Arts visuals

L’anècdota feta universalitat

La seva trajectòria, des del còmic marginal de clavegueram fins a la novel·la gràfica, explica, des del localisme, l’evolució del còmic contemporani internacional

Obra pòstuma
“Reconec que mai havia tingut afició als gossos abans d’adoptar Cala’’

El pro­per Saló del Còmic, ara Comic Bar­ce­lona, que recu­pe­rarà el seu for­mat pre­sen­cial del 6 al 8 de maig, dedi­carà una expo­sició a Miguel Gallardo, mort el 21 de febrer pas­sat. Un home­natge a un autor que des de la mar­gi­na­li­tat del còmic under­ground, ges­tada a mit­jans dels anys setanta, va arri­bar a ser una de les màximes referències de la his­to­ri­eta a Cata­lu­nya i a tot l’Estat. Va ser el pri­mer autor que va gua­nyar el Premi Naci­o­nal de Còmic, un guardó con­ce­dit per la Gene­ra­li­tat. Fins i tot Pepe Serra, direc­tor del Museu Naci­o­nal de Cata­lu­nya, en saber de la seva mort va posar a dis­po­sició de la seva família el museu per si volien fer un acte en record seu. Sem­bla para­do­xal que del relat urbà mar­gi­nal de dro­go­ad­dic­tes, delinqüents i des­ar­re­lats de les his­to­ries de Makoki i La Basca –que va dei­xar memo­ra­bles pàgines com les que s’inclo­uen a l’àlbum Los sueños del Niñato, en què es des­criu d’una manera gràfica magis­tral un mono de cavall– es passés a un reco­nei­xe­ment tan ampli i divers.

I això sense per­dre un espe­rit sem­pre rebel, un tarannà que va con­ser­var fins a l’últim dia, com es va com­pro­var amb la manera com va por­tar els tumors cere­brals –els boni­a­tos com els va ano­me­nar– que el van por­tar a la mort. Aquesta manera de fer, fins i tot va estar pre­sent en el seu comiat, amb una des­fi­lada que feia pen­sar més en una rua de car­nes­tol­tes que en un fune­ral, i en què el fèretre de fusta de pi va ser tret de l’urna de vidre en què se sol col·locar a la sala de vet­lla perquè tots els seus com­panys pogues­sin fer un dibuix a la caixa com a dar­rer home­natge.

Gallardo va saber sor­tir de la his­to­ri­eta de cla­va­gue­res per ofe­rir un tre­ball que va obrir un camí per a la novel·la gràfica cata­lana, amb el seu espe­rit inquiet, que s’expres­sava tant en el con­cepte com en el gra­fisme.

Una segona vida pro­fes­si­o­nal es va ence­tar quan va voler expli­car la història del seu pare, un mili­tar repu­blicà que mai volia par­lar de les vivències pas­sa­des, però que final­ment es va dei­xar anar per la insistència del seu fill, que de les xer­ra­des amb el pare en va treure El llarg silenci, la novel·la gràfica que va donar pas a una obra que no només dona­ria molta més visi­bi­li­tat al tre­ball de Gallardo, sinó que ence­ta­ria una manera de fer que ha influït moltíssim en el pano­rama del còmic con­tem­po­rani a casa nos­tra: Maria i jo.

Aquesta novel·la gràfica, que va tenir una nova deri­vació en còmic i una pel·lícula, expli­cava la relació amb la seva filla autista, la Maria. Després de par­lar del pare, ho feia de la filla. L’essència de la novel·la gràfica va ser ple­na­ment entesa per Gallardo, que la va pro­jec­tar cap un ter­ri­tori que poques vega­des havia visi­tat: el còmic, a més de relat o entre­te­ni­ment, asso­lia amb el seu trac­ta­ment el paper de guia d’apre­nen­tatge del que era l’autisme i, des de l’anècdota per­so­nal del seu cas, expo­sava qui­nes pau­tes de tracte es podien uti­lit­zar per rela­ci­o­nar-se amb gent que patia la malal­tia. Com ja havia fet amb l’under­ground, en què les seves històries per­so­nals de car­rer i bar van esde­ve­nir un símbol gene­ra­ci­o­nal, Gallardo acon­se­guia fer uni­ver­sal allò que era par­ti­cu­lar.

Des de l’under­graund fins a la novel·la gràfica, Gallardo va mos­trar, tan­ma­teix, una vari­ada expressió del seu talent, com als Con­tes per expli­car en un minut, amb Vic­to­ria Ber­mejo, dedi­cats a la cana­lla. En clau de paròdia, Perico Caram­bola en la cresta de la ola, amb guions d’Igna­cio Vidal-Folch, en què home­nat­java la Fac­to­ria Bru­guera i de manera espe­cial El repor­ter Tri­bu­lete, que en todas par­tes se mete. L’amor de Gallardo per la cul­tura pop con­tem­porània es va fer ben palès en tota la seva tra­jectòria i són contínues les referències a l’art, al còmic i a la música. I fins i tot a la novel·la negra, amb un extra­or­di­nari Los casos de Perro Nick, un relat negre que Gallardo va pin­tar amb guaix, amb uns colors en què de manera for­mal s’apro­pava al pop.

En el seu camí per rela­tar en pri­mera per­sona les seves vivències, Gallardo no va dei­xar fora el seu des­co­bri­ment dels ani­mals de com­pa­nyia, ara cone­guts com a mas­co­tes. D’aquesta vivència també va sor­tir un lli­bre que ha esde­vin­gut la seva obra pòstuma: El gran libro de los per­ros, una obra feta a qua­tre mans amb Karin du Croo, la seva com­pa­nya durant molts anys i amb qui es va casar poc abans de morir.

El lli­bre, a la manera de molts dels lli­bres que va fer Gallardo sobre viat­ges seus, fun­ci­ona com una mena de die­tari en què va situ­ant des de diver­ses pers­pec­ti­ves la seva relació i la de Karin amb la gos­seta Cala. El pri­mer que reco­neix en una de les vinye­tes és que no li agra­da­ven els gos­sos abans d’adop­tar la Cala a mit­jans del 2019. Ho diu amb ver­go­nya, i per això es tapa la cara amb una bossa de paper amb dos forats per als ulls. No és el cas de la Karin, que de ben jove­neta s’esti­mava amb passió els gos­sos, i ens dibuixa alguns dels que ha tin­gut a la seva vida. Es declara experta en “gos­sos i deri­vats”. Gallardo també reco­neix que si no fos per la insistència d’ella pot­ser mai hau­rien adop­tat la gossa.

Feta la pre­sen­tació, el lli­bre s’endinsa en una història gràfica de com els gos­sos s’han rela­ci­o­nat des de temps remots amb la raça humana. Tot seguit, els autors, per la via de la seva experiència, i també d’una manera molt gràfica, ens donen ins­truc­ci­ons per adop­tar un gos.

També pre­nen com a referència Maria, la filla autista de Gallardo, i ens expli­quen què són els gos­sos d’assistència: ani­mals que poden aju­dar molt per­so­nes amb malal­ties i dife­rents tras­torns. I com si es tractés d’una tele­bo­tiga, Karin i Gallardo ens mos­tren tot un catàleg d’estris que aju­den els ani­mals i els seus adop­tants a tenir una vida més con­for­ta­ble.

L’obra és, a més de didàctica, diver­tida i està feta amb molta esti­mació. Trans­met posi­ti­visme. Només un moment dramàtic: el dia en què Gallardo va per­dre la Cala. No hi falta l’home­natge a la ficció canina: Las­sie, Milú, Sco­oby-Doo, Patan, Sno­opy, Idèfix, D’Arta­can o la Dama i el Rodamón.

EL GRAN LIBRO DE LOS PERROS Editorial: Astiberri Autors: Karin du Croo / Miguel Gallardo

ALTRES LECTURES

JAUME VIDAL
Autor: Hergé Editorial: Zephyrum Ediciones Preu: 18,50 L’ILLA NEGRA (EDICIÓ EN CADAQUESENC)
Un Tintín novetat? Doncs sí. Tot i que la història de L’Illa Negra és prou coneguda, el que és una nova singularitat és que mai el reporter pèl-roig havia parlat en un dialecte empordanès: el cadaquesenc, que no només interessarà la gent de la contrada, sinó col·leccionistes de tot el món que tenen la dèria de col·leccionar Tintins en totes les llengües en què es publiquen, que en són moltes.
Autors: Pedro Mañas / Laia Ferraté Editorial: Bruguera Preu: 14,90 euros FRIDA MACMOON I ELS APRENENTS DEL TEMPS
A l’antiga editorial Bruguera, la col·lecció “Mestres de l’Humor” va portar els grans personatges de la Factoria, com ara Mortadel·lo, Zipi i Zape o Anacleto, a expressar-se en català. Ara, el recuperat segell Bruguera recupera la pràctica amb un nou personatge que fa un gir al tradicional humor Bruguera. Es tracta d’una jove aventurera adolescent que viatja en el temps.
Autor: Durevil / Tesson Editorial: Símbol Editors Preu: 22 euros BERÉZINA
La campanya de dominació de Napoleó per tot Europa semblava que no tenia aturador. L’aliança amb el tsar Alexandre I de Rússia es va trencar, i les tropes franceses van arribar a Moscou, que va ser incendiada pels mateixos pobladors. La retirada de Napoleó va ser un desastre, sobretot al riu Berézina. El còmic ressegueix aquest episodi històric amb una narració paral·lela que mostra un grup d’homes que en l’actualitat fan un viatge amb sidecars pel recorregut de Napoleó.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.