Articles

El llegat d’un home savi

El pare Josep Massot i Muntaner, traspassat diumenge passat, ha estat una figura clau de la cultura, la historiografia i la intel·lectualitat al nostre país, amb un llegat indestriable com a monjo, historiador i editor

VISIÓ NACIONAL
Massot, mallorquí de naixement i català d’adopció, va tenir una mirada nacional, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar

“Josep Mas­sot i Mun­ta­ner és, sens dubte, tot un refe­rent per a la intel·lec­tu­a­li­tat mallor­quina i cata­lana, comu­ni­tats a les quals ha dedi­cat tota una vida d’estudi i eru­dició.” La valo­ració ante­rior la va fer la pre­si­denta de les illes Bale­ars, Fran­cina Armen­gol, en el lli­bre Home­natge a Josep Mas­sot i Mun­ta­ner (Publi­ca­ci­ons de l’Aba­dia de Mont­ser­rat, 2021). El lli­bre es va impul­sar fa pocs mesos per com­me­mo­rar els cin­quanta anys de la seva orde­nació sacer­do­tal, els cin­quanta anys com a direc­tor de Publi­ca­ci­ons de l’Aba­dia de Mont­ser­rat i el seu vui­tantè ani­ver­sari, però la fata­li­tat ha vol­gut que es con­vertís en el dar­rer home­natge, en el millor recull coral per posar en valor el lle­gat d’una figura insubs­tituïble.

La pro­ducció intel·lec­tual del pare Mas­sot ha estat ingent. En l’obra d’home­natge es comp­ta­bi­lit­za­ven més de 70 lli­bres publi­cats i setanta més com a coor­di­na­dor, cura­dor o edi­tor, als quals cal afe­gir 457 arti­cles, a banda de capítols, pròlegs, res­se­nyes o notes de lec­tu­res. En total, 1.249. Rafael Roca, que va encar­re­gar-se de reco­pi­lar-los, des­ta­cava que en els dar­rers anys havia tre­ba­llat “al frenètic ritme de tres volums l’any de mit­jana”. El pare Mas­sot era un tre­ba­lla­dor incan­sa­ble. “Tinc feina per viure cent cin­quanta anys!”, havia dit en una entre­vista la Tele­visió de Mallorca el 2008. En aquell moment, en tenia 67 i ja acu­mu­lava un volum de tre­ball ingent.

L’his­to­ri­a­dor

Mas­sot, però, no només era un tre­ba­lla­dor infa­ti­ga­ble. La seva obra es carac­te­ritza pel rigor i la qua­li­tat. I també per la seva capa­ci­tat de reno­var la his­to­ri­o­gra­fia amb nous temes i nous enfo­ca­ments. Damià Pons, en el lli­bre d’home­natge, des­taca que el pare Mas­sot va “assu­mir el com­promís de con­tri­buir acti­va­ment a fer pos­si­ble que aque­lla illa de cata­la­ni­tat somorta adquirís consciència de la seva iden­ti­tat naci­o­nal, assolís el ple reco­nei­xe­ment del seu patri­moni cul­tu­ral i incor­poràs al seu ima­gi­nari col·lec­tiu les fites més relle­vants de la història con­tem­porània pròpia”. Des del seu pri­mer lli­bre, Els mallor­quins i la llen­gua autòctona (Curial, 1972) fins al dar­rer, Caçadors de cançons (PAM, 2021), la seva tasca es va cen­trar en temàtiques molt diver­ses, des de la història de la Guerra Civil fins a les bio­gra­fies o els estu­dis rela­ci­o­nats amb la lingüística o la filo­lo­gia cata­lana. Mas­sot es movia amb la mateixa soli­desa pel món medi­e­val que pel con­tem­po­rani o per la història que pel folk­lore. Mal­grat aquesta diver­si­tat, la seva obra sem­pre va tenir dos fils con­duc­tors: d’una banda, la vocació d’abor­dar amb equa­ni­mi­tat epi­so­dis com­ple­xos de la nos­tra història, com ara la Guerra Civil o la repressió fran­quista i, al mateix temps, fer-ho de forma pio­nera, obrint camí. Ell mateix, en el pròleg de La Guerra Civil a Mallorca (Curial, 1976) des­ta­cava que des del pri­mer moment no l’havia aban­do­nat mai “la dèria de voler saber què va pas­sar entre el 1936 i el 1939, i de mirar què hi havia del cert i què hi havia de fals en relats abran­dats de fer­vor naci­o­na­lista”. L’altre fil con­duc­tor ha estat el rigor i el deta­llisme, que va con­ver­tir en una marca de referència i que va saber acom­pa­nyar d’un afany divul­ga­dor poc habi­tual entre els his­to­ri­a­dors.

L’edi­tor

Mas­sot també era un edi­tor amb majúscu­les. L’any 1970, després d’haver fet la car­rera eclesiàstica i de com­ple­tar l’estudi d’huma­ni­tats, de teo­lo­gia i de filo­so­fia, l’abat de Mont­ser­rat, Cassià Maria Just, li va dema­nar un informe per reo­ri­en­tar i poten­ciar les Publi­ca­ci­ons de l’Aba­dia (les PAM), que en aquells moments publi­cava poca cosa i gai­rebé tot de temàtica reli­gi­osa. Pocs mesos després, en va assu­mir la direcció. A par­tir d’ales­ho­res, el crei­xe­ment de l’edi­to­rial va ser espec­ta­cu­lar, fins a acu­mu­lar un catàleg de més de 3.000 títols i més de 85 col·lec­ci­ons. El pare Mas­sot no només es va dedi­car en cos i ànima a reo­ri­en­tar les col·lec­ci­ons infan­tils i juve­nils, sinó que va con­ver­tir l’edi­to­rial en la cap­da­van­tera en la publi­cació de lli­bres d’història i estu­dis lite­ra­ris i de llen­gua dels Països Cata­lans. L’edi­to­rial també ha donat sor­tida a les mis­cel·lànies d’home­natge a figu­res des­ta­ca­des de la nos­tra cul­tura, com ara Joan Fus­ter i Antoni Badia i Mar­ga­rit, i ha publi­cat algu­nes obres com­ple­tes remar­ca­bles, per exem­ple les de Jordi Rubió Bala­guer i les de Miquel Coll i Alen­torn. La tasca del pare Mas­sot, a més, no es va limi­tar a donar sor­tida a aquesta pro­ducció ingent, sinó que es va dedi­car a res­se­guir els ori­gi­nals i, si calia, a refer-los de dalt a baix. Tot ple­gat, amb la mateixa meti­cu­lo­si­tat que apli­cava en la seva obra. Amb aquesta tasca, Mas­sot va con­tri­buir a reforçar el paper del mones­tir bene­dictí com un espai refe­rent per a la cul­tura del país. Tal com des­ta­cava l’ante­rior abat de Mont­ser­rat, “el pare Mas­sot s’ha con­ver­tit en una per­sona molt impor­tant i sig­ni­fi­ca­tiva a l’hora de con­tri­buir a fer rea­li­tat l’acció i la pro­jecció de Mont­ser­rat”.

Tota aquesta acti­vi­tat li van merèixer una bona colla de reco­nei­xe­ments: la Creu de Sant Jordi (1996), el Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes (2012), la Meda­lla d’Honor de la Xarxa Vives d’Uni­ver­si­tats (2018) i la Meda­lla d’Or de les Illes Bale­ars (2019), sense obli­dar les inves­ti­du­res com a doc­tor hono­ris causa per la Uni­ver­si­tat de València (2016) i la Uni­ver­si­tat de les Illes Bale­ars (1998). Pre­ci­sa­ment en aquest dar­rer acte va lle­gir la lliçó titu­lada L’Obra del Cançoner Popu­lar de Cata­lu­nya, una apor­tació fona­men­tal a la con­ser­vació i l’estudi del patri­moni cul­tu­ral català i un dels lle­gats més remar­ca­bles del pare Mas­sot.

Els mallorquins i la llengua autòctona
Editorial: Curial
Any: 1972
Guerra civil i repressió a mallorca
Editorial: Serra d’Or
Any: 1997
Escriptors i erudits contemporanis
Editorial: PAM
Any: 1996-2013
Caçadors de cançons
Editorial: PAM
Pàgines: 2021
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor