Articles

Crítica

MÉS ENLLÀ DE LA VENJANÇA O EL SOMNI

Peter Handke sem­pre ha estat un dels millors cro­nis­tes de la soli­tud de l’home con­tem­po­rani. També de l’estu­pe­facció que el poeta pot sen­tir davant la soci­e­tat hos­til. Ell ho ha patit de totes les mane­res pos­si­bles des dels seus ini­cis, quan era un jove dra­ma­turg i s’hi enfron­tava amb l’explícit Insults al públic, un clàssic del tea­tre de res­posta. Durant anys va ser un autor de culte, res­pec­tat i admi­rat per molts esnobs que després li van girar l’esquena. De mare eslo­vena radi­cada a Àustria, la seva família va tro­bar el des­ga­vell de la Segona Guerra Mun­dial i les seves con­seqüències. Handke va tre­pit­jar una de les peri­llo­ses mines que van sem­brar els Bal­cans donant opinió sobre qüesti­ons que conei­xia millor que tots els que no callen. Pro­ducte d’aquesta lli­ber­tat de pen­sa­ment va patir una per­se­cució que arri­ba­ria al zenit quan l’Acadèmia Sueca li va res­ca­ba­lar el pres­tigi ator­gant-li el Premi Nobel del 2019. Com va pas­sar amb Günter Grass, Handke va tor­nar a ser­vir d’esquer per a deter­mi­nat tipus de premsa por­que­ria. I la seva última novel·la, La segona espasa, amb tra­ducció d’Anna Mon­tané, podria ser la crònica d’una ven­jança de ficció sobre acu­sa­ci­ons que li van fer a la seva mare pel fet d’haver aplau­dit l’annexió del seu país a Ale­ma­nya. Acu­sació inven­tada o fruit de tota la merda que li han llançat, Handke va deci­dir una ven­jança literària.

La segona espasa m’ha recor­dat els millors moments del nar­ra­dor austríac, espe­ci­al­ment el que va ges­tar Carta breu per a un llarg adeu o les incur­si­ons en algu­nes de les pel·lícules de Wen­ders. Una per­se­cució gai­rebé detec­ti­vesca men­tre s’inter­roga sobre ell mateix. Així comença: “Així doncs, aquesta és la cara d’un ven­ja­dor!” Coneixíem la mare de Handke, per l’impres­si­o­nant obra epis­to­lar Desgràcia inde­sit­jada, una de les grans ele­gies en prosa que s’han escrit sobre la pèrdua. L’argu­ment de La segona espasa explica la situ­ació del pro­ta­go­nista després del seu retorn a París. Ha pas­sat molt de temps fora i un dels seus desit­jos és fer justícia, una mica d’acció directa con­tra la per­sona que ha difa­mat algú que ja no pot defen­sar-se: “Jo no m’havia fixat cap mena de pla. Havia de suc­ceir. D’altra banda: n’hi havia un, un pla. Però aquest pla no era meu.” El relat desem­boca, a la manera goet­hi­ana, en una de les típiques excur­si­ons de Handke, en la línia del seu vaga­reig. Amb moments epifànics, com no podia ser d’una altra manera, i acom­pa­nyat de Blaise Pas­cal, Sime­non o Proust: “Després devia ador­mir-me. Vaig som­niar. Vaig tenir un somni com no n’havia tin­gut cap des dels anys joves: el vaig veure com una cosa tan real: la rea­li­tat en estat de vigília, fins i tot estant extre­ma­da­ment des­pert...” Aquesta és una de les claus pre­ci­sa­ment de la seva obra: somni, ficció, rea­li­tat, desig i camí sense atu­rar-se. Més enllà de les crítiques i les injúries, l’obra de Peter Handke és manté plena com un bosc i, en aquesta nou­ve­lle, de manera fresca.

La segona espasa
Autor:
Peter Handke
Editorial:
Alianza
Preu:
16 euros

GRAVACIÓ SUBLIM DE DOWNES, ELDH I MADDREN A LUGANO

Atrapats en el suspens del jazz, però moguts per una força que va més enllà d’aquest estil, el pianista Kit Downes i els seus còmplices habituals, Petter Eldh al baix i James Maddren a la bateria, tornen a forjar un disc per al segell bavarès ECM que és una declaració de principis. La lleugeresa, la inspiració i el caliu van de bracet en una experiència que ho és també per a l’aficionat. Vermillion és un disc per a la soledat, però també per a la intimitat. És com si ens volguessin encomanar la seva addicció a la bellesa. Ho aconsegueixen des dels ritmes, però sobretot des d’una manera de fer i de ser a l’escenari. La discogràfica ens recorda que el seu disc anterior, Dreamlife of Debris, va ser qualificat com una “obra de bellesa d’un altre món” per la BBC Music Magazine. La màgia es repeteix al nou disc quan “produeixen alteracions harmòniques inesperades i centelleigs rítmics animats a mesura que desenvolupen diferents formes musicals”. El disc ha estat enregistrat a l’Auditori Stelio Molo de Lugano, un temple de les gravacions sublims fetes les últimes dècades. Ningú diria que Downes va publicar el primer disc en solitari el 2018. Són uns astres.

Vermillion
Autors:
Kit Downes, Petter Eldh i James Maddren
Discogràfica:
ECM
Preu:
17 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor