Joventut, amor i molt bona música
Per primer cop, em saltaré la norma de comentar en aquest espai un àlbum il·lustrat. Avui és una novel·la sense cap dibuix, tret del de portada. La imatge de la dreta, però, no és un simple recurs, els Beatles hi tenen molt a veure.
El banyolí Josep Navarro Santaeulàlia té una carrera fructífera com a poeta, assagista, novel·lista i traductor. Va néixer el 1955, així que el 1970, quan el grup de Liverpool The Beatles es va dissoldre, tenia 15 anys. Més o menys l’edat que tenen els protagonistes de Something, el Pol, la Júlia i el Roger. Tot i que també és protagonista el narrador, el Zero, un gat que pensa, que valora el que fan i com reaccionen els humans, que dialoga amb els altres gats. Un senyor gat.
L’obra mostra una història d’amor de joventut, amb tot el que pot tenir de meravellós i de dolorós, de dubte i descoberta. Però, a més de l’atractiu del narrador, Santaeulàlia hi afegeix un altre element important, l’homenatge a la música d’una època i, molt especialment, a la dels Beatles.
En Pol viu a la Banyoles del 1970 i li agrada interpretar –cantant acompanyat de la guitarra– cançons del mític grup. La Júlia passa l’estiu a Banyoles i el Pol li farà classes de guitarra. El Pol s’enamora d’ella, en secret, i el seu amic Roger l’avança per la dreta. Tot això amb una banda sonora explícita, amb 21 temes, del total de 38, de les diferents èpoques del grup britànic. La resta són peces de Led Zeppelin, Cat Stevens, Mungo Jerry, Simon & Garfunkel, Fleetwood Mac, la tòrrida Je t’aime, moi non plus, de Gainsbourg i Birkin...
Aquesta és la primera incursió de l’autor en literatura juvenil i va guanyar el 26è Premi Fundació Bancaixa de narrativa juvenil.