Música

L’altra Barcelona possible

El periodista Nando Cruz proposa descobrir a través de l’exposició ‘Altres escenaris possibles’ espais musicals singulars i desconeguts on es barregen tot tipus de cultures, ètnies i estils

EXPOSICIÓ ITINERANT
“Volem recórrer tota la ciutat, fent xerrades i amb l’exposició de fotografies, explicant que a tots els barris hi ha espais musicals ACCESSIBILITAT “Vas pel carrer, entres en una perruqueria dominicana i hi ha dos o tres cartells d’un concert. La informació és al carrer”
DIVERSITAT
“És increïble la quantitat d’expressions musicals que coexisteixen en aquesta ciutat on hi ha un 30% d’habitants no nascuts a Espanya” FUNCIONAMENT “Tot és més improvisat. L’hora de començar mai és la que t’esperes. No hi ha res tancat i tot és molt informal”
ESCENARIS
“A Cerdanyola, a les quatre de la matinada en un polígon desert, vam obrir una porta i ens vam trobar un concert de flamencotón”
DESCOBRIMENTS
“En un bar del Poble-sec vaig veure quatre noies extraordinàries. Ara han col·laborat en el darrer disc de Nacho Vegas”

Un con­cert de fla­men­cotón a les qua­tre de la mati­nada en un polígon de Cer­da­nyola, gòspel al cos­tat del riu Besòs, una festa de les gros­ses en un petit bar de Gràcia la nit de Reis, un reci­tal de Can­to­ria en una lli­bre­ria del barri de Sant Pere, Santa Cate­rina i la Ribera… Les pos­si­bi­li­tats i des­co­bri­ments són infi­nits, un cop seguim el fil de l’expo­sició Altres esce­na­ris pos­si­bles, un pro­jecte ideat i desen­vo­lu­pat pel peri­o­dista musi­cal Nando Cruz i el fotògraf Martí Fra­dera. La pro­posta s’endinsa en la riquesa i la diver­si­tat d’espais de música en viu, fora del cir­cuit habi­tual i de vega­des inver­sem­blants, a la ciu­tat de Bar­ce­lona. La base, la secció de repor­tat­ges set­ma­nals que Cruz va escriure a El Periódico. “La idea surt de la mort d’aquesta secció. Portàvem cinc anys i pensàvem que segui­ria eter­na­ment, però, de cop es va atu­rar. Em van cri­dar a l’Ate­neu Popu­lar de Nou Bar­ris per fer una xer­rada com a clo­enda d’aquests repor­tat­ges, que par­la­ven també de les iden­ti­tats que coe­xis­tei­xen a Bar­ce­lona. Vaig pas­sar vídeos que havíem reco­llit i vaig veure clara­ment que la gent al·luci­nava amb els espais i la seva pro­xi­mi­tat. Vaig pen­sar que se n’havia de fer alguna cosa més, que tenia recor­re­gut. Vaig anar a un parell de casals del barri i vaig aca­bar a l’ICUB (Ins­ti­tut de Cul­tura de Bar­ce­lona) pro­po­sant la idea, perquè la cosa tenia volum. A tota aquesta feina docu­men­tada de recórrer els espais de la ciu­tat volia donar-li una forma d’expo­sició de foto­gra­fies, amb xer­ra­des en cada barri. Volem recórrer la ciu­tat expli­cant que a tots els bar­ris hi ha espais musi­cals”, explica Nando Cruz.

Després de gai­rebé cinc anys de feina i recerca, fugint dels cir­cuits més clàssics, de les vint o trenta sales de con­certs i amb pro­gra­mació més o menys nor­ma­lit­zada, el resul­tat va ser divers, sor­pre­nent i espec­ta­cu­lar. Ini­ci­al­ment, en aquesta expo­sició comis­si­o­nada per Ada Sbric­coli, han pogut car­to­gra­fiar 165 punts d’interès dins la ciu­tat, on hi ha o hi ha hagut actu­a­ci­ons musi­cals. “Hi ha moltíssima més vida. És increïble la quan­ti­tat d’expres­si­ons musi­cals que coe­xis­tei­xen en aquesta ciu­tat on hi ha un 30% d’habi­tants no nas­cuts a Espa­nya. Això implica una gran riquesa i diver­si­tat cul­tu­ral i musi­cal. És un fet, una rea­li­tat. El que passa és que els mit­jans de comu­ni­cació no en par­lem perquè ens dedi­quem només a altres coses, com ara reflec­tir els esde­ve­ni­ments més grans o els que més o menys encai­xen en la nos­tra manera de ser”, diu Cruz.

L’aven­tura que van supo­sar els repor­tat­ges d’“Altres esce­na­ris pos­si­bles” a El Periódico va esde­ve­nir tot un viatge, un des­co­bri­ment d’una altra Bar­ce­lona, lluny també del cir­cuit més comer­cial. “La pri­mera idea de la secció era que durés un any. Però després comen­ces a veure coses… i la sor­presa és que arri­bes a llocs on no havies estat mai i quan hi entres, mol­tes vega­des, és com trans­por­tar-te a un altre país. Com a peri­o­dista és un xoc entrar en llocs que no has tre­pit­jat mai. Som els únics, els estranys en aquests espais on, per exem­ple, hi ha set-cents pakis­ta­ne­sos arre­lats a Bar­ce­lona o cinc-cents equa­to­ri­ans cele­brant la festa naci­o­nal del seu país”, relata. “Vaig conèixer el Nando fent aquests repor­tat­ges i em va fas­ci­nar la feina de ficar-nos en aquest món. Quan em va pro­po­sar fer l’expo­sició, vam obrir una mica la pro­posta per par­lar també d’espais als quals jo no l’havia acom­pa­nyat. Vaig con­tac­tar amb tots els fotògrafs que havien col·labo­rat en la secció i vam acon­se­guir qua­ranta o cin­quanta fotos més d’altres com­panys”, asse­gura Martí Fra­dera, que ha coor­di­nat la feina de vint-i-tres fotògrafs, a part d’haver fet la mei­tat de foto­gra­fies de tots els repor­tat­ges.

CON­CERTS CLAN­DES­TINS

Esglésies, clubs de sado­ma­so­quisme, solars aban­do­nats, bal­cons… Molts esce­na­ris pos­si­bles i des­co­berts en aquesta expo­sició. Cer­car i des­co­brir altres esce­na­ris ha estat una feina apas­si­o­nant i enri­qui­dora, però més fàcil del que podria sem­blar a pri­ori. “Hi ha un aire semi­clan­destí, però en abso­lut volem ven­dre la idea que ha estat una feina molt difícil d’inves­ti­gació. Tu vas pel car­rer, entres en una per­ru­que­ria domi­ni­cana i hi ha dos o tres car­tells d’un con­cert. La infor­mació és al car­rer. La majo­ria de repor­tat­ges els vam tro­bar així, al car­rer, o per xar­xes soci­als com Face­book, acces­si­bles a tot­hom. Els car­tells al car­rer no són tan grans com els de Bruce Springs­teen quan ve a l’Estadi Olímpic, però són car­tells que et pots tro­bar al teu barri”, acla­reix Nando Cruz. “De vega­des ens n’hem assa­ben­tat pel boca-ore­lla. Molta gent amb la pandèmia m’escri­via per Twit­ter sobre con­certs. Amb el Martí, quan ja fèiem d’Equipo A, buscàvem con­certs per tot arreu”, diu Cruz, que ha gau­dit de tot tipus d’experiències. “Per exem­ple, un dels con­certs del qual tenim més bon record es va fer al cinema Ari­bau un diu­menge amb una superes­tre­lla del pop pan­jabi del Pakis­tan. Em vaig assa­ben­tar per un car­tell pen­jat a la porta de la botiga de que­viu­res del barri. Hi havia set-cen­tes per­so­nes per veure Garry Sandhu, una estre­lla famosa al seu cir­cuit, que té vint mili­ons de repro­duc­ci­ons dels seus vídeos”, recorda.

En qual­se­vol cas, de vega­des les pro­pos­tes no estan tan ben orga­nit­za­des i tot flu­eix en un to fresc, impro­vi­sat i alter­na­tiu. “Tot és més impro­vi­sat, amb les coses bones i dolen­tes que això com­porta. L’hora de començar mai és la que t’espe­res. No hi ha res tan­cat. Vas a la una de la mati­nada a una dis­co­teca domi­ni­cana al Poble-sec i no comença fins a les qua­tre. Tot és molt infor­mal. Hi ha molts espais que s’orga­nit­zen des de l’ama­teu­risme, la coo­pe­ració… hi ha més fres­cor. No hi ha la sepa­ració tan forta que es pro­du­eix als grans con­certs i esta­dis, on és evi­dent que el públic no acce­dirà mai a l’esce­nari i la seva única missió es redu­eix a pagar l’entrada i aplau­dir”, subrat­lla. “Aquests són espais on pots arri­bar a ser pro­ta­go­nista, pujar l’esce­nari, ser pro­gra­ma­dor del con­cert més enda­vant… En gene­ral, són espais que s’assem­blen molt més a la manera com ens reuníem al vol­tant de la música molts anys o segles abans que la música en viu es con­vertís en un negoci i una pro­fessió, on hi ha deter­mi­na­des per­so­nes que ho mane­guen tot i deci­dei­xen a quina hora comença i acaba, a quants deci­bels pots sonar la música, quan valdrà la cer­vesa, a par­tir de quina edat pots acce­dir al recinte, quanta estona pots fer foto­gra­fies… totes les nor­mes que hem assu­mit. El Martí ha estat fent fotos en aquests con­certs fins que han aca­bat i de vega­des fins més tard. Ningú mana fins quan. Hi ha unes regles tàcites en aquests espais, però fins i tot n’hi ha de clan­des­tins o d’il·legals. La música es pot colar en aquests espais i a nosal­tres el que ens interessa es reflec­tir les infi­ni­tes pos­si­bi­li­tats que hi ha en aquesta ciu­tat per escol­tar música de tots els gèneres, per a tot tipus de públic i edats, i en tots els for­mats pos­si­bles”, resu­meix.

TEI­XIT DE BARRI

L’aposta diversa que ens mos­tra Altres esce­na­ris pos­si­bles ens deriva obli­gatòria­ment a enten­dre una altra Bar­ce­lona, on tot és pos­si­ble. “El tei­xit cul­tu­ral, racial, de gènere, a través de les pro­pos­tes musi­cals i els espais, cir­cula. Per a mi és molt interes­sant, a través de les xer­ra­des del Nando, com es posa en solfa tot això. Al final, hi ha colom­bi­ans o sene­ga­le­sos fent per­cussió en un cen­tre cívic a la Tri­ni­tat, i si hi vas tot­hom és de la mateixa naci­o­na­li­tat. I l’interes­sant és fer saber a la resta de la gent que allà hi ha un grup interes­santíssim que fa això”, diu Fra­dera. “Ho notes quan després de l’actu­ació ho expli­ques, perquè a la gent li sap greu no haver-hi anat, perquè no ho sabia. I aquest és el tema. Aquí tenim una quan­ti­tat d’expres­si­ons musi­cals amplíssima. Tenim uns músics boníssims arri­bats de tot el món que venen aquí a viure i que estan cir­cu­lant per uns cir­cuits que pot ser no són visi­bles, però dels quals podria gau­dir moltíssima gent de la ciu­tat que els des­co­neix, perquè els mit­jans de comu­ni­cació estan total­ment tan­cats a aquesta rea­li­tat. Els con­si­de­ren música de segona, mal­grat que de vega­des tenen una qua­li­tat excep­ci­o­nal i molt sovint no passa a la perifèria, sinó al cen­tre de la ciu­tat”, diu Cruz.

“D’altra banda, tam­poc tenim prou curi­o­si­tat per conèixer altres músiques. I, a més, i des d’un punt de vista filosòfic, la música és la dis­ci­plina artística que més per­met que ens tro­bem. La música és una excusa de reunió per fer el burro, per mani­fes­tar-se, per cele­brar coses, per retro­bar-te amb gent del teu país, per conèixer gent, per lli­gar… La música la fem ser­vir abso­lu­ta­ment per a tot. I segons estu­dis científics, quan sona música, can­tem o ballem, el nos­tre cos desprèn una hor­mona, l’oxi­to­cina, que ens fa per­dre la por a qui tenim al cos­tat. I això és una porta excep­ci­o­nal per per­dre la por davant gent dife­rent. I aquests espais com­plei­xen aquesta funció. La música la podem fer ser­vir perquè tots ens enten­guem millor, obrim mira­des i dei­xem els gue­tos musi­cals, una cosa que passa molt en aquesta ciu­tat”, declara Cruz, que insis­teix en el con­cepte que “la música ser­veix per llui­tar con­tra el racisme, el mas­clisme i el clas­sisme”.

No han estat poques les anècdo­tes o situ­a­ci­ons límit que ha vis­cut el tàndem Cruz-Fra­dera per desen­vo­lu­par aquesta recerca musi­cal per Bar­ce­lona. “Hi havia una escola pública que va tan­car al barri de Sant Genís dels Agu­dells. Després, durant un temps, va ser­vir com a plató per a la sèrie Merlí. I després va ser ocu­pada. Dins hi havia gent que feia circ. Van fer un fes­ti­val de ciber­punk durant dos dies. Va ser prou esperpèntic”, diu el fotògraf. “Al final va arri­bar la poli­cia i els van obli­gar a abai­xar el volum. El con­cert va aca­bar abans del pre­vist. Van fer cas als veïns”, recorda Cruz, que afe­geix una altra nit memo­ra­ble: “A Cer­da­nyola, en un polígon, vam anar a una dis­co­teca que es deia Boxer a les qua­tre de la mati­nada. Caminàvem per un polígon desert i de sobte vam obrir una porta i ens vam tro­bar un munt de gent. Va ser molt interes­sant perquè, a més, era un con­cert de fla­men­cotón, una bar­reja única de reg­ga­e­ton, però des d’un punt de vista fla­menc. Un altre gènere mar­gi­nal per als mit­jans de comu­ni­cació, però que atrau molta gent. Hi havia prin­ci­pal­ment gent gitana ballant al ritme del reper­tori d’un can­tant que es diu Davi­les de Novelda”, explica.

Martí Fra­dera també recorda una altra festa glo­ri­osa “en un bar de Gràcia que es diu La Gavi­ota, on de dia només hi ha dos senyors grans veient la tele­visió i fent el cigaló”. “Uns músics de la zona es van fer amics del cam­brer i al final la nit de Reis es va mun­tar una jam-ses­sion. Al bar, on cabien només qua­tre o cinc tau­les, pot­ser hi havia cent per­so­nes”, des­criu. “En un dels repor­tat­ges que vam fer al car­rer Hos­pi­tal, al Raval, van fer un fes­ti­val de cinc dies per evi­tar un des­no­na­ment. És un exem­ple de com uti­lit­zar la música com a bar­rera. La idea era que cada tarda hi hagués molta gent perquè la poli­cia no s’atrevís a entrar per treure els inqui­lins d’un bloc de pisos que havia com­prat un fons vol­tor. La història de cada dia. Allò es va atu­rar lite­ral­ment gràcies a la música”, relata Nando Cruz, que també va des­co­brir grans històries de ter­rats i bal­cons durant el con­fi­na­ment: “Em van escriure per Twit­ter un parell de músics del car­rer Horta. Es van ajun­tar en un ter­rat amb el veí, que es d’un grup del qual casu­al­ment havia escrit un repor­tatge, un xilè que havia tocat en alguna festa de la pàtria al Poble­nou”, explica. “Un altre dia vaig anar amb el meu fill pel parc del Gui­nardó, quan començàvem a sor­tir del con­fi­na­ment, i ens vam tro­bar qua­tre músics tocant. N’hi ha dos que tenen dis­cos publi­cats. Un d’ells tenia una gira per Europa. Et pots tro­bar grandíssims trom­pe­tis­tes tocant al bosc. Hi ha músics bons escam­pats per la ciu­tat”, insis­teix Cruz, que a hores d’ara, ha aug­men­tat el mapa a cinc-cents punts. “En aquesta ciu­tat hi ha cinc-cents espais on es fa o s’ha fet música. Aquesta expo­sició és el punt de par­tida. Hem tro­bat això, de moment”, explica. I és que la gent que visiti a aquesta expo­sició iti­ne­rant, que recor­rerà de moment deu bar­ris de la ciu­tat durant sis mesos, pot afe­gir nous punts al mapa. “La gent del Poble-sec, al Cen­tre Cívic de l’Alba­reda, n’ha afe­git entre vint i vint-i-cinc. Allò queda al mapa d’aquesta expo­sició, que tenim garan­tit que també es farà l’any que ve”, diu Fra­dera. “El tema és reconèixer el que tenim. Detec­tar-ho i saber que hi ha espais on pas­sen coses. O on no passa res, però pot pas­sar-hi”, afirma el peri­o­dista d’El Periódico.

OFERTA ECLÈCTICA

La tro­bada de tanta diver­si­tat musi­cal s’ha traduït en una oferta d’estils extre­ma­da­ment oberta i eclèctica, on s’ha fugit de cap enca­se­lla­ment i d’esprémer un pos­si­ble nou cir­cuit més clàssic de rock. “En abso­lut. Poca música de gui­tar­res. Però és una intenció. Podria haver anat cada set­mana a un con­cert indie, però esta­ria repro­duint a petita escala el que he fet molts anys al diari. L’expo­sició vol equi­li­brar”, explica Cruz. “No hem reduït cap espai”, afe­geix el seu com­pany. “Hi ha molts espais, però no té sen­tit fer cinc repor­tat­ges de reg­ga­e­ton. El pri­mer al qual vam anar era una sessió de reg­ga­e­ton femi­nista. Aque­lla nit les lle­tres no eren mas­clis­tes. Va ser al Koit­ton Club, a Sants. Ara es diu Sala Taro. Era un sessió en què s’ense­nyava a ballar, a per­rear. Tots els estils són res­pec­ta­bles, menys els him­nes mili­tars, que pot­ser són els únics amb què tinc algun pro­blema”, diu.

“Em va cri­dar l’atenció un dia que vaig anar a escol­tar música per a nadons. Veient la reacció dels nadons veies que per a ells era impor­tant. Al cen­tre cívic Casa Orlan­dai. No hi anava per fer un arti­cle. Em queda tan lluny la cham­peta colom­bi­ana, com les hava­ne­res, com la música que escol­ten els nadons. Però sem­pre pots expli­car com la música t’impacta en un moment de la teva vida. El tema és dei­xar d’escriure de la música que t’agrada a tu i tenir la curi­o­si­tat d’expli­car totes les coses que pas­sen a tot arreu. Des del fla­men­cotón fins a les poli­fo­nies bar­ro­ques del segle XVIII. Hi ha molts gèneres musi­cals i la música no fa mal”, resu­meix Cruz.

Altres esce­na­ris pos­si­bles també ha permès des­co­brir sense voler nous talents, tot i que en algun cas va ser fins i tot abans, com el cas de la pare­lla for­mada per Maria Arnal i Mar­cel Bagés. “Aquest cas va ser sig­ni­fi­ca­tiu perquè encara no hi havia la secció de repor­tat­ges, però va ser un toc d’alerta. Vaig anar a un solar del cos­tat de l’Ins­ti­tut del Tea­tre perquè hi tocava una noia del barri i després hi havia una pae­lla. La pae­lla estava bé, però la noia can­tava increïble­ment bé. Dos dies després, la fit­xa­ven i qua­tre dies més tard començava a gra­var un disc. Però en cap cas la idea d’aquests repor­tat­ges era anar a des­co­brir talents. Aquesta va ser una coin­cidència, però no l’única. Recordo que al bar del Poble-sec Agua­nilé, una coc­te­le­ria d’un xilè, hi vaig veure unes noies, del millor que he vist a Bar­ce­lona: Mancha ‘E Plátano. Qua­tre noies arri­ba­des de Puerto Rico. Una cosa extra­or­dinària. Ara han col·labo­rat en el dar­rer disc de Nacho Vegas. Però no és l’objec­tiu dels repor­tat­ges, ja que sem­pre els triem en funció del lloc, no de qui hi actua. Tot i que de vega­des et tro­bes artis­tes molt interes­sants”, acla­reix.

LA PANDÈMIA, UN COP

La pandèmia ha estat un cop fort per a tota la indústria musi­cal, també per tot aquest movi­ment veïnal i de barri, amb con­certs auto­ges­ti­o­nats. “Han pas­sat dues coses curi­o­ses. Una és que, evi­dent­ment, es va atu­rar tot, les grans sales de con­certs, els grans fes­ti­vals… Les sales peti­tes han estat les pri­me­res a reac­ti­var-se, la qual cosa demos­tra que aquest for­mat petit és més natu­ral. Els músics de metro i de car­rer han estat els últims a tor­nar. Una altra cosa que va pas­sar és que de sobte la gent neces­si­tava sor­tir al balcó a can­tar o a tocar. Mai ho havíem vist. Per què la gent sor­tia a escol­tar-los? Perquè la música era un alleu­ja­ment. Va ser una prova defi­ni­tiva que neces­si­tem la música, encara que no ens agradi. Això hau­ria de posar en valor la feina que fan els músics i tre­ba­llar perquè tots aquests con­certs de què estem par­lant, i que es fan en con­di­ci­ons precàries, es puguin fer sense per­dre diners”, reclama.

El mapa d’Altres esce­na­ris pos­si­bles, que segons Nando Cruz ja s’amplia de cent sei­xanta-cinc a cinc-cents punts, revela una Bar­ce­lona musi­cal dinàmica i inqui­eta. “En una ciu­tat com aquesta hi ha molta pressió immo­biliària, movi­ment, espais que només apa­rei­xen un dia, en un parc… però també hi ha espais que nei­xen, fins i tot durant la pandèmia. La idea es anar ampli­ant els cent sei­xanta-cinc punts d’aquest mapa amb el pas dels anys per acon­se­guir car­to­gra­fiar en la mesura que sigui pos­si­ble la vida musi­cal de la ciu­tat. I és una infor­mació molt útil per a la gent que vol anar a con­certs, tocar, gau­dir de la música sense aga­far el metro, a prop de casa, i per la mateixa ciu­tat. Real­ment no sabem què tenim. Jo mateix, que visc a Horta, encara hi des­co­breixo nous espais. Tot això ha de cir­cu­lar d’una manera natu­ral. Els veïns també hi poden par­ti­ci­par; mol­tes vega­des s’orga­nit­zen entre ells i fan que apa­re­guin aquests espais. Depèn dels desit­jos que tin­guin perquè pas­sin coses”, ana­litza Cruz, que no vol com­pa­rar la ciu­tat amb altres capi­tals cul­tu­rals com Lon­dres, Berlín o Ams­ter­dam. “Són ciu­tats on la diver­si­tat racial és molt potent, amb comu­ni­tats molt arre­la­des. Pot­ser aquí encara no hem arri­bat a aquest punt”, con­clou. Pot­ser en un futur sí que es pot con­so­li­dar aquesta altra Bar­ce­lona pos­si­ble.

ARA, AL FORT PIENC I a SARRIÀ més de 200 ARTICLES PUBLICATS A ‘EL PERIÓDICO’

Centre cívic Albareda (Poble-sec)

Del 20 de gener al 20 de febrer

Centre cívic Fort Pienc (Fort Pienc)

Del 16 de febrer al 20 de març

Centre cívic Casa Orlandai (Sarrià)

Del 23 de febrer al 27 de març

Centre cívic la Sedeta (Camp d’en Grassot i Gràcia Nova)

Del 24 de març al 24 d’abril

Centre cívic Can Deu (les Corts)

Del 31 de març a l’1 de maig

Centre cívic Matas i Ramis (Horta)

Del 28 d’abril al 28 de maig

Centre cívic Convent de Sant Agustí (Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera)

Del 5 de maig al 5 de juny

Centre cívic (el Besòs i el Maresme)

Del 2 de juny al 30 de juny

Centre cívic Can Basté (el Turó de la Peira)

Del 9 de juny al 9 de juliol

Centre cívic Trinitat Vella (la Trinitat Vella)

Del 5 al 30 de juliol

Nando Cruz (Barcelona, 1968), establert al barri d’Horta i amb vint-i-cinc anys de recorregut a El Periódico, va començar a publicar en aquest mitjà el 24 d’abril del 2016 una sèrie de reportatges setmanals, en què volia descobrir, dins de la ciutat, maneres diverses de viure la música en directe. L’aventura va finalitzar el desembre del 2020. Aquest recull de 221 articles ha estat la base d’Altres escenaris possibles. Cruz ha col·laborat en programes de televisió com Sputnik (Canal 33) i Música moderna (BTV), emissores de ràdio (Ràdio Ciutat Vella, iCat FM) i diverses revistes. Actualment publica a El PeriódicoNativa, Time Out i El Diario, i condueix el programa de ràdio 10.000 fogueres, a betevé.

“Els millors anys de la meva vida professional”

Nando Cruz ho té clar. Després de molts anys anant a estadis i al Palau Sant Jordi a cobrir tot tipus de macroconcerts, amb grups mitificats com els Rolling Stones, U2, REM, Depeche Mode… li va arribar el moment de fer un gir i de descobrir un altre tipus de propostes, molt més modestes i certament més autèntiques. “Per a mi han estat els millors anys de la meva vida professional amb diferència. Va arribar un moment en què ja coneixia el ritual de cada gran grup que venia. Està bé deixar-te enganyar i entrar en el joc de l’artista. No hi tinc res en contra, però hi ha d’haver una altra manera de gaudir de la música i de reunir-se. I és aquesta curiositat, intuïció o desig per conèixer altres maneres la que em va portar a trobar a aquests llocs i a gaudir-los moltíssim”, reconeix Cruz. “Entrar en un lloc i no saber què et passarà és el millor que et pot passar, periodísticament parlant”, afegeix. Una experiència que, sense dubte, ha donat una altra perspectiva a aquesta parella professional: “A mi m’ha ajudat a treure’m molts prejudicis sobre aquest tipus de concerts i a poder entendre la música des d’una visió molt més àmplia”, reconeix el fotògraf Martí Fradera.

El periodista musical Nando Cruz és, a més, autor dels llibres Una semana en el motor de un autobús: la historia del disco que casi acaba con Los PlanetasPequeño circo: historia oral del indie en España i Mazoni: 31 dies de gira, 31 dies tancat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor