gent nor­mal i cor­rent que s’entre­nen per com­ba­tre una invasió supo­sa­da­ment immi­nent. Si l’amenaça és real, o no, ho deuen saber els ente­sos, però que una part del poble s’està armant en són tes­ti­mo­nis els envi­ats espe­ci­als que se’n fan ressò a les notícies. Uns ho deuen aplau­dir, d’altres sim­ple­ment deuen enten­dre els seus temors i molts es deuen posar les mans al cap, però el que ningú no dubta és que tor­nem a res­pi­rar els aires d’aque­lla guerra freda que va enfron­tar els països de l’òrbita nord-ame­ri­cana i russa.

Això d’armar-se i cons­ti­tuir milícies de guer­ri­llers “llui­ta­dors per la lli­ber­tat”, però, és també molt ame­ricà. Ja sigui perquè els ciments de la seva nació es van for­jar així –der­ro­tant tot un Imperi britànic– o perquè així ens ho han venut a través de Hollywood.

Els que ja tenim una edat i encara vam viure els últims anys d’aquell enfron­ta­ment entre els blocs occi­den­tal i soviètic recor­dem que hi va haver una pel·lícula que va ser molt sonada: Aurora roja. Es tracta d’una cinta d’acció prèvia a l’explo­tació que en va fer la mítica Can­non Films amb pro­duc­tes com Invasión USA, de l’ine­fa­ble Chuck Nor­ris i que, en aquest cas, explica la història d’un grup d’ado­les­cents de Colo­rado que, durant els embats de la Ter­cera Guerra Mun­dial i la invasió del seu país per part del vic­toriós bloc de l’Est, es veuen abo­cats a defen­sar les seves vides for­mant un grup de resistència que prac­tica la guerra de guer­ri­lles sota el nom de Wol­ve­ri­nes, en honor a la mas­cota de l’ins­ti­tut. Que els inva­sors rojos, només començar, entrin a sac matant pro­fes­sors i alum­nes la veri­tat és que és impac­tant, encara avui dia.

Aurora roja va ser tot un èxit de taqui­lla, i entre aquell jovent que dis­fru­tava tant amb Rambo i Com­man­dos va des­fer­mar molt furor i autènti­ques catar­sis col·lec­ti­ves durant les pro­jec­ci­ons. Èpiques, diríem, amb gent aplau­dint com al fes­ti­val de Sit­ges quan dego­llen algú, com en el moment en què els joves fan caure un helicòpter soviètic al més pur estil muja­hidí.

Si fem el sa exer­cici de con­tex­tu­a­lit­zar, recor­da­rem que ales­ho­res al món es vivia inten­sa­ment la para­noia de la pos­si­ble invasió soviètica i la tensió per una pos­si­ble guerra nuclear. El film de John Milius va explo­tar aques­tes pors amb una història alter­na­tiva, on a Europa s’havia dis­solt l’OTAN i Cuba havia envaït Mèxic i l’Amèrica Cen­tral ali­ant-se amb l’URSS, abans d’ata­car els EUA. També venia pre­ce­dit d’un recent èxit tele­vi­siu mun­dial com va ser V, sí aque­lla sèrie sobre una invasió extra­ter­res­tre de llan­gar­dai­xos amb falsa apa­rença humana que eren com­ba­tuts per par­ti­sans de la resistència, com havien fet els fran­ce­sos, holan­de­sos o polo­ne­sos durant la Segona Guerra Mun­dial. Però a diferència de la mítica sèrie, aquí aquell nou brad pack (‘colla de moco­sos’) amb Patrick Swayze, C. Tho­mas Howell, Char­lie Sheen, Lea Thomp­son i Jen­ni­fer Grey al cap­da­vant i l’evi­dent tuf patriòtic tan propi de l’era Rea­gan –en plena efer­vescència el 1984– fa que hi hagi moments que sem­blin més cadells del Tea Party o mili­tants trum­pis­tes assalta-Capi­toli que no pas sal­va­dors de la lli­ber­tat.

No seré jo qui posi la mà al foc per John Milius, decla­rat anar­quista de dre­tes i mili­ta­rista nat, a qui res­pec­tem perquè ens va rega­lar els guions d’Apo­calypse now i Jere­miah John­son i perquè va diri­gir l’esti­mada Conan el Bàrbar, però mal­grat ser un film irre­gu­lar, està ben far­cit d’esce­nes d’acció d’espec­ta­cu­la­ri­tat operística i té una arren­cada ful­gu­rant que es va diluint a mesura que el relat avança. Sobre la qüesti­o­nada ide­o­lo­gia hi ha mati­sos: en el fons mai no s’amaga que la guerra té con­seqüències nefas­tes, i per això molts dels pro­ta­go­nis­tes moren en la rebel·lió armada o, com a mal menor, es con­ver­tei­xen en gos­sos de la guerra. Al final, el preu sem­pre és massa alt.

AURORA ROJA / RED DAWN Direcció: John Milius Producció: Buzz Feitshans, Barry Beckerman, Sidney Beckerman Guió: John Milius i Kevin Reynolds País: Estats Units Any: 1984
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor