Música

Un disc que sona a mar

Joan Sordé publica el seu segon disc, ‘Far’, gravat entre Eivissa i Barcelona per Joan Barbé, de Projecte Mut. Un disc de pop elegant, amb tocs electrònics i convidats com ara Helena Miquel i Halldor Mar, que presenta l’1 d’abril al Sidecar barceloní

ELECTRÒNICA AMB ÀNIMA
“La remescla que em va fer Minova em va obrir la porta a un nou so. A mi m’agrada la música electrònica, però quan té ànima, no l’electrònica a granel”
DEDICAT A LA SEVA MARE
“El disc està dedicat a la meva mare, que va ser el far de la meva vida durant molts anys. Ara ja no hi és, però la continuo tenint molt present”

Joan Sordé pot sem­blar un nou­vin­gut en el món de la música, però en rea­li­tat li ha dedi­cat bona part de la seva vida, com a com­po­si­tor i intèrpret i també, des de fa uns quants anys, com un dels res­pon­sa­bles de l’empresa bar­ce­lo­nina La Cúpula Music, una de les prin­ci­pals dis­tribuïdores que faci­lita l’accés dels grups i solis­tes inde­pen­dents a les pla­ta­for­mes digi­tals. Després d’un pri­mer disc en soli­tari que no el va aca­bar de satis­fer, Rein­ventándome (2014) –“Em vaig que­dar molt fred, perquè no vaig acon­se­guir el so que volia, ni els refe­rents que em deien que tenia eren en rea­li­tat els meus”–, ara ha publi­cat Far (La Cúpula Music Records), una col·lecció de dotze cançons en català i cas­tellà, gra­va­des i produïdes per Joan Barbé (Pro­jecte Mut) al seus estu­dis d’Eivissa, els Magrana, on aquest últim s’ha encar­re­gat de gai­rebé tota la part ins­tru­men­tal, excepte el vio­lon­cel que Marta Cane­llas toca a ¿Qué no daría yo? Els crèdits del disc, no gaire exten­sos, es com­ple­ten amb tres des­ta­ca­des col·labo­ra­ci­ons vocals, enre­gis­tra­des a L’Estudi de la sala Apolo de Bar­ce­lona: Helena Miquel (Élena i els recu­pe­rats Delafé & Las Flo­res Azu­les) a Sole­dad; Car­los Cros (Sele­ni­tas) a No qui­ero excu­sas, i Hall­dor Mar a Bri­lla a la vida. Ara, final­ment, Joan Sordé sí que es reco­neix en aques­tes cançons, que pre­sen­tarà en directe el diven­dres 1 d’abril a la històrica sala Side­car de la plaça Reial bar­ce­lo­nina.

Far és un disc de pop ele­gant, amb bones melo­dies i un sub­til trac­ta­ment electrònic en bona part dels temes, ja des de l’ober­tura, amb Me gus­tas tú. I en canvi, les arrels sono­res de Sordé estan ben lluny, en altres uni­ver­sos estilístics: “Jo he cres­cut amb la música que escol­ta­ven els meus ger­mans grans: Bruce Springs­teen, Dire Straits, Super­tramp, Queen, etc. I a totes aques­tes influències hi vaig anat afe­gint altres músiques que jo anava des­co­brint pel meu compte, amb els pri­mers vinils i les cas­sets gra­va­des amb llis­tes de cançons, que eren el pre­ce­dent de les actu­als play­lists de Spo­tify. He escol­tat de tot, però con­ti­nuo sent fan de Mark Knop­fler, de tota la vida.”

Joan Sordé, bar­ce­loní ins­tal·lat al Mas­nou, va fer els seus pri­mers pas­sos musi­cals tocant la gui­tarra clàssica als 16 anys, i als 18 es va com­prar la pri­mera gui­tarra elèctrica. “Vaig des­co­brir molt ràpid que la meva vocació no era ser un gran gui­tar­rista, sinó fer cançons, tot i que amb el temps sí que m’agra­da­ria com­pon­dre ban­des sono­res”, explica. Les seves pri­me­res cançons les va enre­gis­trar amb Alex Mar­tos, sota el nom de J.A.M.S., duet que el 2004 va publi­car un EP titu­lat Llévame allá, ori­en­tat cap al pop melòdic amb tocs de R&B i soul blanc. Però paral·lela­ment, Joan Sordé no va parar mai de for­mar-se: pri­mer rebent clas­ses de cant amb Jean­nette Por­ter, més tard cur­sant els estu­dis de grau mitjà a l’Aula de Música Moderna del Con­ser­va­tori del Liceu i par­ti­ci­pant en dues edi­ci­ons del Cam­pus Rock, a Lleida i Sant Cugat, amb pro­fes­sors del nivell de Joan Pau Cha­ves, Toni Xuclà, Jimmy Piñol i Pemi Rovi­rosa.

Entre el 2009 i el 2010, Sordé va com­pon­dre música per a l’obra de tea­tre infan­til Brui­xes! i també per a encàrrecs publi­ci­ta­ris i esde­ve­ni­ments. A més, es va invo­lu­crar en el pro­jecte Històries de Sara per edu­car els ado­les­cents davant de pos­si­bles emergències, amb dife­rents recur­sos, com ara la música: Sordé va crear per al pro­jecte la cançó Ser rebel ja veus tu per a què, que es va inter­pre­tar en dife­rents acci­ons rea­lit­za­des en esco­les i ins­ti­tuts. A la mateixa època també va escriure la cançó Més lluny per al congrés que ISACA, l’Asso­ci­ació per al Con­trol i l’Audi­to­ria dels Sis­te­mes d’Infor­mació, va orga­nit­zar a Bar­ce­lona el 2011.

Però va ser quan va fer el camí de Sant Jaume, el mateix 2011, quan Joan Sordé va sen­tir la neces­si­tat de llançar-se i gra­var un disc en soli­tari. El disc resul­tant va tenir un títol inequívoca­ment posi­tiu i espe­rançador, Rein­ventándome, però com s’ha vist abans, no va aca­bar de satis­fer l’autor. Tan­ma­teix, aquell disc con­te­nia una cançó, Wel­come to my world, que un temps després va ser remes­clada pel trio de música electrònica Minova, i aquí sí que es va pro­duir l’autèntica rein­venció de Joan Sordé: “Em va obrir la porta a un nou so. A mi m’agrada la música electrònica, però quan té ànima, no l’electrònica a gra­nel.” En canvi, Sordé va deci­dir no repe­tir amb Minova com a pro­duc­tors del seu nou disc. “No volia fer un disc de Minova can­tat per mi”, remarca. Va ser lla­vors quan va sor­tir l’opció de Joan Barbé, gui­tarra dels eivis­sencs Pro­jecte Mut, “un grup amb força diver­si­tat estilística, però amb una gran coherència, que també ha acon­se­guit donar a la vari­e­tat de sons que hi ha a Far ”.

Far és un disc amb diver­ses lec­tu­res, ja des del títol: “D’una banda, jo bus­cava un títol curt que sonés bé en diver­sos idi­o­mes, encara que fos amb dife­rents sig­ni­fi­cats. A més, té també un com­po­nent sen­ti­men­tal, perquè el disc està dedi­cat a la meva mare, que va ser el far de la meva vida durant molts anys. Ara ja no hi és, però la con­ti­nuo tenint molt pre­sent. A més, molta gent m’ha dit que aquest és un disc que sona a mar, així que té tot el sen­tit que es digui Far.

La pri­mera carta de pre­sen­tació del disc va ser el sin­gle El meu lloc, l’octu­bre pas­sat, i després han anat sor­tint tres sin­gles més, les tres col·labo­ra­ci­ons abans esmen­ta­des, alter­nant temes en català i en cas­tellà. “Tota la vida he tin­gut tendència a escol­tar molta música en anglès, i quan com­ponc, l’única pre­missa per triar l’idi­oma d’una cançó és la pri­mera paraula que se m’acut en qual­se­vol llen­gua quan l’escric. Sem­pre faig abans la música que la lle­tra, i el resul­tat final de la cançó depèn molt del que esti­gui vivint en cada moment. Crec que els cata­lans tenim la sort de poder uti­lit­zar les dues llengües”, argu­menta Sordé .

FAR Autor: Joan Sordé Discogràfica: La Cúpula Music Durada: 45’06’’ Web: www.joansorde.com

A EIVISSA, COM A CASA

“Jo soc nascut a Barcelona, però a Eivissa la sento molt a dins, i crec que d’una manera o altra l’illa està sovint present a la meva música”, diu Joan Sordé, que cita com influència el gran José Padilla (Girona, 1955-Eivissa, 2020), creador del concepte i del so del cèlebre Cafè del Mar i de discos com ara ‘Navigator’, amb la seva electrònica mediterrània, càlida i ambiental, per a postes de sol.

Llaços familiars i emocionals lliguen Joan Sordé amb Eivissa, on es va enregistrar tot el disc en diferents fases, excepte les col·laboracions vocals d’Helena Miquel, Carlos Cros i Halldor Mar. “Tots tres s’han convertit en amics meus després d’haver treballat amb en diferents projectes a La Cúpula, i si són col·laboracions que sobretot he buscat des del punt de vista de la bona connexió que tinc amb tots tres. Crec que en el disc es nota que tots ells hi van col·laborar amb molt d’afecte”, explica Joan Sordé sobre els seus companys de viatge en aquesta aventura sonora i marítima.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor