Pantalla

CONTRA LA GUERRA

Un clàssic modern, Camins de glòria? Cer­ta­ment aquest és el títol més antic que segu­ra­ment tro­ba­reu en aquest fil cine­ma­togràfic per la història que estem cre­ant en aquesta secció. Però a l’hora d’esco­llir, a part dels gus­tos per­so­nals, l’actu­a­li­tat també marca el pas i, què voleu que us digui, això de la guerra a Ucraïna que tenim tan a tocar s’està fent insu­por­ta­ble. Per això, quan penso en una pel·lícula anti­mi­li­ta­rista em ve al cap (i revé) Camins de glòria, pel·lícula que va ofen­dre tant els fran­ce­sos que la van pro­hi­bir fins l’any 1975 i que aquí no vam poder veure fins a 11 anys després de la mort d’aquell senyor bai­xet amb bigoti que tenia “el culo blanco por­que su mujer se lo lava con Ariel”, com resava aque­lla bonica cançó que cantàvem ben ani­mats al pati del col·legi. En el meu cas, va ser un pro­fes­sor d’història de l’ins­ti­tut –l’esti­mat Joan Sur­roca– el que ens va por­tar d’excursió al cine el 1986 acon­se­guint el propòsit, almenys en el meu cas, que aquell al·legat antibèl·lic ens marqués d’alguna forma. A mi, per sem­pre més.

A qui ja havia mar­cat el relat abans de fil­mar-la va ser al direc­tor Stan­ley Kubrick, un cine­asta que començava tot just a tre­pit­jar fort i que gràcies a l’èxit d’Atra­ca­ment per­fecte (1956) se li van obrir les por­tes per adap­tar el lli­bre de Humph­rey Cobb que de jove tant l’havia impres­si­o­nat. Va ser un actor amb arrels d’ori­gen rus, Issur Daníelo­vitx Demsky, més cone­gut per Kirk Dou­glas, qui entu­si­as­mat per la feina feta per Kubrick va lli­gar un con­tracte per pro­duir cinc pel·lícules amb el direc­tor (espòiler: després de la segona, Espàrtac, van tren­car peres).

La pri­mera va ser aquesta, una adap­tació a par­tir d’un guió propi con­for­mat amb ciment armat amb la col·labo­ració de Jim Thomp­son i Cal­der Willing­ham. Estruc­tu­rada en tres actes ben cohe­si­o­nats, des­criu les con­seqüències nefas­tes i tràgiques que cau­sa­ran les deci­si­ons egòlatres dels caps mili­tars de l’exèrcit francès durant un epi­sodi bèl·lic de la Pri­mera Guerra Mun­dial, uns fets reals que van com­por­tar que un regi­ment portés a terme l’atac suïcida con­tra les posi­ci­ons ale­ma­nyes atrin­xe­ra­des al turó de les For­mi­gues. L’acció mili­tar, manada a un obe­di­ent mili­tar decent, el coro­nel Dax (Kirk Dou­glas), no només fra­cassa, sinó que el gene­ral ambiciós mana bom­bar­de­jar les seves tro­pes durant la reti­rada i com que els seus sub­or­di­nats s’hi neguen acaba con­vo­cant un con­sell de guerra. Les cir­cumstàncies fan que sigui el mateix Dax qui acabi exer­cint d’advo­cat defen­sor en el judici mili­tar, tan arre­glat i ben lli­gat com saben fer alguns jut­ges d’aquí a tocar. Que siguin tres homes esco­llits a l’atzar (un d’ells a dit per un altre mise­ra­ble supe­rior que li té mania) con­clou amb un judici ver­gonyós –més aviat una pan­to­mima– que, mal­grat que s’hi diuen qua­tre veri­tats (els dis­cur­sos de Dax pro­vo­quen un nus a la gola), acaba amb l’exe­cució dels caps de turc. “El patri­o­tisme és l’últim refugi dels cana­lles”, no s’auto­cen­sura a dir Dax.

Els tràvelings per les trin­xe­res, que són pura mera­ve­lla visual; Dax xiu­lant perquè els sol­dats sur­tin de les trin­xe­res a una mort segura; l’al·legat anti­bel·licista, i l’escena final con­for­men una pel·lícula per­fecta. Insis­tint amb aquest final, un dels més emo­tius i alliçona­dors que ens han rega­lat mai: mun­tat a l’estil Ein­sein­stein, les cares dels sol­dats super­vi­vents del batalló des­fo­gant-se a la taverna amb una pobra jove ale­ma­nya obli­gada a sor­tir a l’esce­nari i com aques­tes es van trans­for­mant quan comença a can­tar, no fa més que enco­ma­nar les llàgri­mes, l’emoció i els plors que ells expe­ri­men­ten. Com a con­ti­nu­ació, ens torna el som­riure a la cara, el mateix que expressa el per­so­natge de Kirk Dou­glas, men­tre observa els seus sol­dats des de la distància i no els vol anun­ciar encara la nova missió que els espera. Pater­na­lista? Jo en diria huma­nista.

PATHS OF GLORY / CAMINS DE GLÒRIA Direcció: Stanley Kubrick Producció: James B. Harris Guió: Stanley Kubrick, Calder Willingham, Jim Thompson País: Estats Units Any: 1957
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor