Arts visuals

Articulacions

VILADOT I CRISTÒFOL: CONTRA L’OBLIT

Goso proposar un projecte que, obligadament, hauria de tenir com a escenari el MNAC

Surto amb el cap i el cor calents de la pre­sen­tació del lli­bre de la Teresa Ibars al Cafè del Tea­tre de Lleida, i corro cap a l’ordi­na­dor per apro­fi­tar l’embran­zida. La sala era plena com un ou per escol­tar què deia l’autora en la seva prèdica i per acon­se­guir un exem­plar d’El silenci de l’angle. Gui­llem Vila­dot o el des­fici pel jo, edi­tat per l’Edi­to­rial Fonoll.

Abans de l’acte vaig estar rumi­ant sobre la relació que Vila­dot, un far­macèutic que sota la màscara ama­gava un cre­a­dor indis­ci­pli­nat, va man­te­nir amb Lean­dre Cristòfol, un fus­ter tímid que por­tava dins un escul­tor de ralentís i pla­ni­me­tries. Com explica Ibars al seu lli­bre, una escul­tura del dar­rer, Peix damunt la platja, va fer des­per­tar en un Vila­dot encara nen un uni­vers estètic i plàstic que, anys a venir, es mate­ri­a­lit­za­ria en una sèrie de pro­jec­tes artístics com­par­tits, fona­men­tals per enten­dre la cre­ació cata­lana més expe­ri­men­tal. Parlo, per exem­ple, del lli­bre Nou Plast Poe­mes publi­cat el 1965 a Agra­munt, que recull nou poe­mes de Vila­dot i nou foto­gra­fies d’obres de Cristòfol, i que és con­si­de­rat el pri­mer lli­bre de poe­sia expe­ri­men­tal publi­cat a l’Estat espa­nyol.

Sor­pre­nent­ment, l’entrada de la Viquipèdia dedi­cada a Vila­dot no esmenta per a res la fructífera relació cre­a­tiva que van man­te­nir l’escrip­tor i l’artista ni tam­poc recull entre les obres de Vila­dot la bio­gra­fia de Cristòfol que va publi­car el 1964, ni cap dels pro­jec­tes que van fer en comú. I no deu ser perquè la cosa no sigui sabuda, ni impor­tant, ni se n’hagi escrit. Tot forma part d’un feno­men estrany gene­rat, pro­ba­ble­ment, per la boira. El 18 de maig s’inau­gu­rarà als Espais Volart de la Fun­dació Vila­ca­sas la mos­tra Gui­llem Vila­dot, l’expe­ri­men­tació inces­sant, comis­sa­ri­ada per Pau Min­guet, que por­tarà a Bar­ce­lona l’obra del genial cre­a­dor agra­muntí i que, de ben segur, ser­virà per posar-lo una mica més al mapa de la Cata­lu­nya veri­ta­ble, que falta li fa després de l’inex­pli­ca­ble error de la Gene­ra­li­tat de no incloure el cen­te­nari del seu nai­xe­ment entre les com­me­mo­ra­ci­ons estre­lla d’enguany.

Tan­ma­teix, des d’aquesta pales­tra goso pro­po­sar un pro­jecte que, obli­ga­da­ment, hau­ria de tenir com a esce­nari el Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya. Ha de ser així i no pot ser de cap altra manera. Atesa la impor­tant col·lecció d’obres de Cristòfol que con­serva el nos­tre gran museu, s’escau­ria mun­tar-hi un sarau expo­si­tiu –no cal que sigui enguany, fem-ho bé i amb temps– que explorés aquesta relació artística que els dos per­so­nat­ges van man­te­nir. Perquè qual­se­vol que visiti Lo Par­dal d’Agra­munt s’ado­narà que els arte­fac­tes artístics cre­ats per Vila­dot no s’ente­nen sense les experiències prèvies de Cristòfol en l’àmbit de l’escul­tura d’avant­guarda. Com diu la Teresa Ibars al seu lli­bre: “Aquells dos xiquets que crei­xen i es tor­nen artis­tes, l’un pio­ner i l’altre, el d’Agra­munt, indis­ci­pli­nat i pro­vo­ca­dor, nave­guen junts, amb alts i bai­xos i desi­gual­tats cre­a­ti­ves i per­so­nals clares, al llarg de més de trenta anys al cap­da­vant de l’avant­guarda llei­da­tana i també cata­lana tot i que el fet de ser perifèrics, vol­gu­da­ment perifèrics, els hagi com­por­tat una bona dosi d’oblit.”

Doncs, això. Fem que escampi la boira i s’esborri l’oblit.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor