Teatre

DE TERCERES PERSONES

El treball actoral d’‘Unes abraçades insuportable-ment llargues’ forma un corpus d’individus que s’acoblen i s’escolten, que es miren poc i que es toquen menys, però que es perceben contínuament
Szpunberg s’allunya de la convenció: la distopia o el record són recursos per deformar la realitat, però ho fa amb un realisme màgic que trenca amb la buidor més apàtica Els aparells de La màquina de parlar humanitzen el seu comportament que el del seu amo. Per cert, que és tota una oportunitat tornar a veure el dramaturg Marc Rosich vestit d’actor, una circumstància que es produeix, sens dubte, per la confiança i l’amistat que es professen els dos autorsRosich, com Jordi Andújar, repeteixen fent el mateix paper que fa quinze anys. Vanessa Segura, en canvi, substitueix Sandra Monclús, que havia estat la màquina en les dues temporades anteriors (2007 i 2017 al Maldà).
A ‘[Infinit]’ el que es repeteix és la intensitat dels ballarins. Aquesta actitud atrapa l’espectador, fins i tot en els foscos més absoluts

Sovint, el tea­tre juga amb la con­ju­gació de la pri­mera per­sona del sin­gu­lar (per a tes­ti­mo­nis íntims) o del plu­ral (per con­ver­tir una situ­ació en una denúncia). Però què passa quan es con­juga en ter­cera per­sona? Marca una distància que l’allu­nya de la benin­ten­ci­o­nada peda­go­gia. Això passa a Unes abraçades insu­por­ta­ble­ment llar­gues i, en cert manera, a Érem tres ger­ma­nes. A Infi­nit i a Xeno­lo­gia, l’uni­vers beu d’un espe­rit comú sense verb (és un ser més que un fer). I, pel que fa a la dis­to­pia de La màquina de par­lar, els que aca­ben actu­ant, fent la revo­lució, són robots, con­cep­tu­al­ment uns objec­tes que no podrien fer res per ini­ci­a­tiva pròpia. Una ter­cera per­sona del sin­gu­lar per a coses. Així ha lli­gat la salsa tea­tral aquest cop.

Core­o­gra­fia: Human­hood Lloc i dia: Sala MAC, Mer­cat de les Fors, 20 d’abril (el diu­menge 1 de maig, al Tea­tre Audi­tori de Gra­no­llers)

[INFI­NIT]

Human­hood tras­llada a escena el seu tre­ball de medi­tació, de voler conèixer-se ben bé per dins i saber-se prou segurs per con­vo­car el públic. Si a Torus van empren­dre un camí que evo­cava una comu­ni­tat pri­mi­tiva, amb els seus ritus i les seves rela­ci­ons de poder, sota d’un anell que els obser­vava, expec­tant, ara han anat cen­trant el pes de la recerca en l’inte­rior. A [Infi­nit], el camí és inequívoc: viat­gen entre l’aire (els braços) i la terra (les cames). En aquesta dua­li­tat, tran­si­ten cap a un espai de medi­tació que, lluny de dei­xar-los absorts en la qui­e­tud, els pro­voca una comunió de movi­ments (en alguns moments d’èxtasi amb les rot­lla­nes més pri­mi­ti­ves, amb els rit­mes i els salts més enèrgics).

La core­o­gra­fia s’ajuda d’uns ele­ments externs com són, prin­ci­pal­ment, la música, la llum i el fum, per donar pro­fun­di­tat a una con­tem­plació que seria pas­siva. Els can­vis de llum i els tra­jec­tes de fum doten d’uns can­vis sig­ni­fi­ca­tius, tot i que el movi­ment no es modi­fi­qui gens. La invi­tació a sumar-se a la catarsi i a la medi­tació és cons­tant. De vega­des (si més no en la funció esco­lar a què vam poder assis­tir) amb uns fos­cos peri­llo­sa­ment llargs. El que es repe­teix en aquest tre­ball és la inten­si­tat dels balla­rins. Aquesta acti­tud atrapa l’espec­ta­dor, fins i tot en els fos­cos més abso­luts. Res dis­treu; tot va al moll de l’os. És una petita epi­fa­nia que ofe­rei­xen, encara que pot­ser el públic no hi esti­gui pre­dis­po­sat.

Auto­ria: Vic­to­ria Szpun­berg Lloc i dia: Sala Beckett, 23 d’abril (fins al 8 de maig)

LA MÀQUINA DE PAR­LAR

La dra­ma­turga Vic­to­ria Szpun­berg insis­teix, per ter­cer cop, en aquesta amarga dis­to­pia. Ima­gina un pis des­ba­lles­tat, on viu un fun­ci­o­nari gris. Anys enrere, en Bruno deu­ria haver pro­vat de com­pen­sar la seva asso­ci­a­bi­li­tat com­prant una màquina de par­lar, una mena d’Alexa, en for­mat humà, de segona mà. L’apa­rell es rebel·la con­tra algu­nes de les seves fun­ci­ons. La con­vivència amb altres humans ha anat enri­quint el seu software i ara, afina molt més per tocar el vora­viu. En Bruno se sent ata­cat, i per això busca un revul­siu llo­gant el dar­rer expe­ri­ment del mer­cat: el gos que dona plaer. En rea­li­tat, és un altre humà que res­pon a les ordres d’un coman­da­ment, però els apa­rells demos­tra­ran més huma­ni­tat (sigui per la capa­ci­tat de somiar, sigui per l’habi­li­tat d’aca­pa­rar poder a par­tir d’enganys) que un ésser des­di­bui­xat, apàtic. Isaac Assi­mov aven­tu­rava la revo­lució dels robots quan acon­se­guien dri­blar els mana­ments d’obediència i defensa dels humans. Szpun­berg la narra en aquesta peripècia d’anti­he­rois.

És evi­dent que molts dels atri­buts de la màquina (com ara el seu argentí ori­gi­nal) beuen de la bio­gra­fia de Szpun­berg. És un reflex que per­met huma­nit­zar l’apa­rell. En rea­li­tat, és quan des­co­breix errors de sis­tema, que alli­bera la seva part humana. La seva fisi­ca­li­tat humana fa que es pre­gunti si, en rea­li­tat, és un robot androide o bé un humà esclau. Només poc més de 200 anys sepa­ren un cas de l’altre. (De fet, la dependència labo­ral per sobre­viure en una soci­e­tat de con­sum, sovint amb fei­nes degra­dants, pot qüesti­o­nar-se si pot­ser l’escla­visme, sim­ple­ment, ha evo­lu­ci­o­nat a unes for­mes més civi­lit­za­des.)La dra­ma­turga busca sem­pre espais en què la rea­li­tat i la ficció es con­fon­guin. Ho va fer amb La marca pre­fe­rida de las her­ma­nas Claus­man, Boys don’t cry i L’onzena plaga. Busca for­mes tea­trals que tren­quin amb la con­venció i, per això, la dis­to­pia o el record són recur­sos que uti­litza per defor­mar la rea­li­tat, per ense­nyar una part ben poc ama­ble de la huma­ni­tat. Això sí, sem­pre amb iro­nia, amb un punt de rea­lisme màgic que trenca amb la bui­dor més apàtica. Els apa­rells de La màquina de par­lar huma­nit­zen el seu com­por­ta­ment que el del seu amo. Per cert, que és tota una opor­tu­ni­tat tor­nar a veure el dra­ma­turg Marc Rosich ves­tit d’actor, una cir­cumstància que es pro­du­eix, sens dubte, per la con­fiança i amis­tat que es pro­fes­sen els dos autors Rosich, com Jordi Andújar, repe­tei­xen fent el mateix paper que fa quinze anys. Vanessa Segura, en canvi, subs­ti­tu­eix San­dra Monclús, que havia estat la màquina en les dues tem­po­ra­des ante­ri­ors (2007 i 2017 al Maldà).

Direcció: Rai­mon Molins Lloc i dia: Sala Atrium, 24 d’abril (fins al 29 de maig)

ÉREM TRES GER­MA­NES

Passa molts pocs cops que una direcció insis­teixi en un mateix títol i li doni una forma molt dife­rent. Rai­mon Molins ha fet un ves­tit nou d’aquell Decons­truc­ting Txek­hov del 2017. Molins, amb Mireia Trias i Patri­cia Men­doza (dues de les tres actrius d’aque­lla pro­ducció) van ini­ciar, just després d’aquest mun­tatge, una aven­tura al cine­ma­live. Ara, s’hi han incor­po­rat tres actrius noves: Anna Roy (Olga), Júlia Genís (Irina), Ona Borràs (Maixa) i també un ope­ra­dor de càmera que fa d’Andrei (Car­les Roig). El viatge és mul­ti­ca­pes. El tea­tre de Sanc­his Sinis­terra, que es forma a par­tir de repe­ti­ci­ons, ara es con­fon amb una poètica cre­ació digi­tal d’imat­ges (Joan Rodón) que bar­reja els per­so­nat­ges reals amb els ima­gi­nats i, alhora, el que es repre­senta del que es recorda. En aquesta versió, l’expe­ri­men­tació cine­ma­togràfica sem­bla infi­nita: com quan les imat­ges trans­for­men la pro­porció entre les ger­ma­nes (depe­nent del con­text) o les bar­re­gen entre reals i pro­jec­ci­ons. També es trenca el codi quan són les matei­xes actrius les que atu­ren la maquinària i, lla­vors sí, inci­dei­xen en una repe­tició emo­ci­o­nal (marca Sanc­his Sinis­terra), pot­ser un moment cul­mi­nant de l’obra, en què es per­cep una (nova) renúncia a la feli­ci­tat. Mos­cou se’ls escola per l’aigüera, com una nota de violí des­a­fi­nada s’escapa entre els panys de les por­tes d’aquell casa­lot, anti­ga­ment cobe­jat i avui ple d’esquer­des, que s’esberla a la vegada que decau la fe de les ger­ma­nes.

Les tres actrius fan un tre­ball nota­ble. Des­ta­quen les Maixa/Nataixa d’Ona Borràs, que es dei­xen temp­tar per l’amor i són, alhora, les menys con­seqüents amb els seus actes. Júlia Genís és tota can­di­desa fins que assu­meix la decisió de sor­tir de casa, d’anar a fer de mes­tra i casar-se amb el baró sense esti­mar-lo gaire però sen­tint-se encu­ri­o­sida per les seves excen­tri­ci­tats. Anna Roy té el paper ingrat de fer de la Ber­narda Alba de la casa, sense ser-ho, i fa el paper de ger­mana gran que ha hagut de madu­rar abans d’hora i renun­ciar a tot perquè les altres ger­ma­nes tin­guin l’opor­tu­ni­tat de ser feli­ces. Elles reme­mo­ren o repre­sen­ten tots els altres papers de l’auca. Fins i tot el d’Andrei (que hi vaga, com una ànima en pena) i que, ni tant sols, es gua­nya el dret de repro­duir sol el seu monòleg.Són 75 minuts d’inten­si­tat. Pot­ser no arriba a cla­var l’emoció i la des­es­pe­ració, però el camp per on tre­pit­gen és ina­bas­ta­ble. Ni samo­vars ni cants per anar a Mos­cou, tot i que, evi­dent­ment, se citen. La sala Atrium torna a aixe­car una pro­ducció i con­fia en les noves gene­ra­ci­ons. En tot cas, espera que ells siguin recor­dats com a per­so­nes que s’han sacri­fi­cat pel sis­tema tea­tral pre­cari de la ciu­tat. Una peça que manté una com­plexa coherència sor­pre­nent (un cop i un altre) amb la forma.

Com­pa­nyia: La mà de l’artista Lloc i dia: SAT!, 25 d’abril (fins al diu­menge 1 de maig)

L’ARC DE SANT MARTÍ I LA LLUNA

La mà de l’artista par­teix de bones inten­ci­ons, però es perd pel camí. Hi ha, sí, un espai sen­zill i efec­tista, un racó amb la música com a com­pa­nya de viatge i una volun­tat de con­nec­tar amb el públic a par­tir d’unes cançons can­ta­des durant gene­ra­ci­ons (del Cara­gol treu banya a Una mosca volava per la llum...). És ago­sa­rat fer una pro­ducció pen­sada a la ita­li­ana. Real­ment, l’atenció de la cana­lla no decreix. Es diver­tei­xen amb les peripècies dels tite­lles de grans dimen­si­ons i un punt estra­fo­la­ris (com la mosca amb una per­ruca de colors o el car­gol a qui li agra­da­ria volar). L’apa­rició de la bruixa, com a dona sàvia que pot trans­for­mar els desigs, pro­ba­ble­ment no entra dins del món d’aquesta cana­lla que gau­deix amb les cançons. La poètica és mínima, no genera l’entu­si­asme o la màgia cap a la sor­presa tea­tral. Ni de la cana­lla, ni tam­poc dels adults. I es con­ver­teix en poc més que un espec­ta­cle de cançons sense gaire encant; això sí, amb la diversió del per­so­natge de l’arc de Sant Martí, que està ben cofoi de les seves colo­rai­nes i de les ganes de jugar.

Direcció: Pal­mira Sabaté i Pol Sal­va­te­lla Lloc i dia: Antic Tea­tre, 26 d’abril (fins al dis­sabte 30 d’abril)

XENO­LO­GIA

Un mun­tatge en forma d’estudi musi­cal, de qua­dres que espi­go­len un llen­guatge cor­po­ral. El cos apa­reix en pri­mer terme com si fos una classe de pin­tura amb model, com una sessió d’ana­to­mia (con­necta amb The great tamer, de Papa­do­pu­los) en què, en rea­li­tat, es furga endins, cap a l’ànima. La llum, mini­ma­lista, com el llen­guatge (des­cons­truït gai­rebé sorolls bucals) pro­jec­ten una sole­dat de l’indi­vidu i una ànsia per con­nec­tar artísti­ca­ment i física­ment amb l’altre. Des de la nuesa, es dis­pa­ren mil sen­sa­ci­ons que insi­nuen via­ranys pos­si­bles des d’una no nar­ra­ti­vi­tat. No els cal. Con­vo­quen la mirada de l’altre (també del públic) i la sac­se­gen. Intriga saber què els ofe­rirà aquesta recerca artística i per­so­nal.

UNES ABRAÇADES INSU­POR­TA­BLE­MENT LLAR­GUES

Lloc i dia: Direcció: Fer­ran Utzet
Bibli­o­teca de Cata­lu­nya, 27 d’abril (fins al 29 de maig)

Pre­ci­osa i acla­pa­ra­dora. La insistència de Fer­ran Utzet ha permès el debut d’Ivan Viripàiev a Cata­lu­nya. Aquest dra­ma­turg, ene­mic decla­rat de Putin i naci­o­na­lit­zat polonès, pro­posa un tea­tre essen­cial, dels que posen una trama accessòria al que, en rea­li­tat, vol expres­sar. No té la violència de Wajdi Mouawad (Incen­dis, Un obús al cor...), però sí que en segueix un cert solc. Per par­lar de la neces­si­tat de sen­tir-se viu com a camí cap a la feli­ci­tat (aquell punt blau del fons de l’horitzó) ima­gina una trama rocam­bo­lesca d’amors, enganys i de por­tar els cos­sos al límit. La forma també és impor­tant perquè gai­rebé no es repre­senta, sinó que s’explica. Hi ha un ressò de la dra­matúrgia con­tem­porània ale­ma­nya, com ara Roland Schim­melp­fen­nig (Push up 1-3, La dona d’abans...) que explora en les for­mes tea­trals de la no-repre­sen­tació.

És un codi molt fàcil d’entrar i que, pun­tu­al­ment tras­llada la ter­cera a la pri­mera per­sona. I la infor­mació, apa­rent­ment freda, passa a tenir un pes sen­ti­men­tal que pro­voca el plor dels per­so­nat­ges. No hi ha quasi interacció física entre els actors, però els per­so­nat­ges es bus­quen contínua­ment, es neces­si­ten s’aju­den per pas­sar el tràngol de tra­ves­sar l’infern. La música és un ele­ment cons­tant que aporta psi­codèlia a una il·lumi­nació màgica, futu­rista. I que és impres­cin­di­ble per posar un parai­gua a la veu de l’uni­vers, d’un cert deliri que els empeny a anar més enllà del teló de fons.

La dis­po­sició de la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya, aquest cop a la ita­li­ana, però amb un esce­nari amb molts metres de pro­fun­di­tat per­met aquest viatge acom­pa­nyat de dofins blaus, números de telèfons, vodka, droga i refle­xi­ons sin­ce­res encara que un punt naïfs. En aquest uni­vers del pen­sa­ment, una mena de cova de Plató sense ombra, és on tots els mor­tals tro­ben con­ne­xi­ons amb el record, els desigs, la inti­mi­tat.

El tre­ball acto­ral de Paula Malia, Alba Pujol, Martí Sal­vat i Joan Solé i l’acom­pa­nya­ment musi­cal de Jordi Bus­quets for­men un cor­pus d’indi­vi­du­a­li­tats que s’aco­blen i s’escol­ten, que es miren poc i que es toquen menys, però que es per­ce­ben contínua­ment. Hi ha una tem­pe­ra­tura ade­quada perquè els cos­sos vibrin a través d’una història, acla­pa­ra­dora, quasi apo­calíptica, com aquell expe­ri­ment de Sal­vació total immi­nent dels Sixto Pax, que engega tem­po­rada, en breu, a l’Ideal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.