Teatre

Primera incursió

Aquesta temporada es multipliquen les oportunitats per obrir el ventall a la creació emergent, sigui en programes establerts com les beques Carlota Soldevila i la DespertaLab o bé en el Festival Z gironí o les convocatòries de Fira Mediterrània

MOLTES CONVOCATÒRIES
L’Odisseu d’Eòlia, les Carlota Soldevila, les creacions a la Fundació Arts Lliures o els centres cívics i ateneus acullen autories emergents

El Tea­tre Naci­o­nal de Cata­lu­nya va demos­trar que, donant unes opor­tu­ni­tats amb con­di­ci­ons, es podia rege­ne­rar el repar­ti­ment de dra­ma­turgs, a través del T6 (2003-2011). El resul­tat ha estat per sobre de les expec­ta­ti­ves, amb dra­ma­turgs com Jordi Gal­ce­ran (El mètode Grönholm va supo­sar un ines­pe­rat retorn als seus pri­mers grans èxits) vol­tant per tot el món. O Gui­llem Clua estre­nant arreu (fins i tot abans que a Bar­ce­lona, com en el cas de L’ore­neta). Són només alguns exem­ples perquè també Pere Riera, Pau Miró, Jordi Casa­no­vas, Vic­to­ria Szpun­berg, Esteve Soler, Marta Buc­haca i Cris­tina Cle­mente van tro­bar una opor­tu­ni­tat que, en la majo­ria dels casos, els ha donat sego­nes i ter­ce­res opor­tu­ni­tats. I encara que no sem­pre hi ha hagut èxits, sí que és evi­dent que va tren­car un sos­tre de vidre i, sobre­tot, va demos­trar al públic que li podien interes­sar aquells tex­tos dels seus veïns. Avui, les noves fir­mes arri­ben de pro­gra­ma­ci­ons amb menys recur­sos però també són un pri­mer salt cap a la pro­fes­si­o­na­lit­zació i el reco­nei­xe­ment de la premsa i el públic.

Des de fa un parell d’anys (coin­ci­dint amb l’esclat de la pandèmia), sem­bla que els nous espais es van mul­ti­pli­cant. La pri­mera incursió segueix sent com una expe­dició a la jun­gla. Però cada cop es mira d’acom­pa­nyar millor els artis­tes en el seu debut, o en una aven­tura atza­rosa.

El Des­per­ta­Lab s’ha anat con­so­li­dant amb la com­pli­ci­tat de la Sala Atrium i la Nau Iva­now. En la segona, es dona residència i també es paga un sou a l’equip per a la cre­ació, i a l’Atrium se’ls pro­grama com a reclam final. Ara, amb la trans­for­mació de l’Espai Brossa en l’actual Cen­tre de les Arts Lliu­res (sota el parai­gua de la Fun­dació Brossa), també s’han obert con­vo­catòries per a nous cre­a­dors. El repte és que ges­ti­o­nin la seva inqui­e­tud artística amb el talent de Brossa, bus­cant punts de con­tacte a través del seu estudi. Els Tea­tres de Pro­xi­mi­tat també van estre­nar l’any pas­sat una pre­sen­tació de pro­jec­tes que uni­fi­cava dos­si­ers i que, un cop feta una revisió entre els diver­sos equips, es mira si es pot aco­llir en la sala que pro­posa la com­pa­nyia o, pot­ser, en alguna altra. Ha pas­sat a ser un punt en comú en què les sales com­par­tei­xen auto­ries i dra­matúrgies i miren de donar les millors con­di­ci­ons (tot i dis­po­sar d’unes con­di­ci­ons aus­te­res). Eòlia també inci­deix amb la seva Beca Odis­seu.

Un dar­rer exem­ple és l’Humus Medi­ter­rani, la secció off de la Fira Medi­terrània de Man­resa, que inclou les pro­pos­tes més pro­pe­res a l’arrel tra­di­ci­o­nal, ini­ci­a­tiva de l’espai de música i cul­tura D’Arrel. Aquesta ini­ci­a­tiva com­ple­menta l’oferta ofi­cial de la Fira, amb una selecció de grups de l’escena folk. Les pro­pos­tes per for­mar part de l’Humus Medi­ter­rani en el marc de la pro­pera edició de la Fira Medi­terrània (del 6 al 9 d’octu­bre) es poden enviar fins al dia 30 d’abril. En rea­li­tat, és una via, tot i que la Fira Medi­terrània prova d’impli­car nous cre­a­dors a l’arrel amb altres ini­ci­a­ti­ves com ara el premi Delfí Colomé.

Efec­ti­va­ment, les fines­tres per acce­dir a l’apa­ra­dor escènic s’han mul­ti­pli­cat els dar­rers anys però també és molt pro­ba­ble que, tot i així, hi hagi un gra­pat de pro­pos­tes que es pre­sen­tin a diver­ses ini­ci­a­ti­ves i aca­bin que­dant-ne al marge.

Les fàbri­ques de cre­ació, que cedei­xen espais per a la residència en procés de cre­ació o tècnica, o els matei­xos cen­tres cívics i ate­neus (que cedei­xen ins­tal·laci­ons a canvi d’alguna funció de pre­es­trena o acció amb el públic), són altres espais. La car­te­llera té neces­si­tat de fer-se trans­pa­rent. Queda pen­dent tro­bar recur­sos, sovint, per aten­dre amb recur­sos les inqui­e­tuds artísti­ques.

La rentadora, actriu principal

Trashèdia AP-7 vol posar una rentadora al centre de l’escena. I veure com crea la dramatúrgia (amb actors, o sense). L’obra s’estrenara a la Sala Atrium com a guanyadora del DespertaLab d’entre 84 propostes. La companyia realitzarà una residència artística a la Nau Ivanow entre el maig i el juny i passarà a ser companyia resident durant tres anys. La Nau aportarà 15.000 euros a la contractació dels creadors durant tot el procés.

També, des del 2014, El Cicló del Tantarantana estudia lligams de llarga durada amb les companyies que selecciona i aporta ajuda tant tècnica com econòmica a cada projecte escènic.

Generació Z

La Generació Z és aquella nascuda entre el 2001 i el 2010. Pràcticament tots estan per sota dels 20 anys. Des de l’estiu passat (la segona edició serà del 7 al 10 de juliol), hi ha un festival que els vol donar visibilitat. De fet, obre el prisma fins als menors de 30 anys. Fa pocs dies, s’informava que havien rebut un centenar de propostes per participar en aquesta edició, que seleccionaran un jurat sènior i un altre de júnior. La renovació de programadora al Municipal de Girona (Elena Carmona) i la imminent arrencada del centre de producció El Canal (dirigit per Xavier Díaz) suposen uns nous companys de viatge en un festival que, com el Temporada Alta, pivota entre Girona i Salt.

Al costat de les representacions teatrals hi ha debat. “Tenim ganes de demanar-nos per l’escena actual, sobretot per la futura. Com el futur és present en l’escena actual? Com es projecta al futur l’escena actual? –explica Jordi Duran, director executiu del Festival Zero 2022 i exdirector de Fira Tàrrega (2011-2018)–. A partir d’aquestes qüestions en surten d’altres vinculades: l’escena posthumana, els límits de l’escena amb relació a allò que és artificial, la creació a partir de la intel·ligència artificial (IA), la presència de robots a escena, la necessitat o no de les persones de fer teatre, els rituals presents i la necessitat d’especular sobre rituals futurs, la necessitat del teatre... Però tot sense una mirada nostàlgica, aprofitant allò que tenim per treballar, eines com ara els jocs en línia, els metaversos, les xarxes socials de segona generació... Com hi podem interactuar? Té sentit que ho fem i que les arts escèniques hi treballin? Les noves tecnologies tendeixen a democratitzar en el futur l’accés a la cultura?” Aquestes són algunes de les preguntes que es volen respondre a partir de tres lectures que actuaran de catalitzadores: Jo, robot, d’Isaac Asimov; Un món feliç, d’Aldous Huxley, i L’any del diluvi, de Margaret Atwood. L’entorn de l’ERAM (escola universitària de les arts escèniques) és un altre dels pols imprescindibles per completar aquesta plataforma que, a més, rep el suport de l’ICEC-Catalan Arts!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.