Articles

QUI POT MATAR UN NEN?

Des que el tità Pro­me­teu va des­a­fiar els déus exer­cint el poder exclu­si­va­ment diví de la cre­ació i va començar escul­pint homes i dones gràcies a les seves dots de ter­ris­ser i escul­tor, són molts els qui han invo­cat aquell vell somni mate­ri­a­lit­zant-lo a través de la ciència o l’art. Uns i altres sem­pre han gene­rat debat. Pel que fa als pri­mers, els que en aquesta recerca han apli­cat mètodes científics, no cal anar tan lluny (o sí): fa jus­ta­ment vint-i-cinc anys que es va pre­sen­tar en soci­e­tat l’ove­lla Dolly, el pri­mer mamífer a ser clo­nat satis­factòria­ment a par­tir d’una cèl·lula adulta. El mer­der que va gene­rar va ser majúscul, no pel fet d’haver-la bate­jat en honor als pits de Dolly Par­ton (lite­ral) –ja que va ser clo­nada “a par­tir d’una glàndula mamària d’ove­lla adult” (tal qual)–, sinó pels debats ètics i bio­ci­entífics que van sor­gir arran d’aquell avenç. L’obtenció l’any 2013, per part d’un equip d’inves­ti­ga­dors nord-ame­ri­cans, de cèl·lules mare embrionàries huma­nes amb la mateixa tècnica de trans­ferència nuclear va dis­pa­rar encara més unes alar­mes que encara no estem segurs ni com ni quan apa­ga­rem.

Pel que fa l’àmbit artístic, al setè art con­cre­ta­ment, que és el que ens per­toca, la cre­ació de vida per part de l’home també ha estat un tema recur­rent, gene­rat a par­tir del mite de Frankens­tein (aquell Frankens­tein o el Pro­me­teu modern evo­cat literària­ment per Mary She­lley el 1818) que tan bé va saber pro­jec­tar James Whale. Una pel·lícula que va des­fer­mar els pri­mers grans temors va ser La invasión de los ladro­nes de cuer­pos (1956), si bé va trac­tar el tema des del ves­sant fantàstic, ima­gi­nant que eren els inva­sors alienígenes els que a par­tir de bei­nes recre­a­ven humans en sèrie con­ve­ni­ent­ment adoc­tri­nats per envair la Terra.

Per això el mèrit de posar-nos la por al cos és d’Els nens del Bra­sil, film ins­pi­rat en la novel·la d’Ira Levin que, des d’un ves­sant de cien­tisme rea­lista, posa encara els pèls de punta. Mai des­a­fiar les lleis de la natu­ra­lesa havia cau­sat tant temor, segu­ra­ment perquè molts d’aquells expe­ri­ments i per­so­nat­ges esta­ven basats en casos reals. Sintètica­ment, l’argu­ment tracta sobre com un impla­ca­ble caçador de nazis jueu (Lau­rence Oli­vier) des­co­breix un com­plot per assas­si­nar noranta-qua­tre homes, tots de 65 anys, en un ter­mini de dos anys. Les seves inves­ti­ga­ci­ons reve­len que els dos pri­mers assas­si­nats de la llista han adop­tat nens pro­ce­dents del Bra­sil. Que al dar­rere d’aquest sinis­tre pla hi hagi la petja del doc­tor nazi Josep Men­gele (Gre­gory Peck) només fa témer el pit­jor.

Men­gele, com bé sabem, s’havia interes­sat en l’estudi dels ger­mans bes­sons i va fer pràcti­ques abo­mi­na­bles al camp d’exter­mini d’Auschwitz-Birke­nau. Que acon­seguís fugir fins a l’Amèrica del Sud, on va viure refu­giat i lluny de la justícia inter­na­ci­o­nal, a cavall entre l’Argen­tina, el Para­guai i el Bra­sil, on no va ser mai cap­tu­rat –segons sem­bla, va morir ofe­gat–, ho fa tot més inqui­e­tant, per no dir ter­rorífic.

El debat ètic sor­geix a par­tir del replan­te­ja­ment d’aquell vell dilema d’hipòtesi impos­si­ble: què hau­ries fet si mai hagues­sis tin­gut la pos­si­bi­li­tat de matar Hit­ler, encara que fos de nen? Aquí, refor­mu­lat amb un: series capaç de matar els seus fills clo­nats, mini-jos del dic­ta­dor ale­many?

Frank­lin J. Schaff­ner va diri­gir el thri­ller amb molta solvència, ofe­rint pas­sat­ges de ter­ror abso­lut. Som molts els que la vam veure de petits i encara recor­dem nits d’insomni evo­cant els ulls blaus dels nens clo­nats que ni les mira­des dels habi­tants d’El pue­blo de los mal­di­tos (1960)! També la por que ens va pro­vo­car la magis­tral seqüència final, amb Lie­ber­man i Men­gele enfron­tats i fre­nats per una manada de dòber­mans dis­po­sats abans que res a devo­rar-los. No menys inqui­e­tant és remi­rar-la ara i des­co­brir-hi un retrat de Franco a l’habi­tació de Men­gele o la tru­cada d’un coro­nel nazi refu­giat a la nos­trada Costa Brava (any 1978). Aquesta esti­mada Espa­nya com a refugi de l’extrema dreta? On s’és vist!?

ELS NENS DEL BRASIL / THE BOYS OF BRAZIL Direcció: Franklin J. Schaffner Producció: Martin Richards, Stanley O’Toole Guió: Heywood Gould País: Estats Units i el Regne Unit Any: 1978
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor